Frukost, mellis, kvällsmat

God morgon! : )
 
Som jag tidigare nämt så är vår dotter inte speciellt stor i maten. Hon är rastlös vid matbordet, vill helst springa iväg och får i sig, i våra ögon, väldigt lite. Nu har hon dessutom börjat med en grej som jag själv känner igen från när jag var liten, säga att hon inte tycker om. Vi säger alltid till Selma att man skall smaka på allting, tycker man inte om sedan så behöver man inte äta. Jag vet hur ångestfyllt det är att trycka i sig något som man faktiskt verkligen inte gillar och ha någon hök över sig som tvingar en att äta upp, annars får man inte gå från bordet. Det är svårt det där med föräldrarollen, att vilja att barnet skall äta, uppmuntra, men inte tvinga o.s.v. Nu är ju inte Selma speciellt stor.. Hon väger 12,5kg för sina 3,5 år - men hon följer sin kurva, växer och utvecklas. Så varken vi eller BVC är oroliga.
 
Men! Det finns en sak som hon alltid slukar - SMOOTHIE - och det är perfekt att ta till både som frukost, mellis och kvällsmat och går att variera till det oändliga. Igår fick hon följande när jag hämtat henne från förskolan.
 
Innehåll
Naturell yoghurt
Havregryn
Blåbär
Hallon
Banan
 
Jag kokar alltid alla frysta bär, även om det är svenska och ekologiska. Det känns bäst. Sedan slänger jag ned allting i en mixer, mäter aldrig mer än havregrynen (och det är för att det är enkelt att få upp ur burken, haha). Men skulle gissa på att det var runt 2,5-3dl yoghurt, 1dl havregryn, 1 banan och runt 2dl bär. Mixa ihop och swosh så är det klart. Går som sagt att variera till det oändliga med frukt och bär.
 
Har ni några tips på gosa och nyttigare smoothies för småttingar?
Gärna lite extra snällt för magen. Dela gärna med er! : )
 
Måste även tipsa om IKEA's underbara sugrer "Sötvatten". Dom är i plast och tjockare vilket är perfekt att dricka just smoothie med (och mycket roligare för dom små). Dom kommer i olika färger titt som tätt, men den senaste varianten nu med turkos, ljusgrön och rosa gick jag bananas på och köpte 3 förpackningar med 100 i varje. Så himla söta! 9kr kostar en förpackning.
 
 
34
Linda

Jag vet precis hur det är, vi har en kille på 3 år och 8 månader som inte heller är särskilt stor i maten och väger detsamma som Selma. Bananpannkakor och smoothie går alltid hem! Jag brukar göra smoothie på naturell yoghurt och ibland en skvätt grädde eller en avokado för att få i fett, ett rått ägg för protein (smakar och märks ingenting) och sen havregryn, blåbär, banan och mango oftast, eller hallon istället för mango.
Gissar att du redan testat bananpannkakor, annars kanske det kan vara uppskattat? En banan och två ägg som mixas, jag har ofta i lite kanel och en nypa salt också men det är valfritt. Kan serveras med bär för att det ska bli extra mumsigt. Stek på medeltemperatur. Enjoy!

Svar: Yes! Vi gör bananpannkakor då och då också! :) ingen överdriven succé dock.. Känns som att det "drickbara" går hem mer än det om tuggas.. Kört ägg i smoothies också, dock inte alltid och har klurat mkt på avokado med inte provat ännu. Skall handla hem snarast!! :) Tack för tips! :)
Linda Blom

Anna

Vi gör ofta smoothie till mellanmål, favoriten hos barnen är:
3 dl yoghurt
2 bananer
1-2 dl hallon/jordgubbar
1 dl blåbär

Håller dock på att utöka repertoaren och gå åt det gröna hållet med, då även vi har en pojk som behöver lite extra. Lillebror på 3.5år stadiga 18 kg och storebror på 5 år 16 kg.. de har dock alltid haft olika kroppar, och båda växer fint som de ska!

Anonym

Släng i avokado så har du lurat i henne det, ger liksom ingen nämnvärd smak så hon kommer inte känna det. 😉
Chiafrön brukar jag oxå ha i det är ju supernyttigt. Sen honung ibland och äkta vaniljpulver. 😊

Svar: Ja den där avokadon har jag klurat hur mkt som helst på men det har inte blivit av.. Skall verkligen köpa hem det!! :)
Linda Blom

Josefin

Kan en grön smoothie funka eller är hon tveksam till det? Man kan ju säga det är en "monster-smoothie" eller nått ;-) havremjölk/vanlig mjölk, avocado, spenat eller grönkål, och tinad mango/eller äpple. För energi annars är det gott att mixa mjölk, jordnöttsmör och banan. Hög energi på det! :)

Svar: Hon är helt tokig i bär! Men jag skall verkligen ta och prova grön smoothie till henne och som du säger kanske "göra det till en rolig grej". Och det där med jordnötssmör och banan skall jag också prova. Jättekul att få lite tips : ) Tack!
Linda Blom

Eva

Jag har en dotter på 2,5år som inte heller är stor i maten. Som dessutom har jätteproblem med magen och tål inte fiberrik eller svår smält mat.
Vill inte tvinga i henne eller göra så hon förknippa mat med något negativt.
Men hittat en perfekt knep när det är något vi vet hon kan äta men inte vill sitta kvar eller så. Vi tar 5 skedar/bitar till. Hon älskar nämligen att räknar och i 8 fall av 10 så tar hon mer än 5 bitar :-)
Sen vi började med detta så har hon gått upp rejält och ligger nu på Normal kurvan jämfört med 2-3 steg under...

Svar: Så gör vi också faktiskt! : ) Om hon säger att hon är färdig så säger vi 3 tuggor till (lika många år som hon är) och så kontrar hon alltid med ett "det är så många år som jag är" tar dom tre och är klar sedan : )
Linda Blom

Therese

Men vad skönt att hon dricker smoothie. När du ändå använder naturell yoghurt så testa Turkisk yoghurt istället. Den är fetare och som du redan fått tips om - avokado!Kram ❤

Lin

Här hemma är favoritsmoothien gjord på havredryck, avocado, banan, jordgubbar (helst från hans eget lilla land) och en slev kokosgrädde (den tjockare massan från kokosmjölken). Mjölkfri, full med bra grejer och supergod!

Sedan kan man ju även smyga ner broccoli eller något annat nyttigt; det är det bästa med smoothies tycker jag!

Millan

Massa bra tips på tidigare kommentarer, älskar avokado med skippar det helst i smootihen men det är ju helt klart en smaksak! Min favvo smootihe är: Havredrykck med mangosmak, frusen mango, frusen spenat och frusen passionsfrukt (köper frusen passionspure på ica). Riktigt gott! Ibland har jag i lite havreyogi-jordgubbssmak för att få det lite sötare :) Ibland har jag i extra mycket mango så blir det nästan som glass/slush-ice!😋

Svar: Tack för tips! Har köpt dom frusna passions-bitarna tidigare. Dom gillar hon massor :)
Linda Blom

Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Smoothie är gott :). Har ni provat att ha frukt uppskuret hemma eller annat så hon kan gå och ta när hon är hungrig? På en höjd som hon själv kan ta ifrån?
Annars tror jag man ska lita på att sina barn vet hur mycket mat just dem behöver. Men man kan ju alltid erbjuda något på sidan av :).

Sen brukar barn inte gilla röror heller, så man kan underlätta sånt med att lägga ut saker i fyra högar på tallriken. Pasta, sås, gurka och tomat som ett exempel :)

Svar: Hon får frukt som mellanmål, men vi har märkt tydligt att hon äter sämre om hon får gå och småäta om dagarna. Då är det i vårt fall bättre att hon äter regelbundet istället. Jättebra tips om att inte gegga ihop maten heller, hon är väldigt noga med det själv, men nu är hon såpass stor att hon får hjälpa till att lägga upp själv och liknande också och det gör det hela snäppet roligare för henne :)
Linda Blom

Carro

Jag provade göra smoothie idag på avokado,hallon,blåbär och ananas och mjölk! Blev jättegott och mättande!

Lena

Så himla bra med smoothie till de små! Där i kan man ju gömma både det ena och andra nyttiga! :)

Svar: Ja men precis!! :) Hur bra som helst! Även om hon faktiskt tycker om frukt och grönt överlag :) Men hon är ju som sagt såå liten i maten.. :/
Linda Blom

Anette Gunnarsson

Smoothie kör jag också med till barnen titt som tätt. Brukar variera innehåll lite efter vad vi har för frukt hemma. Å har vi frukt som håller på att bli övermogen brukar jag hacka upp den och frysa in och sen ta fram och ha ner när jag gör smoothie. Brukar ha ner kokosfett, fryst avocado, lite fryst spenat.. ja det mesta går att smyga ner i små mängder så det inte tar över i smak. Har "lurat" i mina barn det mesta genom smoothie 😉

Sofia

Jag använder mig av den fetaste yoghurt jag hittar. Oftast blir det den ryska, jättegod och bra med fett för små barn. ❤️

Anonym

Vi brukar frysa smoothie i isglassformar, blir som glass ju fast nyttigt :) så kan barnen få en "glass" efter maten om de ätit lite sämre, och ändå få i sig lite nyttigheter!

Anonym

Testa med jordnötssmör i så blir den fetare. Man kan göra yoghurtglass . Pasta formade som djur.

Tove H

Jag har alltid i chiafrön i våra smoothies. Gäller ju då att man dricker den direkt, annars hinner det bli pudding av det och det är inte en trevlig konsistens. Nötter har jag också i för nyttighetens skull. Oftast hasselnötter eller mandel.

K

Ett udda tips när det gäller sugrören så är det faktiskt så att man kan diska de i diskmaskin! Perfekt för då slipper man kasta och köpa nya :)

Anna

Såg att några tipsat om rått ägg i smoothie, vilket verkligen inte är att rekommendera!

Rått ägg innehåller ett ämne (trypsin inhibiting factor) som ”stänger av” enzymet trypsin. Trypsin bryter ner protein till dess mindre byggstenar aminosyror. Det är aminosyrorna kroppen tar upp och bildar nytt protein av. Det är alltså en myt att rått ägg skulle vara en bra proteinkälla.
Dessutom hindrar trypsin inhibiting factor upptaget av B-vitaminen biotin.

Ovanpå allt detta finns ju också en liten risk för smitta i råa ägg. Du skriver att du kokar bären, Linda, jag antar att det är just för att undvika smitta. Vilket är bra! Undvik därför också råa ägg till barn.

Och jo, den här kommentaren är tänkt som en pekpinne och uppmaning till eftertanke för de som ger sina barn råa ägg.

Marie

Min dotter är också en smalis, men hon äter som en häst! Äter typ allt och mer än mig. Hon är bara nån månad äldre än Selma. Det som hon dock absolut inte äter är smoothies,hahaha! ;) Det som är sååå smidigt, men det får jag aldrig göra, för hon ratar det,haha. Däremot ett kokt ägg, en ostmacka eller keso exempelvis...MUMS!

Tips till smoothie är avocado eller lite spenat eller så, ännu nyttigare. En halv avocado märks inte i en smoothie, inte heller en liten näve spenat :)

Therese Hedeblom

Vi har samma "problem".. Men hon äter lite mer nu när hon börjat förskolan. Annars är det bara flytande föda som går ner bäst. Hon smakar dock väldigt gärna, men spottar ut lika fort och även om det blir "för mycket!" Som hon säger när hon tar för stora tuggor, så spottar hon ut. Och stillasittande vid bordet kan man ju glömma 😅 Leia följer sin kurva också, men vår BVC är inte lika, vad ska man säga, förstående. Alltid är det kommentarer och frågor, Får hon lagad mat varje dag? Äter hon gröt? Ja hon är ju väldigt liten, hon är inte så lång. Har du tagit blodprov och kollat så hon inte är allergisk mot nåt? Hur är hennes avföring... And so on! Försöker verkligen inte att ta åt mig utan vi gör det som passar oss bäst. Och jag vill heller absolut aldrig tvinga henne till att äta nåt. Det vet man ju hur det var 😝

Sandra

Jag var väldigt liten när jag var barn så mamma la i smör i min välling. Om hon nu inte äter det kanske man kan hälla i lite grädde i smoothien? :)
Sen som du skriver; ni behöver nog inte vara oroliga så länge hon växer och följer kurvan. Hon verkar ju vara en aktiv tjej och då förbränner man ju faktiskt en del också. :)

nathalie

Skönt att ni hittat något som fungerar, här hemma har vi också en liten tjej. 5 år och 14,7 kg till sina 108 cm. Men skillnaden här är att hon äter mängder. Nästan lika mycket som oss vuxna.

Corina

bra med nyttigheter
from corinas.for.me

Emeli

- naturell yoghurt, apelsin/äppeljuice och sen olika bär.
- yoghurt, juice, havregryn, kiwi, hallon
- yoghurt, juice, hallon, ananas

Emeli

och banan förstås, det misssde jag att skriva med.

J E N N I F E R

Åh så sugen jag blev på smoothie nu haha, mums!

Anna

rysk/cypritoisk yoghurt (de fetaste), grädde, äggulor (det är inte bra att äta rå äggvita), vaniljpulver, kokosolja, bär brukar vi ha i, kan behövas lite vatten/mjölk oxå om man vill dricka den. nån gång har jag i banan eller lite flytande akaciahonung åt sonen oxå.

Elin

Hej :-) Tänkte höra med dig om godisstället från tgr/tiger som du gjorde om till Colins dop. Vad har du använt för lim som fäster på den blanka ytan eller hur gjorde du för att få det bra. Har ett eget som jag är sugen på att renovera men är lite osäker på hur jag går tillväga. Hoppas få svar på min fråga :-) Ha en trevlig helg!

Svar: Jag experimenterade mig fram bara :) Grundmålade med hobbylack, klädde i papper jag gjort själv och fäste inte med lim utan panduros dubbelhäftande tejp. På så vis kan jag göra om dom flera gånger :)
Linda Blom

Matilda

Vet inte om någon tipsat om det men nötsmör är ett hett tips! Väldigt energirikt och innehåller massa bra fetter samt mycket protein. Jordnötssmör, mandelsmör, cashewsmör mm finns massor av olika att köpa nu för tiden.

Lyxsmoothie:
En skvätt mjölk
Turkisk eller ännu hellre rysk yoghurt
Kakao
Jordnötssmör
1-2 mogna bananer
En skvätt grädde

Svar: Måste prova denna!! :)
Linda Blom

Yasmine

Jag tror att smoothies är jättebra och perfekt för småbarn! (eller alla åldrar gillar väl smoothie, haha) det är gott och lätt att få i sig och man kan variera i det oändliga och i olika smaker, färger, konsistenser och få ner grönsaker också + att barn är vana att dricka/smutta mer än att tugga! Det mättar också och kan va nyttigt o mindre nyttigt! ;)

Sandra

Angående chiafrön - om man låter dom svälla i vatten först så suger dom inte upp vätskan i smoothien :)

Avokado får jag ont i magen av för det är så fett. Annars finns ju även det att köpa fryst och tärnad, smidigt.

Jag pressar alltid en halv citron i min smoothie, fräscht :)

Hanna Karlsson

Åh de där sugrören ska jag köpa till barnen. Ida älskar att dricka ur sugrör, särskilt de där varianterna som är lite tjockare.

Anonym

Jag brukar göra smoothie på grönkål, Havredryck, en banan och sen riva i lite färsk ingefära. Blir jätte gott och går utan problem hem hos min 2 åring :)

Josefina

Min 2-åring är också en liten smalis som är petig med maten och vi kör smoothie till frukost varje morgon! Vi gör som många andra tipsat om och har ner avokado, grönkål och annat för att få i henne nyttigheter (hon tycker inte om grönsaker annars). Hon vill alltid hjälpa till att hälla ner ingredienserna i smoothien och bäst äter hon när vi gör "glass", Dvs har i större mängd frysta bär så att konsistensen blir som glass. Tror hon tycker det känns busigt och gott att få äta glass till frukost 😊