Såhär tänker vi i sommarsolen

Sommaren är här och de flesta spenderar mycket tid utomhus i den starka solen. När jag blev mamma och därmed ansvarig för en liten människa, blev jag också väldigt uppmärksam på vad solen kan göra med oss. Jag är livrädd för att barnen skall bränna sig och skulle bli enormt arg på mig själv om jag tillät det hända. Det är ju inte bara smärtsamt för stunden, utan också farligt i längden. Jag har fått önskemål om att skriva detta inlägg - såhär gör och tänker vi i vår familj när det kommer till solen.
 
Undviker solens starkaste timmar.
I största möjliga mån undviker vi att vistas ute de allra starkaste timmarna på dygnet (mellan 11-15). Ja! Givetvis händer det att vi är ute då också, men återigen - i största möjliga mån undviker vi det. 

Heltäckande kläder.
När vi är ute i solen försöker jag att klä barnen i tunna, men så täckande kläder som möjligt. Detta innefattar helst hellånga plagg, men som ändå är tunna och sköna. Tunna leggings, tunna t-shirts med lång ärm och liknande. Kanske framförallt de gånger som vi vistas ute under de starkaste timmarna. Allra viktigast för oss är någon form av huvudbonad. Solhatt, kept eller liknande. Utvöer detta väljer vi också UV-dräkter (hade önskat ännu mer täckande än vi har i år dock, tipsa gärna!). Barnen badar därmed inte nakna eller i minimala badkläder, utan använder plagg som täcker desto mer.

Letar efter skuggplatser.
Vi har två barn som är lekfulla och nyfikna på omgivningen. Fyraåringen vill leka, gunga, springa, cykla och liknande och ettåringen vill givetvis gå runt och utforska han också. Men så gott det går letar vi skuggplatser och tar pauser i skuggan då och då när vi är ute.
 
Smörjer med solskyddsfaktor.
De kroppsdelar som inte skyddas av plagg eller de tillfällen som barnen faktiskt har kortärmat m.m. smörjer jag alltid in med solskyddsfaktor. Jag har läst på en del, kikat efter ekologiska alternativ och liknande och just nu har valet fallit på ACO. Vi har flera av deras solskydd, bland annat den på bilden (ACO SUN KIDS CREAM SENSITIVE SPF 50) - den innehar 100% fysikaliska filter, vilket gör att den inte tas upp av huden. Den lägger sig därmed som en hinna ovanpå huden och man kan enkelt se vart man smörjt och därmed få en jämn fördelning. Den ger omedelbart skydd mot solens UVA- och UVB-strålar och är speciellt anpassat för små barn. Den kan uppfattas som svår att "smörja in" i och med att den inte går in i huden, men det uppskattar jag som mamma, då barnens hud är känsligare än oss vuxna.

Mängder av vatten.
Jag har alltid med vatten ut till barnen och ser till att dom får många pauser där dom får i sig vätska. Jag borde själv bli så mycket bättre på att dricka dock.

Att smörja in barnen.
Jag har varit tydlig med Selma och berättat varför man behöver smörja huden när man är utomhus på sommaren, varför man behöver täcka huvudet och hon fattar grejen. Det är aldrig några problem! Hon är till och med så uppmärksam att hon själv kan fråga eller säga till om hon behöver smörja sig. Det är något vi gör innan hon går till förskolan och hon har en tub liggandes där med sitt namn också. När det kommer till Colin är det inte heller några problem, vi sjunger sånger, stojar och tjoar medan vi smörjer in honom. Selma hjälper ibland till vilket gör det hela roligare för honom såklart.
 
D-vitamin är absolut bra!
Givetvis är D-vitaminen som solens stårlar ger nyttigt också. Men visste ni att det räcker med 20 minuter utomhus / dag och att det enda som behöver nås av strålarna är händer och ansikte? Ni behöver inte ha minimalt med kläder på er för att ta del av D-vitaminen : )

Kära ni! Var rädda om er egen och era barnd hud! Solen kan göra så mycket skada och det kvittar egentligen om man är väldigt ljus i hyn eller desto mörkare. Skyddet behövs oavsett : ) Hoppas ni får en fantastisk sommar!

 
18
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag är noga med sånt jag med. Är alldeles för rädd för hudcancer för att sola i massor.

Anonym

Fast du vet att vanliga kläder inte skyddar helt mot solen va?

Svar: Givetvis :) Därav är vi i största möjliga mån inomhus när solen är som starkast. Sedan handlar det ju inte om att totalt isolera sig och då skyddar en långärmad tröja (såklart) mer än vad en t-shirt gör - kläder är ett fantastiskt solskydd! Vi gör vårt bästa för att skydda barnen mot den starka solen när vi väl är ute : )
Linda Blom

Anonym

Hej! Tänkte bara ge infon, eftersom du verkar vara medveten om kemikalier i solkräm, att även Aco sunkids sensitive innehåller titaniumdioxid i nanopartikel-form som i sig KAN vara carcinogen. Den enda solkrämerna jag har hittat som "okej" ur kemikaliesynpunkt är Eco cosmetics baby & kids neutral solkräm, bara ett tips :)

Svar: Tack! :) Jag är medveten om detta! Skall absolut kika närmare på det du tipsar om!! : ) Det är en djungel och just den hade jag helt missat!!
Linda Blom

Frida

Åh så härligt att läsa ett inlägg som är precis de tankarna som jag har gällande solen med små barn. Har själv två barn under 3 år och tänket som du gör. Jag känner dock att jag nästan kan bli ifrågasatt av folk runtomkring en och nästan anses som "nojjig" osv.
Tänker dina bekanta med barn likadant som dig? Kram
Och tack för bra blogg!'

Krisse

Vi tänker ungefär likadant. Att undvika att vara i solen när den står som högst och att skydda med så mycket kläder som möjligt. Sonen på 4 år vill själv hellre ha kläder än att bli insmord. Så oftast smörjer vi mest ansiktet, hals, nacke och ev fötterna. När vi badar har han heltäckande uv-dräkt (köpt på Jollyroom, tidigare har vi haft tvådelat långärmat och långbent set från Polarn och pyret - tips!) och uv-keps. Tycker dock att jag ser rätt få barn som har det!

Anonym

Vilket bra inlägg! Vi gör som du ungefär med vår barn också.

Jag vill däremot tipsa om bättre solkräm.

Vi använder Evy solkräm till barnen eller Eco cosmetics (men vi gillar Evy bäst) finns på ex. Apotea

Evy är utvecklat till personer med vitiligo och behöver inte smörjas in lika ofta som Vanlig solkräm =mindre kemikalier.

Mina barn är superljusa i huden som dina och en smörjning med Evy har gett bra skydd under otaliga vardagar.


Svar: Evy har jag faktiskt använt mycket på mig själv tidigare :) älskade deras mousse-form. Tack för tips :)
Linda Blom

Anonym

Evy innehåller kemiskt filter och ingredienser som är mycket farliga för vattenlevande organismer. Detta talas det alldeles för lite om så jag vill lyfta det. Väldigt många solkrämer innehåller just såna ämnen men det finns alternativ, t ex Eco Cosmetics och Lovea har fysikaliska skydd, inga hormonstörande eller miljöfarliga ingredienser. Läs mer på: https://www.naturligtsnygg.se/hannah/kemiska-solskydd-forstor-miljon/

Svar: Jag såg det när jag sökte lite på Evy! Var jättenöjd då (innan barnen) men hade såklart ingen koll på hur det kan påverka då. Med barnen har jag blivit mer uppmärksam! Tack för din kommentar! : ) Beställde faktiskt Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF 50 Neutral igår! : )
Linda Blom

Josefine

Tycker ACO:s solskydd är de bästa faktiskt!

Linn

Superbra inlägg! Men är jätte svårt för mig att hålla min 3,5 åring inne under de "farliga" timmarna. Vi bor i villa och direkt när hon vaknar vill hon ut och leka. Hon kan vara ute i flera timmar i sträck utan att tröttna och jag vill heller inte tvinga henne att vara inne. Så är verkligen ett dilemma då jag har så stor respekt för solen.. Jag tar även på henne heltäckande kläder men är det varmt ute så drar hon av sig mkt av kläderna själv medan hon leker ute. Säger till henne varje gång men ändå gör hon samma sak igen. Lite trots inblandat såklart. Så som sagt, har verkligen supersvårt att skydda henne helt trots att jag vill det.

Svar: Mina barn är kan också vara ute hela dagarna och leka om det skulle vara så. Colin med sovpauser då givetvis. Men jag försöker hitta på roliga saker med dom inomhus också, pussel, spel, dega, rita o.s.v. Men givetvis händer det att vi är ute de farligaste timmarna också ibland och då får man helt enkelt göra det bästa av situatuonen :) Selma tar aldrig av sig kläderna och aldrig några problem att smörja av den anledningen att jag har berättat för henne varför jon behöver ha det på sig :) Kram
Linda Blom

Anonym

Polarn o pyret har heltäckande uvkläder. De kör vi på till vår 4åring och 2åring.
Skulle även tipsa om ett bättre alternativ gällande solkräm, http://darlingeco.se/produkt/naturlig-solkram-ekologisk-50-spf-50-ml-wooden-spoon/
Viktigt att tänka på egentligen allt man smörjer på sin hud då huden "äter" det vi matar den med.

Svar: Tack för tips! : ) Beställde en ekologisk solkräm till barnen igår från Eco Cosmetics :D
Linda Blom

Anonym

Ett litet tips: vi reser till varmare breddgrader med våra barn 7, 5 och 3 år gamla. Självklart smörjer vi med solskydd 50. Och applicerar på nytt efter ca 2 tim bad. Vi har tidigare nvänt solskyddskläder men: trots att vi haft 2 uppsättningar var och bytt så har de huttrat och frusit och verkligen hatat solskyddskläderna. I år kör vi kortbent/kortärmad våtdräkt från o'neill med faktor 50. Och inget gnäll i år! Ett tips bara. Efter 16 är det vanliga badkläder som gäller. Och smörjer ännu en gång. De har ldrig bränt sig. Hälsninger från solen i Portugal!

Helena

Bra inlägg! Ska kolla upp solkrämen från Eco Cosmetics.
Men jag tycker inte man ska behöva hålla sig inomhus mitt på dagen. Vi (den moderna människan) spenderar redan alldeles för mycket tid inomhus, och en stor del av året bjuder inte direkt in till utomhusvistelse här i Sverige... :) Bättre då att i stället styra leken och aktiviteterna till skuggiga platser - skogen (barn spenderar alldeles för lite tid i skogen idag!), under stora träd, sätt upp tält, parasoller etc.
Ja, jag är en utomhusknarkare! ;)
/#utomhusärbäst

Svar: Absolut sant! : ) Men man kan ju vara ute både innan och efter dom timmarna också! :D Vi är ute flera timmar varje dag (givetvis också ibland under solens starkaste timmar som sagt, det handlar ju inte om isolering och med sunt förnuft kommer man långt). Men ofta går vi ut efter klockan 14 och stannar sedan ute resten av eftermiddagen/kvällen : )
Linda Blom

Isabel

Klokt att vara försiktig med solen. Vi är inte riktigt lika restriktiva som ni, men jag är väldigt noga med att barnen inte bränner sig. Tycker oftast att det är skönt att vara inomhus en stund mitt på dagen om det är väldigt varma dagar. Men blir ju helt dåsig av att vistas i solen en hel dag :)

Det kanske är en dum fråga... Men är solen farlig om man inte bränner sig? Jag har alltid uppfattat det som att det farliga med solen är om man bränner sig. Men efter ditt inlägg undrar jag om jag kanske behöver läsa på lite :)

Svar: Håller med dig :) Mitt på dagen när solen är som starkast är det faktiskt inte bara bra utan också skönt att ta en paus inomhus. Allt handlar ju egentligen om att ju yngre man är, desto känsligare är huden. Ju större risk löper man att bränna sig, vilket i vuxen ålder ökar riskerna ganska kraftigt att drabbas av hudcancer. Barnen har inte samma förmåga att skapa pigmentskydd som vi vuxna. MEN! Det är faktiskt så att man löper större risk att drabbas, ju mer man utsätter sig för solen och alltså inte bara när man bränner sig.. Kram :)
Linda Blom

Cecilia

Jag tycker det är lite av en klassfråga det här med solkräm. Jag hade tänkt köpa Eco Cosmetics solkräm för barn förra året när en Ekoblogg skrev om att den varken innehöll farliga kemikalier eller var dålig för miljön. Men sen insåg jag att den kostar 20 euro för 50 ml (!) här i Finland. Med tanke på att en fullvuxen rekommenderas att använda ca 30 ml vid en applicering så räcker den inte långt ens för ett litet barn, även om den påstås vara drygare än vanlig solkräm. Jag kör dessvärre därför fortfarande på Niveas ena solkräm som har farliga kemikalier på Nano-nivå, men funderar på att testa Acos. Vad kostar den?

Liksom 20 euro för 50 ml, vem har ens råd med det?

Svar: Jag beställde fantiskt 2 flaskor med Eco Cosmetics solskydd igår, tänker att det ju räcker att smörja ansikte, händer osv alltså det som inte täcks av kläderna :) Då räcker den ju längre. Men hittade ACO 125ml för 20% rabatt på apoteket.se just nu - 127kr :)
Linda Blom

Lina Johansson

Vilka bra tips! :)

Ann-Sofie

Är Eco cosmetics fri från doft?

Svar: Finns både en parfymfri och en med doft :)
Linda Blom

Anonym

Hej!
Var har du köpt de fina uv-kläderna med blommor på?

Svar: Gekås!! :)
Linda Blom

Anna - Fotograf & Rovfågeltränare

Jättebra inlägg! Superviktigt att vara nogrann med skydd mot solen, och det gäller inte bara de små liven. Vet att jag själv är otroligt dålig på skydd och måste verkligen bli bättre på det.
Ha det fint! :)