Volkswagen Tiguan

I samarbete med Volkswagen samt BeSafe.
 
I slutet på mars och början av april lånade vi en Volkswagen Tiguan GT R-line. En fullutrustad SUV utöver det vanliga kan jag meddela. Från det att vi fick se bilen så jag vi fullkomligt förälskade och faktum är att den kärleken bara växte och växte under den veckan vi hade bilen. Att sammanfatta alla de funktioner som bilen innehar skulle ta mig många, långa inlägg - därav väljer jag att göra så att jag skriver om våra absoluta favoriter och överlag om upplevelsen att åka runt i bilen. Vi tog oss en långtur till Gävle (runt 65 mil), men bor centralt med mycket stadskörning också så vi har verkligen testat den ordentligt.
 
HELHETSUPPLEVELSE                                                                                                 
Från det att vi satte oss i bilen så var vi, precis som jag skrev ovan, förälskade. Den känns stor och rejäl, men ändå enkel att köra. Suv:ar överlag uppfattas ofta som ganska trånga, trots sin storlek, men för oss var utrymmet i framsätet kanonbra, trots två bakåtvända stolar i baksätet (både barnen och vi hade gott om plats). Bagaget imponerade också, då vi enkelt fick in vår Emmaljunga Superviking (klumpig vagn) plus massor av packning när vi åkte till Gävle. Bilen var inte bara vit, utan hade en pärlemoeffekt i lacken - detta gjorde den galet snygg när solen låg på - det riktigt gnistrade om den.

KOMFORT                                                                                                                         
Sätena är fantastiska! Inte en gång kände vi att det blev jobbigt eller obehagligt att sitta i bilen och hade det inte varit för hunger eller benstäckare för barnens skull så hade vi högst troligt kört till Gävle i ett svep. Vi satt superbra, kanske speciellt i och med att den är såpass hög! Och ärligt talat.. Vet ni hur skönt det var att slippa böja sig när man lastade in kids i bilen? Tiguanen gick tyst, mjukt och stadigt på vägen vilket givetvis också ökar komforten. Det var enstaka tillfälle som vi upplevde den något stötig, men det kan ju mycket väl bero på de stora fälgarna i kombination med riktigt kass asfalt.

KÖRGLÄDJE                                                                                                                       
Att bilen är brutalt snygg gör givetvis körglädjen mer än dubbelt så stor. Men faktum är att bilens alla funktioner och smarta lösningar är det som gör det hela till en fröjd. Svängradien är super, trots att bilen är såpass stor. Min lilla Ford fiesta ST är som att svänga en buss om man jämför med svängradien på Tiguanen. 

FAVORITFUNKTIONER                                                                                                         
Bilen var som jag redan skrivit - fullutrustad. När jag fick specifikationen på allt stod jag mest och gapade. Men när vi var iväg till Lecab här i Karsltad och hämtade bilen fick vi en grym genomgång av allting på plats. Riktigt trevlig, duktig och kunnig personal. Nedan följer våra absoluta favoriter, stora som små, som underlättar livet för en barnfamilj men också som enskild förare.

Keyless access: Bilen startar med hjälp av en knapp och man behöver inte använda nyckeln för att göra det. Vet ni hur fantastiskt det är för en människa som mig, som ständigt letar efter nyckeln i väskor och fickor? Haha! Helt fantastiskt! Det gäller bara att inte någon passagerare har nyckeln på sig och lyckas ge sig iväg med den. Den måste ligga i bilen för att kunna starta.

Elmanövererad backlucka: Öppna och stäng bagaget med hjälp av ett knapptryck. Såå smidigt och underlättande för en småbarnsfamilj, eller för all del, vem som helst. Exempelvis när man storhandlar eller överlag har mycket att bära på (inte bara ungar alltså). Det som är extra bra är att bakluckan har sensorer som känner av så ingen kommer i kläm.

Bluetooth: Såklart hur skönt som helst att telefonen anslutet automatiskt till bilen så fort man sätter sig i den. Ring upp, svara och liknande med hjälp av bilen, istället för att sitta och blippa (big no, no) med telefonen bakom ratten. Eller för all del, lyssna lyssna lyssna på poddar.

Sign Assist: Med hjälp av bilens navigationssystem visas hastigheten, skyltar m.m. i bilen.

Park assist, backkamera m.m.: Alltså det här är en av de mest fantastiska! Inte bara för att man har sensorer fram och bak som tjuter vid eventuella hinder. Man ser med hjälp av kamera vad som finns bakom bilen. Men också bilen uppifrån vilket gör det så himla enkelt att exempelvis parkera (man ser linjerna exakt). Ett tillfälle vi använde denna kamera var när vi var i Gävle och skulle köra in och ut, samt parkera i ett hysteriskt trångt parkeringshus. Vi såg exakt hur vi körde (det var dumma kanter på sidorna). Man blir ju extra försiktig när bilen inte är ens egen dessutom. Sedan känner den även av huruvida ett utrymme (vid exempelvis fickparkering) är stort nog.

Lane assist: Ger en motstyrning om det är så att bilen är påväg ut från vägens linjer. Nu bör man ju aldrig släppa ratten eller liknande, men ibland sker ju händelser där människor på något vis hamnar för långt ut på vägkanten. Detta motverkar alltså lane assist. 

Side assist: Den här är helt fantastisk!! När man kör på motorväg exempelvis övervakar systemet bakom och vid sidan om bilen. Om det kommer bilar för att köra om dig, om du har bilar i döda vinkeln m.m. Lane assist (som jag skrev om ovan) stängs av när man blinkar - Men då tänds en lampa på backspegeln på den sida det kommer en bil och gör det mycket tryggare när man själv skall göra ett filbyte. Man skall ju givetvis inte bara förlita sig endast på den lampan, det tror jag alla förstår. Utan det handlar om en extra säkerhet och trygghet! Så himla bra! 

Rear Traffic Alert: Underlättar i situationer när man har begränsad sikt bakåt. Exempelvis när man skall backa ut från en parkering. Sensorerna hjälper till att upptäcka det man som förare inte kan se! Så tryggt!

Det kan verka som att jag skriver och hissar den här bilen bara för att vi fick låna den i ett samarbete. Men faktum är den att vi är helt inne på att byta upp oss! Vi är helt sålda både jag och Jimmy och det var med sorg i hjärtat som vi lämnade tillbaka bilen på Lecab i Karlstad när prov-veckan var över. En helt fantastisk bil som är stor men enormt enkel att köra! 
 

Det här gillar jag! Alla mätare och liknande är digitala, detta gjorde det möjligt att få navigationen lätt tillgänligt och med hjälp av ett knapptryck kunde man förminska mätarna och framhäva kartan ytterligare. Se bara på bilderna nedan. Det var guld värt när vi var påväg till Gävle kan jag säga.. Speciellt för en person (läs: mig) som har troligen Sveriges sämsta lokalsinne.

Barnen hade gott om utrymme för sina stolar och likaså hade vi framtill. Colin sitter i en BeSafe iZi Modular RF i-size och Selma sitter i en BeSafe iZi Kid X2 i-size. Jag fick gott och väl plats mellan dom i baksätet också. Colin är ett år och Selma är fyra och båda kommer åka bakåtvänt länge, länge till. Glöm inte att bakåtvänt åkande är det allra säkraste för era barn upp till 5 år, men allra helst längre än så!
 
Här sitter jag med gott om plats mellan mig och Colins stol. Vi kunde flytta bak stolen en lång bit till.

Kika gärna in klippet där jag visar några av favoritfunktionerna.
10
JohannaM

Härligt! Vi väntar på vår nya Tiguan som kommer om ca 1 månad!

Svar: FUSKIIIIIGT! Haha :D Jag är verkligen helt kär i den bilen!! : )
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Låter som en bra bil :)

Svar: Super!! :)
Linda Blom

Anonym

Skulle det funka med tre barnstolar? Går det att koppla ur airbag fram själv? 😅Vi är i billetartagen!

Svar: Ja absolut! :) Det är nyckelavstängning på airbagen fram! :) Jag skulle ha två stolar bak och en fram få!! : )
Linda Blom

Eva Katarina

Vi har besafe plus och problemet vi har är att vår 3åring snary inte får plats i längden. Nu pratar jag inte benen utan från rumpa till axlarna, vi har den i högsta läget nu.
Vad gör man sen, kan bältet gå ner bakom ryggen sen?

Tillägga att hon är lång för sin ålder, 110/116 i kläder, väger under 15kg så vikten är inga problem.

Vill gärna att hon åker bakåt så länge det bara är möjligt!

Svar: Hej : ) Det du skall gå efter är örats topp, den får inte gå över stolens högsta punkt : ) Vet att Modular är något längre i ryggen än iZi Plus, kanske är värt att prova den? : )
Linda Blom

Cattis

Hej Linda :) Jag och min väninna, 29år, har bokat in en roadtrip till Karlstad nästa helg. Vi skulle bli jätteglada om du kunde skriva ett inlägg om tips på saker man kan göra/absolut inte får missa i och runt Karlstad :D

Anonym

Skulle det få plats med tre bakåtvända stolar bak? (Såg ditt svar ovan men föredrar att ha alla barn i baksätet😊)

Svar: Det beror givetvis på vad man har för stolar då : ) Men att få in en till likadan som Selma och Colin har i denna bil är inte möjligt : )
Linda Blom

Anonym

Tack för svar, misstänkte (tyvärr) det😊 Får nog bli en "container" i form av V70 eller V90 ändå då😂

Anonym

Hej. Kul inlägg om Tiguan och barnstolar 😊 Är det ok om vi lägger ut bild och länk till din blogg på vår fb-sida? /Daniel Svedlund, VD Lecab

Svar: Hej Daniel! : )Men vad roligt! Givetvis får ni göra det!! : )
Linda Blom

Gabriella

Ett tips inför nästa video är att inte höja musiken så mycket vid bilderna, blev lite väl högt ibland så var tvungen att sänka och sen fick jag höja när ni pratade. :)

Svar: Jag redigerade i mobilen och såg också det när jag hade laddat upp den på youtube : )
Linda Blom

Matilda

Hej! Har en liten fråga om modular stolen. Vi har köpt de babyskyddet och ska snart till att byta till nästa stol. Jag läste att den bara gick upp till 18kg men till 105 cm(tror de va de). De känns så lite med 18 kg, kan man överskrida den viktgränsen om han inte är tillräckligt lång?