Slampig häxa & olydig hondjävul

Det närmar sig Halloween - en av Selmas absoluta favoriter varje år. Det är något hon pratar om från det ena firandet, ända till nästa och så fortsätter det runt, runt, runt. Jag och min vän Ehlin brukar alltid styra upp ett litet firande tillsammans, där vi får möjlighet att ses ett litet gäng, barnen får leka, klä ut sig och det blir helt enkelt ett extra och festligt tillfälle att umgås. Det uppskattas av både stora och små och har blivit en mysig tradition för oss.
 
I år har Selma bestämt sig för att vara häxa eller vampyr och hon valde tillslut en vampyrdress på H&M. Men vi tänker att vi skall klä ut oss allihop i familjen och jag surfar runt bland spännande, roliga, läskiga och urgulliga dräkter. Jag fastnade för häxdräkten i orange nedan, den tänkte jag skulle varit söt till Selma ihop med ett par svarta strumpbyxor (om hon nu inte redan hade bestämt sig för en annan) - tills jag får se namnet. Slampig Häxa för barn!?!?! 
 
Vad är det här för sjukt? Det här är alltså en dräkt som passar till barn från 4-5 års ålder. Att barn sexualiseras är ett stort problem i det här landet, i världen. Det är fruktansvärt och hela min kropp smärtar av tanken på alla barn som far illa i både hemmet, på förskolor eller någon annanstans. Men hur kan ett företag, öppet och helt seriöst döpa sina dräkter till något likt dessa? Hur kan ett företag på fullaste allvar tycka att ordet slampig på något som helst sätt skall kopplas ihop med barn?
 
Eller jag kanske inte ens skall skriva barn, småflickor passar bättre. För könsrollerna är minsann totalt olika, pojkar skall ha häftiga, tuffa, coola kostymer minsann. Se bara nedan. Det har jag också big time problem med, allt detta döda, pang pang, haja, coooooolt - varför skall sådant uppmuntras hos pojkar? Varför!? Och den här sexualiseringen av framförallt småflickor alltså. Jag spyr! 
 
Ärligt talat är jag så förundrad och chockad att jag inte riktigt kan sätta ord på det här. Det är fruktansvärt!! Jag blir förbannad. Skickade ett mail till företaget i alla fall och hoppas verkligen att jag får svar..
 
 
26
Elin

Helt sjukt!!!

Svar: Ja! Vidrigt!! Fy.. Blir så arg..
Linda Blom

Caroline

Alltså man blir så arg!! Jag har tidigare reagerat på att Halloweendräktet till kvinnor alltid ska vara slampiga och sexiga medan killar är så coola, men detta var det sjukaste jag sett! Vidrigt vem köper sånt?!

Svar: Jag vet inte!?!?! Dräkten i sig är ju jättesöt till ett barn tänkte jag! Söt, gullig, fluffig med ett par svarta leggings till.. Inte tusan är den slampig? Och när jag läste rubriken att företaget beskrev det just så.. Slampigt.. Ja då blev jag bara arg! Fy farao..! Skickade ett konstruktivt mail och bojkottade sedan sidan! Usch..
Linda Blom

Jessica

Usch vad sjukt!!

Svar: Jag vet! Fruktansvärt! Bläääääää!!
Linda Blom

T

Herregud, hur kan NÅGON tycka att det känns rimligt? Alltså ordet "slampig" känns väldigt nedsättande överhuvudtaget, varför ska alla kvinnor på halloween vara slampiga? Hur är man ens slampig..
Men riktigt vidrigt när de slänger in "barn" i rubriken också, hoppas verkligen det bara har blivit totalfel!! Annars är det ju någon riktigt sjuk jävel som valt ut beskrivningen till klänningarna.

Svar: Jag veeeeet!! Alltså smakade så jävla illa i munnen att läsa den meningen högt för Jimmy förut! Jag blev så aaaarg!
Linda Blom

Moa

Alltså allvarligt talat!!! Hur TÄNKER man?!?!

Svar: Jag vet inte.. Jag vet verkligen inte! Fruktansvärt!! :(
Linda Blom

Madeleine

Usch det knyter sig i magen på mig av massa olika anledningar. Att det är såhär världen och samhället ser ut idag, att ett FÖRETAG kan komma undan med dessa namn på sina produkter, att jag först tänkte "det här företaget kan inte få någonting sålt med de namnen" för att sen inse att jo- alldeles säkert finns det människor som köper produkterna trots detta och det gör mig både arg och ledsen att barn sexualiseras... Hemska, otäcka, vidriga värld... Ska inte alla kämpa för att barn ska få vara just barn som har det bra..

Svar: Man kan tycka det.. Alla borde vi vara överens om att barnen skall få vara barn. Tydligen inte.. Alltså fy fan..Vet inte vad jag skall skriva ens.. Så arg..
Linda Blom

Anonym

Skrev du mailet på engelska? Läste att de inte hade någon svensktalande på kundtjänst. Jag tror de kommer att ta bort detta så fort se får veta hur detta uppfattas på svenska

Svar: Hej :) Ja det gjorde jag! Samt delade detta inlägg på deras Facebook, men där modererar dom, så jag antar att det inte kommer släpps igenom.. :/
Linda Blom

Anonym

Förjävligt. Men du är ju inte direkt först på bollen som du vill få det att verka :). Aftonbladet har redan skrivit om det, så du har väl gått in efter att du läst deras artikel bara för att få klick och Lindas lilla klan att skrika heja😂😂

Svar: Men ärligt talat? Har du inget bättre för dig? Lägg fokus där det skall vara istället.
Linda Blom

Nathalie

Fyfan så jävla VIDRIGT rent ut sagt!! Jag råkade själv ut för en pedofil som barn och vill bara kräkas när jag ser sånt här, fyfan!!

Svar: Fruktansvärt för dig! :( FY! Stor kram!
Linda Blom

Anonym

Aftonbladet publicerade och du tar åt dig äran jävla tönt!

Svar: Det är väl jättebra om fler lyfter ämnet? Sedan kan du kika på publiceringstid om det spelar någon roll för dig..? :)
Linda Blom

Anonym

De har tagit åt sig av kritiken och ska ändra :) det har blivit något galet med översättningarna.

Svar: Ja! Läste det i efterhand! Så bra :)
Linda Blom

Anonym

Jättebra att både Du Linda och Aftonbladet lyfter detta och reagerar! Ju fler desto bättre!!
Helt sjukt! Men endå skönt att folk reagerar. Heja!

Svar: Kan bara hålla med :) För nu har det fått följder!! :)
Linda Blom

Diana

Men alltså hur tänkte man när man döpte de där kläderna? Jag läste om det på Aftonbladet, helst stört.
Men å andra sidan, ser inte skillnad på att bloda ner sin unge och måla upp de som DÖDEN och att klä de slampigt. Samma skit för mig, lika illa. Halloween behöver inte vara äckliga, slampiga, vidriga döden saker. Det kan vara en söt pumpa också. Men det är så jag funkar. :D

Svar: Stor skillnad på att sexualisera barnen mot att klä ut sig till spöke, vampyr eller mumie. Men jag håller verkligen med dig att man kan ”fluffa” till det lite också och satsa på pumpa, spindlel eller något mildare också :) Vi är himla ”snälla” i våra utklädnader :)
Linda Blom

Anonym

Herregud... så allvarligt var de väl inte? Om man översätter ord så blir det ibland fel! Du behöver inte ta åt dig äran för att Aftonbladet skrev om de

Svar: Nej, det är inte tack vare mig att Aftonbladet skrev om det, men det är otroligt bra att dom gjorde det! Ju fler desto bättre - för nu har det fått följder! :)
Linda Blom

Anonym

Sett detta gå runt på instagram, någon hade skrivit till dem på deras instagram att ändra namnet men nu hittar jag inte den alls på deras hemsida så dem kanske tog bort den istället. Detta är ju vidrigt...

Svar: Ja!! Så bra att det verkade vara flera som lyfte det! Fick ju konsekvenser! :)
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Helt sjukt såg det tidigare idag efter ett tips från en vän :[. Tycker det är helt sjukt hur det blir mer och mer okej att sexualisera barn :(.

Hanna

Men herrigud vad hemskt, hur kan man ens skriva såhär till barnkläder?

Sandra Loskin

Men fy !!! Hoppas de tar till sig o ändrar namnet. Håller med om det du skriver o tycker också det är så fel :(

Anonym

Hur kan det ha blivit fel med översättningen? Står det så fast på engelska eller något annat språk då på deras andra shopar? 😠 Inte okey någonstans!

Johanna

Det är ju fullkomligt vidrigt!!! Vidrigt oavsett om det är maskeradkläder för barn eller vuxna att de beskriver kläderna på ett sådant sätt och verkligen helt oacceptabelt!

Svar: Enig!
Linda Blom

Anonym

Dom har troligtvis översatt ”billig” (prisvärd) och så har det blivit slampig. Synd att de inte anlitade en riktigt översättare utan anförtrodde sig helt åt google translate. Sen är det väl ingen som på riktigt tror att företag skulle beskriva sina kostymer så men barn som målgrupp? Vore ju döden för deras business om inte annat. Man förstår ganska snabbt att nåt har blivit galet på vägen:)

Svar: Jo, fast då kan man undra varför det holländska beskriver den som prostituerad :) Jag köper inte att "billig/cheap" skulle bli slampa nämligen.. Dom har troligtvis beskrivit den högst olämpligt redan innan översättningen. Fullt möjligt då fler av deras outfits beskrivs som "naughty/sexy" m.m. Fruktansvärt!! :(
Linda Blom

Liv Ringström

Helt sjukt. Jag mailade dom också. Har sett att dom skrivit på sin fb sida och bett om ursäkt m.m och kommer donera 10.000kr till någon barn org.

Sofie

Hej alla! Detta har skett pga en automatisk översättning, kanske från först något asiatiskt språk, till engelska och sedan till svenska. Ingen har korrläst, vilket är märkligt men det är så företaget förklarar sig. En stor ”genusgrupp” på Facebook drev ett stort påtryck mot företaget som efter det stängde möjligheten att beställa plagget. Ett mänskligt men väldigt tråkigt misstag har skett.

Jungfrumamma - en väldigt speciell mamma

Det här kan verkligen vara det sjukaste jag beskådat på länge. Precis som du skriver så är dräkterna i sig fullt normala - det är ju så maskeraddräkter ser ut. Men beskrivningen?!?!

Det måste ju vara något fel, ett svenskt företag kan ju bara inte skriva såhär, såtillvida att det inte sitter ett gäng sjukt ignoranta, icke kompetenta idioter som har missat hela debatten om sexism och barn etc etc. Herre!

Carro

Vidrigt äckligt med denna sexualisering av barn, oavsett om det är en automatisk översättning eller inte! Helt rätt av dig Linda att ta upp detta, och ni som klagar som på att hon "försöker ta åt sig äran", skaffa er ett liv! Är väl jättebra att det uppmärksammas på så många ställen som möjligt, uppenbarligen har det gett effekt, och ingenstans ser jag att Linda skriver att hon var den första i hela världen som såg detta..

Emelie

Sjukaste jag läst på länge! Låt våra barn får vara barn!