Födelsedagspresenter!

Inlägget innehåller annonslänkar från Lekmer, men är inte ett sponsrat samarbete.

Nu är det vår i luften minsann och efter en riktig kalashelg passade Jimmy på att montera barnens födelsedagspresenter. Dom fick varsin cykel och såklart nya cykelhjälmar (skall kolla läget gällande Selmas hjälm dock, då den saknar grönt spänne..).

Selma lärde sig cykla utan stödhjul förra året på sin 12" cykel och den blev verkligen för liten redan förra året. Jag har klurat fram och tillbaka om vi skulle köpa en 14 eller 16" till henne, men det slutade tillslut på det sistnämda. Colin fick istället en springcykel. Vi var så nöjda med Selmas förra cykel att det fick bli STOY igen. Så sjukt bra kampanj också så vi betalade runt 1300kr för båda cyklarna totalt istället för över 2000kr, från Lekmer.

Det var lite klurigare för Selma att cykla på en såpass mycket större cykel. Jag vet inte, men hoppet mellan 12" och 16" kanske är ganska stort, speciellt när hon inte cyklat sedan i höstas. Men det där kommer släppa snart! Vad har ni förstorlek på cyklar till era barn? Selma är runt 108cm.

 
17
Therese

Tror ni gjorde helt rätt i 16”, vår tjej är några cm längre än Selma och vi köpte 14” förra året som hon lärde sig på utan stödhjul och den funkar i år med men är i minsta laget så vi köper nog en ny till sommaren faktiskt :)

Svar: Jaa : ) Det känns bra.. 12" var så himla liten, så därför tvekade jag lite till 14". Men det blev såklart ett stort hopp för Selma.. Men det kommer hon greja utan problem snart tror jag : )
Linda Blom

Krisse

Det blev faktiskt en 20-tums cykel till vår 5-åring som är 115 cm lång. Det är på håret att den är för stor, men han fixar jättebra att cykla på den och bara nån centimeter till så kommer den vara perfekt.

Vi har köpt en cykel av märket Frog. De tillverkar barncyklar som väger betydligt mindre än många andra barncyklar. Och det är nog det som gör att han klarar hantera cykeln så bra. Han hade en 14-tums Frog-cykel förra året och den lärde han sig cykla på efter tre försök. Jag tror iofs att träningen på balanscykeln också var till stor hjälp.

Gällande grönt spänne så tänker jag att så länge man är tillsammans med barnen så spelar det mindre roll. Om de cyklar omkring ensamma, och då kan glömma ta av hjälmen när de stannar för att leka, så är ju det gröna spännet viktigt. Så vi är noga med att lära sonen att hjälmen ska av direkt när man inte cyklar. Så sitter det förhoppningsvis i ryggmärgen när han cyklar omkring ensam.

Svar: Hej :)Ja balanscykeln gjorde susen för Selma också, hon hade inga problem alls att lära sig cykla förra sommaren. Låter som stora fördelar med lättviktscyklar dock, dom tankarna har funnits tidigare hos mig, men vi är riktigt nöjda med STOY och himla bra pris nu också :D

Är precis som dig.. Selma tar av och på hjälmen varje gång hon skall cykla/sluta cykla. Problemet med det här röda spännet på nya hjälmen (kan ju också bero på att den är just ny) är lite trögare och hon får inte av sig den lika enkelt. Men i övrigt är ju vi alltid ute tillsammans, Selma är aldrig ute själv utan vuxens sällskap, än mindre skulle hon få cykla utan oss. Men oavsett är alltid grönt spänne en trygghet tycker jag :) Utöver det är hjälmen sååååå rejäl :)
Linda Blom

Marika

Vi har exakt samma cykel till Saga! Hon är dock aningen längre och vi köpte den i höstas. Inte premiärcyklat i vår ännu men jag tror ni gjorde rätt med valet av storlek. Annars hade ni kanske behövt köpa en till lite senare i sommar.
Äääälskar färgen på Colins springcykel!!!

Svar: Jaa.. Det var det jag klurade på! Att vi kanske skulle känna att hon växte ur även den fort? Haha, jag veeet! Helt kär i färgen på hans cykel, finns en ännu lite snyggare med vita och bruna detaljer. Men töntig som jag är så ville jag att hans cykel skulle matcha lite med Selmas, så det blev svarta detaljer istället, haha! Hade Selmas däremot funnits med bruna detaljer, så hade dom nog fått det båda två ; )
Linda Blom

Tove H

Det löser hon snart ska du se =)
Vår femåring var runt 115 när hon fick en 20tummare. (julklapp) Det var klurigt i början men nu (efter att ha övar lite lite i vår) är hon strax under 120 cm och cyklar utan problem. Selma kommer att lösa det galant.

Svar: Ja alltså hon cyklade iväg själv idag också, men det märks att hon är lite ovan och försiktig med den större cykeln ; )
Linda Blom

Anonym

Tror det blir toppen. Vår son fick en 16 tummare när han var 107 cm i födelsedagspresent, då hade han cyklat på sin 12 tummare året innan och månaden innan han fyllde år. Ingå problem:). Förra året fick han sin 20-tummare när han var 116 cm. Var stor i början men det gick utmärkt rätt så fort. Dottern på 4 komemr ha sin 12 tummare i år. Får kanske 16 tummaren i sommar om mellanbarnet hinner växa till sig för den större cykeln:)

Helena

Ni gjorde helt rätt som köpte 16'' till henne! 14'' hade snabbt börjat kännas för liten för henne. Man vet ju själv hur ovant det brukar kännas när cykeln plockas fram på våren, och då har jag ju ändå hunnit träna i sisidär 30 fler år än Selma... :)
Vi är en väldigt cyklande familj, och min man har googlat sönder internet efter nya cyklar och diskussioner på diverse cykelforum när det varit dags för nya cyklar till barnen. Slutsatsen från typ ALLA håll (både försäljare, föräldrar och övriga cykelkunniga) är att vikten är det viktigaste! Om man har ekonomisk möjlighet är det alltid att föredra att köpa en så lätt cykel som möjligt.

Krisse

(Svar på ocanstående svar...)

Vi är verkligen nöjda med Frog, men det är klart att priset är lite saftigare...

Tror Selma vänjer sig vid det trögare spännet. Men jag förstår hur du tänker kring grönt spänne. Jag kände mig också tveksam när jag köpte sonens hjälm. Men vi satsade på en med MIPS och det var svårt att hitta i rätt storlek med grönt spänne (tror att utbudet har blivit lite större nu dock). Det som är lite konstigt är att grönt spänne rekommenderas upp till 7 års ålder. Men jag tänker att det är typ då de börjar kunna vara ute lite mer själva. Så att nöta in att hjälmen ska av när man går av cykeln är nog ändå det säkraste på sikt! :)

Anonym

Min dotter är typ som selma 107-108 cm och fick precis en 16 tums cykel som jag tycker var perfekt i storleken (snuddar med fötterna i marken när hon sitter på sadeln) men jag tycker selmas cykel ser mer bastant ut en hennes, mem kan vara för att vi köpte en lättviktscykel, hon hade oxå den rosa stoy cykeln innan! Tror selma snart är igång som innan på hennes nya cykel 😊

Emeli

Melvin är 109 cm och han har precis växt i storasysters förra cykel en 16".

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Ni gjorde nog helt rätt :).

Så mycket vår ni har, blir så imponerad mot här där snön föll idag igen :/.

Sandra

Funkar det med balanscykel till Collin? Jag har en tjej som blir 2 nu på torsdag, 94 cm lång och det kanske kan passa henne.

Svar: Japp! :) Colin är inte så lång som din dotter och gränsfall för kort. Men han balanserade sig framåt ändå! : )
Linda Blom

Pernilla Andersson

Mm vi har samma problem med vår son. Han är ungefär lika lång som eran..han fyller i Juli funderar om man ska köpa ny cykel till han. Fyller ju 5 år 💖💖

Anonym

Vi har en 16 tum till våra 6 åring. Han var 5 när han fick den och ca 115 lång de var inga problem iaf

Anonym

Min dotter fyller 5 i maj och fick i går en i 16”, har enbart haft balanscykel och trehjuling innan men redan idag kunde vi cykla runt kvarteret. Vi valde att köpa en begagnad av grannen då det säkert blir lite mer omkull körningar med denna. Sen får hon en ny när hon behöver en större, vilket kanske blir redan nästa år.

Anonym

Dottern lärde sig cykla på en dag men behöve träna på lite större gator. Vi hade en cykel som Selma ha men den var för stor så när hon fick en mindre lärde hon sig på en dag.

Svar: Selma lärde sig cykla utan stödhjul förra året, hon fixar denna också :) Men lite ovant såklart!
Linda Blom

Caroline

Vi har en 16" till vår snart 4 åring, han är 110 cm. Dock har han stödhjul! Men den är lagom till honom, hade inte kunnat ha mindre... En annan fråga, när brukar man släppa stödhjulen? Han blir stor så snabbt att jag inte hinner med, haha :)

Svar: Selma började cykla själv förra sommaren, då var hon precis fyra år. Men vi har bara använt balanscykel innan och stödhjul enstaka gånger :) Så ni kan säkert prova i sommar :)
Linda Blom

Karolina

Vi har en 16 tum t vår dotter som är född i april 13, dvs precis fem. Hon körde på den direkt i fjol med, men hon har otroligt fin balans. Hon hoppade över stödhjul o körde fritt innan hon ens fyllt tre. Jag tror att olika barn klarar olika så det viktigaste som förälder är nog att känna av vad som blir bäst. Nackdelen med större cykel är ju att det blir mer utväxling per tramptag och har barnet inte bra koll på sig själv o omgivningen så blir det, åtm enligt mig, lite farligare.