BeSafe iZi Flex FIX i-size - En världsnyhet!

Inlägg i samarbete med BeSafe.

Och så släpper snart BeSafe sin nyhet! Världens första i-sizegodkända bältesstol!
 
I-size har kommit till en Fas 2, vilket lägger fokus på bältesstolar. Fas 2 är indelat i 2 kategorier och därför tänkte jag börja med att kortfattat berätta lite om de två grupperna, innan jag lägger fokus på själva stolen.
 
FAS 2 - i-size samt specific vehicle/bilspecifik
i-size: En i-sizegodkänd bilbarnsstol måste bara utrustad med ISOfix-fästen, men det måste också gå att fälla in ISOfix-armarna för att man skall kunna använda stolen även i bilar utan ISOfix. Utöver detta måste bältesstolen få plats i en "i-sizelåda" vilket ger en maxbredd på 44cm (samma mått som i-sizegodkända babyskydd samt bakåtvända bilbarnsstolar i Fas 1 också har). Detta gör att bältesstolarna försäkrar att barnen skall kunna sitta i dom från 100cm upp till 135cm samt att stolen får plats i samtliga bilar med i-sizegodkänning.

Specific vehicle/bilspecifik: Men 135cm känns i ärlighetens namn inte tillräckligt, vilket har gjort att Fas 2 faktiskt utvecklat en större "i-size-låda" för just denna kategori. En stor skillnad är att stolen får vara bredare än 44cm och detta innebär givetvis inte längre samma garantier att dom skall få plats i samtliga i-sizegodkända fordon. Men istället ger det barnen möjlighet att åka i en säker stol ända upp till 150cm. Någon viktbegräsning finns inte för bältesstolar, då det är bilens internbälte som säkrar barnet.
 
Så hur har BeSafe då löst att iZi Flex FIX i-size både är i-sizegodkänd men också bilspecifik och därmed ger en ännu längre användningstid? Jo! Dom extra skydden på sidorna är avtagbara utan att för den delen tumma på de hårda sidokollisionsskydden som i-size kräver. Stolen har klarat enorma tester utan de extra sidoskydden monterade och på så vis håller stolen ett maxmått på 44cm. Men med fördel väljer du givetvis att ha skydden samt SIP+ monterade mot dörren och därmed reducera kraften vid en sidokollision med ytterligare 20%. 

Utöver detta har stolen en Flex-funktion. Den tidigare bältesstolen från BeSafe roterade stolen och barnet bort från en kollision, men Flex FIX har istället en funktion som gör sidorna flexibla. Detta gör att vid en kollision omsluter och skyddar sidorna på bältesstolen barnet, vilket har visat otroligt bra resultat. 

Stolen har två lutningslägen vilket enkelt kan göras av barnet själv med en hand. Dessutom medföljer en "PAD+" som ökar säkerheten för bröst och nacke ytterligare. Det är den svarta detalj ni ser vid axeln på barnen på bildena. Den har en yta på baksidan som gör att den sitter fast och inte kommer glida upp eller ned.

BeSafe fortsätter att undvika bälteshorn av anledningen att hornen ökar risken för felanvändning av bältet. Istället har dom tagit fram en höftbältesguide vilket leder bältet bort från magen på barnet. Det är otroligt viktigt att bältet inte sitter över magen på barnet vid en krock, då det kan orsaka förödande skador. Se bild nedan.

 
Detta är alltså marknadens mest testade och därefter godkända bältesstol och kommer släppas från och med 1 mars, den kommer att kosta 3299kr.
 
Med det sagt så vill jag ändå lyfta det faktum att stolen alltså bör användas när barnet inte längre får plats i de bakåtvända stolarna längre. Ni bör inte vända era barn före 4-5 års ålder. Det kvittar om ni köper marknadens säkraste bältesstol -det handlar om det faktum att ett litet barn, oavsett storlek, inte klarar av en frontalkrock i en framåtvänd stol. Deras huvud är tungt och deras nackmuskulatur är inte tillräckligt utvecklad. Det är så illa att en frontalkrock i 50km i timmen kan orsaka en intern halshuggning på en 2-3 åring.
 
När barnen sedan blivit tillräckligt gamla för att vändas framåt - då finns det många anledningar till att välja BeSafe iZi Flex FIX i-size.
 
 
7
Anonym

Vad är ett bälteshorn? 🤔

Svar: Utstickande saker som man leder bältet under : ) Googla så får du tydliga bilder : )
Linda Blom

Ann-Sofi

Vilken grym stol det verkar va! Men jag hängde inte med på vad det svarta vid axeln var?!

Svar: Det är ett uttökat skydd för bröst/nacke :) Skyddar mot bältesskador just där :) Plus att det ju ökar komforten skulle jag säga :)
Linda Blom

Alexandra

Vad skulle ni gjort om barnet passerar 25kg innan 4-5 års ålder? Finns det någon lösning? 😊

Therese

Men nej, vi som precis köpte två st framåtvända till bilarna här hemma till vår 5åring! Hade gärna väntat på dessa 😵 nog för att de här andra framåtvända besafe Isofix också är väldigt bra men åh!

Antonia

Denna stol kommer vår kille få till sommaren, kommer bli toppen!!

Matilda

Åh, vad jag ser fram emot detta. Vet du vilka färger den kommer att släppas i? :)

Anonym

Så som jag sett fram emot att köpa denna stolen till min son. Älskar besafe. Min sorg när vi idag är i butiken o provmonterar i bilen och han får sätta sig, han får panik och säger gråtandes att bälteshållaren gör ont på snoppen... 😩
Dock så provade vi snabbt föregångaren till denna pärla och den va godkänd av sonen. Jag behöver nog visserligen en natt eller två att ställa in mig på annat val av stol. Men han måste ju sitta bekvämt också. 🙈

Svar: Det är inget måste att använda bältesledaren, men man gör det helt klart med stor fördel :) Tråkigt att sonen ogillade den :(
Linda Blom