Vad tänker ni om detta?


Här har vi en insändare som skrevs i en tidning (kan det varit Borås?) för några veckor sedan. Den handlar om huruvida barn till föräldralediga (15-20h/vecka-barnen alltså) har rätten till att vara på förskolan eller ej under denna pandemi. Jag har tänkt otroligt mycket på insändaren (skriven av flera föräldrar upplever jag det) sedan jag läste den och tänkte skriva min egen bild av det.

Men först är jag lite nyfiken på hur ni ställer er till den här insändaren? Hur går era tankar?
Förutsätter att vi kan hålla en så konstruktiv och icke skammande nivå :)
10
Cornelia

Jag förstår att det är svårt att ha hemma barn på oviss framtid och ta ifrån dem den rutin och de vänner de håller så kära som får vara på förskolan. Men inte någonstans står det att man inte får umgås med någon. Det står att man ska göra det med försiktighet och gärna utomhus- ses på en lekplats är ju ett gott alternativ.

Hursomhelst, på mina barns förskola så var där idag borta 11 pedagoger! Och inte fanns där vikarie i samma utsträckning. Många gånger glöms den aspekten. Indelas rådande lägen där man ska vara hemma vid minsta symtom gör att även de vikarier man hade att tillgå också är hemma och kvar finns det färre pedagoger men eventuella lika stora barngrupper. Många gånger är anledningen till att 15/20 timmars barnen ska vara hemma är just för att säkerheten går före och dessa föräldrarna är trots allt hemma med barn redan.

Klart att det är jobbigt att bli isolerad - det tycker jag med men vi alla måste göra vårt yttersta till att hjälpas åt och förutsätta att det inte är av ondo. Man kan inte utesluta allas rätt till förskola - då hade det redan varit gjort, eftersom de föräldrar som arbetar behöver sin förskoleplats men finns det möjlighet att underlätta för förskolepersonalen som gör sitt yttersta så tycker jag vi ska göra det.

Anonym

Jag tänker att det inte finns krav på vad barn ska lära sig i förskolan (bara vad man ska sträva efter och erbjuda) och eftersom barn kan komma och gå som de vill i barngruppen kan man liksom inte säga att barn missar något som de måste ta igen.. Om dessa föräldrar är så oroliga över sina barns utbildning borde de, eftersom en världskrig pågår, istället sätta sig in i läroplanen och googla lite hur de kan stötta barnen i sin utveckling med den i åtanke.

På min förskola är alla barn fortfarande välkomna men föräldrar bör ju vara medvetna om att samma krav gäller som för barnen så en vecka kan det ju vara enorm personalbrist pga en liten snuva liksom.. Det pågår en kris och barnet kanske inte får träffa sina ordinarie pedagoger eller ens bara på sin avdelning en viss vecka pga snuvan..

P I X E L I E - Erica Pettersson

Jag är tyvärr inte förälder, men jobbar så att säga "inom förskolans väggar" -alltså inte i själva verksamheten, men i köket.
Min första tanke var lite förvåning ändå. Är det många kommuner där 15-timmarsbarnen inte får gå till förskolan nu?

I min kommun får alla barn vara på förskolan som vanligt, även 15-timmars. Och av någon anledning har jag inte tänkt på att det kunde vara på annat sätt i andra kommuner (säkert för att skolor och förskolor håller öppet).
Eller ja, vanligt och vanligt... Min kommun HAR dock ändrat 15-timmarsbarnens dagar/tider tillfälligt under den här perioden.
Från tis-tors 9-14 (5 timmar 3 dagar/vecka) till mån-fre 9-12 (3 timmar 5 dagar/vecka).

Måste även få säga att jag aldrig varit med om en så hög närvaro på förskolorna som de senaste veckorna. Där jag bor i alla fall, som sagt. Sedan efter påsk så gott som full närvaro i princip varje dag.
Känner att det är riktigt intressant... Det förbereddes på "det värsta", alltså en ovanligt hög frånvaro.
Och så blev det istället tvärtom. En ovanligt hög närvaro.
Skulle vara intressant att höra om det är någon mer som upplever samma sak.

Ska bli intressant att följa diskussionen i alla fall, då jag är intresserad av hur det ser ut i andra städer/kommuner :-)

Mamma till A och E

Det finns en läroplan för förskolan men inga mål de ska uppnå. För mig är det självklart att barn till föräldralediga ska vara hemma. Detta underlättar för personalen, vi alla måste hjälpas åt. Både förskolor och skolor/fritids har ont om personal med tanke på att alla måste stanna hemma två dagar symtomfri. Dessutom så tar man nu nog inte in vikarier utifrån, detta för att minska risken för spridning. Tycker det låter som att föräldern i artikeln tycker det är svårt att ha sitt stora barn hemma. Det går inte att sitta och glo på tv utan barnet behöver sysselsättas.

Helena

Blir provocerad av såna föräldrar! Det pågår en pandemi för guds skull! Själv jobbar jag på iva nu med de alldra sjukaste patienterna oftas 6 dgr/ vecka och vill inget hellre än att umgås med min familj.Nu vet vi inte ens hur det blir med våra semestrar i sommar. Stänga förskolan för alla barn?! Vilka ska jobba då? Och några barn till gör ingen skillnad?! Kan ju undra hur föräldrarna bakom artikeln resonerar
Jo några barn till på mindre personal är ganska stor skillnad. Vi måste alla och hjälpas åt och om det innebär att man måste umgås med sitt barn lite mer under en vår och sommar så kan inte problemen vara så stora. Linda kan du inte skriva något klokt om det här!? Sen hoppas jag att du börjar blogga igen

Amanda

Jag jobbar i förskolan och just nu får 15h barnen komma. När de inte fick det var det några vh som klagade. Tyvärr upplever jag många vh lämnar sina barn för sin egen skull och inte för barnens. Det är jobbigt att ha dem hemma helt enkelt. De har uttryckt det så. "jag vet inte om jag orkar ha dom hemma..." Bedrövligt ju!
Jag har själv barn men de går i skolan nu så de måste ju lämnas. Men kunde jag skulle jag gladeligen vara hemma med dem!

Upplever även att många vh tror att barnen missar så mycket i förskolan. Jag kan säga att under de senaste veckorna har vi tampats med personalbrist varje dag. Vi måste pussla hit och dit för att få verksamheten att gå ihop. Just nu är det mest förvaring av barn, den pedagogiska biten hinns inte med.

Tvåbarnsmamman

Om jag varit föräldraledig hade jag i rådande läge gjort mitt yttersta för att ha syskon hemma. Nu har jag motsatt problem eller vad man ska säga att jag jobbar och storebror går i skolan och har skolplikt. Båda barnen var sjuka och hemma i tre veckor när allt det där började och kände till slut när dom var friska att dom måste till skola/förskola för att jag klarade inte av att jobba samtidigt hemma med barnen samt att vår skola var tydliga med att barn som är friska har skolplikt och ska vara i skolan. Känns egentligen inte bra alls med tanke på smittspridning. Vår förskola har gått ut och vädjat vid flera tillfällen att snälla ni som jobbar hemifrån ha barnen hemma för de haft så stor personalfrånvaro och går på knäna! Klart att lillasyster varit hemma då och vi har pusslat de dagarna. Man måste inse att läget är ansträngt inom förskolan nu och visst det är ingen dans på rosor att vara ensam hemma med två eller flera barn (varit det själv mycket) men nånstans måste man väl ändå kunna hantera att vara ensam med de barn man skaffat. Nej det är inte lätt och man får hasa sig iväg ut till lekpark/skog och finnas där, inte en lugn stund oftast. Men kom igen det är en pandemi igång. Sen tvivlar jag stort att barnen egentligen vill vara på förskolan så mycket och dör av leda utan den.. min stora pojke går i förskoleklass och jag har gått ner i tid för att han inte ska ha så långa dagar på fritids och nu när farmor&farfar inte kan hämta på måndagar är han på skolan 8-17 och det blir en lång dag, han säger själv att han inte vill vara där så länge på måndagar och tycker det är jobbigt!😕

J

Jag är mamma till två barn. En 10 månader och en 3-åring. Vi har varit kluvna om vi ska låta vår 3åring gå på förskolan i med pandemin eller inte då jag är föräldraledig med lillebror. Det finns flera sidor och många faktorer att ta ställning till och efter att ha övervägt allt så har vi valt att vår son går sina 15h.
Vår son behöver fortsätta med sina rutiner för att må bra och på förskolan får han träna sig på att äta med de andra barnen (vi har haft stora problem med ätandet sedan han var liten) nu äter han nästan alltid på förskolan. Och han går upp i vikt 👏🏻👏🏻👏🏻Dessutom har han haft en rädsla för att gå på toaletten och han hade precis vågat bajsa på förskolan efter månader med bajsskräck både hemma och borta (med förstoppning som följd) han mår bra av att få leka med de andra barnen. Ja, det finns en hel del som han mår bra av.
Den andra sidan är att vi ville ha en bra kontakt med personalen på hans avdelning och vi frågade flera gånger om hur läget var på förskolan om det var personalbrist eller annat? Vi frågade om det finns något vi kan göra för att underlätta. Vi bestämde med dem att vår 3åring gärna får komma (som han har rätt till. Vet dock inte om de kunnat säga något annat?) men vi erbjöd oss och sa att de kunde messa eller ringa oss om de vill att vi håller honom hemma för att avlasta dem. Och vi hoppas det inte bara är något de sa. Om vi inte hör något så fortsätter vi ha sonen där. Och skulle det vara många sjuka på förskolan så kommer vi hålla honom hemma extra.

Jag tror på en dialog med förskolan och att alla tar eget ansvar vad gäller att inte röra sig för mycket i samhället, stanna hemma vid minsta symtom samt att se till sitt barns behov. Jag hade haft sonen hemma mer om jag ansåg att det var det bästa för honom.

Anonym

Jag är själv utbildad lärare (dock inte för små barn utan för år 7-9 uppemot vuxenutbildning). Jag är gravid med vårt tredje barn.
Det jag reagerar starkt på är denna övertro till förskolan "Nu står vi handfallna", "När ska våra barn få ta igen det som missats" osv. Missförstå mig inte, verksamheten är fantastisk på många sätt och vis men de flesta barn har det minst lika bra hemma. Gå ut och träffa barn i lekparken en stund, läs en bok med barnet, låt hen titta på något på tv, baka något etc. Eller sitt och lek bara! Kan ni alfabetet? Härligt, träna på det då. Jag vet inte vad ni tror är så mycket bättre i (ibland) stora barngrupper och snoriga näsor?
Nä, ha era barn hemma nu om ni kan och avlasta därmed både personal på förskolan och inom sjukvården!

Hannas krypin

Jag tycker att alla bör göra det de kan för att underlätta för personal som har det ansträngt. Jag tänker att det beror lite på hur just den aktuella förskolan har det, ha en dialog med pedagogerna. Så länge det inte är personalbrist tycker jag att 15h-barnen kan gå till förskolan.