#Knipmedblogg

Tänk så tabubelagt något så viktigt som knipövningar är. Det är något vi alla kvinnor borde ha som rutin i vardagen, kanske speciellt efter vi fött barn. Lights by Tena vill bryta detta och har nu startat en riktigt rolig tävling. Varje vecka kommer 1 person kamma hem en outifit från Filippa K:s Soft Sport värde 1500:-.
 
Det enda du behöver göra är att lägga upp en bild på instagram där du berättar vart du kniper. På biblioteket, i kassakön på ICA, på barnvagnspromenaden eller liknande. Ta en bild och tagga 
#knipmedblogg samt #underlivetLBT. Lätt som en plätt! : ) Läs mer om det här och se andras bidrag.
 
Inlägg i samarbete med Lights by Tena.
4

Våryra hos Ellos

Jag har spanat på Ellos Odd Molly-sortiment ett tag och överväger att slå till, antingen på kläder eller deras ljuvliga handdukar. Kavat får man ju aldrig nog av heller.  Speciellt nu med en rabattkod som även gäller varumärken :) Happy shopping : )
 
9

Frågor & Svar

Hej på er! Puh! Det har tagit tid att gå igenom alla frågor. Jag hoppas jag svarat på alla nu. Vissa sållade jag medvetet bort då jag inte tycker att dom hör hemma här. Så, nu får vi se om ni orkar läsa igenom. Tack för era frågor : )
 
PERSONLIGT                                                                                                  
Vad är dina bästa- och sämsta egenskaper? 
Bästa: Kärleksfull, stort tålamod, hjälpsam och har ett ganska stort driv.
Sämsta: Extremt nyfiken, så nyfiken att jag kan bli sur, haha och att jag är ganska blåögd och därmed har blivit ganska överkörd.
 
Är nyfiken på var du står politiskt?
När det kommer till politik så håller jag det utanför bloggen, men senast röstade jag rött.
 
Har du några fobier? Vilka?
Spindlar!
 
Favoriträtt? 
Just nu har jag dille på fläskfilé och gorgonzolasås med något potatis-tillbehör som klyft eller gratäng.
 
Det roligaste (förutom barn) har du upplevt? 
Oj.. Jag vet faktiskt inte riktigt. Vilket tråkigt svar, men jag har upplevt mycket roliga stunder som inneburit att jag mött nya människor, lärt mig nya saker m.m. Men ingenting kan faktiskt vägas upp mot att bli mamma.
 
Hur har du energin att aldrig ge upp trots alla negativa människor som påpekar allt (Tänker blogg, insta) Du är ju fantastiskt på hur du bemöter, hanterar och väljer dina "strider"..
Oj, jag vet faktiskt inte. Förmodligen är det för att jag tycker att bloggandet och sociala medier är såpass roligt. Jag har lärt mig att låta det mesta rinna av mig och har lärt mig att oavsett vad eller hur jag skriver saker och ting så kommer det tolkas olika. Ibland är det svårt och ibland kan jag inte bara se förbi. Men för det mesta så. Tack för din fina kommentar : )
 
Vad äter du till frukost?
Jag har hamnat i en otrolig dålig spiral frukostmässigt igen tyvärr. Har alltid haft svårt att äta det och när jag är som duktigast får jag tvinga i mig det. Men idag.. Ingenting.
 
Hur håller du dig så smal och fin?
Oj, det tycker jag nog inte att jag är, men tack! Just nu har jag kommit in i dåliga vanor igen iom mycket sjukdomar m.m. Men jag måste ta tag i det. 
 
Vad använder du för schampo och hårprodukter?
Sebastian Trilliance är en stående favorit, men just nu tycker jag även väldigt mycket om ekologiska Björk. Sedan använder jag Lanzas healing oil, Schwarzkopf balsamspray (fukt) samt Osis spray nummer 3. Jag kan skriva ett inlägg om det framöver.
 
Plattar du håret varje dag?
Nej, det gör jag inte : )
 
Det känns som du har tappat några mammakompisar eller har ni glidit ifrån varandra? 
Nej? Jag har inte tappat några mammavänner! Däremot har många av dom börjat jobba och barnen går på förskolan, så vi kan inte ses som vi gjort tidigare. Men senast vi samlades allihopa var på Selmas födelsedag och snart samlas vi igen på nästa födelsedagsfirande. Det är två relationer som brutits senaste 1,5 åren, om det är det du syftar till och det har varit medvetna val.
 
Vad är dina största intressen? Är det något speciellt du prioriterar mer eller skulle önska att du utövade mer?
Fotografera! Grafisk design m.m. är ju också ett intresse sålart, men då jag försörjer mig på detta så är det just fotograferandet jag önskade att jag hade mer tid till. Sedan är barnkläder ett stort intresse. Att designa egna vore en dröm.
 
Vad använder du för smink och sminkar du dig varje dag?
Jag sminkar mig inte varje dag och till vardags blir det bara, när det händer, mascara. Tråkigt kan tyckas. Men när det kommer till märken jag gillar på övrigt smink så är det helt klart Make up Store.
 
Hur länge amma du? Vad tycker du om amning allmänt, hur länge skulle du amma innan du skulle säga stopp?
Jag ammade Selma till hon var 9 månader, helammade till hon var över 6 månader. Älskade det! Och det var egentligen hon som valde att sluta, efter att ha varit en enormt snuttig tjej sedan födseln. Jag fick nästan tvinga henne sista månaden. Hon tappade intresset liksom. För mig var det ett självklart val att försöka amma och jag är otroligt glad för att jag kunde. När det kommer till hur länge man "skall" amma tycker jag är helt upp till var och en, jag lägger ingen energi på hur andra gör. Men jag kände att 9 månader var en alldeles lagom ålder för oss att sluta i, även om det kändes tomt.
 
Vad ser du som den största utmaningen i din roll som förälder?
Att fostra en empatisk och stark dotter som kommer vara stolt och trygg i sig själv. Vi gör vårt bästa och jag hoppas verkligen att vi lyckas.
 
 
 
 
HEM & FAMILJ                                                                                             
Hur ser ditt drömhus/drömboende ut?
Vi var och tittade på mitt drömhus för ett par månader sedan, men tyvärr kände Jimmy att det var för långt ut. Jag skulle nämligen kunna tänka mig bo på landet, men relativt nära till stan. Stort hus, gammal känsla, mycket förvaring, ljust och mycket ljusinsläpp.
 
Kommer ni skaffa flerbarn? Isåfall ungefär när?
Barn är ingenting man bara skaffar! Men vi önskar fler barn och det kommer vi försöka med när vi känner oss redo.
 
Vad hade ni mer för namn till Selma? :)
Egentligen ingenting som vi kände att "det här skall hon heta i förnamn" förutom Selma. Jag gillade Elsa, Hilma osv. Men dom delade inte Jimmy. Han önskade Cornelia och det tvivlade jag på. Jag hade önskat Luna som tilltalsnamn, men Selma var det vi var helt överens om och älskar otroligt mycket. Därefter valde vi ett varsitt andranamn - Luna & Olivia.
 
Kommer Jimmy vara föräldraledig något? Med det menar jag att du jobbat dagtid och han hemma med Selma.
Jimmy har plockat ut pappaledighet och kommer att göra det igen. Men eftersom att vi har möjligheten att "jobba om" varandra och därmed ha Selma hemma längre så har vi valt att göra så. Dom har mycket tid tillsammans bara dom två också.
 
Sparar ni till Selma?
Ja! Hela barnbidraget varje månad : )
 
Vem är mest ekonomisk av dig och Jimmy?
Helt klart Jimmy.
 
Vad är Selmas favorit rätt?
Pannkakor, eller "kankaka" som hon själ säger.
 
Hur ofta träffar Selma sina mor- resp. farföräldrar?
Mina föräldrar träffar hon varje vecka iom att vi bor i samma stad. Jimmys familj bor en bit bort och dom träffar vi så ofta vi kan, men pratar mycket med i telefon. Hon är lika trygg med båda våra familjer och pratar mycket om dom på dagarna.
 
Är aldrig Jimmys familj barnvakt? :)
Vi har i princip aldrig barnvakt överhuvudtaget, men då mina föräldrar bor närmare är det oftast smidigare att lämna henne där om det skulle behövas. Men som sagt, det har knappt hänt, går att räkna på 1 hand.
 
Vad skulle Selma hetat om hon var pojk?
Vi hade inga pojknamn alls när Selma låg i magen. Nu i efterhand har vi pratat en del om pojknamn "om hon varit en pojke" men dom håller vi utanför bloggen. IFALL vi någon gång skulle få en son.
 
Om du skulle få drömma, hur många barn vill du ha? 
Min dröm vore att få tre barn.
 
När ska Jimmy vara pappaledig? När du beskriver vikten av en närvarande förälder, är det bara en närvarande mamma du syftar på då eller även pappan?
Han kommer ta ut mer pappaledighet då och då. Givetvis menar jag att en närvarande förälder är viktig oavsett om man är mamma eller pappa. Och vi är båda högst närvarande föräldrar som lägger all fokus och tid på Selma.
 
Vem lagar mat hemma hos er?
Till 99% av tillfällena är det Jimmy som lagar mat.
 
Hur träffades du och Jimmy och hur gamla var ni?
Vi gick på samma gymnasieskola och var 17 respektive 18 år gamla när vi träffades. Jag hann fylla 18 innan vi officiellt blev ett par och Jimmy fyllde 19 i slutet av den sommaren.
 
Hur går husjakten?
Just nu står det ganska stilla tyvärr.
 
Hur kommer det sig att er tjej döptes till Selma? Var det en självklarhet eller fram och tillbaka med namn och vilka i så fall? Berätta lite hur ni kom fram till det :) Fint namn!
Det var ett solklart namn för oss båda och det vi enades om direkt, mitt förslag och Jimmy älskade det. Givetvis det finaste namnet vi vet : )
 
Hur gick du/ni tillväga när du slutade amma Selma?
Det skedde helt naturligt och på hennes villkor : )
 
JOBB & FÖRETAG                                                                                           
Ditt bästa tips på hur man får sitt företag att överleva! Och hur gjorde du när du starta ditt, har du ngra tips! Super pepp på att starta eget.
Det är helt omöjligt att säga, det handlar ju om vad för typ av företag och affärsidé man har, hur konkurrens, efterfrågan o.s.v. ser ut. Men ett jävlar anamma är en bra egenskap som egenföretagare.
 
Vad är ditt drömyrke om du inte hade gjort det du gör idag? 
Fotograf kanske? Vilket jag iofs också sysslar lite med. Hmm.. Det vore ju inte helt fel att få jobba på en tidning eller liknande heller. Det hade jag velat! Med layout o.s.v.
 
Det verkar gå väldigt bra för ditt lilla företag! Jag är otroligt imponerad av hur du orkar driva det själv, och hur du lyckats bygga upp det! Min fråga är: hur mycket tjänar du i månaden? Du behöver absolut inte e en siffra! Utan mest nyfiken på om du kan få ut en "hyfsat normal" månadslön än:) grymt jobbat iaf!
Formeli är ingenting jag blir rik på, det är otroligt mycket jobb och slit för inte alltför stor summa pengar. Delvis för att jag vill hålla relativt låga priser, men ändå är väldigt mån om kvalité. Inkomster minus utgifter liksom. Men tjänar ändå helt okej.
 
Jag antar att du inte tar ut någon mammapeng iom bloggen och ditt företag, så jag undrar helt enkelt hur ni går runt ekonomiskt? Tjänar du faktiskt så pass bra på företaget och bloggen att det blir som en heltidslön? Förstår om du inte vill skriva ut siffror eller så, men jag är bara nyfiken på om och hur det faktiskt funkar :)
Nej, jag plockar inte ut några mammadagar så bloggen, formeli och även mitt jobb på Headspot gör att jag kan spara dom : ) Och sedan har ju även Jimmy ett heltidsjobb och med gemensam ekonomi klarar vi oss bra. 
 
 
ÖVRIGT                                                                                              
Jag saknar dina frisör- och hårtips. Är det något du funderar på att börja ta upp igen i bloggen? Tänker på tutorials etc :) tycker din blogg är supermysig annars, och det är kul att få följa ditt och S liv. Kram!
Det har jag tänkt på många gånger, kanske skall försöka ta mig tiden till det : )
 
Har du nåt pinsamt minne som du bara inte kan sluta tycka är pinsamt?
Åh.. Nä.. Jag kommer inte på något alls nu faktiskt. Jag kan oftast skratta åt och vifta bord känslorna av skam om det sker.
 
Vilken är bästa boken?
Jag gillar verklighetsskildringar av olika slag, typ Emma Jangestigs bok, Magdalena Graaf o.s.v. Dom fastnad jag i totalt.
 
 
Vilket objektiv fotar du mest med? :)
Sigma 30mm f1.4.
 
Svårt att fota barn som springer, leker och är konstant i rörelse. Jag vill ha tips på kamera inställningar så man slipper få en suddig bild när barnet rör sig.
Kort slutartid är väldigt viktigt om du skall få en tydlig bild på ett motiv i rörelse : )
 
 
OFRIVILLIG BARNLÖSHET                                                                           
Eftersom ni hade svårt att få barn. Hur känner du inför ev syskon? Började ni fundera på ev syskon när Selma kommit eller ni "tar det som det kommer"? Anledningen till jag frågar är för att det tog lång tid för oss med, 1 år dock utan utredning och nu börjar vi försöka igen. Denna gången är jag öppen med att vi försöker skaffa barn. Det känns som att alla är mer förstående när man säger att man försöker och att det tog lång tid förra gången. Hellre än att folk ska fråga -är det inte dags för syskon?
Vi har aldrig känt det bråttom med att försöka få syskon, även om hoppet såklart finns att det kommer bli någon gång. Vi njuter av Selma helt enkelt. Huruvida vi kommer vara öppna med eventuella försök har jag ingen aning om, för vi är inte där ännu, men jag tycker att det är en högst privat angelägenhet, så troligvis kommer vi behålla det för oss själva.
 
Bara några månader innan du blev gravid så skrev du att ni inte vill ha barn än för att din pojkvän inte är redo. Men för någon månad sedan berättade du att ni kämpade länge för att plussa. Varför skrev du då att Jimmy inte var redo när ni uppenbarligen försökte plussa?
Innan vi ens började försöka så var jag redo lång innan Jimmy, när vi sedan valde att sätta igång och då medvetna om att det kunde bli besvärligt - och även blev det - så kom vi överens om att fortsätta säga det. För att skydda sig själv och sina egna känslor. För att slippa vidare frågor och press från omgivningen. Vi sade "inte nu, inte än" osv och varför vi gjorde det var för att vi kände det så. Att det sedan blev Jimmy som utåt var den som "inte var redo" var helt enkelt för att jag själv många gånger inte kunde dölja min längtan.
 
Hur påverkade tiden som ofrivilligtbarnlös dig/er? Om det skulle vara möjligt, skulle du kunna tänka dig ett till barn?
Jag kunde sväva iväg i tankarna ibland, bli sittande i en bubbla. Mycket viktiga saker blev mindre viktiga och jag fick större behov av att få vara själv och tänka. Exempelvis åka iväg och fotografera och liknande. 
 
SHOPPING                                                                                                                                                                 
Vad tänker du kring din konsumtion av kläder och saker? Tycker du att du köper mycket grejer? (Inte menat som kritik men jag blir ibland förvånad över att du har beställt saker IGEN)
Faktum är att jag inte köper speciellt mycket saker, mer än när det kommer till Selma. Jag handlar inte mycket till mig själv eller till hemmet. Men jag köper mer än vad som kanske egentligen behövs när det kommer till Selmas garderob. Leksaker m.m. byter vi ut då och då, med tanke på att hon växer.
 
Köper du aldrig kläder till sig själv? Vill se mer av dina klädinköp.
Givetvis köper jag kläder till mig själv, men det är sällan, faktiskt. Det är mycket roligare att handla till Selma, hur klyschigt det än må låta.
 
Jag undrar lite över hur ni resonerar rent ekonomisk med saker till er själva och till Selma ? Har ni någon budget varje månad på vad ni lägger på kläder, leksaker mm och har ni då någon egen peng till er själva ? ;) Selma får så sjukt mycket fina saker att man dör söt döden jämt typ och önska jag kunde ge min dotter hälften så mycket fint :P Hehhe ! Men det är så sjutk dyrt så skulle behöva tips på hur andra gör som faktiskt har råd o ge sina barn massa kul saker :D 
Nej, vi har ingen budget på kläder, skor och leksaker, men vi skulle aldrig handla utöver våra möjligheter.
 
Hur mycket pengar lägger du på barnkläder per månad i snitt?
Det är väldigt olika, vissa månader tusenlappar, vissa månader någon enstaka hundralapp.
 
Du verkar köpa mest ljusa kläder till Selma. Jättefint!!! Men hur är det möjligt att kläderna håller sig så fina? Alltså min dotter är 1,5 år och det skulle aldrig hålla sig så rent och fint. Mirakeltips? :)
Alltså.. Delvis så använder vi haklapp/förkläde när hon äter. Ibland tar vi av tröjan om vi bara är hemma. Och sedan använder jag mycket vanish, galltvål och ibland klorin.
 
Vad gör ni med alla barnkläder, sparar du allt?
Jag sparar det som är riktiga favoriter (vilket är ganska mycket) och ger bort/säljer av en del.
 
Var handlar du helst kläder till sig själv? 
Ett favoritmärke är Odd Molly, blandar gärna det med billigare kedjor.

 
BLOGG & INSTAGRAM-RELATERAT                                                    
Varför vinner bara dom som har en blogg eller ett häftigt instagramkonto dina tävlingar? Jag fattar att det ger bra reklam tillbaka till dig men jag har faktiskt slutat vara med för det hela känns så uppgjort.
Så är det absolut inte! Alla har precis lika stor chans att vinna och både människor med många och de med få följare har vunnit. Ibland utser(slumpar) jag vinnaren, ibland önskar företagen göra det själva.
 
Hur får man roliga inbjudningar till bloggevent? Och hur får man hem alla dessa bud med melliskit, korvar mm. Tips?
När det kommer till inbjudningar så har det med min blogg, instagram, mig som person eller antag läsare/följare att göra. Jag gör ingenting för att få dom mer än att driva mina kanaler i sociala medier. Likaså är det med presskiten som kommer hem ibland, jag gör ingenting för att få dom : )
 
Hur har dina nära och kära förhållit sig till bloggandet?
Dom tycker att det är väldigt roligt att följa den, många - faktiskt de allra flesta, följer oss varje dag eller varje vecka. Aldrig blivit bemött på ett negativt vis gällande bloggen av någon av de människor som verkligen betyder något för mig. Däremot är det många som inte förstår hur jag orkar och står ut : )
 
Vilka bloggar läser du? Topp fem? :D kanske topp fem kända och topp 5 du vill lyfta fram!
Jag är en sjukt dålig bloggläsare och gör det väldigt sällan, när det kommer till att följa andra gör jag det mest via instagram Men jag läser mina vänners bloggar titt som tätt. Madeleine, Anna och Maria , Malin och Johanna bland annat. 
 
Vad är dina bästa tips inför uppstart av eget företag? :) 
Ha en tydlig affärsidé och gå en starta eget-kurs. Där började jag.
 
 
Vad är det roligaste med att blogga/instagramma? Är de bekräftelsen med många likes/kommentarer/följare?
Givetvis är det otroligt roligt att få respons på det jag skriver/lägger upp, även om det i många fall är allt annat än positivt. Så ja, jag tycker om bekräftelsen. Men det är inte det främsta med sociala medier, utan jag tycker att det är så roligt att dela med mig, föreviga och minnas också. Ett perfekt sätt att kunna se tillbaka. Jag menar.. Jag började som 19-20-åring här.
 
 Vad var ditt första samarbete med annat företag?
Oj.. Jag tror det var ett företag som hette Modeakuten för en herrens massa år sedan.
 
Vad finns det för regler vad gäller sponsring/bloggande?
Det finns garanterat att läsa om ifall om du googlar : )
 
När jag är med mitt kompisgäng på ca 10personer så har nästan alla barn. Det är jag och en tjej till som inte har det. För ett tag sedan frågade de mig om jag ska skaffa barn snart och då svarar jag att jag faktiskt är osäker på om jag vill ha barn. Är nämligen väldigt orolig för att jag ska bli som min mamma och därför inte vara en sådan mamma som ett barn behöver och har rätt till. Sedan den dagen har inget varit sig likt. Jag har förstått på omvägar att de pratar om mig som konstig, onormal. Hur tänker du kring "sådana som mig" som kanske inte vill/vågar skaffa barn. Är det väldigt onormalt?! Allt kring barn känns som ett väldigt känsligt ämne, iaf i min kompiskrets. Älskar din blogg och din Instagram, så tack för att du dagligen inspirerar och värmer ens hjärta med fina bilder och tankar
Det låter helt fruktansvärt.. Har du ifrågasatt detta? Jag tycker det är helt upp till var och en huruvida man väljer att försöka bli förälder eller inte. Givetvis tycker jag att barn är det finaste som finns, den största gåvan och jag har svårt att förstå hur man kan välja att leva utan dom. MEN, det är inte upp till mig. Alla har inte samma drömmar och mål och de som väljer att leva barnlösa förtjänar precis lika mycket kärlek och respekt som alla andra. Inget konstigt med er : ) Kram! Och grym du är som gör precis som du känner är rätt för dig.
 
20