Lindas julkalender 2017 - Lucka 12

I samarbete med Jollyroom.

Idag ligger ett fantatiskt kit för den nyfödda i potten! En vagn med både ligg och sittdel och dessutom ett Babyskydd (BeSafe iZi Go). Ta chansen att delta för din eller någon du känner.

FÖR ATT DELTA:
-  Motivera ditt bidrag.

- Följ gärna @jollyroom på instagram.
 
Glöm inte kontaktuppgifter som mailadress, blogg och/eller instagram.
Du behöver dock inte ha en blogg eller instagram för att delta.
 
Tavla fram t.o.m. 12 december 23:59 - Vinnaren presenteras i detta inlägg.
GOD JUL! : )
3

Hota inte mina barn

Bah!! Blir så trött på detta hotandet av mina småttingar. Vet inte hur många gånger det hänt både Selma och Colin, senast härom dagen. Vi skulle köpa en liten figur som Colin fastnat för varpå han blir ledsen när jag tar den för att ge den till kassörskan. Hon kontrar med att ”om jag inte får den kommer farbror polisen och tar dig”. Jag blir tokig! Jag vet inte hur många gånger människor slänger med att polisen blir arg, polisen gör si, polisen gör så.
 
Först och främst - skräm och hota inte mina barn.
För det andra - använd inte polisen (som finns där för att hjälpa oss att känna oss trygga i samhället) som något negativt och otäckt!!
Jag vet självklart att det inte är illa menat, men förstår inte riktigt hur man inte kan se problemet i att agera såhär..
 
Att ett litet barn på 1,5 år blir ledsen när jag tar något från honom, som han väldigt gärna vill ha är inget konstigt.. Det är snarare väldigt naturligt för många av våra små och det är mer än okej att visa den känslan. Jag försöker i möjligaste mån undvika tillfällena där han blir sådär ledsen, men ibland sker det. Att människor då väljer att försöka skrämma mitt barn till tystnad genom hot gör mig så less.. Nu förklarade jag givetvis för Colin att han snart får den tillbaka, vi skall bara betala först och jag förstår att han är ledsen - precis som jag bemöter Selma. Detta hörde expediten väl och jag hoppas att hon kanske insåg att jag hellre ser att man förklarar för mina barn än att skrämma dom.
 
Jag skulle verkligen önska att människor slutade slänga med hot såhär överlag. Det är många vuxna som sätter sig i någon form av maktposition och tror att det effektivaste sättet att få barn att lyssna är genom att skrämmas och hota. Och ja! Det kanske funkar där och då.. Men det skadar också barnets självklänsla. Skillnaden är ju i de flesta fall att föräldrar gör det dom tror är det bästa för sina barn och sin familj - men försök för fasiken inte att uppfostra eller skrämma mina barn!
 
Jag jobbar stenhårt med att bemöta barnen med respekt, förklara de logiska konsekvenserna istället för att använda "konsekvenser" som någon form av bestraffning. Exempelvis "om du inte tar på dig skorna ute i snön, så fryster du om fötterna" snarare än att "om du inte tar på dig skorna så får du inte leka med dina kompisar sedan". Självklart tappar jag greppet i min roll som mamma ibland! Självklart tar mitt tålamod slut och självklart känner jag i efterhand att fasiken också.. Det där blev inte alls bra. Men det finns saker man bara inte säger, för det kan göra enorm skada för framtiden. Och en av dom sakerna är att göra barnen rädda för "farbror Polisen".
4

En bild som symboliserar hälsa för mig

Jag klurade länge på en bild för den här rubriken. Gick igenom mitt arkiv, klurade, funderade, bläddrade. Men jag valde tillslut ett kollage med bilder fotograferade av min vän Patricia.

 
För mig är hälsa så mycket mer än att träna och äta rätt. För mig handlar hälsa om att få må bra och känna sig nöjd och tillfreds med livet. Därför valde jag bilder från när vi umgås med vänner, utomhus, barnen leker och vi vuxna likaså. Då mår jag som bäst! 
 
En god balans i livet, att känna sig glad, pigg och kanske i bästa fall även utvilad. Givetvis medför träning och god kost något positivt för ens välmående många gånger, men i vissa fall kan det faktiskt slå över och bli något som snarare skadar och orsakar stress, press och negativa sidor för ens psyke.

Gör det som får dig att må bra! Omge dig av människor som får dig att må bra och försök att sålla bort tankar som stressar eller pressar dig. För många människor orsakar sociala medier en sådan typ av prestationsångest. För mig har den faktiskt aldrig gjort det dock, jag har aldrig känt mig sämre eller mindre värd av andras instagramflöden. Men det kan också vara för att jag vet att sociala medier inte är allt, det är en liten glimt av en annan människas liv, passion, intressen eller liknande. Det en en bild av vad en människa väljer att dela - precis som du gör med ditt konto! Du väljer vad du vill dela, men det är ju inte allt det heller, eller hur?

Låt människor ha sina "perfekta liv" på instagram om dom önskar det, låt konton vara tillrättalagda och fluffigt rosa. Men försök istället ändra din syn på saken! Istället för att tro att människor försöker bygga någon falsk bild eller få sitt liv att framstå som perfekt, se det istället för vad det är. En bild från en annan människas liv och det är ju inte hela världen. Istället för att kasta skit på den bilden i form av negativa tankar, prestationsångest eller liknande - ta ditt eget ansvar och försök tränga bort det. Funkar inte det, sluta följa! Återigen, omge dig av det som får dig att må bra! : )
 
Det här kan låta så sanslöst klyschigt! Men det är så många gånger jag läser om människor som upprörs över andras sociala medier. Jag kan känna att vi som vuxna betraktare av andras konton faktiskt har ett ansvar över hur vi själva reagerar. Sociala medier har en baksida också och det tillrättalagda och liknande kan givetvis göra skada för unga människor. Men så länge vi bara accepterar att det inte är allt som visas på instagram, tror jag att man kommer långt.
 
Fingrarna rusade visst iväg och jag hamnade någonstans jag inte tänkt från början. Jag ville egentligen bara skriva att för mig innebär god hälsa när man mår bra i sig själv och sin vardag : )
 
*Detta är en del i Kajsons julkalender - vill du också vara med så kan du läsa mer här.
1