Skalkläder från POMPdeLUX

Idag släpptes POMPdeLUX A/W15 på webben, men redan i fredags var jag iväg och lade min första beställning hos fina Anna på ett öppet hus. Jag har säsongens egen tillställning till helgen, men kunde inte hålla mig ändå. Det har blivit en stående grej senaste åren och inte bara för att jag tycker enormt mycket om märket, Anna som står bakom och att känna, klämma och handla kläderna. Det är så himla mysigt att träffas och göra det tillsammans med vänner och bekanta också. Mycket mysigare än att sitta och klicka hem via webben, även om det är sjukt smidigt det också såklart.
 
Hur som helst.. I fredags beställde jag en uppsättning skalkläder till hösten, jag har redan beställt ett set från Didriksson som Selma skall ha på förskolan. Men för att slippa dra fram och tillbaka så väljer vi att ha ett set hemma och ett på förskolan. Smidigt tycker jag. POMPdeLUX skalkläder har vi haft sedan Selma var liten, fast i rosa och nu när hon vuxit ur dom kände jag att det kunde vara roligt med en annan färg.
6

När kan man byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol?


Selma i sitt babyskydd, 2 månader liten <3

Igår halkade jag in på en tråd gällande babyskydd och huruvida man skall tänka när man byter till en större stol. Jag brukar aldrig lägga mig i diskussioner som inte är på mina kanaler i sociala medier, delvis för att det kan bli tråkigt för innehavaren av kontot, men också för att jag aldrig någonsin vill trampa någon på tårna. Jag vill aldrig att någon skall känna sig kritiserad som förälder och därmed använder jag min egen blogg och instagram för att sprida all viktig information om barnsäkerhet i bil.
 
Hur som helst, jag trillade alltså in i en tråd igår och insåg att detta är något jag inte skrivit speciellt mycket om. Så jag tänkte fördjupa mig lite i ämnet idag. När kan man alltså byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol?
 
Anledningen till att ett nyfött barn sitter i ett babyskydd är för att deras små kroppar i förhållande till huvudet inte klarar av att sitta rak i ryggen. Dom har svaga nackmuskler och är ostabila, jag tror inte jag behöver förklara det djupare för de flesta vet att man måste stadga upp en nyfödd bebis huvud vid lyft m.m. Ett babyskydd har alltså en kraftig lutning för de små bebisarna. Otroligt bra givetvis, även om man skall tänka på att inte ha sitt spädbarn sittandes däri alldeles för länge.
 
Men, när det kommer till säkerheten så är en bakåtvänd bilbarnstol en säkrare anordning för ett barn. Så när din bebis är såpass stadig i rygg/nacke att hen kan hålla upp sig själv eller med fördel sitter helt själv, tycker jag att ni skall överväga en ny stol. Inte för att ett babyskydd på något sätt skulle vara farligt, men för att det finns säkrare alternativ. Anledningen till att den är säkrare är delvis just på grund av lutningen. Vid en kollision så fördelas kraften bättre på barnets rygg när hen sitter mer upprätt. Alltså - ju mer upprätt desto bättre vid en kollision.
 
Men mitt barn väger inte 9-13kg ännu som en bakåtvänd stol kräver?
Många bakåtvända stolar har rekommenderad lägsta vikt, men exempelvis Besafe Izi Plus har från 0kg då dom inte vill binda sig till en viss vikt utan snarare ser till att barnen är stadiga vid ett bytte. Man behöver inte stirra sig blind på lägsta vikten på en bakåtvänd bilbarnstol, det är inte det vesäntliga, alla barn är ju olika. Det viktiga är alltså att ditt barn är stadig nog att sitta mer upprätt.

Ska en fyra-femmånaders sitta i samma stol som en fyra- femåring?
Nu är det givetvis olika för olika barn, Selma satt själv redan vid 5 månader, vilket egentligen är ganska tidigt. Vi bytte dock inte stol förrän hon blev runt 9 månader, men detta berodde helt på min egen okunskap och för att jag stirrade mig blind på vikt, det gör tyvärr många. När vi väl bytte stol så var det för att jag pratat med Köp Barnvagn om hennes låga vikt och dom informerade mig om det jag skrev i frågan ovan, att vikten inte är det vesäntliga.
Sedan är det så att i en bakåtvänd bilbarnstol finns givetvis ilägg m.m. som "fyller ut" stolen när mindre barn sitter i däri och i takt med att barnet växer plockas dynor ut, nackstöd höjs, bälten höjs och det går att anpassa en bakåtvänd bilbarnstol till både små och större barn. Det är också viktigt att spänna bältet så hårt det bara går så att barnet sitter fast och stadigt i stolen, och inte tippar framåt eller åt sidorna.
 
Det är ju så smidigt att bära med sig och tar mindre plats i bilen, därför sitter vår fjortonmånaders fortfarande i ett babyskydd. Han har ändå inte vuxit ur det längd eller viktmässigt.
Ett barn som väger mer än viktgränsen eller som är såpass lång att huvudet överstiger högsta punkten är för stort för ett babyskydd. Annars kan ett barn rent tekniskt sett sitta i ett babyskydd, men man rekomenderar att barn över ett år definitivt bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol snarare än ett babyskydd.  Mellan 6-12 månader skall man alltså byta till en bakåtvänd bilbarnstol, men vissa barn är såpass stadiga att dom kan byta även innan. Det må vara smidigt att kunna bära med sig stolen, men i mina ögon är valet mellan praktiskt och mer säkerhet ganska enkel : )
 
 
Nu är det ju såhär att både ett babyskydd och en bakåtvänd bilbarnstol är godkända, såklart. Är inte barnet för stort för ett babyskydd så är det helt okej att sitta i ett babyskydd. Men ha hela tiden i tankarna att en bakåtvänd bilbarnstol är en säkrare anordning. Det finns inga andra typer av bilstolar på marknaden än just bakåtvända bilbarnstolar som är plusgodkända exempelvis, alltså genomgått väldigt hårda säkerhetstester. Det kan du läsa mer om här
 
När vi ändå är inne på babyskydd vill jag ge er en liten påminnelse om det praktiska "bärhantagen". Ni är väl medvetna om att det egentligen inte är främst av praktiska skäl, utan att det faktiskt är ett fallskydd? Fäll absolut inte bak det vid bilfärd (om inte instruktionsboken på ditt babyskydd säger annorlunda såklart). Jag låter bilderna tala om varför och vad som händer vid en frontalkrock om fallskyddet/bärhandtager är uppfällt vs. bakåtlutat. Babyskyddet på bilden är från Besafe och bilderna fotograferades när jag var iväg till VTI på krocktester och utbildning.
 

Bilder: Emily.
17

T o r s d a g

 
Klänning & strumpbyxor - Kappahl | Väst - Lindex | Skor - Kavat | Mössa - LovelykidsbtMli.
Hallå i stugorna!
Förskoleveckan för Selma (som nu har börjat 15h/vecka) är över och idag hade vi en ledig dag tillsammans. Vi tog en tur till morgonens terminsstart av rytmiken.. Gud.. I två år har vi gått där nu och det är ganska stor skillnad på småttingarna som låg på rygg och sprattlade till att sjunga med, springa runt och härja idag. S var ganska lugn dock, hon blir helt fängslad av Jennys sång och det märktes att hon tyckte att det var roligt att vara tillbaka. Jag har skrivit och sagt det ganska många gånger nu, men jag är så redo för denna höst och allt vad den kommer innebära. Att tänka ljus, höra regnet smattra mot rutan vissa dagar och promenader i den friska vinden och alla vackra färger. Nä.. Så redo som sagt!
 
Efter rytmiken så åkte vi hem, hon somnade i soffan direkt och jag passade på att surfa runt lite i sociala medier innan lugnet bröts med stoj och stim igen. 2,5 år är verkligen den härjigaste och mest utmattande åldern för oss hittlls, hon sover oroligt, drömmer mycket och har ett himla humör. Jag är helt slut om kvällarna. Men som jag garvar åt alla hennes funderingar, uttalanden och påhitt. Älskade unge <3
 
10