Besafe iZI plus - Plustest

 Selmas allra första bakåtvända bilbarnstol som vi införskaffade oss efter babyskyddet var en Besafe iZi Plus från Köp Barnvagn. Det är en bältesmonterad stol som vi var och fortfarande är otroligt nöjda med och som vi även har kvar för framtida bruk. Jag tänkte att jag skulle skriva lite om den stolen, då många klurar lite på alternativ till dom stolar vi använder oss av just nu som endast innehar isofix. Alla bilar har ju tyvärr inte det, vår inräknad från början, men vi installerade faktiskt in en sådan samma dag som Selma föddes. Ja.. Det visste vi ju inte då, det var snarare en rejäl tur, för ett par timmar efter att vi ordnat det så gick mitt vatten och då var det snabba ryck. Swish sade det och Selma var ute på 1 timme och 40 minuter efter första känningen.
 
Nåja, det var inte förlossningen jag skulle komma till utan den bakåtvända, bältesmonterade, plusgodkända bilstolen Besafe iZi Plus. Först vill jag informera er lite om plustestet, dess historia och vad det innebär.
 
Såhär ligger det nämligen till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och
märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare.
 
Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Ingen annan typ av stol än just rena bakåtvända har hittills klarat av och blivit plusgodkända. Inte ens kombistolar.
 
Besafe iZi Plus är alltså godkänd enligt detta hårda test och det känns som en enormt trygghet att kolla på när man väljer bilbarnstol. Dessutom är iZi Plus en stol som, med hjälp av det justerbara huvudstödet, kan växa med barnet. Jag gillar verkligen inte att prata om ålder när det kommer till bakåtvänt åkande, utan tycker att man skall gå på storlek på sitt barn istället. Det finns ingen anledning att vända ett barn framåt när dom storleksmässigt får plats i en bakåtvänd stol. Men, jag vet att många föräldrar stirrar sig blinda på och tänker att "NU är mitt barn 4 år, dags att vända framåt" så vill jag ändå skriva det att Besade iZi Plus enligt statistik utan problem funkar på femåringar. Ja, enligt statistik alltså! Givetvis finns det undantag, med det sagt att man kan sitta längre, men vissa barn tyvärr kortare tid. Men, stolen är bältesmonterad och funkar upp till 25kg och stolen kan klassas som urvuxen när övre delen på örat passerar stolens högsta punkt. Dessutom älskar jag funktionen att kunna ställa stolen i flera olika lägen, sittande och viloläge exempelvis. Men något otroligt viktigt att nämna är att den har SIP (Side Impact Rotation) som skyddar barnet vid krock från sidan. En smidig funktion är magneterna som hälper till att hålla undan bältet vid i och urlastning av barn, hihi. Dom är guld värda. Fördelen med bältesmonterat är att man kan "manipulera" lutningen lite med en kil och få den lutningen du önskar, medans isofix sitter där den sitter. Grym stol helt enkelt och vi kommer byta tillbaka till den när Selma vuxit ur sin nuvarande alternativt när vi köper en större andrabil. Enda nackdelen är att den är stor och lite besvärlig att montera, men vi fick hjälp av Köp Barnvagn att montera och platsen den tog i bilen lade vi aldrig någon tyngd i när den var på plats. Det störde aldrig och då har vi en liten kombi (Volvo v50).
 
10

Tävla med Jordan - vinn Macbook

Jordan har startat en tävling där du kan designa din egen tandborste. Ärligt talat är jag en riktig sucker för det här med att sitta och klicka, ändra, kombinera m.m. Det kvittar om det är tävlingar om outfits, eller som i detta fall just tandborstar. Det blir inte mindre roligt när priserna är grymma. Första och andra pristagaren kammar nämligen hem en varsin Macbook värde ca. 15000 kronor!! Tredje till femte pris vinner presentkort värde 1000 kronor och sjätte till tionde får en varsin goodiebag värde ca 500 kronor.
 
Det man skall göra är alltså att antingen med hjälp av dom tillval och bakgrunder som finns, eller med hjälp av egendesignade bilder - kombinera ihop en personlig tandborste, välja ett passande och kreativt namn och sedan bara hoppas på att man är den av alla som lyckas charma juryn med sitt bidrag. Tävlar gör ni HÄR.
 
Inlägget är publicerat i samarbete med Jordan.
3

M å n d a g

Klänning - Zunstar | Leggings - Next | Sandaler - Kavat.
 
Hej vänner!
Pust.. Jag är sååå trött i huvudet idag. Satt och jobbade till kvart över 1 inatt och trots att jag fick sova ända till nio så var det rena gröten i hjärnan på mig redan från start. Men dagarna rullar på med massor av asgarv ändå. Alltså den där lilla munnen, det kommer ut så mycket roliga funderingar, fraser och uttryck så det är inte sant. Hon är så bedårande och rolig och ibland när jag sitter och iakttar henne så kan jag inte förstå när allting hände. Hon har utvecklats så mycket, kan så mycket och trots detta är hon ju så himla liten.
 
Jag var i en butik en sväng idag och såg och hörde en mamma som var så hopplöst trött, Jag förstår att man kan bryta samman ibland, och det är helt okej, men det gjorde så ont i hjärtat på mig när hon skrek så fula saker och sedan stormade ur affären med orden "fy fan vilken förbannat bortskämt unge", sedan vände och fortsatte med sina ord. Flickan kanske var 5-6 år någonstans? Jag hoppas så att jag inte skall tappa greppet såpass mycket att jag säger och skriker saker på det viset. Jag skulle ha svårt att hantera det dåliga samvetet efteråt och jag funderar på hur barnen påverkas av det hela.
 
Det går så otroligt mycket tankar i mig just nu.. Delvis för att Selma och jag konverserar såpass mycket om dagarna, pratar, skrattar, skojar, umgås. Men också dividerar, säger ifrån och försöker förklara när det kommer till saker hon inte bör göra. Hon får sina utbrott ibland, precis som vilken tvååring som helst. Hur bör man göra liksom? Förstår ju att det är så olika från barn till barn men.. Vi en plats i hennes rum där hon får stå när vi behöver bryta en situation och ingenting annat fungerar. Jag går aldrig därifrån, jag sitter tyst mittemot och väntar, berättar att jag förstår att hon är arg, ledsen eller vad det än må vara. Men jag lämnar aldrig, är så rädd att hon skall känna sig övergiven på något vis och jag försöker hjälpa henne att sätta ord på känslorna, men också vara tyst för att visa att mamma finns här. Selma står alltid kvar och säger förlåt och ger mig en kram tillslut. Oavsett hur "stor och medveten" hon må ha blivit.. Så är hon trots allt bara två år och det märks att det rör sig och händer så mycket i hennes 10,5kg lätta kropp. Det är en riktig mittemellan ålder.. Tillräckligt stor för mycket, men alldeles för liten för annat. Jag tror att det kan vara nog så jobbigt att hantera för ett litet barn. Hon skall inte behöva vara så jäkla duktig
 
Gud vad personligt det blev..
Hoppas ni har en fin kväll i alla fall.
25