Muffins med crumble
2. Blåbär/hallon
3. Äpple/kanel
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 20 min
Färdigt på: 30 min
Muffinssmet grundrecept:
100g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
Äpple/kanel:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
Blåbär/Hallon:
1pkt frysta hallon och blåbär
Banan/choklad:
2 bananer
2 msk kakao
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Tips
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Blåbär/hallon samt banan/choklad-fyllningen har jag kommit på själv. Glöm inte att det enda som sätter gränserna inom muffinsbak är fantasin. Du kan egentligen ha nästan vad som hellst i dina muffins!
Men jizzzes vad gott det där såg ut. Jag älskar muffins men måste hålla igen om jag någonsin ska få bort min mage.