Vad du ska tänka på när du ska köpa en plattång

Därför är den bästa plattången keramisk

Plattången i den moderna tappningen med keramiska plattor har fått ett enormt uppsving jämfört med de plattänger som fanns på marknaden för några år sedan. Tidigare plattänger var klumpiga och det tog lång tid innan den blev varm, sedan tog det ännu längre tid att platta håret med dessa. För det första gick det inte att platta en hel längd i ett moment utan man fick värma en bit i taget, inget för den som ska med bussen. Med en professionell plattång från frisören får du ett värmevektyg som inte skadar ditt hår och det går snabbt att bli fin i håret.


Därför är dagens moderna plattänger så mångsidiga

Vad ska man med en plattång till kanske någon undrar. Ja, om du är nöjd med ditt hår som det är kan du lägga pengarna på något annat. Men för dig som hatar dina lockar eller vågor i håret som alltid är på fel ställe eller ditt hår som är platt som en pannkaka, glanslöst och sprött, för dig finns det hopp. Egentligen är namnet plattång lite fel då den inte bara är till för att göra lockigt hår rakt även om det är huvudsyftet från fabrikanten. Plattången är ett utmärkt verktyg även för dig med platt hår och som inget hellre önskar än att få volym i håret. Jag ska berätta lite längre fram hur du går till väga. Plattången fungerar till och med  till att göra lockar i rakt hår namnet till trots.


Ska man köpa en dyr eller billig produkt

Som med det mesta här i livet så får man vad man betalar för. Har du tänkt att köpa dig en plattång så brukar det vara ide att lägga någon extra hundring på att få den bästa produkten, då slipper du ångra dig och behöver inte köpa ytterligare en. En plattång som är bra ska ha en temperatur på uppåt 200 grader och uppnå maxtemp på några sekunder. Därtill ska du se till att plattången är keramisk och helst belagd med ett joniserande ytskick vilket gör att håret blir blankt och håret glider lätt mellan plattorna. Plattången bör även ha ett wattantal som ligger kring 170w för att vara bra. Har du en sådan plattång så blir håret i bättre kondition efter att du behandlat håret med plattången. Nu finns möjlighet att få en plattång med Tourmalie som är en kristall som plattången är belagd med - ännu skonsammare mot håret.


Vilka produkter ska man ha till plattång

För att skydda håret maximalt och få ett ännu blankare resultat finns speciella termoprodukter som xl straightener, xclusive styling liquid, Lanza Silk Serum mm. Dessa produkter ger inte så mycket stadga i håret men skyddar, tar bort frizzighet och du får ett mycket bra resultat. Nu finns även en produkt från Schwarzkopf som heter flatliner iron serum som har garanterat värmetåliga ingredienser upp till 200 grader. Här är ytterligare några bra produkter som tillkommit i sortimentet: fudge Erekt, fudge de fizz, Lanza Terminal Defense (ger även stadga). I webb-shopen lyko.se finns nu även plattångsprodukter från Tigi Catwalk & Bed Head. Med en plattångsprodukt skyddar du inte bara håret mot värme utan du får din styling att hålla betydligt längre. En bra plattång är betydligt skonsammare mot håret än ständiga och dagliga föningar med hårtorken vilken drar ur elasticiteten ur håret vid flitigt brukande.


Hur använder man bäst en plattång

Det viktiga när man använder en modern keramisk plattång är att man inte ska hålla den still utan dra den från hårbotten och ut mot topparna i ett moment utan att stanna, du får resultatet direkt. Om du vill vara fin i håret på morgonen är det att föredra att tvätta håret på kvällen före och låta det torka över natten med en produkt i håret. På morgonen gör du frisyren i det torra håret, lite spray om du vill och du är klar att möta dagens aktiviteter.

Vill du skapa volym i håret så gör du lika som ovan men böjer håret från hårbotten i en halvcirkel ungefär så att du får det att se ut som du skulle haft en jättespole i håret, spraya sedan lätt över håret och rufsa, fingerkamma eller borsta håret som du vill ha det, eventuellt lite spray eller wax och du är klar.


Så gör du lockar med en plattång

Namnet till trots så går det utmärkt att göra lockar med en keramisk plattång. Om du tänker dig curler (spolar) i håret, så åstadkommer du samma sak om du sätter plattången i hårbotten och snabbt surrar plattången runt medan håret glider mellan plattorna. Efter att du gjort lockarna där du vill ha dem sprayar du lätt över håret innan du rufsar eller fingerkammar håret. På detta sätt får du bort alla benor som du eventuellt fått när du delat upp håret.


Varför det kan ryka när man använder plattången

När du har produkter i håret och använder tången kan det hända att det ryker kring tången trots att du håller den i rörelse hela tiden. Detta är inget att oroa sig över utan det är bara ånga från produkten som du har i håret.


Ska man ha en bred eller smal plattång

Om du ska välja på en bred eller smal plattång beror lite på vad du ska göra med den. En bred är mest användbar för riktigt långa hår. Hos oss på lyko.se hittar du alla modellerna.Den smala variant är den som har det bredaste användningsområdet och den som är lättast att hantera. En smal tång funkar i både kort och långt hår, lätt att skapa volym eller lockar förutom att du kan göra håret spik rakt.


OBS!

När du förvarar plattången ta alltid för vana att inte rulla sladden runt plattången då anslutningen till tången kan skadas, gäller förövrigt de flesta elektriska apparater.


Rengöring av plattång

Med tiden kan plattången behöva en rengöring eftersom det brukar fasta damm och stylingprodukter på plattorna. Fukta en trasa med lite fönsterputs så gör du lätt ren ytorna. Skulle detta inte hjälpa kan du rengöra plattorna med samma rengöringsmedel som man använder för glaskeramikhällar på spisar. Man kan även ta ett rakblad och försiktigt skrapa ren ytorna och även på kanter om det fastnat smuts, ta därefter trasa med fönsterputs för slutfinish.

Fakta från: www.lyko.se
6
Anonym

Hej, Skönt att höra! Ville mest belysa problemet med oseriösa uppfödare och smuggelhundar. Chihuahuor kan vara riktigt trevliga med rätt matte/husse.

Sofie

Hej! Jag har en fråga till dig ang. mitt hår, nämligen så att jag är ljust blond just nu (har blekt ett x antal gånger) och nu är jag sugen på att få tillbaka min vanliga hårfärg, och jag har en lagom utväxt, och jag undrar bara om det finns möjlighet att gå till en frisör och "fixa" det? tacksam för svar. krams

Janni

Tack för tipsen älskling!

Matilda

Hej! Det var jag som mailade dig häromdagen ang. plattänger! Tack så mycket för att du svarade på frågan! Du är guld värd!

cissi

sjukt bra tips du har :)

Anonym

hej! jag undrar om du vet vilken plattång som är miljövänligast. Den gasdrivna plattången eller del el drivna?