Välkommen vecka 22

Välkommen vecka 22 ♥ Bilder från 20+5 (v.21)
 
Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.
 
Bebisen: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Forskning har visat att synen börjar utvecklas redan i slutet på första trimestern, och att den nu börjar fungera. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter. Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka tjugo. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare. Vissa barn ska bli långa och smala, andra kortare. Fostrets vikt påverkas dessutom av vad kvinnan äter under sin graviditet och hur hon lever.
 
Egna tankar om föregående vecka: Ännu en vecka där jag mått toppen och bara njuter av det underbara som sker. Piggare om kvällarna än jag varit tidigare i graviditeten, men känner mig ändå tröttare än innan graviditeten. Vaknade en natt med kramper i vaderna, men hoppas att det är en engångsföreteelse. J har sagt att jag skall väcka honom om det händer igen, så han kan hjälpa mig "sträcka ut" benen. Lilla älskade rör sig mer och mer för varje dag och nu känner jag henne till och från hela dagarna, både när jag står, ligger eller sitter. Blivande mormor fick en liten liten buff av grynet i v.20+5, men hon är ganska snål med att visa sig för andra överlag. Jag har gått upp de kilon jag gick ned första tiden i graviditeten och ligger nu på inskrivningsvikten ev. +1kg. Att väga mig är något som inte intresserar mig speciellt mycket, så jag håller ingen stenhård koll på det.
Foto: Emma Bertilsson
29
emelie

åh så mysigt och vilken fin mage du har! är själv i v 19+6 och kom precis hem från vårt rul. underbart!

Svar: Åh! Allt såg bra ut? : ) Tog ni reda på vad det är för liten filur där inne? : )
Linda Blom

Anonym

Tyvärr blev mina kramper om nätterna värre. Det gjorde så ont att jag vaknade av att jag skrek :)
Dock inte haft kramp sedan jag gick in i v 34. :)

Svar: Får hoppas på att det inte blir väldigt illa för mig, är ju så olika det där. Men jag hade mycket kramper förr innan jag blev gravid så : )
Linda Blom

Alexandra

Kramp i vaderna kan betyda magnesiumbrist, kanske värt att kolla upp. Fick själv kramp i vaderna nästan varje natt kort innan jag fick min diabetesdiagnos - det är nog inget du behöver oroa sig för men kanske värt att göra en sådan där glukosbelastning också, bara för att utesluta. Hoppas de går över i vilket fall som helst, vet vilken plåga det är. :)

Svar: Det brukar höra graviditeten till : ) Men skall till barnmorskan idag och se om hon har något att säga om det : ) Har ju bara hänt en gång.
Linda Blom

Therese - nybliven tvåbarnsmamma

Tänka sig, redan vecka 22! Vad tiden går fort!

Svar: Känns som jag står still ; )
Linda Blom

Linn

Drick mer vatten för att försöka undvika kramp i benen.

Svar: Dricker redan maaaaassa vatten!! : )
Linda Blom

maria

hade varit kul att se skillnade från några veckor tillbaka:)

Svar: Det går ju att gå tillbaka i kategorin och jämföra :D
Linda Blom

Emelie

Ja allt såg så fint ut! Och det är en liten tjej även i min mage. Så himla mysigt. :)
Har ni funderat nåt på barnvagn?

Svar: Härligt! Stooort grattis! Ja, vi klurar allt, men inte bestämt oss ännu : )
Linda Blom

LInn

använder du någon kräm som kan motverka bristningar på magen eller tror du inte på sånt? min kompis smorde magen tre gånger om dagen när hon var gravid, haha hon va nästan lite hysterisk :P

Svar: Njae, jag smörjer in min mage när det stramar och kliar lite, med en olja från apoteket. Men får jag bristningar så är det så : ) Finns ju olika typer av bristningar dessutom och de hormonella kan man inte motverka : )
Linda Blom

Sanna

Usch.. Minns kramper i vader. Se till o drick ordentligt innan sänggång. De hjälpte för mig!

My

Åh fy jag hade kramp ibland, vakna och nästan grät av smärtan... Gör så ont asså. Massera, drick mycket vatten, stretcha vaderna och ät banan! :)

C

tycker du ser lika smal och fin ut som innan du blev gravid : ) om man bortser från magen då :P

mariekarolina

Åh, fick också kramper i vaderna under graviditeten! Du kanske redan vet men annars är ett tips att sätta hälarna i sängen, sträcka på benen och typ sträcka fötterna så tårna pekar så mycket som möjligt mot dig.. Haha vad sämst jag är på att förklara! Men det hjälpte mig väldigt mycket och försvann på engång då :)

Anonym

Har kramper varje natt men det blir sååå mycket bättre när jag äter järntabletter!! (Är dock jäkligt slarvig med att ta dom vilket resulterar i mer kramper)

Mandy & River - I väntan på liten nr2

Vackra magen!

SYSTRARNA Q

fina bilder

aliengirl- art is my life

Tiden går rätt fort nu, och snart kommer det lilla grynet ut. :D

My

tänkte bara tipsa om att dom har jollyrace idag :)

Carro

Tror att järntabletter kan hjälpa mot kramper i benet. Om du inte fått ta prov på de än så kommer du nog få göra d hos bm när du är i v 24 (tror de va då?) när man får lyssna på bebisens hjärtljud..:)

Ida

Hej du fina gravida! Vill bara kommentera ditt inlägg angående din reaktion på vad folk skriver till dig angående att du redan nu handlar kläder och prylar osv till er lilla prinsessa.
För 11 månader sedan väntade jag också vårt första barn. Vi visste inte om det var en flicka eller pojke. Jag hade sparat mig såå för att handla saker till denna lilla bebis. Jag tänkte att om allt går bra så har jag all tid i världen att köpa saker och kläder sen när hen hade kommit. Jag var orolig in i benmärgen. Visst njöt jag av att vänta mitt första barn. Kanske inte fullt ut. Vågade liksom inte tro. Jag tog aldrig ut lyckan i förskott. 2 veckor innan bf, dog vår lilla flicka i magen. Orsak ej funnen. Plötslig spädbarnsdöd sa dem. Livet gick såklart i spillror. När vi kom hem från sjukhuset några dagar efter hennes födelse och död. Så kan jag lova att det sista jag tänkte på var dem få saker vi hade handlat till vår bebis. Jag sket i om barnrummet stod med bäddad säng, eller att vagnen var redo att köras nere i hallen. Det var bara ting. Jag skulle kunnat ha fyrdubbelt så många saker. Dem spelade ingen roll i detta nu. Vår dotter var död och prylarna gjorde inte situationen värre. Nästan tvärtom. Hennes rum fick stå orört länge. Som ett minne av att hon borde varit där.
Idag väntar jag vårt andra barn!!! En lillebror, som beräknas komma på måndag (!!) genom igångsättning. Och du kan gissa vad jag har shoppat till denna lilla killen. Haha. Herre gud han har mer kläder och grejer än vad vi själva har. Även om jag inte kunnat njuta av denna grav riktigt pga oror (såklart) så har jag gett mig tusan på att jag ska ge det en chans. Jag ska TRO på att detta ska gå vägen och att just han ska använda dessa sakerna. Det är bara prylar. Så vännen, shoppa på! Njut av din lilla flicka du har i magen. Livet är här och nu. Hellre ta ut lyckan i förskott än aldrig någonsin! Stå på dig från såna kommentarer. Folk är (som jag själv var en gång i tiden) lite trångsynta!=)och rädda.
Jag kommer följa dig här på bloggen och se när er lilla loppa växer sig stor där inne i magen. 4 månader går snabbt! Kram från mig

Bell-Eve

Åh det är så roligt att läsa sånt här! Kan inte neka till att jag är en smula avundsjuk dock =p. Härligt härligt, detta mirakel =).

Rebecka Vigren - Fotoblogg

Vad skönt att du mår så bra! Känns som många andra graviditeter man läst om har det varit ont, jobbigt att sova osv. Hoppas du får fortsätta att må toppenbra!

Anna aka Schlierie

Fyy, kramperna saknar man inte!! Hoppas att de inte kommer tillbaka... Vet inte heller riktigt vrf dom försvann, men saknade är kramperna iallafall inte!

Hoppas du slipper kramperna och kan sova ostört! Tiden verkar gå så snabbt när man följer dig.. Halva tiden tyckte jag gick lite segt (men ändå inte). Tur att man hade jobb under sommaren så kunde man koncentrera sig på annat än att tänka på graviditeten så mkt!

Johanna ☼

så fin blogg! (:

Lucy-Ewelyn.se

Åh dom där kramperna alltså. Har dom varje dag. Sen har jag varma fötter också. Det är fruktansvärt jobbigt. Brukar få ha en fuktig handduk i kylen som jag lägger på fötterna på kvällarna, iskaaaalllt.. men inom 5 minuter har mina varma fötter värmt handduken.. Haha! Längtar tills denna graviditeten är över. Kram på dig!

Monica-Gravid med nr 1

Fina, fina magen :)
Vecka 22 redan. Känns som igår jag hittade din blogg och du hade gått ut med nyheten. Och jag har gått in i vecka 25. Herregud, snart är våra bebisar här :)

Anonym

vilket datum är du beräknad till? vet precis hur ont vaderna kan kännas, själv har jag de senaste veckorna plågats vissa nätter, men de hjälper att sträcka på foten, typ uppåt, blir betydligt mycket bättre, iaf för mig. hoppas det funkar för dig med!

Svar: 9 april är vårt datum : )
Linda Blom

IDA Q KARLSSON

Vilken sjukt fin blogg du har! :)

Svar: Tusen tack : )
Linda Blom

Sandra

Läste att någon skrivit att kramp i vaderna kunde tyda på Magnesiumbrist eller diabetes. Det mån hända. Men, det är också en väldigt vanlig grej under en graviditet. Nästan var och varannan råkar ut för det. Men behagligt är det ju inte. Det blir ju lite extra chock när man sover och det händer. Jag flög upp ur sängen ett par gånger för att räta ut benet. Alltid samma. Måste ha sett kul ut! :p

Maria - mamma till Liam ☆

kramp i vaderma är jättevanligt! jag hade det ganska ofta i graviditeten (inte kul...) och det var ingen fara med mig eller barnet :) så alla som oroar dig kan du nog förhoppningsvis strunta i.

Svar: Nä, jag oroar mig inte heller, för jag vet så väl att det hör många graviditeter till : ) Dessutom har jag haft "problem" med vader i kramp tidigare i livet och det var då inga problem : ) Har inte haft det mer än en gång nu sedan jag blev gravid heller så, peppar peppar : ) Hoppas det håller sig borta!!
Linda Blom