Debatterar i "Vi Föräldrar - GRAVID"

För en tid sedan fick jag förfrågan om jag ville delta i "på smällen-duellen" i Vi Föräldrar GRAVID. Ämnet ser ni på bilderna ovan. Riktigt roligt tyckte jag och tackade JA till förfrågan om att skriva min "debattartiken", men ett solklart NEJ när det kommer till svaret på själva debatten. Min kära svärmor råkade faktiskt ut för just detta när hon väntade min fästman, tack och lov (hihi) för det slutade med ett mycket finare namn än som var tänkt från början. Så visst kom det något gott ur det, men jag står fast vid att jag inte tycker att man "stjäl" ett namn som man vet att någon av ens nära vill ha på sitt kommande barn, varesig hon är gravid eller ej.
 
"..det är ett så stort och betydelsefullt beslut att jag själv aldrig skulle kunna döpa mitt barn till ett namn jag vet att min vän drömmer om att ge sitt. Det skulle kännas som ett svek, som om jag tar någonting som tillhör och betyder mycket för henne. För så känner vi för namnet vi har valt* till vår dotter. Det är något vi känner starkt för, som vi älskar och som vi förknippar med vårt kommande barn." - Linda, i Vi Föräldrar.
 
Nu handlar givetvis inte detta om namn man gillar och pratat om överlag, att barn inte skall få heta samma sak som något annat barn eller liknande. Och det är självklart att man kan ha samma smak! Det handlar om specifika namn som betyder något speciellt för en själv eller ens vän och som den andre vet om. Därför tycker jag att David Sundin som debatterar mot mig, överdriver ganska mycket i sin text. Jag skulle bli besviken om någon av mina nära, som vet vilket namn vi vill ha till vår dotter, skulle norpa det innan oss. Det handlar ju inte om att vara unik med sitt namn, ensam om det o.s.v. Det är mest principen att man väljer något som betyder mycket för någon annan och därmed riskerar att såra en som står en nära. Sedan ÄR det inte speciellt kul om flera ungar skulle ha samma förnamn i en nära vänskapskrets, väldigt komplicerat om inte annat. Det här med att namnet blir "taget" kan ju ske av en ren slump också såklart, men det är en helt annan historia.
 
Nåja, köp Vi Föräldrar nr 1 2013 (feb-apr) för att läsa hela artikeln : )
 
Hur ställer ni er övriga till den här frågan?
ÄR det okej att sno sin väns bebisnamn?
 
*Nu får vi bara se om det kommer ut en liten krabat som återspeglar det namnet. Annars har vi givetvis andra vi gillar också. Men medans hon ligger i magen känns det väldigt rätt och naturligt att hon är en "sådan" iaf.
71
Maria

Håller med dig om att man har fina namn som alternativ och att man inte ska "sno" sin kompis alternativ. Jag frågar mig dock hur vet du att just det namnet ni tänkt passar på er dotter? Jag har svårt att förstå hur man kan välja ETT namn innan man vet om det är just en sådan bebis som man har i magen. Eller hur tänker du?

Svar: Det kan vi inte veta, men som det känns just nu känns det rätt. Men som jag sagt till samliga av mina nära och kära som vet namnet och som även jag och Jimmy sagt från start är att hon kommer heta det - OM hon visar sig vara en "sådan". Sedan har vi givetvis andra namn vi klurar på också, men ett som vi fastnat allra mest för och helt enkelt förknippar med henne just nu, när hon ligger i magen! : )
Linda Blom

suck

Barnet får en viss identitet som formas redan i magen, så jag tycker absolut inte det är konstigt om man redan har bestämt sig för ett namn, för en mamma kan tidigt känna att det är en "sådan". Svar till Maria.

Marie

NEJ. Man tar inte sina nära vänners namn till bebis. Känns fel.

Däremot heter min dotter något helt annat än vad hon gjorde medan hon låg i magen, men det namnet som vi trodde vi skulle ge henne kanske en eventuell framtida lillasyster får bära :).

Lina

Jag är av den åsikten att vill man inte riskera att få "sitt" namn stulet så gör man bäst i att inte berätta det för någon! Och jag har också svårt att se att man kan paxa ett namn utan att ens vara gravid, man kanske inte ens får nått barn av det könet(eller i värsta fall inget barn alls) medan en vän i sin tur avstått namnet i väntan på att vännen ska "få" rätt kön! Nog för att det finns tusen och åter tusen namn att välja på, men två vänner kan trots allt ha samma favoritnamn och då är det helt omöjligt att avgöra vem som gillar det mest... Vill man ha sitt namn själva är det som sagt bäst att hålla tyst, tycker jag!! :)

Elin

Tycker inte heller att man tar vännernas namn. Inte om man är relativt nära iaf. Tänker på Lilly, ville inte ni ha det från början? Har något svagt minne av det..

Kram

Svar: Lily var ju mitt "bloggnamn" då jag verkligen älskade det namnet samt att det var en förkortning av föregående "LIndas LYa". Men jag har avvecklat det mer och mer sedan Lilly kom : ) Jag förknippar liksom det med henne nu för tiden.
Linda Blom

Jeanette- Flyttar snart in i vårat Radhus♥

Nej jag tycker inte det är okej!!!
Känns fel att ta ett namn som ens vän gillar så pass mycket!
BIG NO!!

ellenojag

Håller med dig, Big No No att ta en väns namn!!!

Cilla

Nej absolut inte att man ska sno "någon annans" namn!
Vi höll vårt hemligt - förutom allra närmsta inom familjen då det bara var vi som var gravida just då..
Har en kompis som blivit utsatt för detta, hennes ena bästa kompis "snodde" hennes namn nu när dom fick barn och man kan se på henne hur ledsen hon är över detta ...

Vi kallade vår tjej för Knodden i magen, men viste att om det skulle bli en tjej skulle hon heta Freya, och mycke riktigt - ut kom en perfekt Freya :)

Erika- med bebis i magen <3

Jag håller med dig fullt Linda. MEN sen kan det ju va så att man gillar samma typ av namn som en kompis och då kan det ju bli så. Jag och min sambo har i princip redan namnen klara och mina närmsta vänner vet vilka de är. Sen om nån annan skulle vilja använda samma namn så är det okej men då ska de inte säga att JAG snott namnen från dem. Hänger du med hur jag menar? Det där med namn verkar jättekänsligt och jag har inte tänkt så mycket på det eftersom jag velat ha de namnen i flera år :)

Sandra Andrejev

Om man har en vän som är gravid etc och bestämt ett namn då är det absolut inte ok! Bekanta som man inte umgås mkt är en annan sak kanske inte helt ok men inte heller lika "fult".. Mina föräldrar råkade oxå ut för det jag skulle eg heta Malin om jag blev tjej men de passade inte, så då sa de att de får min lillasyster heta isf. en par de umgicks med fick barn mellan mig och syrran och tog de namnet det var väl inte helt ok heller men men.. Hade en arbetskollega som blev gravid efter min son fötts, hon gillade namnet och frågade om det var ok. Tycker de är en fin gest! :) Är nog bäst att hålla de för sig själv! Jag är lite så med min favvonamn på tjejer ifall vi får en tjej nästa gång :)

Vila och ta hand om dig nu! :)

Fotograf Linda-Pauline Pehrsdotter Weglin

Håller helt & hållet med dig :)

Amanda Forzlöw

Lottar nu ut det ombloggade klo-armbandet!
Skulle vara superkul om du ville vara med och delta! Det ända du behöver göra är att kommentera ditt namn och din mailadress i tävlingsinlägget på min blogg.
Hoppas du är med! Kram
http://amandaforzlow.blogg.se/

s p i n d e l t j e j e n (mammaliv, fotografering, resor och sånt där)

Det beror ju på om man haft namn som man gillat hela tiden eller om man faktiskt tycker om samma namn.
Det är ju en sak om man diskuterat det med vännen och hon säger att DET HÄR ska mina barn heta - om man redan då har samma namn i åtanke är det ju en sak - om man sen kommer på andra funderingar efter att ha hört vännen säga SITT namn så tycker jag inte att det är OK :)

Ett namn är ju ett namn - det vore ju konstigt om alla ens vänner med barn inte hade barn som heter samma sak någon gång?

Svar: Fast det är ju skillnad på att träffa en vän som redan har ett barn med samma namn, än att medvetet döpa sitt barn till samma namn som man vet att en vän verkligen skulle vilja. Som det stå i texten så KAN man ju verkligen ha samma smak, men detta är väl just principen då en vän berättat ett namn som hon verkligen vill ge sitt barn : ) Inte allmänt prat om namn man gillar : )
JAG skulle ialla fall inte kunna göra så mot någon av mina vänner och jag skulle bli ledsen om någon medvetet valde ett namn som dom VET att vi vill ge vårt barn : )
Linda Blom

Vendela

Du har en väldigt söt blogg! :)

Lisa

Jag håller helt och hållet med dig! Jag skulle inte få för mig att döpa mitt barn till ett namn som min kompis redan har "paxat. Sen så kan man ju tycka om samma namn, men om min kompis verkligen har bestämt sig för ett namn, så skulle jag aldrig sno det.

Sen så tycker jag att man ska kunna få prata om vilka namn man tycker om, eller vill att ens framtida barn ska heta, utan att en kompis snor namnet.
Det är ju också skillnad på om min kompis blir gravid före mig och sedan väljer ett namn som jag vill ha till mina barn. För vem vet om jag ens kan få barn, eller om jag just får ett barn av det könet.

Men som sagt, NEJ till att sno sina kompisars bebisnamn, inte okej! :)

michaela- nybliven tvåbarnsmamma ♥

åååh..tidsbrist här nu så jag hinner inte ha någon lång utläggning haha. men jag kan säga att jag är heeeelt enig med dig! jag har inte sagt ett knyst om våra bebisnamn till någon just för att vi inte vill ha åsikter eller att någon ska ta det från oss..

Gillary Arrospide

Om kompisen tycker de är okej så visst annars är de ju bara dumt!

Camilla

Tänk om någon av dina vänner alltid har velat ha samma namn som er om han/hon får en dotter men inte sagt något om det,ska man inte kunna välja det då?Ska man behöva tala om för alla om sitt favorit namn som man verkligen vill ge sina barn,namn man kanske haft i åtanke hela livet för att ingen ska "sno" det?Tycker detta är en barnslig diskussion,lite lågstadie nivå.Om någon av mina vänner tycker att det namnet jag gett mitt barn är såpass fint att dom vill ge det till sitt eget barn så skulle jag bara bli glad.Det är väl en baggis om man heter samma sak?Anser att man inte har ensam rätt på namn och tycker du kan utveckla vad det är som skulle bli så komplicerat?

Svar: Absolut inte! Men det blir en annan diskusion. Det här handlar alltså om när man är MEDVETEN om en väns önskade namn. Som jag skrivit i texten så KAN det ske av en slump också, men att det är en helt annan grej då. Man kan ju dessutom möta nya vänner där barnen heter samma sak, men det är också en annan grej.
Det handlar inte om ensamrätt om ett namn, för det kan man inte ha, men jag skulle själv ALDRIG kunna ge min dotter ett namn som jag vet att någon av mina närmaste skulle vilja ge till sin kommande/eventuellt framtida dotter. Mycket p.g.a. risken att såra en människa man tycker om, för ett namn är otroligt viktigt i ens liv.

Uppenbarligen är det ett känsligt ämne för många människor och därför skulle jag aldrig riskera att såra någon av mina nära.
Linda Blom

Maria

Jag har varit med om detta! Hade ett favorit-flicknamn i flera år.. Sen när vi blev gravida i somras kom plötsligt bästa vännen o sa att de hade det som favoritnamn! Som tur var väntar vi en pojke o jag har varit väldigt tydlig mot henne att vi "paxat" ett pojknamn vi älskar. Nu är kompisen också gravid o kommer använda "mitt" namn om det blir en flicka, så förmodligen kommer det alltid störa mig lite innerst inne när hon pratar om bebisen eller visar bilder... Tycker detta var väldigt dålig stil av henne då hon visste att der var vårt favoritnamn :((

Kram Maria!
(som har bf 4 dagar efter dig :))

HANNA

INTE OKEJ!

Denise

Jag är gravid och har sedan länge haft ett pojk och ett tjej namn jag gärna skulle se på vårt barn. En av mina närmsta vänner har även hon samma tanke på pojknamnet och vill gärna att hennes ev första son ska bära det namnet. Detta rör mej inte i ryggen alls och visare det sej att vi får en pojk och han passar att hetta så så kommer de bli så,mjag tänker inte avstå från "mitt" för att min kompis ev kommer få en son om några år. Vi kanske inte ens är vänner då eller bor på samma ort så jag ser inget problem med det heller. Har pratat med några vänner som ha barn ang detta och dom har inte heller sett något problem med att någon skulle döpa sitt barn till deras barns namn. De viktigaste är ju att man gillar namnet och att de passar på ens barn inte hur många i ens omgivning som heter de. Tror till och med att banen kan finna varandra genom att ha samma namn. Vet faktiskt ganska många som heter samma namn som är bästa vänner sen dom var små och tror säker dom fann varandra på dagis när dom insåg att dom hade samma namn. Jag tycker iallafall att det är helt okej att barn heter samma namn trots att föräldrarna är vänner.

Svar: Men då är ni förmodligen överens och medvetna om att ni går och tänker på samma namn och det handlar då alltså inte om att "sno ett" på det sättet som att man döper barnet till ett namn man fått nys om genom att en vän berättat att hon älskar och vill ge det till sitt barn? : )
Linda Blom

Emelie Lagerqvist

När jag berättade för mina vänner vad vår dotter skulle heta var det en tjej som blev tokig och sa att jag stulit hennes namn, som andra namn dessutom, men hon har aldrig berättat det för mig. Nu bryr hon sig inte alls och älskar vår dotter. Men jag känner blandat inför ämnet då vårat pojknamn blev stulet av en människa som vi båda avskyr och hon vet att hon tagit det så det känns tungt. Men sånt är livet.

Jennifer

Håller med dig precis om det du skriver och tycker.
Åå va spännande att få se sedan om namnet ni tänker på redan nu kanske passar och blir en liten "sådan". :) tänkte direkt på en liten Clara i huvudet när jag läste detta, varför vet jag inte... Men det ska jag inte bry mig om utan väntar med spänning tills vi får veta vad ni valt för namn istället... :)

Linda

Nu kommer en kanske väldigt fräck och personlig fråga. Jag tycker om både din och Jannis blogg så det är inget illa menat! Men jag har fått för mig att Janni tog ditt namn, "Lilly"? Eller tyckte ni bara om samma namn kanske, som du skriver att det också kan vara :))

Svar: Lily var mitt "bloggnamn" under ett antal år, delvis för att jag älskar namnet och för att det var en förkortning av föregående "LIndas LYa". Men sedan Lilly föddes har jag avvecklat det mer och mer då jag nu förkippar det med just henne : )
Linda Blom

Marika

Håller absolut med dig, det är inte okej att ta någon annans namn!

MissLie - Fucked up

Man ska välja ett eget namn, som man själv kommit på och känner är rätt. Jag sa namnet på vad mina barn ska heta till min stora syster och då fick jag som svar: Det är mitt namn! Hon har alltid varit sådan, men där kände jag att det bara var elakt.

ANNA

Nej nej jag skulle Aldrig "ta" ett namn som en kompis pratat om att hon eller han vill ha. För det första känns ju det namnet redan taget då och vill inte riskera att kompisen blev ledsen. Tycker inte heller det är ok om man frågar först, det är ren principsak att man inte gör så bara.

Cleaninglady

Jag skulle heta Madeleine egentligen och min mosters barn skulle heta Ida. Det var sagt sedan länge. Men sen får min moster sitt barn 5 månader innan min mamma och vips så ska hennes barn heta Madeleine. Väldigt dumt att göra så tycker jag speciellt då vi är släkt. Om min mamma skulle vart envis så skulle jag och min kusin fått samma förnamn och efternamn och det skulle ju blivit lite problematiskt. Så det var bara för mamma att hitta på ett nytt. Det där får jag höra än idag att mamma fortfarande är bitter. Så jag tycker inte att det är okej att "sno" någon annans namn, speciellt när det finns så många namn att välja bland.


Jag skulle vilja att mitt framtida barn ska heta Sophine. Men det säger jag inte till någon förens det är dags ;)

Svar: Min mamma och hennes kusin heter faktiskt precis samma sak.. Maria Christina (vilket är ett släknamn som även JAG heter, men kommer bryta traditionen till vår dotter) dom hette samma i efternamn fram tills mamma gifte sig. Otroligt tråkigt om du frågar mig : )
Linda Blom

ellie

Jag håller med dig!

Camilla

Då är jag med hur du tänker MEN när du säger att du aldrig skulle ta ett namn som du vet någon av dina vänner vill ge sitt barn,OM det namnet skulle vara samma som du själv verkligen tänkt på länge?Skulle du då välja ett annat?Och skulle du ta illa upp om någon av dina vänner "tar" namnet på erat barn senare?Om dom kommer och frågar och säger att dom tyckte det var så fint och passande.

Svar: Hade någon av mina vänner sagt INNAN jag berättade namnet att dom skulle vilja att deras dotter skulle heta just det och jag märker hur speciellt det är för henne/dom hade vi utan tvekan valt något annat : ) Men givetvis skulle det svida lite i mig att "gå miste" om det : )
Linda Blom

Denise

Överens vet jag faktiskt inte om vi är. Vet att vi prata om namn någon gång och jag sa L och hon sa men de är ju mitt namn. Har inte diskuterat detta nått mer då ingen av oss var i närheten på att skaffa barn. Ser ingen anledning att ta upp det nu heller, vill hon namnge sitt barn till L oxå ( underförutsättningar att vi båda får pojkar och de passar) så är det helt okej med mej. Ser varken att hon eller jag har snott någons namn. Inte heller hade jag blivit sur om hon får en son före oss.
Flicknamnet har jag fått från min kusins pojkväns systers dotter och är helt förälskad i namnet när jag hörde deoch tänker definitivt "sno" de om vi kommer få en dotter. Finns inget annat namn jag känner så stark för och de namnet har jag haft i över 7 år nu.

Anna

Jag har bestämt vad bår dotter ska heta redan nu i magen , men nu har det visat sig att det är två!! Vet inte om vi helt får byta då jag inte hittar nåt som passar till :(

Jenny - mammaliv i Nashville

Väldigt känsloladdad debatt!!
Jag och min man visste redan innan vi tänkte skaffa barn, vad vår ev. Framtida dotter skulle heta. Och det håller i sig än idag. Jag berättade för en vän som väntar en tjej, och nu överväger dom det namnet. Det känns inte alla kul faktiskt eftersom det aldrig var på deras lista innan jag "avslöjade" vårt favoritnamn. Så jag säger NEJ. Det är inte inte rätt att "sno" ett namn. Däremot kan man ju ovetandes ha samma favoritnamn men då är det en annan femma. Namn är så viktigt & känslofyllt!

Caroline

Jag håller helt klart med dig i den här frågan. För flera år sen bestämde jag ett flicknamn som jag verkligen fastnade för och verkligen ville ha om jag skulle få en dotter. Nu har jag fortfarande inga barn, men älskar namnet ändå. När prinsessan föddes och jag läste i tidningarna att dom hade valt Det namnet blev jag otroligt ledsen. Nu är ju det här inte alls samma sak, men besvikelsen blev total. Skulle jag nu döpa min dotter till Estelle skulle alla tro att det är för att prinsessan heter så plus att det namnet kommer bli så vanligt nu.
Sen har jag en kvinna på mitt jobb som väntar barn, vi satt en dag och pratade om namn. Och hon sa vad dom hade pratat om för namn på sin kommande son. Och dum som jag är nämner jag ett pojknamn jag tycker om väldigt mycket. Då säger hon, i samma stund, att hon ska nog döpa sin son till det. Nu är inte hon någon nära vän till mig, men jag tycker oavsett att det är sjukt respektlöst. Så jag är numera tyst om vilka namn jag tänker på. Om jag kommer döpa min framtida dotter (om jag får en dotter) till Estelle, det återstår att se :p

fröken träd

Jag vet faktiskt inte vad jag tycker. I vissa fall är det ju faktiskt så att människor kommer med "förslag" på namn och man omedvetet tar det eftersom man gillade namnet. Då är det viktigt att den som ger förslaget berättar att "nä, det vill jag döpa mitt barn till". Eller så gör man helt enkelt så att man inte berättar om "sitt" favoritnamn för någon annan.

Jag skulle själv aldrig sno ett namn från en kompis. Vi vet redan vilka namn vi gillar, :)

ERIKA ENROTH

Vi har aldrig berättat vad våra barn ska heta. Alltid hållit det "hemligt" . På så vis sluppit det. Men lite surt kanske om en vän får barn innan och tar just "vårat" namn.. då äre nog inte så kul. Men ja..

Jaana

Det har hänt mig. Hade världens finaste pojknamn som jag var helt kär i. Dum som jag var gick jag runt och berättade det och när en släkting till sambon blev pappa så tog han det namnet ifrån oss. Blev besviken, nu när jag är gravid och inte vet könet känns det jobbigt att inte kunna använda det namnet.

Helena

Ponera att du och en vän går och handlar plockgodis. Din kompis är inte så sugen så hon väljer endast en sort och tar ett par stycken och lägger i din påse. Ni går hem, sätter på en film och har trevligt. Kompisen går på toaletten och du passar på att äta upp dom. Hon kommer ur och undrar vart hennes godisar är. Men dom har du ätit upp. För du tycker ju också att dom är goda!

Nej - det är inte okej. Jag håller med dig helt :)

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Jag personligen letar efter namn som ingen i min omgivning redan har. Men jag lägger inte för stor vikt vid ordet att "sno" någon annans namn. Det känns lite.... fel tolkning. Gillar man ett namn så gör man, det kan ju betyda lika mycket för båda parter och om den ena inte får barn av olika anledning så har man själv avstått från ett namn i "onödan". Och det känns ju inte riktigt rätt. Man har ju inte ensamrätt på ett namn.

Men samtidigt så om jag verkligen inte ville att någon annan skulle riskera att ha samma namn som mitt barn (medvetet) så håller jag helt enkelt tyst om namnet tills bebisen kommer. För som du säger, det kanske inte alls blir just det namnet man tänkt sig innan och då är det samma sak där, då kanske någon annan har avstått från det namnet på grund av det och så väljer man något annat.

Så vill man undvika hela situationen så håller man tyst om namnet tills bebisen kommer. Sen får det bli som det blir. Jag skulle i alla fall inte tycka illa eller sämre om någon vän som valde samma namn som vårt barn har. Eller känna det som ett svek eller liknande.

Wictoria

Spännande =)

Fru Högstadius

Namn är alltid kul och spännande! Jag håller med om att det inte är ok att "ta" någons planerade namn medvetet. Ungefär som att inte tala om vad man förknippar ett planerat namn med bara för att man personligen inte tycker om det för att få kompisen att ändra sig. Det har hänt i vår kompiskrets att man talat om att det kan barnet inte heta för jag tänker på den, det etc. Jag har svårt att sätta mig in i situationen som inte är gravid själv men som jag ser det idag och efter den händelsen så kommer jag inte att diskutera namn till ett barn med någon annan än de jag riktigt litar på för att jag ska få känna att mina favoritnamn just får vara favoritnamn tills dess att bebisen är född och då får välja själv om namnet passar eller inte på den lille.

Kaffehörnan

Vad skoj att vara med i

Dixie

Oerhört känslig fråga och det svåraste är just att dom som bryr sig bryr sig så otroligt mycket - på gränsen till anledning att säga upp bekantskapen-mycket. Som min svägerska :)
Jag har aldrig känt så starkt för ett namn så jag vet inte hur jag skulle reagera. Skulle själv aldrig VILJA ha ett namn någon annan är så fäst vid, vill komma på namnet själv.
Tycker det är respektlöst av någon som man står väldigt nära, att ta ett tilltalsnamn man själv uttryckligen säger ska namnge det barn man har i magen till. Men ytliga bekanta, innan man ens är gravid osv, hade jag nog inte brytt mig. Tror jag, men som sagt, aldrig varit i den situationen :)

sara

hej vilken fin blogg du har :-). Jag undrar när du är beräknad? Jag är själv gravid och beräknad till 2 april :-).

Svar: 9 april är vår lilla tjej beräknad : ) Grattis till ert lilla mirakel!
Linda Blom

Josephinewestling - Mamma till Vira - syskon på väg

jag håller absolut med!!!
Jag skulle aldrgi kunna ta ett namn som nån av mina kompisars barn heter. Det skulle bara kännas så konstigt.
Vi vill verkligen ha nå namn som ingen annan har eller som vi känner har. Det ska vara speciellt och betyda något.

Nu fick vår dotter namnet av en läsk. haha. ViraBlåtira. Då vi tyckte Vira passade bra som ett tjejnamn ;) Och ut kom det verkligen en Vira.

Jag skulle inte alls gilla om någon skulle döpa sitt barn till Vira som jag känner, eller är bekant med. Speciellt när det är så speciellt för oss.. Men sen är det ju inte VÅRAT namt. utan vem som hellst får ju döpa sitt barn till vad dom vill. men jag personligen skulle inte gilla det att nån man "känner" "tar" ens namn..

Med pyret i magen så har vi nu namn till både pojke och flicka. Vi får se vad det blir för en som kommer ut ;) Men det ska ju även passa bra ihop med Vira och även kännas speciellt.

Namn är något som ska finnas med resten av våra liv och vi ska gilla det.

KRAM KRAM

Shopaholic ♥ Livet som nybliven mamma till tre!

Inte ok!

Hanna Karlsson

Nej, jag tycker inte att det är ok!

Sandra

Håller helt och hållet med dig! Det spelar ingen roll om man är gravid eller ej, man tar inte vännens planerade namn.

Nottin

Låter som en både knepig och lätt fråga. Jag tror inte jag ser på det som att "Sno" en kompis namn. Namnet finns ju kvar och är fortfarande fritt att använda. Skulle nog inte bli sur om någon döpte sitt barn till samma namn. Snarare se det som en komplimang. Det finns ju flera personer som passar med samma namn och det är väl huvudsaken?. Men jag tror inte jag skulle vara så sugen på det för min egen skull. Skulle nog kännas konstigt

Monica-Gravid med nr 1

Håller med dig! Självklart är det inte okej att 'sno' kompisens namn. Jag & min sambo bestämde redan när vi träffades för 8 år sen vad vår framtida son skulle heta. Alla våra kompisar vet om namnet och jag skulle bli jätteledsen om någon av dom snodde namnet. Åh, det ska bli kul och se vad er lilla tjej får för namn :)

Angelica - Mamma till Bruce och Bebis i magen

Jag håller helt med dig! Jag skulle aldrig kunna "sno" någon annans namn, det är skillnad på att ha samma snmak. Sen ett litet svar till maria, jag tror visst att man kan välja ett namn till barnet redan i magen, sen vänjer man sig ju vid namnet också, och efter ett tag så är det ju självklart att bebis skulle hetat så, för inget annat namn i världen skulla passat =)

Camilla ♥ Gravid

Tycker absolut inte att det är okej!
Jag råkade berätta för nåt år sen för en gravid "tjejkompis" att om jag fick en pojke så ville jag så gärna att han skulle heta Lukas. 2 månader senare tittade hennes Lillkille ut, och hon gav honom namnet Lukas....
Det sårade väldigt mycket för då kände jag att "Jaha nu är det upptaget..."
Sen den dagen har jag aldrig talat om vilka namn jag gillar.
Det är sambon och våra föräldrar som vet vad vi vill ha för namn men ingen annan.
Vågar ju inte säga nåt....

Så Nej, jag skulle aldrig ta ett namn som jag vet att mina nära vänner vill ha.

Martina

Skulle vara intressant att se vad killar skulle svara på denna frågan! Känns som det är typiskt tjejer som hakar upp sig på att det är fel att "sno" någon annans namn?

Svar: Min kära är av precis samma åsikt som mig i alla fall : )
Linda Blom

Anna Sofia Viktoria

Jag har verkligen gillat ett namnet Sigrid sedan jag gick på mellanstadiet och vill VERKLIGEN att min eventuella dotter ska heta det.

Om någon vän skulle döpa sin dotter till det så står jag fast vid att min också ska heta det. Jag förstår hur du tänker men om båda verkligen verkligen vill att ha ett namn så tycker jag inte det är fel på något sätt.

Sedan kanske man inte vill berätta namnet för att någon ska "sno" det, men då kan man ju aldrig veta om båda går och tänker på samma namn...då kan man även tro att den andre "snodde" namnet fast den också tänkt ta det länge :)

Vad tycker du om båda går och tänker tyst på samma namn? personligen skulle jag tycka det vore lite synd om de hette samma, men jag skulle inte ge upp namnet jag tycker är det vackraste i hela världen ;)

Men jag antar att du menade om man berättade och vännen i fråga inte hade det som förslag innan man berättade, då är det lite annorlunda. Fast jag tycker ändå att de kan döpa barnet till samma just för att båda parterna antagligen gillar det namnet mycket. Förresten så är namn så viktigt att om man verkligen tycker att ett namn är fint så måste man av min åsikt inte bara "ge upp" det för att en vän vill ha det, men det är ju upp till var och en. Fast som sagt jag förstår hur du menar :)

Pauline

Jag är gravid och tänker ev. "ta" en kollegas förslag på barnnamn. Fast det handlar om en god kollega som jag inte ens jobbar på samma ort som, och som dessutom har många år kvar innan hon skaffar några barn.

Tycker som dig Linda rent generellt i frågan. Men vi detta tillfälle satt vi och pratade barnnamn och hon sa att hon hade bestämt vad hennes framtida barn skulle heta. Jag hade inte haft en tanke på det namnet eller ens hört det förut, men när hon sa det kändes det så klockrent!

Efteråt så frågade jag henne att det var ett väldigt fint namn hon tänkt, och att jag också gillade det. Hon blev först lite negativt inställd, men skrattade mest sen och sa "Jaja, bara du talar om att det var JAG som kom på det om någon frågade!". Så det känns okej.

Men vi är som sagt kollegor på olika orter som aldrig någonsin skulle umgås privat. vi har inga gemensamma vänner heller. Hon bara kläckte ett bra förslag åt mig, och det ser jag inget fel med.

Svar: Fast det här handlar ju om nära vänner eller familj, någonstans får man ju dra en gräns också : ) Annars kommer det finnas namn som är förknippade med någon överallt och hela tiden : ) Umgås man inte på det sättet, så blir det en annan sak, dessutom har du pratat med henne : )
Linda Blom

Z A N D R E A S värld - Mamma till Joline

Du är så klok linda. OCh jag håller med dig. När jag var gravid med dottern förde jag en privatblogg med lösen där mina närmsta vänner fick läsa. Där avslöjade jag alla namn vi funderade på. Efter ett tag när en av mina närmsta vänner också blev gravid och började fundera på ett pojknamn, samma som jag skrivit om blev jag irriterad. Hon kunde inte gått miste om det när hon läst min blogg. Jag ser det som rätt känsligt att göra så..

Jag väntar nr 2 nu i okt och får börja i samma bana igen och försöka hitta ''det där'' namnet ;)

Kram på dig.

Lucy

Vad ska lillan heta då? :)

Anna aka Schlierie

Jag tycker inte heller att det är okej att sno någons namn man har valt till sitt eget barn.. Jag skulle bli himla besviken om någon av mina bekanta skulle döpa sitt barn efter mitt dröm namn. Det är därför jag inte avslöjade namnen som vi hade till vårat barn (visste ej kön).

När vi valde namnen till vårt barn, letade vi upp sådana namn som inte någon i vår vänskapskrets har. Väldigt noga! Dock var det ett killnamn som min gamla klasskompis lillebror bär och jag tvekade väldigt mkt på att döpa vår son till det (men det kom ju inte ut en son, så nu slapp vi denna dilemma).

Nu hoppas man innerligt att INGEN i min närhet kommer att döpa sin dotter till samma namn som vår dotter bär.

AnnaWK

Svårt det där med namn. I samband med att en barndomskompis till mig blev sjuk bestämde jag för mig själv att skulle hon dö så ville jag ha hennes namn som mellannamn till min ofödda dotter. Min kära barndomskompis dog tyvärr och jag bar namnet med mig i fem år innan jag fick min dotter (både jag och sambon var överens sedan länge). Men för att inte stöta mig med min kompis syster rådfrågade jag henne. Först blev hon jätteglad och var positiv men sedan ångrade hon sig och sa att det kändes jobbigt. (Visserligen glad att hon sa hur hon kände).

Det var med sorg jag gav upp namnet, men då jag inte ville skapa osämja eller jobbig stämning oss emellan så fick dottern ett mellannamn från den underbara barnmorskan vi hade under förlossningen istället.

Tess

Tänker lite på serien Vänner
när Rachel vill döpa sin dotter till Emma, som Monica vill att sin framtida dotter ska heta
som hon bestämmde när hon var typ 5år gammal
då blir det ju sådär spänt och surt mellan dom, men Monica låter sen Rachel "få" det namnet.


jag har berättat för mina närmsta vad våran framtida dotters namn är, och om dom skulle "sno" det, ja då jävlar.. jag kommer då inte ge bort det!
sökt efter det namnet i flera år! ett namn med en viss klang, en känsla och flöde, som betyder en massa för oss!
och sen förra året så hittade vi det! :D
Älskar det så mycket nu, att no way in hell att jag ger upp det, finns så många andra fina namn som dom kan ta, men inte det.

men ingen av dom är inne på det :) utan har egna speciella namn

nu är en av mina lillsyrror gravid och ska få sitt första barn i september :D
hennes favvo namn är superfint! men absolut inget jag skulle ta, då jag vet hur mycket det betyder för henne.

LindaViola - mamma till två!

Jag skulle bli väldigt ledsen och besviken om någon av mina närmsta vänner tog det namn som jag vill ha till mitt framtida barn. Alla vet vilket namn det är och är medvetna om hur mycket det betyder för mig - därför skulle det såra mig ordentligt!

Sofia - Simons mamma...

Nej, man har inte ensamrätt på ett namn och jag skiter fullkomligt i om mina vänner skulle ta det namnet vi bestämt oss för. Det är ju inte ens säkert att den som kommer ut är en som passar att heta just det namnet.

Jag tycker personligen att det är urfånigt att bestämma ett namn innan man ens träffat krabaten!

Svar: Varför skulle det vara fånigt att fastna och "hoppas" på ett namn innan bebisen är ute? : )
Linda Blom

Josefine

Åh var med om en namn-situation själv för något är sen. Min dotter är 2,5 och heter Leah, har aldrig stött på någon som heter det och definitivt inte någon i min närhet. Det blev lite speciellt för oss, för bara vi hade en liten Leah. Men så några månader efter att min dotter fötts så döper en bekant sin
HUND(!!!) till just Leah. Fyfan, då blev jag arg... Blir fortfarande arg när jag ser hundskrället...

Sofia - Simons mamma...

För att man aldrig kan veta vad det är för människa där inne.

Har en kompis som var så inne på att barnet skulle heta viss sak, barnet föddes och dom skickade in namnpappret. Ett år senare kom dom på att det inte alls passa barnet och fick då betala för en namnändring...

Jag tror att man kan bli "blind" för namnet och inte tänka på bebisens personlighet..

Svar: Oj, jag håller verkligen inte med : ) Vi har ett namn som vi verkligen är inne på, men vi låser oss ju inte där alls. Man kan ju ändra sig när man får se miraklet liksom. Men fånigt är det sista det är..
Skulle man då gå och vänta hur länge som helst för att se barnets personlighet och han/hon får gå namnlös innan man lärt känna varandra istället? Med "risk för att välja fel namn"? : )
Linda Blom

Ida

Håller helt och hållet med dig! Man tar inte kompisens namn! Om någon av mina närmaste skulle välja namnen jag håller på så skulle jag bli så besviken och ledsen. tror till och med att en sådan sak kan bryta upp en vänskap..

Sofia - Simons mamma...

Ja, jag vet många som väntat i 3 månader med att skicka in pappret för att dom haft väldigt svårt att välja ett namn som passar barnets utseende och personlighet.

Vi hade en lista med 5 killnamn, eftersom vi visste att det skulle bli en kille. Men det vi valde fanns inte ens med på listan. För han var ju ingen Svante, Felix, Alfred, Rasmus eller Sixten...

Det är ju det som är det fantastiska, att alla tycker vi olika. Jag tycker det är fånigt, du gör det inte. :) Oavsett så tror jag att ert barn kommer få ett väldigt passande namn oavsett om det är det som ni har nu, eller ett helt annat.. :)

Louise

För mig så känner jag att om en vän skulle komma och fråga utefter om de får "ta mitt namn" så skulle det vara alldeles okej för mig med villkoret att jag ändå kan döpa mitt barn till det. Jag skulle inte bry mig om det, men om vännen kommer och snor eller säger att jag snor så skullle jag bli besviken. Jag har namn jag skulle kunna tänka mig på mitt barn, men för det så är det inte skrivet i sten, vem vet om mina framtida barn passar med namnet Lily eller Erik liksom?

Becky

haha ja detta är en känslig fråga. När jag lärde känna J för mååånga år sen och vi pratade namn insåg att vi hade ett slående likt namn som vi båda "skulle" ha, Leo och Leon.. det blev helt enkelt så att vi sa " först till kvarn" :p

Agda90

Vi kör den enkla vägen, vi pratar inte med andra om de namn vi funderar på. Då slipper du vara orolig över att någon ska "sno" något (människor tycker olika om "sno" eller inspireras helt enkelt!), dessutom undviker du att namnvalet blir någon slags allmän diskussion bland vänner och familj om huruvuda det är fint eller inte, passar eller inte osv. Sen riskerar du inte att höra - "Men guuuuud, det hette den där elaka tanten i vårt trapphus!!" eller "Alltså, allvarligt?" Så tänker vi! Det är vårt beslut och det är vi som ska känna och tycka inför namnet, utan andras godkännande eller åsikter - oavsett om det är positiva eller negativa reaktioner. Detta med vår bebis är vår ensak. Vi tycker det finns tjusningar i att saker faktiskt är hemliga för andra och bara är något som vi delar!

Filifjonkan

Och vem bestämmer vem namnet är viktigast för? Jag har kanske drömt om samma namn som min väninna, är min önskan mindre viktig än hennes då?

Louise

Min bror och jag har samma namnförslag på våra ev kommande döttrar. För mej spelar det absolut ingen roll om fallet skulle bli så att vi båda faktiskt får döttrar och det är det namnet som passar dessa barn.

Jag ser ingen anledning till att någon ska ge vika för den andra. Huvudsaken är ju att namnet passar barnet och vem vet, min ev dotter kanske ser ut att hete nått helt annat och då hoppas jag juatt mitt favorit namn ist hamnar på mitt brorsbarn.

Svar: Är man överens om det är det en helt annan sak tycker jag :) den här diskussionen är ju snarade den att man tar ett namn som man vet att ens vän/nära väldigt gärna vill ha och man "tar" det om man hinner före :)
Linda Blom