Välkommen vecka 32

Välkommen vecka 32 ♥ Bilder från 31+0 (v.32)
 
Kroppen: Nu träffar man barnmorskan på MVC oftare än tidigare under graviditeten. Ibland görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska. Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite. De som har tunga arbeten kan ansöka hos försäkringskassan om att få graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Graviditetspenning är till för friska gravida kvinnor som på grund av arbetets utformning inte kan arbeta. Om man ska gå någon kurs som förbereder inför förlossningen är det dags att välja detta nu.

Bebisen: Fostret väger cirka två kilo, och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, men om det finns gott om plats kan det även fortsätta att snurra runt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
 
Egna tankar om föregående vecka: Den här veckan har gått fort! Jag har väldigt ont i svanken och framtill och det påverkar min ork och mina arbetsuppgifter. Jag klarar inte att böja mig, resa/ställa mig hastigt eller bära tungt. Har vaknat vissa nätter/tidiga mornar, gått upp och kissat enstaka gånger. Men framförallt vaknar jag och är väldigt törstig. Har börjat med andra järntabeltter som heter Hemo-fer och äter inte Niferex längre. I övrigt är lillan otroligt aktiv under nätterna och på förmiddagarna och jag känner och ser hennes rörelser så tydligt att det är helt makalöst. Små spetsiga kroppsdelar sticker ut och magen ändrar form, blir sned, mindre och större. På morgonen innan jag kissat är magen sååå stooor och fullkomligt stenhård. Nästan så det riktigt stramar i huden. Vi pratar mer och mer om tiden efter förlossning, hur det kommer bli, hurdan hon är, hur hon ser ut m.m. Fästmannen känner sig väldigt redo! Var iväg till barnmorskan i vecka 30+6 och SF-måttet låg på 30, hjärtljuden 142 slag / minut och blodtrycket 125/70, allting bra och fortfarande mitt på kurvan. Något jag känner av tydligt är när lillan "kommer åt" och trycker på blåsan, då blir jag plötsligt kissnödig, följt av att det går över lika fort, haha. Tror även jag börjar samla på mig vätska, då förlovningsringen nu sitter trängre.
20
Fanny-Mamma till Theodor!

Oj vad veckorna rusar förbi! :-)

Svar: Njaaaa ; ) Kanske för er andra, men inte för mig :D haha
Linda Blom

Daniela

När jag föddes var jag bara 46 cm lång och vägde något på 2 kg så jag hoppas att din dotter är normallängd :)

Svar: Hon får vara så lång, kort, smal eller tjock hon vill : ) Bara hon mår bra. Var själv kort och en riktig knubbis när jag föddes :D
Linda Blom

Emelie

Hej! Har precis själv bytt från Hemofer till Niferex pga att Hemofer innehåller betydligt mindre järn. Jag råkade ut för en enorm trötthetssvacka, vill inte att det ska behöva hända någon annan. Om det däremot finns andra skäl till att du bytte säger jag inte emot :) Ha en fin dag!

Svar: Jag bytte som sagt från Niferex till Hemofer och detta med anledning att min kropp inte fixade Niferexen. Det blev för "starkt och hårt" och jag mådde dåligt av dom. Kräktes m.m.
Linda Blom

Frida

Åh så vacker du är och så fort tiden går, inte långt kvar nu! :)

Svar: TACK snälla du!! : )
Linda Blom

Fotograf Linda-Pauline Pehrsdotter Weglin

Du är ju så snyggt gravid, hela du!

Svar: Men guuuud! Skall DU säga! Blir ju helt generad här :$
Linda Blom

Hanna Karlsson

Vad fort det går!

Svar: Mja : ) Denna veckan har gått fort ialla fall ;D haha
Linda Blom

Anonym

Vem är det som tar magbilderna i vecka för vecka? Är det du själv? Välldigt fina är de:)<3
Puss och kram!

Svar: Jajjamensan : ) Det är jag, mitt stativ och min fjärrutlösare som samarbetar, hihi.
Linda Blom

michaela- med syskon i magen ♥

vackra fina magen <3

Svar: Som växer och växer :D hihi. Snart snart snart är du tvåbarnsmamma! :D
Linda Blom

vibeke

Spännande nu närmar det sej & det är så kul att du delar med dej av alla dessa otroligt fina bilder :) ha en bra dag

Svar: Tack snälla :) Vad roligt att du tycker det!
Linda Blom

Anonym

Håller med om att det är fina bilder du tar :) varför byttedu tabletter?

Svar: För att jag och min kropp inte riktigt fixade Niferex-tablettena : ) Jag mådde dåligt av dom, så fick byta till några som var lite snällare, även om dom innehåller mindre järn.
Linda Blom

Monica-Gravid med nr 1

Skönt att allt såg bra ut hos barnmorskan. Och såååå sött att din navel börjar puta ut! :)

Svar: Haha, naveln lever verkligen sitt eget liv. Ibland (typ på bilden ovan) putar den ut ordentligt och då är det när lillan ligger och trycker där. För att ibland vara inåt som attan. Vi skrattar SÅÅÅ åt den alltså, så tokigt. För att inte tala om att den åker ut ibland när jag skrattar också.. Haha.
Linda Blom

Fotograf Linda-Pauline Pehrsdotter Weglin

Haha ja men tjena :D Jag har ingen snygg kropp men det har du :D

Svar: Nu är du dum! Du är så vacker : ) Jag undrar just hur jag kommer se ut efter förlossningen, hihi. Jag som redan är lite "mjuk och go" (förutom magen nu då, geeeez, den är FAST, haha) lär bli ännu mer kläm-vänlig efteråt :D
Linda Blom

Fotograf Linda-Pauline Pehrsdotter Weglin

Haha ja men mjuk och go, vem är inte det haha! Iofs har jag aldrig haft problem med magen direkt, mer häng-röv och lår haha :D så nu kommer nog hängmagen också ;) hejja hänget!

Svar: Hejja hejja!! :D Haha
Linda Blom

Tine

Snygga bilder :)

Svar: Tusen tack : )
Linda Blom

Anonym

Då gjorde du rätt i som bytte :)

Dixie

Bra att du bytte - jag reagerar precis likadant på Niferex (som om jag var magsjuk), hoppas Hemofer funkar bättre. Annars, som jag tipsat om tidigare - testa Duroferon som innehåller lika mkt järn som Niferex men är mycket snällare mot magen. Det är alltså inget "hokuspokus" utan tabletter man köper på Apoteket:)

Anonym

är det helt plötsligt okej att stå i underkläder nästintill naken på bloggen för att du är gravid? skulle du göra det om du inte var gravid med?
du som varit lite pryd innan? eller har jag fel.
jag tycker inte det är vackert med en sån mage.
och absolut inte tant underkläder.

Svar: Varför skulle det inte vara okej, varesig med eller utan gravidmage? Det väljer man väl helt själv? Jag är verkligen inte pryd och det har dykt upp bilder på mig i bl.a. bikini här i bloggen tidigare. För mig känns det okej att lägga upp dom här bilderna och då gör jag det. Jag struntar väl fullständigt i om du tycker att underkläderna är tantiga eller att magen "inte är vacker". Det är ju knappast för din skull dom dyker upp :P
Linda Blom

Hanna Persson

Vad tkr din pojkvän om att du blottar ut dig på nätet sådär?

Svar: Herregud vad överdrivet : ) "Blottar ut mig"
Linda Blom

Linda Cathrine Liljemalm

Det känns verklige som om det inte alls var länge sedan vi fick veta att ni väntar smått, och nu är det ju inte alls långt kvar. Tycker det är kul att du delar med dig så mycket av eran resa som du gör. Superkul att läsa!!

Svar: Ja nu är det två månader kvar lite drygt, sedan hoppas jag att livet som barnfamilj börjar :')
Linda Blom

thilda

gud, när man är gravid är man verkligen vacker!