Ämnet förskola!

Så börjar de flesta barn vi umgås med (och som är i Selmas ålder) förskolan nu i augusti och det har såklart satt igång en hel del tankar i denna mammans huvud. Inte enbart därför, utan även för att jag blir väldigt ifrågasatt. Vill poängtera att det inte är mina vänner som ifrågasätter mig, utan vissa andra människor runtomkring, men framförallt här i bloggen. De flesta på instagram frågar bara nyfiket, inget anklagande, förmodligen för att det inte är anonymitet på samma vis där). Att det kan vara ett såå känsligt ämne!? Tänk om vi bara kunde låta alla göra som dom vill..
 
"Varför skall inte Selma börja på förskolan nu? Det skulle ju vara så nyttigt för henne. Dom har det så roligt på förskolan. Dom lär sig så mycket! Och det är så roligt för dom att träffa kompisar. Leka av sig. När mitt barn började i förskolan så sade det bara POFF i utvecklingen och hen blev så duktig och lärde sig nya saker varje dag. Dom mår bra av att vara ifrån mamma och pappa. Det är nyttigt för dom, så barnen inte blir så tillbakadragna och blyga. Jag kan inte stimulera min ettåring längre, hen behöver förskola. Och så vidare.. "
 
Men behöver det verkligen vara så svart eller vitt? Personligen tror jag inte att man måste lämna bort sitt barn för att det skall bli tryggt och självständigt, tvärtom tror jag att det är nyttigt att tillbringa mycket tid med sina föräldrar för att bygga en trygg grund. Jag tror absolut inte att förskolan på något sätt skadar ett barn, absolut inte! Jag tror att dom i regel har jätte roligt där och ja, jag tror även att dom lär sig väldigt mycket också. Men behöver det nödvändigtvis vara mer än vad ett barn i samma ålder som tillbringar dagarna med sina föräldrar, där dom har full fokus från minst en vuxen som  pratar, frågar, pusslar osv. med barnethela dagarna? Kan det möjligen vara så att man märker framstegen på ett förskolebarn på ett annat vis när man inte är tillsammans med sitt barn 24/7? Men att det utvecklingsmässigt kanske inte skiljer sig speciellt mycket egentligen?
 
Nu är det ju så att de allra flesta föräldrar sätter sitt/sina barn på förskolan av ekonomisk anledning. (Nåja, visst finns det undantag också där föräldrarna drar nytta av fsk av ren lathet, men det är en annan diskussion) Föräldradagarna börjar tryta och för att få vardagen att gå runt kanske man behöver vara två vuxna som arbetar. I vår familj har vi varit två arbetande vuxna sedan Selma kom till världen. Skillnaden är att J är anställd och jag är egen företagare, vilket har gjort det möjligt för mig att vara hemma med Selma och jobba efter att hon gått och lagt sig. Jag är hemma från en anställd tjänst, men har inte plockat ut några mamma-dagar alls ännu. J har plockat ut 4 veckor. Detta gör att vi har många, ja nästan alla, dagar kvar.
 
Därför känner vi att det är totalt onödigt att sätta S på förskola just nu - för vi behöver inte! Och sedan finns det ju en anledning till att det är gratis förskola från 3 år (15h/vecka) - för DÅ anses det behövas för ett barns utveckling, inte vid 1,5 år. Jag tror helt och fullt på att det är kanon för Selma att vara hemma lite längre med mig, vi träffar så mycket barn ändå på rytmik, öppna förskolan, vänner med barn i olika åldrar m.m. Så något behov av att börja nu har varken hon eller vi : ) 
110
Maria

Hej! Intressanta tankar. Vad menas med fri förskola från 3 år? Gratis? Lyxigt i så fall.. 😊

Svar: Precis : ) Gratis! : )
Linda Blom

Emma

Håller helt med dig! Edith är lika gammal som Selma och hade jag kunnat skulle jag aldrig tvekat på att vara hemma med hemme ett år till minst. Tyvärr har vi inte de ekonomiska eller jobbmässiga förutsättningarna till det 😔 Är övertygad om att Selma (och de allra flesta andra barn..) mår lika bra hemma med en aktiv förälder som stimulerar och umgås med andra barn som på en förskola (där de säkert också har det jätte bra!!) :) Njuuuut!! Kramar

Ida

Jag tycker det låter helt fantastiskt. Jag arbetar på en förskola sedan några år tillbaka och jag kan säga att barn i selmas ålder mår bäst av att få vara med sina föräldrar. Det är där den största tryggheten finns. Alla barn utvecklas olika men jag tycker inte att det är en anledning att sätta in dom i förskolan vid 1,5 års ålder. Sen verkar ni umgås med mycket barn så den sociala biten får hon ju ändå. Du som har möjligheten att ha henne hemma, njuuuut. Man får aldrig tillbaka den tiden.

Anonym

Har varit hemma med sonen i 2 år och 8 månader och nu känner jag att han behöver det. Men innan det har det varit mer än nog med familj och vänner (med barn). Han är så social, framåt, nyfiken och kreativ fast han "bara" varit hemma. Konstigt va? Att man kan bli så utan förskola? ;)

Jag skulle aldrig byta bort den här tiden mot någonting! Har inte missat några av hans framsteg och jag är så tacksam över det! Så jag tycker ni gör helt rätt!

Kajsa

Har varit hemma med sonen i 2 år och 8 månader och nu känner jag att han behöver det. Men innan det har det varit mer än nog med familj och vänner (med barn). Han är så social, framåt, nyfiken och kreativ fast han "bara" varit hemma. Konstigt va? Att man kan bli så utan förskola? ;)

Jag skulle aldrig byta bort den här tiden mot någonting! Har inte missat några av hans framsteg och jag är så tacksam över det! Så jag tycker ni gör helt rätt!

Anonym

SÅ glad jag blir över att du skriver det här!
Jag tänker exakt som du. Är hemma med vårt snart två åriga dotter. Har inga planer att lämna henne på dagis förrän hon är tre pga ungefär de anledningarna du nämner!
Men varför ska man få så oerhört mycket skit för detta? Jag har fått det från alla möjliga håll! Och jag blir lika ledsen och faktiskt orolig vart samhället är på väg! Varför kan inte alla bara för göra det de känner är rätt för sitt eget barn och stanna vid det?
Tack fel orden. Nu fick jag lite mer självföretroende och känner ännu mer att jag vågar lita på min egen känsla som mamma! Att jag inte gör min dotter en otjänst som alla påstår utan precis tvärtom!
Kram på dig och din fina dotter och tack för all inspiration!

Anonym

Bra skrivet Linda!

Anonym

Här kostar det med förskola efter 3 års ålder också. 15 timmar/ vecka gratis. /Maria

Anonym

Jag har tre syskon och ingen av oss har gått på förskola och vi ör självständiga och har många vänner. När jag va liten och vi va på semester så hann jag knappt komma till ett nytt ställe förrens jag hade någon att leka med. De spelar ingen roll om det var i Sverige eller utomlands. Minns en gång på Mallorca när jag va 6-7 år så träffa ja en tjej från england, jag prata svenska och hon engelska men vi hade kul och förstod varann ändå! :) nu har jag själv inga barn men jag kan absolut tänka mig att vara hemma så länge som det är möjligt innan förskola! Du är klok! :)

Cherie

Åhh jag blir bara så avis, hade så gärna varit hemma 1,5 år till med min flicka men vi har inte den ekonomiska möjligheten! Så njut för mig med, lova!!

Anonym

Tror inte heller barnen behöver förskolan så tidigt men i dagens Sverige så ska vi ha barn men inte ta hand om dom. Precis som om de vore en sak. Det finns så många som lämnar sina barn fast de är lediga , ljuger o säger att de jobbar. Har själv tre barn. Två tonåringar o en tvåårig sladdis. De har gått på förskola från drygt ett årsåldern. Då pga att det finns plats på förskolan främst i augusti och av ekonomiska skäl. Stå på dig. Helt rätt tänkt.

Diana - mamma till Simon och Elias ♥

Vet precis hur det är Linda! Kritiken och kommentarerna man får för att man sticker ut och har barnen hemma in i det längsta. Jag har struntat i alla dessa kommentarer och pusslat på för att kunna ha barnen hemma. Min äldsta har precis fyllt fyra år och ska börja förskolan nu om en vecka. Otroligt trygg och framåt kille. Totalt oblyg och ska heja och prata med precis alla vi möter ute. Följ hjärtat och ta inte åt dig av dumma kommentarer. Avundsjuka kallas det :) Selma utvecklas minst (om inte mer) hemma med sin mamma och pappa. Ingen förskola i världen är bättre än det. Kram på er ♥

Anonym

Jag arbetar som förskollärare tog examen i juni och jag tycker att dina tankar är väldigt sunda gällande förskolan.

Angående fri förskola så gäller det 15h/per vecka från det att barnet är 3 år :)

Ha en fin kväll!

Helena

Jag har inga barn själv, men kan för allt i världen inte tänka mig att det på något sätt skulle "skada" barnet att få vara hemma längre än genomsnittet. Jag tror att de allra flesta skulle vilja vara hemma med sina barn hur länge som helst, men som du säger funkar det ju oftast inte så rent praktiskt. Jag fick några (3) småsyskon ganska tätt när jag var liten vilket gjorde att jag aldrig behövde gå på dagis (som det hette då) och inte heller fritids efter skoldagarna. Av detta har jag bara fina minnen, minns att mamma läste böcker för mig, jag fick "levande dockor" att leka och byta blöja med(drömmen!), vi bakade, målade, lekte i snön, badade, jag sträckkollade Saltkråkan om och om igen... Jag kan intyga att jag inte fått några som helst slags men eller blivit introvert eller asocial av detta. Jag önskar jag kunde ge mina (eventuella) framtida barn samma uppväxt :)

Du verkar vara en superfin mamma Linda.

Anonym

Du gör helt rätt! Jag är förskollärare och börjar jobba nu efter föräldraledigheten, min dotter börjar förskolan i november. Det finns ingen anledning att stressa fram förskoleatarten om man inte behöver! Jag skulle gärna vara hemma längre med min dotter, jag tycker hon är för liten att börja snart. Om det finns en engagerad förälder som med glädje är hemma så tror jag att det är det bästa för ett litet barn. Jag tycker förskolan är toppen, men för de lite äldre barnen. Finns inte möjligheten eller viljan att vara hemma så finns ju förskolan där men som den ser ut nu med alldeles för stora barngrupper och många utslitna pedagoger så tycker inte jag att det gör nånting att barnet är lite äldre än 1-1 1/2 år när de börjar. Den här tiden hemma är ju så fin! Och kort! Så strunta i de som ifrågasätter, du gör helt rätt! Jag tycker att alla som skulle vilja vara hemma längre borde få det och de som inte vill kan lämna på förskolan, så får alla göra som de vill :)

Joanna

Jag är avundsjuk på dig! :) önskar att vi hade de ekonomiska möjligheterna att vara hemma längre med våra barn, men 1,5 år fick vi iaf med dem var och den tiden var underbar, så njut! Du som har möjligheten, tycker du gör alldeles rätt! :)

Anonym

Jag jobbar som förskollärare och vill bara säga att det skulle behövas fler som tänker som dig =)
Känns som att många föräldrar tror att deras barn skulle missa något om de inte skolas in så tidigt som möjligt på förskola. Själv anser jag att det är först när barnen börjar bli runt 2 -2,5 som man märker av att de verkligen börjar få ut något av sin tid på förskolan. Sen så vet jag även att alla föräldrar inte har den möjligheten men många fler skulle behöva vara hemma längre med sina barn. På den förskolan jag arbetar är det inte ovanligt att barnen börjar dagen efter att de har fyllt 1år.

erikasblogg.se

Arvid kommer inte heller börja på förskola ännu. Han skolas in i januari och då är han ett och ett halvt år. Jag ser det bara som en fördel att kunna ha han hemma lite till. Jag tycker han är på tok för liten för att börja ännu men förstår självklart de som inte har ngt annat val. Vi har det otroligt bra med både föräldradagar och förskola i Sverige och varje förälder får ju göra det som passar deras familj bäst. KRAM!!

Anonym

Grymt bra skrivet! Håller med dig fullständigt! En 1.5 åring har inte ett behov av sociala aktiviter på en förskola. Stå på dig!

Sandra

Jag tycker du gör helt rätt! Kan man undvika att lämna barnet innan de är 2-3 år är det bäst! Lämna en 1 åring från öppning till stängning får mig att få ont i magen :/ dock kan inte alla välja de, men kan man så! You go girl!

Anonym

Du er veldig heldig som får være hjemme med datteren din så lenge. Ikke hør på alle andre.
Jeg har hatt min sønn på snart 14 måneder i dagis i en og en halv uke nå, og det gjør vondt i hjertet fordi jeg føler han er alt for liten. Skulle gjerne vært hjemme med han i minst ett år til! Men vi har ikke økonomi til det... :( Nyt dagene du har med din vakre datter, og ikke bry deg om andres meninger!
(PS. Håper norsken ikke er for vanskelig :)

Sarah

Du gör så rätt i mina ögon!
Som många andra skriver önskar jag med att jag kunde hålla barnen hemma längre.. min äldsta är snart 3år och han älskar sin förskola - har frågat varje dag om han får gå dit (har 10v långt sommarlov iår) & det är först nu jag känner att han behöver den. Men hans lillasyster på snart 1 får vänta ett par månader till, vi har inte råd att vara hemma längre än 15mån men ska iaf gå ner i tid och pussla allt det går för barnens skull ♡ Så du gör helt rätt, Selma är lyckligt lottad :)

Marika

Jag är så avis att jag blir grön!!! Så underbart att ni kan lösa det på just det sätt ni gör!
Precis som många andra har vi inte möjligheten att fortsätta vara hemma, ekonomiskt är det inga problem men dagarna börjar tryta. Så, när S är 15 månader blir det förskola (början av september). Har försökt hitta lösningar men kammade noll.
Njut, busa, skoja och mys åt oss också!!!

Joanna

Fast å andra sidan är jag inte avundsjuk på att jobba bebistiden. Så finns väl för och nackdelar med allt! :) Att vara mammaledig tyckte jag var en underbar tid, hade inte velat jobba den tiden, utan bara njuta!

Svar: Jag har varit väldigt noga med att inte försumma någon som helst tid med Selma : ) I början drog jag ned kraftigt på företaget. Men sedan hon började somna tidigt på kvällarna så har jag fått mer och mer tid att jobba : ) Det jag försummar är sömnen, men hittills och än så länge funkar det : )
Linda Blom

Julia

Vilket bra inlägg! Tycker du och Selmas pappa verkar väldigt kloka i er föräldraroll. Ni lyssnar på er själva och framför allt lyssnar ni på ert barn, tror inte det kan bli mer än rätt då.

Anonym

Härligt att du tänker så!
Min tanke har alltid varit när alla säger att barn utvecklas så himla mkt på dagis är att det är för att dom måste. I en grupp med massa barn måste man ex kunna prata för att göra sig förstådd. Man kan inte hela tiden få 100% uppmärksamhet av 1 fröken när det är 10-15 andra barn...
Hemma så lär dom sig i den takt dom själv har!
Jag ska säga att jag satte min då 1 år och 1 månad på dagis för att vi var tvungna. Dock går han mellan 8-10 timmar i veckan och jag vill inte ha honom mer i nuläget bara för att folk säger att det är nyttigt ;) han är 2 år nu!

Anonym

Min äldsta på 3år börjar nästa vecka!
Har en som är lika gammal som Selma och alla undrar när hon ska börja men hon håller jag hemma kanske tills hon är 2år samma med bebisen i magen (som kommer vilken dag som helst) den ska vara hemma minst 2år.. :)

Joanna

Det vet jag så väl, och menade inte att du försummat henne! :) menade bara det där som kan hänga över en med jobb, stressen, att den är skön att slippa under bebistiden, och bara vara med sin lilla! :) hoppas du förstår hur jag menar ! :)

Svar: ABSOLUT!! : ) Jag förstår precis!! : ) Ville bara klargöra :D hihi.
Linda Blom

Förskolläraren

Du tänker så klokt Linda! Tack för att du skriver om detta. Det behövs. Bra skrivet!!

Anonym

Tycker också du gör rätt, klart hon inte behöver börja nu bara för hon är över 1 år. Men du skriver att du försummar din sömn, det är väl inte så hälsosamt det?

Svar: Nej! Det kan mycket väl vara så : ) Tack och lov har vi en tjej som sover länge och hela nätter (peppar peppar), så jag behöver aldrig gå upp före halv 9 : ) Oftast mellan 9-9:30. Säg att jag i regel jobbar till runt 1 på natten : ) Ibland har det varit betydligt längre, men det är ju inte varje dag. Än funkar det : ) Har många runt mig som är väldigt måna om att jag skall ta det lugnt.. Men jag är nog ganska stönig : )
Linda Blom

Anonym

Min mamma var hemma med mig
fram till att jag var 9 år gammal och har absolut inte tagit någon skada av det! Är idag 23 år och ska väl inom en relativt snar framtid skaffa egna barn, vilka jag planerar att stanna hemma med så länge som möjligt också! Självklart är det bra att det finns förskolor och barnen utvecklas mycket där med, men att man skulle bli tillbakadragen bara för att man inte går på en förskola är jag ett levande bevis från att så inte är fallet! :) Stå på dig, det märks att du är en fantastisk mamma och vill Selmas absolut bästa!!

Malin S

Handlar säkerligen om avundsjuka och dåligt samvete dessa kommentarer du får. Tråkigt, oavsett anledning.. men antagligen vet ni bäst vad som funkar för er liksom ;) eller hur? Haha... men folk verkar ha lite svårt att lita på det, hm.. ja... skärp till er, Linda ;) Du kunde - inför varje beslut - slänga ut frågan i bloggen och sen köra på det svar som får flest röster. Det tycker jag låter klokt ;)

Svar: SMART MALIN!! : ) Så skall jag göra framöver!! Hihi! Skämt åsido! Tack för fina ord : )
Linda Blom

Malin

Tycker snarare det är sunt att inte sätta sitt barn på förskola när det bara är 18 månader. Ett barn i den åldern kan inte utrycka vad hen känner. Gör det som känns rätt för dig, se det som ett privilegium att hon kan vara hemma :) Selma har tur hon, som har er som föräldrar!

Frida

Åh va härligt att ha i stortsätt alla dagar sparade. Och imponerande av dig att orka jobba på kvällarna.. För så som jag fått uppfattning i bloggen verkar ju du vara igång och hitta på mycket roligt för Selma på dagarna. Önskar jag hade lite av all din energi, när kvällen kommer är jag helt slut & somnar ofta vid nattningen, hihi ;).

Jag tror inte att ett barn har något behov av just dagis vid 1,5års ålder heller. Det viktigaste är ju att man får träffa andra barn men de kan man ju göra utan dagis oxå.
Skulle gärna ha varit hemma längre med Alvin men hade inte den möjligheten.. Men han behöver bara gå ca 3dagar i veckan då jag jobbar kväll ibland. Det är något jag verkligen är glad över. För de är så kort tid han är så här liten och helst av allt i världen bara vill umgås med mamma och pappa. Då gäller det att passa på :)

Försök att inte ta åt dig av alla kommentarer. Utan gör det som känns rätt för er. Kram


Svar: Vi behöver tack och lov bara gå in och lägga Selma, pussa godnatt och säga "ropa om det är något, mamma/pappa älskar dig" och gå ut så somnar hon : ) Detta gör att jag själv inte riskerar att somna, haha!! :D Annars hade jag troligtvis gjort det någon gång jag också ; )
Tack för dina fina ord, Frida!! : )
Linda Blom

s p i n d e l t j e j e n

Jag jobbar heltid och min sambo också men jag har turen att ha ett "rörligt" schema, ett så kallat önske-schema vilket gör att jag pusslar en del och jobbar en del kvällar, helger och ibland också nätter (jobbade nästan bara nätter innan Albin kom) - vilket gör att Albin är väldigt mycket med oss föräldrar eller mormor/morfar och går cirka 10-20 timmar i veckan på dagis och det är perfekt för både honom och oss - på så sätt får vi ihop allt på ett bra sätt och ändå har han jättekul de få timmarna han är på dagis (ibland tre timmar på en dag och ibland 7 men hittills har han aldrig gått en enda heldag på det halvåret som han gått på dagis) :)
Tyvärr har inte alla föräldrar den möjligheten så jag tror att man ska uppskatta det väldigt mycket - tror att de flesta föräldrar önskar att de kunde vara hemma mer med barnen men många jobbar 7-16 varje dag och har inte den valmöjligheten för att få ihop inkomst m.m.
Kram C

Magdalena

Men sen så är det så att förskolan är inte de enda alternativet,,,, vi har dagmamma till våran son på två år, just nu är jag ledig men han går ändå två dagar i veckan mellan 9-14. För att han ÄLSKAR de!!! De är han och tre barn till hos dagmamman och han har det huuuuur bra som hällst och pratar om sin dagmamma och kompisar där hela tiden! Allt är inte svart eller vitt! Sen tycker jag det är lite löjligt att du blir "hyllad" för att du öar hemma med Selma. Men det är ju inget du kan göra något åt ;) kramar

Svar: Som jag skrivit i texten så tror jag verkligen inte att förskola (jag skriver om detta då vi kommer att välja förskola till Selma och det är även det jag får massa kommentarer om) på något vis är dåligt för barnen. MEN jag tror att föräldrarna är det bästa, det gör jag verkligen : ) Jag önskade bara att alla kunde få göra det som känns rätt för dom, även om det nu går utanför det som är vanligast : ) Jag tror inte det handlar om att hylla mig, utan bara att dom håller med mig. Det är två olika saker : ) Men jag lovar att det kommer droppa in diverse sågningar också snart, hihi! Kram!
Linda Blom

Anonym

Heja dig Linda., håller fullständigt med!!!!! :D

Anonym

Heja dig Linda., håller fullständigt med!!!!! :D

Filippa: En neuroatypisk blogg

Åh, vad underbart att få läsa!

Jag blir så glad när jag ser att det finns fler som vill vara hemmaföräldrar :) Ska vara hemma med mitt pyre i magen så länge det går, förhoppningsvis ända till skolstarten. Förskola/dagis ska vara någonting mitt barn i så fall väljer själv, och det tror jag dröjer. Tror att riktigt små barn mår allra bäst av att vara med sina föräldrar och är jätteglad att jag har privilegiet att kunna vara hemma.

Men jag märker redan, trots att mitt barn FÖDS om någon månad, att hemmaföräldraskapet möter motstånd. Har redan fått frågan flera gånger var vi satt upp oss på kö för förskoleplats och blivit kritiserad när jag sagt att vi inte satt oss i någon kö för att vi tänkt avstå från förskolan. Ifrågasättandet lär ju inte bli mindre när barnet närmar sig året, precis... Tur då att det finns nätverk, Hemmaföräldrars Nätverk till exempel, där vi kan stötta varandra.

Jossan

Låter genomtänkt och klokt! :)

♥ Krulliga Damen

Har man möjlighet att kunna vara hemma med sina barn så ska man ta till vara på det tycker jag. Det är ju lyx i dagens läge! Min son började på förskolan efter det att han fyllt 2 år :) Det var skönt att slippa lämna bort honom när han var så liten tyckte jag.

Linda Jungarå - FOTOGRAF STUDENT FILMNÖRD SKÖNHETSJUNKEY MUSIKFREAK

Det här tycker jag är intressant för när jag var liten gick jag enbart hos dagmamma några få timmar och dagar i veckan vid 2-3 års ålder, i övrig har mamma jobbat tidig morgon för att kunna komma hem tidigare på dagen och ta hand om mig och min bror resten av dagarna. Så varken jag eller min bror gick på dagis utan det först vid 6 års ålder när vi började förskolan som vi började skolan. Efter det har vi aldrig heller behövt gått på fritids eller dagis efter skolan utan kunnat gå direkt hem när skolan har slutat och det har jag tyckt varit perfekt.
Visst att man behöver umgås och lära av andra barn men har man en nära umgängeskrets med andra barn och stimulerar barn väl hemma så tror jag att det absolut är mer positivt än negativt att INTE lämna bort barnen, men jag förstår ju absolut att de flesta är tvingade till det här på grund av deras arbetssituationer.

Kram!

Anette

Bra skrivet!! Vår minsta som är född april 2013 kommer att vara hemma till augusti nästa år, då är hon 2 år och 4 månader. Jag vill inte ha henne på dagis och känner att hon behöver det inte. Har precis som du mött på folk som tycker det skulle vara bra om hon började på förskola nu. Men varför? Vi går på sång och öppna förskolan och umgås med folk och det räcker utmärkt och hon är tillfreds med livet :)
Jag kommer njuta av att ha henne hemma 1 år till <3

Martina - Mamma till Ella och Leo 💙

Hade jag kunnat vara hemma längre med Leo nu så hade jag verkligen varit det men tyvärr har jag inte så många veckor kvar att kunna ta ut på föräldraledigheten så det finns inte så många val att göra.

Oavsett så tror jag att barnen har det bra oavsett när dem är på förskolan eller hemma.

Men jag tror att om situationen hade varit annorlunda så tror jag fler hade varit hemma längre med sina små.

Jag har iallafall ångest att behöva börja arbeta, men så är livet. Får tänka att vi kommer att kunna njuta och ha det bra på ett annat sätt när man har ledigt tillsammans etc.


Svar: Det blir ju en vardag, även om man inte känner sig redo från början! Jag är helt övertygad om att han kommer trivas, även om HAN tekniskt sett inte BEHÖVER förskolan ännu. Däremot behöver ju NI som föräldrar förskolan och har man inte möjligheten att vara hemma längre så är det ju fantastiskt att det finns såpass bra alternativ : ) Eller hur?
Linda Blom

Hanna - Träning och min vardag som trebarnsmamma

Jag tycker det är så tråkigt att man inte "får" bestämma själv hur man vill göra utan att folk ska lägga sig i. Det är ju upp till var och en hur man vill göra med föräldradagar/dagis osv. Bra skrivet i alla fall.

Anonym

Åhhh va lyxigt för er att kunna vara hemma så länge ni känner att ni vill!! Njut! Det är självklart det bästa för ett litet barn att vara hemma med sin mamma eller pappa! Jag kan inte förstå varför så många föräldrar tror så lite om sig själva att de tror att barnen skulle ha det bättre långa dagar, i stora barngrupper, med främlingar! Hade jag kunnat så hade jag självklart gjort som ju gör nu!

Ingunn

Så bra, Linda! Helt enig med deg. Jeg har en sønn på 1,5 år, og han skal heller ikke begynne ibarnehage nå. Jeg jobber selv som førskolelærer, og jeg mener at det er for tidlig å åndene da de er 1 år. Det er så utrolig viktig det grunnlaget som blir lagt hjemme. Og tenk hvor mange år våre små Skal gå i ulike institusjoner. Derfor ingen hast! Jeg tror også at mange flere kunne klart å jobbe mindre, og heller hatt barna mer hjemme, ved å kutte inn på diverse utgifter. Vi har lagt oss til et stort materialistisk forbruk, så vi har alle sikkert mye vi kan kutte inn på av ting vi ikke trenger å bruke penger på. Det har hvertfall jeg forsøkt, og det har fungert bra. Kos deg hjemme med heldige Selma med god samvittighet, og vit at du har gjort et BRA valg! Hilsen førskolelærer ☺☺☺

Emelie

Jag tycker du har rätt! Kan man lösa de så man kan va hemm mes barnet så ska man absolut de! Jag börjar 3:an på barn och fritid i höst och vi har läst mycket om barns utveckling. Barn är inte mogna att vara ifrån sina föräldrar längre stunder mellan 1-2 års ålder. De har separationsångest och hittar oftast en favoritfröken på förskolan som hen vägrar lämna för att den fröken blir som en förälder de dagarn man är på förskolan

Sandra

Jag fick berättat för mig att ett barn innan 3 års ålder inte alls har något utbyte i stort sett alls av att vara på förskolan, utan att efter tre år drar barnen nytta av att vara där. Tror det ligger någonting i det på ett vis. Tyckte det var kul att du nämnde det också. Och jag tycker du resonerar bra. Toppen att stanna hemma så länge man kan med sitt barn.

Anonym

Hej hej hade vår dotter hemma tills hon blev 3 år och det var perfekt för henne. Man gör vad som känns bäst själv och struntar vad andra tycker. Alla kan inte vara hemma så länge , men är det möjligt så tror jag de flesta skulle göra vara det.

pernilla

Jag har lite samma situation som du, förutom att jag inte blir ifrågasatt i en blogg för det har jag ingen :) men vissa förstår inte alls varför jag ska vara hemma med min 15 månaders tills januari som det ser ut nu.. jag tycker att det är så roligt och vill inte alls släppa iväg henne när vi har möjligheten att vara tillsammans. Förskola går hon nog av sen. Vi får sysselsätta oss med andra roliga aktiviteter på dagarna!känns dock lite tråkigt också att vännerna börjar förskolan nu..

A

Min dotter ska börja när hon är 20 månader. Detta pga ekonomin, när har ni tänkt att Selma ska börja?

Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

Skönt att du har möjligheten att vara hemma med henne, ta vara på det tycker jag. Jag tror de allra flesta hade velat ha barnen kvar längre hemma än va de måste. Dagarna tar ju oftast slut väldigt fort. Kram

Angelica

Jag tror att det bara är här i norden någon kan få kritik för att de inte lämnar bort sin bebis till en institution. Jag är utbildad pedagog och det finns absolut ingen anledning att lämna bort sitt barn innan tre års ålder, snarare tvärt om: Det finns många anledningar till varför det kan vara positivt att vara hemma lite längre med sitt barn, om möjligheten finns.

I slutändan tror jag att vi alla skulle må bättre av att sluta döma varandra så mycket. Jag är helt övertygad om att en majoritet av alla föräldrar älskar sina barn, vill deras bästa och försöker ta beslut utefter det. Min bror och jag gick aldrig på dagis och vi hade en lycklig barndom med många fina minnen och där vi också fick chansen att umgås mycket med våra mor- och farföräldrar. Min man gick på dagis och tro det eller ej, men även han hade en lycklig barndom ;)

Jag tycker att föräldrar i allmänhet och kvinnor i synnerhet är dåliga på att stötta varandra och istället är vi snabba på att peka, döma och komma med hårda ord. Vi skulle nog alla må bättre om vi försökte visa förståelse och vara mer ödmjuka inför andras livsval.

Ha det fint!

Sanna - 22 år & gravid

Åh vilken dröm att kunna få vara hemma så länge med sitt barn! Det måste ju verkligen vara fördelen med att vara egen företagare. :-)

Tack för fin läsning, älskar din blogg!

Emmet

Det dummaste som finns när föräldrar får kritik för att de inte lämnar sina barn till överfulla och hårt belastade institutioner när barnen är runt 1-1,5 år! Barnen är alltså under 24 månader gamla - det är väl helt logiskt att de bästa för dem är föräldrarna i denna åler. En kärleksfull, närvarande och engagerad förälder som ser till att barnet får träffa andra räcker gott och väl åtminstonne de första två åren i barnets liv!

Anonym

Var glad och tacksam att du har möjligheten att både jobba och vara hemma med Selma. Det är få förunnat att kunna få ihop det så. Skulle mer än gärna ha gjort på precis samma sätt men är bara en vanlig anställd så det fanns varken ekonomi eller föräldradagar till att vara hemma längre så hade inget val!

Pauline Grindvall

Bra skriver Linda! Tycker absolut inte att det behöver vara svart eller vitt. Är ju precis som du egen företagare och min mammaledighet kommer heller inte att se särskilt "traditionell" ut, vilket jag egentligen bara är glad för! Jag hoppas kunna planera så jag får mer tid hemma med min bebis :)

Svar: Åh Pauline! Det ÄR så att ni skall få en liten alltså!! <3 jag misstänkte det när vi sågs inför babyshowern, men jag är en sådan som aldrig frågar <3 KRAM och GRATTIS!!
Linda Blom

Lisen

Jag kan bara utgå från mig själv. Jag och maken har haft 50% var nu under flera månader, det har varit helt super för både oss och sonen och det hade jag mer än gärna fortsatt med! Nu har vi inte ekonomi att vi kan fortsätta så så jag måste gå upp till 80% i nov vilket gör att sonen behöver några timmar på förskola. Han kommer inte att vara där alla dagar och bara förmiddagar men jag håller just nu på att bygga upp ett mentalt försvar för att det ska kännas bättre för mig. Han behöver inte förskolan än utifrån hans behov, det är vi som behöver gå jämnt upp i plånboken igen och för att det ska kännas bättre i magen bygger jag upp ett "det blir nog bra med förskola-mantra". Skulle gissa att det är just det många av kommentarerna är också, föräldrarnas mantran som man behöver för att klara av att lämna sitt barn.

Man kan vända och vrida på allt. Man hittar forskning som är positiv till tidig fsk-start utifrån skolresulat, vidareutbildning och sociala aspekter också (vilket jag ju snabbt la in i mitt eget mantra ;-)) men förhoppningsvis så gör föräldrar det som fungerar för familjen så skit ska man inte behöva få för sitt val!

Svar: PRECIS dom tankarna har jag haft! Att det kan vara ett sätt för föräldrarna som lämnar sina barn, att göra det lättare för dom själva att klara av att lämna bort :)
Linda Blom

Anonym

Linda! Detta känns helt otroligt men aldrig har jag varit med om att någon prickat mig rakt i hjärtat i detta ämne. Men du gjorde det alldeles nyss! Jag är ajälv mamma till en 1,5 åring och har previs samma tankar som du. Jobbar även slm förskollärare och vet också hur påfrestande det kan vara med barn som lämnas av ren lathet osv. Jag känner att barnen lär sig precis lika mycket, som Selma i din situation, vare sig hon är hemma med dig eller börjar på förskolan. I mitt tycke borde det gå för alla att ha barnen hemma tills dem är 3 år just för att jag tycker dem är alldeles för små och unga för att börja förskolan i så tidig ålder. Barn trivs allra bäst med föräldrar, i alla fall! & folk som gnäller och hittar på ursäkter för att "det är bättre på förskolan,dem lär sig mer osv" dem kanske skulle funderat en extra gång innan dem skaffade dethär barnet. För det finns inget mer värdefullt för ett barn, eller en förälder för den delen, än tiden med varandra! Kan man & har möjlighet, håll barnet/barnen hemma så länge man bara kan!
All cred till dig Linda, du är super!! :)

Johanna

"Det finns absolut ingen anledning att lämna bort sitt barn innan tre års ålder".... Jag tycker att det är skrämmande att så många av kommentarerna är skrivna av pedagoger som tycks ha en så negativ inställning till att barn börjar tidigt på förskolan. För de allra flesta, åtminstone väldigt många, ser verkligheten ut på ett sådant sätt att ekonomin, tyvärr, styr och många barn börjar på förskola runt ett och ett halvt års ålder. I vårt fall var det så och vårt barn har verkat tycka att det är väldigt roligt sedan dag ett, lärt sig massor, det har känts som att hon visst får ut nåt av det osv. Givetvis är det högst individuellt hur barn överhuvudtaget anpassar sig till förskolemiljön och trivs där. Sen tror jag de allra flesta föräldrar i den sitsen vänder ut och in på sig själva för att få det att fungera och går ned i arbetstid så att barnen inte ska behöva vara långa dagar/alla dagar på förskolan. Att pedagoger i kommentarerna här skriver att det inte finns anledning för barn att komma till förskolan tidigare än tre års ålder tycker jag känns så sorgligt för hur ser ni då på alla de barn som faktiskt kommer dit? Gör ni det bästa av situationen eller ser ni stt ni har en oerhört viktig roll som pedagoger för dessa barn? Hoppas inte ni jobbar på förskolan där mitt barn går för det skulle inte kännas bra tycker jag!

Svar: Jag tror att dom menar att det inte finns någon anledning - OM man har ett alternativ :)
Linda Blom

Pauline Grindvall

Yes! :D Tack! I november kommer det en liten tjej! Haha - nej, gud vet själv hur det är! Frågar aldrig om personen ifråga i princip inte står och föder mitt framför mig, hahaha.. :) Kram!

Anonym

Så klokt och bra skrivet! Du/ni gör helt rätt! Har man möjligheten att vara hemma med sina barn så ska man absolut vara det! Ni har en jättefin och framåt tjej! :)

Johanna

Vad underbart att du kan vara hemma med Selma ännu längre. Vår bebis har inte ens kommit än men jag fruktar redan den dag då vi måste börja inskolningen på dagis. Så vi har bestämt att vi ska snåla så mkt vi bara kan med dagarna och vara hemma så länge det bara går. Vi har verkligen haft tur när vi köpte hus och fått ett jätte bra lån med låg avbetalning varje månad så på så sätt kan vi stoppa undan lite extra pengar och vara hemma längre. Känns så himla skönt att vi har möjlighet att göra så. För det är ju ändå föräldrarna som ska uppfostra sina barn, tycker jag.

Malin

Heja Linda!!
Underbara värderingar du har och njut av föräldrarledigheten:)
Jobbar själv på förskola och jag skulle önska att fler tänkte som dig!
Behövde själv aldrig gå på förskola o fritids när jag var liten och det är jag tacksam för idag!
Förskola är absolut bra och ett jätte bra alternativ när man ska arbeta MEN det missbrukas så idag då föräldrarna lämnar iväg barnen trots att de är lediga/har semester!
Jag hoppas att jag har möjlighet att göra som du den dagen jag får barn:)
Tack för en underbar blogg!
Kram

Emma Beyond

Härligt och se din otroligt sunda inställning till förskolan. Förstår inte dem som sätter sina barn på förskola när det "inte behöver" utav ren lathet. För att de har rätt till de och för att de får... Tror En liten som din lilla mår väldigt bra av att få vara hemma med mamma eller pappa och sedan gå på lite gemensamma aktiviteter som öppna förskolan. Heja dig Linda!!

Kajsa

Jag bara älskar diskussioner som denna, just för att folk har så konstiga åsikter. Jag har tre syskon, och mamma var hemma med oss ändå tills vi alla hade börjat skolan. Vi gick aldrig på förskola/dagis, förutom då vi blivit äldre och gick nån dag i veckan, och det räckte. I hela mitt liv har jag hört folk säga "barn måste gå på dagis för att lära sig fungera med andra barn, de måste stimuleras" osv osv. Jag är 23 år och har hittils inte haft några sociala problem som efterföljd av att inte gått på förskola. Och ingen av mina syskon heller. Vi hittade alltid på en massa roligt och träffade kompisar jämt! Att vi hade varandra var naturligtvis en fördel men vi umgicks inte 24/7 då vi hade egna aktiviteter etc. Jag är såå tacksam att min mamma hade möjlighet att vara hemma med oss såpass länge och jag önskar inget hellre än att kunna göra samma sak för mina egna barn en dag. Så njut av att kunna va med Selma och få uppleva hennes utveckling med egna ögon! :)

Elin

Sund inställning Linda! Små barn har de absolut bäst hemma. Vi har våran snart 2åring hemma än och nu blir de snart ett syskon så stora ska fortsätta vara hemma länge än. Tack för att du delar din vardag med oss läsare. Kram

Hilda Fromm

Jag teor absolut inte att det spelar någon roll om man sätter sitt barn på fsk om dom är 1 eller 3. Jag själv fick vara hemma tills jag var 2,5 nästan 3 år. Samma sak min syster var hemma mycket och gick inte på fritids särsilt mycket då jag var liten, mina föräldrar ville ha oss hemma. Och ingen av oss har då några "problem" för att vi fick vara hemma. Det är föräldrarnas beslutoch vad dom tycker är bäst för barnet som är det viktiga. Hoppas att den dagen jag får barn att de kan vara hemma så länge som möjligt :)
Kram

Christel

Tänk om alla barn kunde vara hemma lite längre med sina barn ( min tanke ) ............ det vore väl härligt :)
men inget är väl rätt eller fel .......... var och en gör väl det som är bäst för just deras familj

Kram

Mel

Hej!
Vi har liknande tankar kring detta med förskola. Visst är det nyttigt och utvecklande för småbarn att träffa andra i samma ålder och börja på förskola MEN jag personligen tror att självständighet och all utveckling gynnas av en trygg grund. Den trygga grunden tror jag barnet bäst får av sina föräldrar. På dagens förskolor är det väldigt många barn och få pedagoger. Jag tror inte pedagogerna har tid att ge och se alla i en stor barngrupp på grund av att det är många barn helt enkelt. En så liten som Selma tror jag inte har jättestor behållning av långa dagar på förskola, tror det räcker gott och väl med den stimulans hon får hemma med dig. Men såklart förstår jag också att det i första hand är en ekonomisk fråga för många familjer. Tycker iallafall att du/ni resonerar helt rätt!

Cecilia Jonsson

Det har blivit en sådan övertro på förskolan, där jag bor och jobbar är det minimalt med föräldrar som tänker som dig. För några år sedan fanns det inga regler om att barnen skulle vara hemma när föräldrarna är lediga och du kan inte tänka dig vilka långa dagar barnen hade medan föräldrarna satt på fiket och fikade med sina kompisar eller hade andra "viktiga" saker för sig som gjorde att barnen "behövde" vara på dagis från 6-17/18.

Många gånger får jag tanken att barn fungerar som en rolig grej att skaffa eller att människor inte vet vad preventivmedel är. Att man inte ska vilja umgås med barnen :( Förr i tiden i skilsmässor kändes det vanligare att man "bråkade" om vem som skulle få ta hand om barnen, idag bråkar man så att man ska slippa ha dem sina veckor. Det gör så ont i hjärtat hur ofta man ser barn som inte får/kan umgås med sina föräldrar trots att föräldrarna faktiskt kan göra något åt det. Egentiden är så viktig idag, hellre tid från barnen än med barnen :(

sandra - 21år, fru och snart trebarnsmamma

Jag håller helt med dig! Och dem som går hemma, gravida eller med en nyfödd och lämnar bort en 1åring ser jag bara som ren lathet! Om det inte finns skäl till det.

Kram <3

Anneli *Barntipsbloggen*

Håller med dig. Min dotter på 21 mån börjar snart på dagis och jag e lite kluven till om det är för tidigt... Men vi har bestämt oss för att hon inte ska vara där mer än ca 6tim/dag då vi har möjlighet att ha det så just nu vilket känns bra, då blir det inte alltför långa dagar för henne iaf. Tycker det är konstigt när man säger att barn skulle utvecklas mer etc på förskola än hemma med förälder vid 1,5 års ålder, det beror ju tex på hur "aktiv" man som förälder orkar vara med sitt barn.

Nathalie

Tror inte det har någon sämre eller bättre inverkan vilket val man än gör. Det finns alltid både positiva och negativa saker med allt! Jag gick aldrig på dagis utan började i förskolan och detta har inte gett mig någon problematik. Min 2 år yngre bror gick på dagis men var inte trygg där och tyckte det var jobbigt trots vänner, pedagogiska lärare osv. Min allra yngsta bror som var en sladdis började introduceras för dagis i 2 års åldern, han var väldigt mammig och grät alltid när han skulle lämnas, han hade ju så skoj hemma! Det var otroligt påfrestande och höll på säkert 1,5 - 2 år men att det fick fortskrida så var för att 5 minuter efter han var lämnad och man ringde och kollade läget så skrattade han och lekte glatt med barnen. Den enda funderingen min mamma hade här var att hon kanske skulle introducerat han långt tidigare, att det kunde mildrat fallet s a s. Men det är ju inte säkert alls. Du verkar aktivera Selma så himla bra och hon träffar av bilderna att döma, både de i sin ålder, yngre samt äldre och det är toppen! Något vi märkte med minsta lillebror dock var att han blev lite bortskämd som om han vore ensambarn då vi var 13 och 15 när han föddes. Det har i början varit lite svårt för honom att dela med sig trots att man berättar för honom, för han var ju nr 1 för oss :)

Julia

Varken jag eller mina syskon har någonsin gått i förskola, inte en enda dag faktiskt. Men vi lyckades bli rätt normala ändå skulle jag nog vilja påstå ;) Och jag skulle definitivt inte beskriva någon av oss som blyg, tillbakadragen eller liknande. Möjligen att vi alla är lite mer kräsna med maten då vi alltid fått hemlagad mat snarare än dagismat..

Kram Julia

Anonym

Är utbildad socionom och kan ju säga att ur ett strikt barnperspektiv är det (generellt) sätt bäst för barnen att vara hemma med en trygg anknytningsperson tills de är ca 2,5 år. Men det man måste komma ihåg är att alla föräldrar vill inte vara hemma längre, även om man har ekonomisk möjlighet. I slutet av min mammaledighet var jag galen på att bara gå hemma och längtade verkligen tillbaka till jobbet. Dottern började när hon var 1,5 år. Jag blev en bättre mamma när hon fick börja där men visst hade jag önskat att jag hade älskat hemmamamma livet mer och trivts med det så att lillan fått vara hemma längre. Men vi är alla olika och jag skäms inte för att säga att 1,5 år hemma var fullt tillräckligt för mig och vet att flera föräldrar känner likadant. Men det är lite "tabu" att inte vilja vara hemma med sitt barn. Jag njuter storartat av mina lediga fredagar med dottern (och sen helgen förstås) men trivs väldigt bra med att jobba :)

Anonym

Såååå klokt!!! Helt rätt!!!

Nightingale

Åh vad underbart att höra! Jobbar själv som förskollärare och hoppas att jag kommer ha förutsättningarna för att hålla mina eventuella framtida barn hemma till att de är minst två, helst tre år.

Sara

Måste fråga, blev lite nyfiken nu. Varför tar inte Selmas pappa ut föräldraledighet och är hemma tillsammans med er? Tänker lite ur Selmas perspektiv, det måste ju vara roligare att ha både mamma OCH pappa hemma samtidigt att busa runt med? :)

Angående förskola har jag ingen kommentar, trots att jag är blivande förskollärare. Finns bra förskolor och det finns dåliga, finns barn som pga hemsituationen gärna hade behövt gå 6-18 på fsk och barn som har det bäst hemma. Finns inget korrekt svar på frågan när ett barn ska börja egentligen! Själv gick jag hos dagmamma (eller dagbarnvårdare som det heter nu) och jag önskar i efterhand att jag had fått gå på förskolan, då många i skolan var vänner sedan tidigare och så kom jag, typ kusinen från landet haha..

Svar: Jimmy var hemma en månad med oss i sommar, men han fick nytt jobb efter att vi fått Selma vilket vi båda kände att han inte behöver börja med pappaledighet och han är inom en för honom ny branch vilket gör att han vill lära sig allt :)
Linda Blom

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Vad roligt att läsa, jag skrev själv om dagis/förskola igår, fast på det helt andra hållet. Jag har bara hört negativet om att Lucas börjar på dagis redan nu. I vårt fall har det dock varit en räddning med min depression. Så i vårt fall har han inte en vuxens uppmärksamhet hela tiden fast han är hemma.

http://jeni.blogg.se/2014/august/det-har-med-dagis.html

Jenny

Du känner Selma bäst och vet vad som är bäst för henne! Önskar att alla andra bara kunde bry sig om sina egna liv istället för att komma med pekpinnar åt andra. Du verkar vara en fantastisk mamma! Själv väntar jag barn om 2 veckor och jag fruktar redan för alla tyckanden pm allt. Kram

Sarah

Pluggar också till förskollärare och har jobbat en längre tid efter studenten. Jag tycker precis som många andra att du gör så rätt i att ha Selma hemma om du kan och har chansen! :)
Sedan verkar inte ni vara sådana som "bara" sitter hemma, utan ni hittar på saker, träffar folk och verkar ha det allmänt trevligt. Tror ni kommer få en toppenbra höst :) Sen kan det däremot vara bra att låta andra (mormor/morfar) vara barnvakt då och då, för att hon ska vänja sig vid att ni inte alltid finns där.
Men jag tycker du gör helt rätt, och jag hoppas, hoppas, hoppas att jag en dag ska få äran att bli mamma, och jag hoppas då att min ekonomi och arbetssituation ska tillåta mig att vara hemma längre än 1-1.5 år...

Anonym

Wow. Bra Linda. Heja dig. Du gör verkligen något fantastiskt för Selma. (Och dig själv) Min tös är 2,5 och jag önskar så att jag hade dina möjligheter!!!

Stephanie

Att ha varit hemma med min mamma till att jag var 5 år var det bästa möjliga för mig. Den relationen och de underbara, spännande och roliga vi hittade på tillsammans kan förskolan aldrig ha gett mig. Är så glad att fler som har den möjligheten gör så med sina barn. Jag är övertygad om att ert band kommer bli starkare genom att du är hemma med Selma så länge som det går för er/som ni vill. Det är varje föräldrars beslut som man ska kunna ta. Jag blir extra glad av att höra såna som du som ser detta som en självklarhet i er situation :) Kärlek till er!

Karolina

Jag bor i Finland och här är det ovanligt att barnen sätts i förskolan före 1,5år. Det är tidigt tycker vi. De flesta börjar vid 2-3år.

Hem och Lycka

Filippa var hemma med mig i 3 år.. Fick också lite kommentarer men många tyckte också att det, liksom jag, var en förmån att få vara hemma med sin mamma så länge. Eftersom jag hade möjlighet också som egen företagare men hon fick träffa andra barn på öppna förskolan och för henne var det perfekt att börja som treåring, då hade hon fått sug efter att börja skolan.

kram!

Anonym

Tack!! Äntligen en vettig person i bloggvärlden!

INGET barn behöver förskola innan 3 års ålder! Det är enbart för föräldrarnas skull ens barn går på förskola innan 3 års ålder!

Anna

Hur ser du på pappor som inte tar ut föräldraledighet?

Svar: Jag tycker verkligen att det är upp till var och en, upp till varje familj och förälder att avgöra :)
Linda Blom

Stina-Lee

Mayia började när hon var 2.5 och Cornelis när han var 1.5, det har funkat fint för oss :-)

Linda

Jag blir så glad av att läsa det här! Jag tror helt och fullt på att små barn mår allra bäst med sina föräldrar :) Jag har varit hemma med min son så länge jag kunnat rent ekonomiskt och vi har dessutom delat relativt lika på föräldraledigheten, men nu närmar sig dagen för inskolning. Av rent ekonomiska skäl måste vi nu båda gå tillbaka till våra arbeten eftersom våra föräldradagar snart är helt slut, vi såg dock till att snåla en hel del fram tills vår son var ett år och vi var tvungna att börja ta ut heltid. Vi kommer fortfarande göra vårt bästa för att han inte ska behöva ha så långa dagar. Jag kommer gå ner i tid och vi kommer lägga upp våra scheman på så vis att han inte behöver gå särskilt långa dagar, det känns skönt, även om jag velat vara hemma 1-2 dagar i veckan med honom egentligen.

Ni kommer få det underbart hemma, jag önskar jag kunde fortsätta att vara hemma ytterligare något år.

Sara A

Känner igen snacket. Man måste kunna få välja själv hur man vill ha det. Min son är två år och jag känner fortfarande att jag inte ska behöva lämna honom på förskola. Tycker att du ska följa ditt hjärta och göra det du anser är rätt. Det är ert barn och ni vet bäst!

Jag känner inte dig men följer din blogg. Skulle vilja följa dig på insta men du tillåter inte vem som helst. Vill följa dig ...

Svar: Vad heter du på instagram? : )
Linda Blom

Anonym

Känner sååå igen de kommentarerna.. Vi håller på att skola in vår Jesper nu och han fyllde två i juni. Det va som någon magisk gräns några månader innan han fyllde ett, då började frågan komma "när ska han börja på förskola?". Har tappat räkningen för lääänge sedan på hur många gånger vi fått höra att han kommer bli efter de barnen i hans ålder. Ja för han kommer ju verkligen vara så efter för att han börjar ett år senare, måste vara hemskt för honom att vara hemma med en förälder som ägnar all sin tid åt honom haha

Anonym

Helt underbart för barnet å kunna få va hemma å få sån trygg och fin uppväxt det är lycka!!

annatotti

Vad lustigt, skrev precis ett inlägg om ämnet. För oss är Förskolan det bästa någonsin, men som jag skrev, det är vad som är bäst för VÅRT barn! Alla barn är olika och jag förstår inte varför det ska tyckas och tänkas så mycket om vad andra gör! Gör vad som funkar bäst för er! :)

Anonym

Hej! Tänkte bara säga att jag tycker det är härligt att titta in på din blogg då och då :) Så oerhört underbart att ni kan spendera så mycket tid med eran dotter. Skulle också vilja umgås med min son hemma på liknande sätt. Passa på och njut och skit i vad alla andra tycker! Selma får ju en enorm kontakt med er och en trygghet och närvaro som jag tror många barn idag saknar. Kram

Anna

vad klokt du tänker, håller med dig, min dotter fyller 2 om ungefär 1 månad och börjar förskolan nästa vecka, och jag tycker ändå det känns för tidigt men nu måste hon börja pga ekonomiska skäl :( men jag måste bara fråga hur du tänker med dina föräldradagar, eftersom man måste ta ut 5 dagar i veckan från den dagen barnet fyller 1 annars sänker de ens SGI till 0, har ni valt att bara strunta i det eftersom det går runt ekonomiskt ändå med hjälp av ditt företag?

Svar: Jag som hela tiden jobbar, kan inte få en nollad SGI :) däremot kan den ha sänkts nu när jag gått hemma från headspot, men då jag inte har planer på att plocka ut mammapenning just nu ändå, så spelar det ingen roll! Jag kommer att börja jobba mer, innan jag kommer ta ut några dagar, vilket gör att den kommer höjas igen :)
Linda Blom

Anonym

Jag jobbar som förskollärare & det du gör är så fantastiskt rätt! Jag blir så glad & varm i hjärtat av att veta att det finns föräldrar som ni som prioriterar så för tyvärr är ni så få i dagens samhälle.
Köplatser på barn som precis fyllt året är långa & jag FÖRSTÅR INTE?!? Vad tror folk att vi pedagoger kan göra bättre för deras barn än vad de själva kan? Jag tror tyvärr att det idag finns en stor okunskap om föräldraansvar & dess betydelse tyvärr. Det är synd att inte fler förstår att föräldrarna ALLTID kommer att vara de viktigaste i barnets liv & att tro att vi gör ett " bättre" jobb är helt fel..
Vi jobbar & sliter & gör allt vad vi kan om dagarna för att hinna ge av oss till de små liven men man får inte glömma bort att det allt som oftast är mellan 15-20 små barn som ska dela på 3 pedagogers uppmärksamhet. Klart som tusan att Selma mår bättre hemma hos dej med 100% uppmärksamhet och omsorg hela dagarna!

Njut av tiden hemma med Selma så länge du bara kan & stressa för guds skull inte in henne i förskoleverksamheten när du inte måste. Heja dej & kärlek till er!

Michaela

Tycker det låter helt underbart att ni kan vara hemma länge med Selma!! Njut;) tyvärr känner jag igen kritiken men från andra perspektivet, många klandrar oss som har barn som börjar förskolan vid 1-1,5 år gamla. Det finns säkert många olila anledningar till varför ens barn börjar redan då men trots att en annan inte jobbar fullt samt för att man måste ta förskole platsen för att inte bli av med den( låångt kö för att komma in) så får man kommentarer från en del. Tyvärr finns det folk som ska kommentera åt båda hållen..

LindaViola - mamma till två!

Så himla sunda tankar! Är själv mamma-ledig förskollärare och kommer göra ALLT för att S inte skall behöva börja förskolan förrän hon är runt 2 år. Längre än så kommer vi nog tyvärr inte kunna vara hemma med henne. Känns dock helt ok att sätta in henne då, tidigare behövs verkligen inte! Det finns ingenting ett så litet barn lär sig på förskolan som de inte lär sig hemma med sina föräldrar.

Jag förstår inte hysterin kring förskola, min dotter är inte ens 5 månader och jag har redan sen ett par månader tillbaka fått frågan när hon skall börja förskolan. Tänk om jag inte ens tänkt ha henne på förskolan då? Förskolan är inget måste, det är ett komplement till hemmet när föräldrar behöver jobba. Om det nu var så att barnen tvunget behövde gå på förskola för att de har det bättre där och lär sig bättre där så hade den ju varit obligatorisk, precis som skolan.

Hanna

Jag är i samma sits som du Linda! Jag är egen företagare och har möjlighet både ekonomiskt och tidsmässigt att skjuta upp förskola för min 16-månaders. Jag tror precis så som du och många här ovan skriver, att de flesta barn mår bäst av att vara med föräldrarna tills 3 år. Hur länge kommer ni skjuta upp förskolestarten?

Svar: Vi är osäkra på om vi kommer köra 15h/v från januari eller augusti nästa år. Det listan åt augusti nästa år, men vi söker till januari iaf och tackar nej OM vi skulle få plats och det inte känns rätt. Men hon kommer hur som helst inte gå mer än 15h/v oavsett när hon börjar :) Detta isf för att jag skall kunna jobba lite dagtid istället för bara kvällar och nätter :)
Linda Blom

Anonym

Varken jag eller mina två systrar har gått en dag på dagis i våra liv. Hör och häpna: Vi har inte blivit några konstiga människor för det. ;)
Mamma gick mycket på öppna förskolan, och hittade på andra aktiviteter med oss. Jag kunde läsa när jag började förskoleklass. Så jag tror nog att Selma kommer ha det hur bra som helst hemma med dig. :) Stå du på dig bara!

Anonym

Å vad lyxigt att inte behövt ta ut några föräldradagar! Det är ju de en annan drömmer om!!
Jag har själv jobbat på förskola, jag är inte utbildad men min personliga mening tycker jag att du/ni gör helt rätt!!
Jag bara önskar att jag kan få vara hemma med mitt barn tills h*n är 2. Jag kanske inte får ihop de, men hoppas!!
Alla kan inte få ihop det på annat sätt, så därför är det ju kanon att det finns förskola ! Men jag tycker att de är alldeles förtidigt att börja på förskola innan de är 2 år!

Från den dagen som barn börjar på förskolan så är det ju de den kommet att göra fram tills den blir vuxen. Gå i förskola, skola å sedan jobba..
Ni gör HELT rätt!! Barn behöver bara hemma med sina föräldrar också! Selma kommer inte ta någon "skada" av detta!
Hon kommer bara få ha en fantastisk uppväxt med sina goa föräldrar!
Selma ser så lycklig ut på alla kort å hon verkar ha många kompisar. Å de kommer lära varandra många bra saker!!

Jag ska avsluta med att säga att jag blev väldigt avundsjuk när jag lästa att föräldradagarna är sparade och ni kommer få vara hemma med Selma! Vem vill inte vara hemma med sitt/sina barn så länge det bara går??

Kram

Lina

Jag ville inte vara anonym med mitt inlägg.
Det var jag som var den avundsjuka läsaren som tycker ni gör helt rätt!!

Anonym

Jag jobbar inom barnomsorg och kan säga att det finns inget som förskollärarna på förskolan gör som inte du (och alla andra mammor) kan göra. När barnen är så små mår de lika bra av att vara hemma och umgås, varje stund är utvecklande om det handlar om att leka med vatten eller äta tillsammans (med eller utan bestick).

. Pjumas . ♥

Jag kommer också att stanna hemma med mitt barn så länge som det bara är möjligt då jag också anser att hon ännu inte behöver något dagis/förskola. Men visst, av ekonomiska skäl kanske man måste sätta dom på dagis tidigt. Jag är av helt samma åsikt som du skrivit där!! :)

becca

Hej!

Jag håller med dig till 100 procent och jag läste upp allt för min mamma som jobbar på förskola och hon sa att du är så klok! Helt rätt inställning! Inte många föräldrar som tänker som dig men som egentligen borde! :)

Rebecca

Min största son började när han var 14 månader gammal. Inte en dag för tidigt! Han har alltid varit tidig i utvecklingen. Tack vare att jag inte jobbar heltid går han i regel endast 3-4 dagar i veckan och aldrig på sommardagis! Och är hemma i stort sätt alla lov. Nu kom lillebror i maj och när jag blev sjukskriven + havandeskap gick jag direkt ner till 15 timmar just för att jag ville spendera mer tid med honom + att han skulle komma in i 15.timmars rutinerna. (Något jag vart ifrågasatt om, då jag hade rätt och ha honom heltid) men den tiden var så värdefull både för honom och mig. Så jag säger Augusti eller Januari inskolningar tror jag på då uppstartern efter de längre loven sker. Gå hellre ner i tid allternativt om mor eller farföräldrar finns som kan hämta 1dag i veckan för inget barn mår bra av 6.15-17 5 dagar i veckan. Barn behöver förskola! Sedan har man ju semester och rätt och vara föräldraledig utan att ta ut pengar för det. Jag är tyvärr begränsat från min arbetsgivare att endast ta ut 3 gånger/perioder på ett år men med 2 barn kan jag vara hemma 6 gånger! + min man som kan va hemma med t.ex när förskolan stänger på sommaren. Så känner du dig inte redo att skola in henne så gör inte det, det blir inte bra för henne då, då hon känner av din oro. Men vi som väljer och skola in efter 1 år vi tänker lika mycket på våra barn som ni som väljer att skola in senare.

Emma

Åh, det inlägget var musik i mina öron! Önskar fler tänkte som du! Vi hade inte möjligheten att vara hemma så jättelänge (1.5 år), men vi valde att börja med en dagmamma som bara hade 6 barn samtidigt som jag gick ner till att jobba 70% och min man 95%. Jag har aldrig ångrat vårt val och kommer fortsätta med deltid så länge som barnen vill ha oss hemma :)

Anonym

Jag är själv förskollärare och tycker att du tänker klokt! Stå på dig!