#Mammansomletarförklaringarpåallt

Föreställ dig att klockan slår 03:00 och barnet har varit vaken sedan 23:40. Inte speciellt sur, bara pigg och vill klättra, busa och babbla intill dig. Ja.. Intill dig, för du bar ju in henne dit när du insåg att du inte orkar stå lutad över spjälsängen längre, det är ju en fördel om man slipper se ut som en figur ur serien Hey Arnold p.g.a. för mycket blod i huvudet liksom. Minns du inte? Nä.. Inte jag heller.. Inte heller bilfärden mellan kontor och sängen strax innan barnet vaknade. Hon somnar ialla fall där efter 03:15-snåret och när klockan sedan slår 5 är det lek och bus igen.
 
Nätterna och dagarna är lite upp och ned här hos familjen LindaBlom, vi har en fröken som är väldigt anti sovning överlag sedan ett tag tillbaka. Kan det vara explosionen av tänder? Kanske att hon utvecklas i en rasande fart och lär sig nya saker precis hela tiden? Hur som haver så var taggen jag sände till mina mammavänner (läs rubriken) ganska passande. För när saker och ting inte riktigt är som det "brukar" så analyserar jag vad det kan bero på. Magen krånglar på henne igen också.. Kanske beror det på det? Och maten.. Hon äter ju mindre.. Är hon hungrig? Nää.. Men hon åt ju massa gröt till kvällsmat. Men hon gjorde ju inte nummer 2 efteråt.. Det är nog magen trots allt.. Det och tänderna kanske? Ja.. Ni fattar!
 
Sanningen är den att jag för tillfället går runt som ett vandrande lik utseendemässigt. Mina ögon är helt rödsprängda och jag har, med en dotter på bröstet, somnat fler än en gång dagtid. Rätt trött alltså, för det hör inte till vanligheterna hos mig. Många mammor tycker att det är nog så mycket att göra när man är mammaledig, med barn och hushåll. Men när vår dotter sover för kvällen så sticker jag iväg och jobbar, detta efter en hel dag hemma med en lite surare form av vår annars rättså nöjda dotter, haha. Och så fitnessfighten på det såklart. Som jag är ungefär 0,001% motiverad till, men nog kör jag på ändå, även om det är tufft och tråkigt! Jag kan inte förvänta mig att se pigg och fräsch ut med en sömn på i snitt, 3-4 timmar per dygn. Hur i helskotta det funkar har jag ingen aning om, för 2-3 år sedan hade jag nog suttit som ett kolli och vaggat fram och tillbaka med den lilla sömnen. Men jag antar att det är det där berömda mamma-batteriet : )
 
I helgen kommer det blandas både skojigheter med sorg. Imorgon är det nämligen begravning för min älskade morfar som hastigt och oförberett lämnade oss två dagar efter min födelsedag. Vi som skulle ha setts bara några få dagar senare. Inte ens 70 år.. Jävla skit!!! Men det känns ändå bra att ha roliga saker inbokat också, jag vill inte stänga in mig och gråta sönder, för min och Selmas skull. Jag tar med mig henne till barnmässan under helgen, där jag är en av utvalda VIP-bloggare. Det känns bra att ha något att se fram emot också. Även om jag förmodligen stundvis kommer gå runt i en dvala av tankar.
27
Nathalie

Min dotter är 2 veckor yngre än Selma och vi går igenom PRECIS samma sak! Har dessutom 2 äldre syskon och jag är såå trött! Skönt att veta att man inte är ensam!

Mikaela

Min äldsta dotter hade också en period runt 1 års åldern då hon sov sjukt dåligt. Sambon och jag fick turas om att va uppe med henne på natten, ca 1-2 timmar. Försökte vi lägga henne skrek hon i panik. Det är nog mycket som händer med deras utveckling runt 1 år, lära sig gå, prata mm. Du ska se att hon snart sover bättre igen. Och tillåt dig själv att sova på dagen, det är ju såå skönt och nått jag saknar när jag själv nu har två barn.

Kram

Sandra

Fy, det är verkligen hemskt när sömnen krånglar! Vår tjej är 2 månad yngre än er Selma och vi har också haft en sådan period där hon vaknade på natten och vägrade somna om, lekte och var glad mitt i natten! Jag läste någonstans att barnen runt 9-10 månader drömmer mycket och det tror jag varit orsaken till att vår Selma sovit oroligt och vaknat. Om det var en slump eller ej vet jag inte men efter att hon fått komma upp och leka på nätterna så började vi istället med att inte ta upp henne. Istället fick en fåtölj flytta in och när hon vaknade så gick vi in till henne och satte oss bredvid henne och klappa på henne men pratade inte med henne. Vissa nätter fick vi sitta 2 h men det känns ändå som att det vände - eller så var det bara slumpen ;) Hur som helst är det jobbigt och det gäller väl att påminna sig om att det är en övergående period.

Anonym

Åh, så jobbigt det är med sömnen ibland, man klarar sig ju tyvärr inte helt utan! :/ Du kämpar på så bra! Och snart sover nog lillan bättre! Men blir det övermäktigt, så gå helt enkelt in på försäkringskassan och anmäl dig sjuk ( man kan vara sjuk även under sin mammaledighet ju, man blir sjuk om man inte sover, bättre sova en dag än att få utmattningsymtom osv) så kan din J vara pappaledig, och du få sova ut ordentligt! :) om du både tar hand om er fina dotter & jobbar, kanske din sambo kan ta vissa nätter? Eller ta ut lite föräldraledighet, typ 1 dag i veckan? Men ni känner garanterat bäst själva! :) och min dotter sovde också dåligt just vid den åldern, tror som någon skrev att det är mkt som händer då i utvecklingen. Hoppas ni snart sover gott allihopa! :)

Mikaela

Känner verkligen med dig! Medans min 1 åriga dotter sover jättebra så är hon istället inne i någon "vill-bara-vara-i-famnen-fas" den vakna tiden och då är jag istället rätt trött på att så fort jag släpper henne en sekund börjar hon gnälla. Tycker din blogg är fantastisk och önskar att vi hade varit kompisar på riktigt! Ta hand om dig och slit inte ihjäl dig <3

Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

Jag förstår det är tufft, har själv två barn som nästan aldrig sovit hela nätter och de är två och fem år! Kämpa på, det är säkert bara en period. kram

Malin

Jag tror att de går igenom någon fas såhär kring året. Min dotter är inte så gammal än men vi har flera stycken i vår närhet som har barn i Selmas ålder och de går igenom ungefär samma som ni just nu. Men visst kan man nästan överanalysera saker iblan för att hitta en orsak. Det är små underbara mysterier våra små liv.
Styrkekramar till er!

_Lillysmamma

Stor eloge till dig! Förstår inte hur du orkar med allt vad som innebär med att vara mamma, när du både jobbar med fitt företag och kör fitnessfighten, blandat med sorg, och som toppen på moset knappt får någon sömn!

Jag och min sambo har valt att ta ut dubbeldagar, de gångerna det har varit körigt. Hellre lite sämre ekonomi en månad än en nedstämd mamma och en vardag som är outhärdlig, då jag har lätt för att gå in i väggen. Sömn för mig är otroligt viktigt för att inte bryta ihop efter en period.
Jag ser upp till alla power-mammor!
Du är helt fantastiskt, Linda!

Therese

Åh jag vet hur det är! Eller ja, inte hur det är att ha ett barn som är glad på natten ;) men mitt barn hade kolik och skrek konstant från ca 17:00-05:00 sov mellan 05-07 och sen fortsatte att skrika fram till ca 11 på förmiddagen.. Sen va de lugnt mellan 11-17 :P så var det i ca 4 månader! Nu sover hon bra förutom att hon fortfarande vill ha mat på natten (är 9mån) och är morgonpigg, hon har en väckarklocka inbyggd på 6 :P

Therese

Oj läste efter att jag skickade min kommentar. Det var inte meningen att det skulle låta "jag hade det värre" eller nått sånt så du vet ^^

Gammelmommis

Hej Linda, sänder STORA STYRKEKRAMAR till er allihop. Tänker på er.

Madde-mamma till Liam

Tråkigt att höra om din morfar, men skönt att du har lite roliga saker inplanerade också så inte helgen blir för jobbig!
Känner igen mig precis i det du skriver om selmas sömn. När Liam var runt ett årsåldern så kunde han vara vaken mellan 01-04 på natten. Inte arg, inte ledsen utan bara pigg och ville leka.
Vi försökte göra det "tråkigt" för honom. Tände inga lampor, gick inte upp eller hämtade några leksaker. Det höll i sej några veckor sen blev det bättre. Med den saken iaf. Att han fortfarande sover jättedåligt och vill äta välling på natten är en helt annan historia(han fyller 2 ån några veckor).
Kram:)

Sandra

Ett så himla fint, välformulerat och personligt inlägg. Du är fantastiskt duktig och vill bara skicka några värmande styrkekramar när allting känns lite tuffare!

Anna

Min dotter är lika gammal som Selma. I 9 månader har hon vaknat varannan timma fram till för 2 månader sedan, då sov hon 8 timmar i sträck. Men för 3 veckor sedan bökade det igen! Hon vaknar varannan timma nästan. Jag hoppas på övergående fas. Tror Selma är i en sådan. Då Selma sovit bra tidigare kommer hon säkert återgå till samma vanor. Min dotter sover endast 30 min per tillfälle på dagen. Så jag kan inte vila , hinner. inte z känner mig som en kass mamma som har lite tålamod. Att ite få sova är tortyr. Det är ju faktiskt en känd metod att använda för att tortera människor i krig, att inte få sova. Min man har får ta några nätter nu för jag ska orka på dagen. Han tänker att jag måste vara en glad mamma för att orka.

Em

Och pappan kan inte ta barnet nån gång så att du får sova?

Svar: Han har henne ju dom kvällar när jag är iväg och jobbar. Sedan börjar han jobba 7 på morgnarna.
Linda Blom

Fanny

Glöm inte att ta hand om dig själv också mellan varven, fina du. <3

Linn

Hur sover hon på dagarna? Har ni fasta tider/rutiner? Vissa barn trivs bättre med tydliga rutiner o fasta tider.

Svar: Vi har ganska fasta rutiner. Morgongröt samma tid, mellis, lunch, middag, kvällsgröten osv samma tider om dagarna. Sover ca. 2x40 minuter på dagarna och aldrig efter 16-17 :)
Linda Blom

Anna

Tipsar att din sambo tar henne under helgerna. Att vara mamma är också heltidsjobb. Eller dygnsjobb. Att ens partner jobbar kan jag förstå men när såna här perioder finns så tycker jag att även partnern ska hjälpa till oavsett hur tidigt han/ Hon jobbar.

Svar: Gillar inte att kalla mamma-rollen som jobb riktigt. Givetvis ett ständigt pass,Men ärligt talat. Det är ju såååå roligt och underbart och vi gör så mycket skojigt om dagarna att jag njuter till fullo. Jag tycker inte att det är jobbigt att ha henne med mig. Sedan är det klart att jag gärna skulle vilja sova till 8-9/dag ;)
Linda Blom

Marie

N måste hjälpas åt...det är väl inte rimligt att du ska ta alla nätter och ändå jobba kvällstid!? Du kanske ska lämna henne tidigare så din sambo får ta kvällen med Selma så du kan komma isäng tidigare på kvällen och hinna få sova innan hon vaknar på natten? Eller om din sambo går isäng tidigt och är vaken med Selma sen så du får sova så länge som möjligt innan han ska iväg och jobba ifall hon vaknar übertidigt på morgonen? Han får väl ta helgerna annars så du får sova ut ordentligt då om inte annat.

Alla par gör ju givetvis som de själva vill och tycker är bäst. Inget rätt eller fel.

Svar: Alltså, det är ju inte så att jag nattar henne varje kväll innan jag åker. Det gör givetvis J också! Men sedan handlar det om att jag vill vara med Selma så mycket som möjligt och därför passar jag på att jobba när hon sover för natten :) Jag vill inte spilla någon tid med henne, speciellt inte när bebis/småbarnstiden är så kort :)
Linda Blom

Em

Att han har henne när du jobbar är väl självklart? Du har ju henne när han jobbar.. Sen är det väl lika viktigt att den som passar barnet om dagarna är utvilad som den som jobbar?

Svar: Vi passar inte vårt eget barn :) och i en period med dålig sömn så kan inte Böda föräldrarna vara "lika utvilade" :) Jag gnäller inte, jag bara uttrycker att jag är sliten just nu :)
Linda Blom

Anna

Menade i te att han ska henne hela helgerna utan på nätterna .under helgerna för jag sovmorgon till 11 , så himla skönt. Klart det är roligt att vara mamma , men när ens barn inte sover under en längre period då är det väldigt frustrerande .

Svar: Alla familjer gör olika :) Jag behöver inte sova till 11 varje helg.. Jag är lite rastlös för det. Men givetvis uppskattar jag lite sovmorgon :)
Linda Blom

Josefine

Du är så stark! Beundransvärd som orkar kämpa på med allt. Lyssna på dig själv bara så du inte bränner ut dig. <3

Anna

Tro mig, om du under en längre period sovit 3 timmar per natt. Din dotter vaknar 5 , o du får sova några timmar extra gör mycket för humöret och välmåendet. Testa vettja. Det verkar som att du gör allt jobb själv på natten o du försvarar det. Du är trött o sliten men vill inte få avlastning just dom jobbiga nätterna. Precis som många skriver är detta en fas som går över. MEn under den tiden är det viktigt att du får sova några timmar extra på morgonen.

Svar: Försvarar? Jag försvarar ingenting, för jag har ingenting att försvara : )
Linda Blom

Laura

Ja låter dom det klassiska småbarnsstadiet... Man får väl pusta ut när dom är 30 igen? Haha! Lycka till!

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Lucas har ju sovit sådär dåligt sen han var tre månader. Många tror det beror på att han utvecklas så fort. Och så tänder på det. Så kan mycket väl vara utvecklingen som Selma försöker bearbeta på natten men inte riktigt hinner med. Men. Det går faktiskt över :)

En annan Anna

Jag måste nog ta och hålla med Anna! Jag har läst din blogg länge och får ibland känslan av att du skriver en sak i inläggen men sen vänder du på det och försvarar dig precis som du blir påhoppad när du får kommentarer från folk som bara vill hjälpa och peppa. Det är ju ok att inte alltid va på topp...även för dig :) Kram från en annan mamma

Svar: Vänder på det? Det är ju ett faktum att jag är trött och har sovit lite under en period. Men genast blandas Selmas pappa in i bilden, som jag inte ens har skrivit en enda rad om i inlägget. Jag har inte skrivit att han aldrig hjälper till? Det bara togs för givet! : )
Linda Blom

Sofie

Gud vad mysigt med barn:) Och vilken vacker liten plutt du har :D