Att spänna fast bältet

Visste ni att det allra bästa sättet att spänna bältet i en bilbarnsstol är att dra åt höftbältet ordentligt först? Bältet skall sitta så hårt det bara går och ju närmare kroppen och hårdare det sitter - desto säkrare är det för barnet. Detta innebär att tjocka plagg som vinterjackor och vinteroveraller bör undvikas. Att barnet skulle frysa och liknande är ett ohållbart argument. Se bara till att ta med en tjock filt att linda om barnet utanför bältet vid kalla dagar. Säkerheten först liksom : )
 
I klippet ovan har Selma en tunn jacka på sig, det är helt okej. Även om vi för det mesta försöker undvika det också för det mesta. Den lilla vita plastbiten jag sätter fast bältena i är en bältessamlare. Pefekt för att delvis hålla bältet på plats bra över axlarna, men även för att hindra små smidiga barn från ta sig loss och klättra ur. Bältessamlaren finns att köpa på bland annat Jollyroom, Köp Barnvagn samt  Lekmer .
 
Har ni några frågor om detta är ni välkomna att fråga på, så skall jag svara så gott jag kan. Vi har en Besafe izi kid i-size och jag kommer att skriva mer ingående om den också framöver. Vi är enormt nöjda : )
 
28
Camilla 33 år och 10 barnsmamma

Bra tips :-D

erica

Har en fråga.har sett att selma har ett par ljusrosa regnbyxor? I alla fall så undrar jag var du köpt dem. Tycker de är fina

Svar: Dom hon brukar ha på sig? Det är skalkläder från POMPDeLUX :)
Linda Blom

JUNITJEJ

Vilket gulligt klipp på er två! Så bra att hon sitter säkert!

I

Vi blev informerade när vi köpte våran stol och det hoppas jag dom är noga med alltid, att informera alltså! Jätteviktigt.. Bilar/trafik är inte att leka med! :O

i

Vi har alltid varit noga med att spänna åt ordentligt, men den där plastbiten du klämde ihop med har vi missat! Bra tips!

Hanna Karlsson

Bra tips!

Camilla

Jag tycker dom är duktiga på att informera om barnsäkerhet i bil ute i butikerna. I allafall var dem väldigt noga med det där jag köpte dotterns bilstol. Hoppas i allafall alla som säljer bilbarnstolar informerar om säkerheten den är ju så viktig.

Annster

Bra tips :)

Anna

man ska ju inte som vuxen heller ha tjocka ytterkläder men vad gör man på vintern, brukar ni ta av er eller Selma ytterkläderna innan hon ska in i bilen o sen på igen när hon/ni ska ur? det blir ju ett väldigt jobb om man ska i/ur många gånger. jag tror nog nästan ingen gör så även om det skulle vara det bästa. de flesta drar nog bara åt så gott det går.

Svar: Ja, vi tar av tjocka vinterkläder på Selma, även jag tar av min vinterjacka : ) Du märker inte själv vad du skriver? Att enkelhet prioriteras framför högsta säkerhet? : ) Spelar det egentligen roll vad "alla andra" gör när man själv gör ett medvetet val att inte göra det allra säkraste? Skall vi in och ut i bilen många gånger så tar vi vinterjacka. Enkelt att ta av och på (inne i bilen med stängda dörrar, inte ute i kylan givetvis). Sedan har vi varmgarage hemma, så många gånger är det väldigt smidigt. Har bilen stått ute så är det så enkelt att värma med en filt : ) - Det är just av anledningen och argumenten du bemöter mig med, som jag vill sprida det viktiga i inlägget : )
Linda Blom

Anna

där jag köpte bilbarnstol så har de pratat i termer av "hur länge barnet får plats med vinterkläder", inte ett ord om att man INTE ska ha vinterkläder. antagligen för att de vet att de flesta aldrig tar av vinterkläderna. försäljaren själv sa att hans barn skulle ha fått plats längre i en sådan bilbarnstol han pratade om, om det inte varit vinter och tjocka kläder.

Svar: Fast faktum kvarstår - Det är mindre säkert att åka med tjocka vinterkläder. Det säger experterna både på VTI samt Besafe själva : ) Forskning och tester visar detta : )
Linda Blom

Anna

såg på klippet nu. går det sådär lätt att dra åt bältet som det ser ut??? på min sons stol får man dra allt man kan nästan. det är ett problem med den stolen som är åtgärdat på nyare modeller av den men vi hade inte tid att vänta till den nya modellen släpptes. internbältet är jättetrögt, man tror att det är något fel på det. jag märker stor skillnad nu när mamma har köpt en annan bilstol att ha i sin bil, det går att bara dra utan att ta i för kung o fosterland.

Svar: Till en början gick det trögare, men vi använder ju denna stol dagligen och det går ganska lätt. Men, för att kunna spänna ordentligt så tar jag såklart i lite också. Har du kollat så inte bältet tvinnat sig någonstans? Och drar du åt höftbältet först av allt? : )
Linda Blom

Anna

en filt värmer ju inte på undersidan kroppen, en liten baby kan man ju inte sätta i en kall bil utan något under sig. hittade den här sidan nu: http://www.sitbag.dk/en/ är det något att ha?!

Svar: Absolut! Finns mycket olika typer av filtar, åkpåsar m.m. för bilstolar. Men en liten bebis sitter ju vanligtvis i babyskydd - som du bär med dig och kan ställa hemma (undviker att det blir kallt) Och därmed räcker det att du lägger en tjockare filt ovanpå. Dynan i babyskyddet är ju ganska varmt : )
Linda Blom

Anna

det borde ju finnas någon slags info om alternativ då, t.ex. där man köper bilbarnstol, men det har de inte nämnt i nån av affärerna i karlstad tyvärr! inte heller nånting om att man inte ska ha vinterkläder, snarare som sagt att de säger att barnstolarna passar kortare tid om det är vinter när barnet är på väg att växa ur dem. verkligen dåligt att de inte informerar om detta viktiga ämne.

nej bältet är inte tvinnat eller så, det är bara så i den modellen, det ska vara åtgärdat i nyare modeller av den som sagt.

Svar: Vad menar du med alternativ? : ) Det är just av den anledningen att det informeras ganska dåligt överlag, som jag känner att jag vill dela med mig. Många föräldrar blundar också för ämnet tyvärr. Följ besafe på facebook - dom brinner för barnsäkerhet i bil och det är dom som är tillverkare till världens första plusgodkända bilbarnstol : )
Linda Blom

Anonym

När ska ni skaffa syskon till Selma?

Lina

Anonym: Är väl knappast din sak om/när de vill ha syskon? Och att skaffa.. Läs gärna Lindas inlägg om vägen till Selma. Är inte så självklart. SUCK!

Rebecca

Passar den här bara till BeSafes stolar eller funkar den till alla stolar? :-)

Svar: Skall funka till fler :)
Linda Blom

Mia Elisa

Jag tycker att det är superbra att du informerar om dessa saker! Och du ska ha en stor eloge för att du orkar bemöta alla ifrågasättande kommentarer. :)

Svar: Tack snälla! Det Glädjer mig att det uppskattas! Såå viktigt ämne :)
Linda Blom

Anonym

Men om barnet knäpper upp sig på röda knappen. Vad gör man dådå?

Svar: Den röda knappen är väldigt trög, så jag tror att det är få barn som får upp den. Händer det dock är nog barnet såpass stor att man kan ta en diskussion om det : )
Linda Blom

Anna

med alternativ menar jag alternativ till att ha vinterkläder på dvs såna där specialfiltar som jag länkade till t.ex.

de som säljer stolarna borde informera om att man inte får ha vinterkläder i stolarna + vad man kan ha istället. ingen jag känner har tagit av vinterkläder i bilen varken på sig själv eller barnen som jag har sett.

ps det finns många fler stolar som är plusgodkända nu :) men det vet du säkert redan. jag har en maxi cosi mobi och min mor har köpt en britax nånting o båda är plusgodkända till 25 kg :)

dock angående maxi cosin så var det nåt strul med maxgränsen så alla tillverksningsmånader var de inte godkända till 25, det fanns ett hopp på några månader när de bara var till 18, så en stol på köpbarnvagn stod det 18 kg på o de hade inte denna info, som jag hade läst på internet. så vi köpte på den andra affären i stan men de visste inte detta där heller, dock stod det 25 kg på den stolen. även detta var ju något som affärerna skulle ha koll på, man ska ju inte behöva googla fram all info om såna här viktiga saker, det handlar ju om barns säkerhet.

Svar: Givetvis vet jag att fler stolar är godkända i dagsläget :) Fler tillverkade hakade på efter besafe för att utsätta sina modeller för plustest också. Du kan läsa mer om det här: http://lindablom.se/2015/march/vti-en-utbildning-i-barnsakerhet-i-bil.html (du verkar intresserad av ämnet så) :)
Linda Blom

Anna

jag tog mig friheten att dela detta inlägg i gruppen Karlstamammor på facebook, hoppas det är okej annars får du säga till så tar jag bort det!

Svar: Helt okej! :)
Linda Blom

Hanna, mamma till Elliot.

Superbra inlägg! :) Här har vi också en Besafe stol! :) Toppen bra!

Vi bor i norrland och här kan det vara kallt, men Elliot åker alltid i enbart fleecekläder på vintern. Och en filt.
När han var bebis hade man ju babyskyddet inne, så han blev aldrig kall.
Vi har även möjlighet att värma bilen innan vi åker iväg.

Har sett att vissa i personalen på förskolan har kikat lite undrande om varför han är så tunt klädd, dom borde ju mer funera på dom som har både fleecekläder och en tjock vinteroverall...? Hm...

Jag är glad att utveckligen med säkerheten i bilen gått så långt och för oss är det givet att E ska sitta bakåtvänd så länge som det bara går! =)

Heléna

Jag vet att man inte ska ha overall, i vintras var Molly liten och vi hade babyskyddet inne men i vinter.. vi bor i norrland och om det är runt -25-30 grader känns det sådär att sätta in dom i bilen med bara tunna kläder öven om man har tjocka filtar runtom sen, det är ju så kallt underifrån, det borde finnas värmedyna =) Jag vet verkligen inte hur man ska göra.. jag älskar vintern men sånt här gör att jag inte vill ha vinter!

Maria

Håller med Helena här ovan, hoppas att tillverkarna kommer på nån lösning för oss som bor långt norrut, där -30 är vanligt under vinterhalvåret. En stol med värmedyna vore ju perfekt. :) Det är verkligen skillnad på -15 och -32 ( då man lindar halsduken över kinderna för att barnen inte ska förfrysa dom eller använder luva som täcker hela ansiktet utom ögonen) då räcker en fleece och filt dåligt. Och har man tre barn är det väldigt svårt att klä av och på alla från framsätet och sätta tillbaka dem i baksätet. :) hihi, då skulle man behövt superlånga armar! :) Men det är ju bra att sånna här saker uppmärksammas, så kanske tillverkarna kan hitta på nya lösningar för ökad säkerhet! :) värmedyna i bilbarnstolarna var en klockren idé, så att det funkar bra och smidigt för alla! :) 👍🏻

H

Min dotter som är 3 år drar ofta ur sina armar ur bältet.. Är det de bältessamlaren är till för? är den enkel för barnet att dra loss?

Svar: Bland annat en av funktionerna är att dom inte skall klättra ur : ) Inte lätt för ett barn att ta loss den : ) Spänner du bältet ordentligt också? : ) Det skall sittar håååårt!
Linda Blom

Anonym

Hon var 1 år när hon b,rjade med det:/

Stina

Tycker mycket låter väldigt vettigt men funderar på en sak. Om olyckan skulle vara framme, tänker framförallt vintertid, är det inte bättre att ha en del kläder på sig? Har hört att man inte ska ha full värme på i bilen eller sitta i tunna kläder just för att om man av någon anledning hamnar utanför bilen (eller "öppen" bil) inte ska bli nerkyld. Förstår samtidigt vikten av bälte nära kroppen. Kan inte riktigt bestämma mig för vad som är bäst...

Anonym

Stina: Man har ju med sig ytterkläderna :)

malin

Tycker att det är lite tråkigt när du skriver att man kan kommentera och fråga angående. Inlägget och sedan godkänner du inte ens min kommentar :(

Jag var på uppriktigt sätt nyfiken över hur man bör göra i dessa situationer (jag som skrev att vi bor i malmberget)

Det hade varit intressant att få veta din synpunkt över det hela!

Svar: Jag har godkänt alla kommentarer? :/
Linda Blom