Det här med genus

Ett av de mest laddade ämnena som förälder är genus, många för, många emot. Vissa pålästa, vissa intresserade och andra både okunniga och anti. Som offentlig bloggare tar jag emot väldigt mycket kommentarer gällande ämnet och jag har suttit i en uppsjö diskussioner om det med vänner, bekanta och följare. Det går mycket tankar om detta i mitt huvud och det i samband med att ständigt bli kritiserad gör att jag väljer att skriva detta inlägg. Mycket på grund av att jag får berättat för mig att jag ger vår dotter den värsta tänkbara starten i livet på grund av valet av kläderna.
 
Jag (läs: vi) må klä vår dotter i mycket rosa, klänningar och liknande. Och trots att jag är väl medveten om att samhället behandlar henne på ett sätt genom dom kläderna så väljer vi att göra det. Givetvis inte uteslutande, hon har mycket plagg i andra kulörer, mönster och format, men ja. Vi undviker alltså inte "det flickiga". Att vi blandar kan jag själv tycka är ett bevis på att vi ger henne valmöjligheter, hon är delaktig vid val och påklädning m.m. Men ja, givetvis påpekar människor att hon är söt, fin o.s.v. Jag känner mig så splittrad! Och jag må ha dubbelmoral som trots att jag ogillar att samhället kan bemöta henne på ett visst sätt, så väljer jag ändå att klä henne i plagg som jag tycker ÄR just söta, fina, gulliga - i kombination med att dom inte hämmar hennes lekande givetvis.
 
I vår familj lever vi jämställt. Oavsett om jag är den som vanligvis är hemma dagtid med Selma medans Jimmy jobbar och det i många ögon anses vara väldigt fel, så är det faktiskt så att vi skiftar av på eftermiddagen, då jag åker och jobbar och Jimmy är den som lagar middagen, leker, nattar och liknande de flesta dagarna i veckan. Han är den som lagar den mesta maten här i familjen överlag, men i övrigt så delar vi lika på allt. Städning, tvätt, handling. Men också när det kommer till jobb och ekomoni, där vi har gemensamt konto och drar vårt strå till stacken såatt säga. Visst är det så att jag sliter aningens mer iom att jag är både hemma med Selma dagtid och sedan efter detta sitter kvällar och nätter med jobb, och därmed får mindre sömn, men det är något jag har valt att göra. Något vi gemensamt kommit fram till för att bespara henne timmar på förskolan och för att vi vill spara på våra föräldradagar (J's så gott som orörda och mina totalt orörda). Jag tror och hoppas att Selma kommer få en sund syn på familjelivet genom hur vi lever, att oavsett om man är man eller kvinna så hjälps man åt!
 
Om vi skall gå tillbaka till det här med kläder, som ju trots allt är det jag får mest kritik för så vill jag skriva en sak. Det är som sagt så att jag suttit och pratat om just kläder och hur man tänker och väljer till sina barn. Nu har jag varit mamma till en dotter i över 2 år. Och skulle jag få en son så skulle hans garderob troligtvis se annorlunda ut. Det erkänner jag! Även om jag inte skulle utesluta färger som rosa eller liknande till honom heller, så hade jag förmodligen valt en annan modell på rosa tröja, byxa eller liknande än jag skulle göra till Selma. Givetvis skulle jag välja likadana plagg till dom båda också, tröjor, leggings, mönster, färger o.s.v. men ja.. Garderoberna skulle se olika ut. Det är ju lite fel såklart. För då gör jag ju viss skillnad på dom, oavsett om just mitt personliga bemötandet av dom inte skulle skilja sig åt. Men! Nu vill jag återgå till diskussionerna jag haft med genusmedvetna kvinnor. Dom klär nämligen sina söner i klänningar, tunikor m.m (vilket såklart är helt okej!!). Men när jag frågar om dom skulle kunna klä sin dotter i detta om dom i framtiden skulle få någon så utbrister dom högt och tydligt ALDRIG! Varför undrar jag? Och svaret blir att dom vägrar placera sin dotter i ett fack. Men.. Säger jag! Då gör du ju skillnad på barnen? Och är det inte just det som genus står för? Att man skall ge barnen samma/fler möjligheter? Inte göra skillnad på? På vilket sätt är det annorlunda än valet jag själv skulle göra? Beror det också på bemötandet utifrån? Att om en pojke bemöts med gulligull så gör inte det något? Eller är det för att kompensera på något vis?
 
Rent tekniskt så bör kanske barnen dela på garderoben om man vill ge dom exakt samma möjligheter när det kommer till kläder? Dom bör få plocka fritt från en och samma plats (nåja, visserligen kan storlekarna ställa till det, men jag tror ni förstår mitt tänk), eller ha likadana garderober. Vissa gör säkerligen på detta vis, men de människor jag hittills blivit bemött av gör det inte. Att klä sin pojke i klänning och hindra sin flicka är faktiskt för mig att göra skillnad på.
 
Givetvis vet jag att ämnet genus är betydligt större än detta. Kläder är en liten del, som dock skapar ett bemötande från omgiveningen som de genusmedvetna vill undvika. Och trots att jag reflekterar och funderar mycket över detta, och trots att jag ändå väljer att klä vår dotter i kläderna jag gör, så skall ni veta att jag tänker otroligt mycket på vad jag säger till och gör framför henne. När jag sätter en toffs i håret på henne säger jag att det är för att hon inte skall få luggen i ögonen (vilket såklart även stämmer) - Selma upprepar och ber även om detta "Mamma, jag ha poffs håjet, inte luggen ögonen". Jag sätter såklart en rosett i håret på henne för att JAG tycker att det är gulligt, men jag skulle aldrig i mitt liv säga det till henne. Jag frågar alltid om hon vill, säger hon nej, så låter vi bli. Jag säger då - återigen - att hon har en rosett i håret för att inte få luggen i ögonen.
 
Jag väljer att inte sminka mig framför henne för att inte skapa ett intresse hos henne ännu och jag går allt som oftast helt osminkad. Jag säger inte att hon skall klippa håret för att bli fin, jag säger inte att "mamma plattar håret för att bli fin" och jag säger inte att hon skall göra si eller så för att vara söt. Jag uttrycker aldrig någonting om att "pojkar gör si, flickor gör så". Självklart säger jag att hon är söt, givetvis glömmer jag bort mig ibland. Men jag är av den tro att fostrar man ett barn med sunt förnuft och eftertanke, ett mål om att hen skall bli empatisk och visa sina medmänniskor respekt, så kommer det bli bra - oavsett om man klär hen på ett sätt som enligt ämnet genus regler inte är att rekomendera och därmed utsätter sitt barn för samhällets bemötande. Jag tror att det kan bli starka och trygga barn ändå, men jag tror också att det är otroligt viktigt som förälder att tänka sig för vad man säger till barnen, att vara öppen för det här med genusvetenskap, ta sig tid att reflektera och även om man inte står bakom allting så kan man ge det en ärlig chans.
 
Sedan tror jag dessutom att det är viktigt att tänka på att även om person klär sitt barn i "fluffigtgulligull", så betyder det inte att man blundar helt för ämnet eller att man är på ett speciellt sätt i sitt föräldraskap. Det gäller att visa varandra respekt oavsett vilken syn man har på uppfostran - Det är något jag vill föra vidare till mitt barn i alla fall : )
 
Fotografi: Malin Stolt <3
 
70
Kvartettmamman

Jag tycker man skall få klä sina barn i vad man vill. Vill man klä dem sockersött i rosa och klänning och spets så gör det, kommer ändå en dag barnen själv väljer vad de vill ha eller en dag då de vägrar allt med kjol och söta saker. Min förstfödda dotter hade pojkkläder, mycket munkjackor, baggyjeans m.m. för att jag tyckte det var fint. Mitt sista barn, nr 4 har ofta tigts och tunika och för att det är bekvämt. Så länge man låter barnen leka och smutsa ner sig så spelar det ingen roll vad de har på sig. Finns inget värre än mammor som sätter sina små flickor i vagnen och inte låter dem röra sig pga att de inte får skitta mer sig.

Anna

Fantastiskt att höra! Det sociala genuset skapas givetvis till viss del av hur barnen framställs genom det yttre, men vi måste få klä barnen så som vi tycker är fint, precis som vi resonerar om oss själva och våra hem (tycker jag). Det är tankarna bakom som är det viktiga och där verkar du vara mer än vettig! Härligt perspektiv på genus måste jag säga! /normkritisk mamma till unge med snopp och rosa kläder

Hanna Nordin

Bra skrivet!

Jag har själv en liten dotter, mu är hon bara 9 månader men både jag och min sambo har en förkärlek för rosa puttinuttigt klänningar och volanger!

Min sambo är väldigt noga med att hon ska klä sig tjejigt då hon har ett neutralt namn som han så fint kallar det..

Vill hon sedan när hon kan säga till själv klä sig i spindelmannen eller något annat "pojkigt" så får hon självklart göra det..

Jag tror dock inte att vi förstör henne bara för att vi väljer rosa och väligt flickiga kläder på henne..

Jag är varken toppbloggare eller någon uppmärksammad person men ändå kommer folk och påpekar att vi/jag förstör hennes liv och att dom äcklas över hur vi väljer att klä henne..

Jag själv hade nästintill bara flickiga söta kläder på mig men likfan kunde jag klättra i träd och bygga kojor!

Li

Jag tycker att du resonerar vettigt. Så klart gör ni era egna val i vilka kläder ni väljer till Selma och jag tycker det låter sunt att ni har olika kläder till Selma, en hel del gulliga och söta kläder, men vad spelar det för roll? Det viktiga är ju hur man uppfostrar sina barn, rosetten är för att luggen inte ska hamna i ögonen precis på samma sätt som man kanske skulle sätta ett smalt hårband på en kille. Å andra sidan, vill en kille ha en rosett, so what? Låt barnen välja själva och ge dem alla möjligheter helt enkelt. Så fortsätt att jobba på som ni gör, ni gör ett bra jobb med Selma, i alla fall vad jag kan se ♥

Danijella

Så intresserat! Jag att du/ni tänker & gör väldigt klokt och sunt 💕 tror att det du beskriver att du gör skapar trygga barn.

Anna Bengtsson :)

Bäst är du! 💖 Vi tänker helt lika i detta ämne! :)

Em

Tack för ett intressant inlägg! Jag har varit nyfiken på hur du tänker kring sådana frågor just pga allt rosa du klär Selma i
för min bild av dig är att du är en väldigt medveten förälder vilket jag nu fick bekräftat :) Jag tycker du är så bra o vettig, inte läst din blogg så länge men du verkar vara en toppen mamma! Även om de barnkläder du gillar är mil ifrån vad jag gillar att klä mina ungar i ;)

Lin

Väl skrivet! Jag är mycket intresserad av genus men vill mer än jag faktiskt klarar av att genomföra. I teorin är jag helt för genusmedvetenhet i stor, men i praktiken är det svårt att genomföra - iom att man är rädd att andra ska döma, men även för att man är så bekväm med ex pojkkläder på pojkar. Vi är inte mer än människor, och vi gör så gott vi kan. Även om man tycker att genusmedvetenhet och att agera därefter är toppen, så kan det vara svårt att följa "bokens alla regler".

Och det handlar om att ge barnen FLER möjligheter! Inte om att tvinga på dem den ena eller andra halvan.

FiaCaroline

Det må vara kläderna som syns och som synliggör könet, det som samhället bestämt skall synliggöra könet. Men personen är ju fortfarande den som bestämmer kön.
Vår son älskar bilar, fart och tuffa kläder. Han har några dockor som han inte bryr sig om. Han ger jag däremot med sin spis ibland. Vår dotter får ärva en del kläder från sonen. Vilket innebär att hon ibland är helt blått klädd. Men vissa dagar har hon klänning. När barnen är stora nog att själva ta ställning fullt ut vad de vill ha på sig kommer dom få bestämma. Sonen pratar ibland om att han också vill ha klänning. Jag vet inte riktigt om jag vill att han ska ha klänning, men det är mer för att han ser att det är fint på flickor.

Det är upp till varje familj att bestämma hur deras barn skall vara klädda. Även om jag personligen tycker att flickor kan ha lite vad som helst för kläder medan pojkar (enligt mig) inte bör ha smink & kjol. Men väljer sonen en dag att klä sig i klänning och vara trygg så är det upp till honom, och vi får ta det och vara glada för att han valt sin väg. Lika så med dottern, väljer hon att bli bilmekaniker eller att bara gå runt i blåkläder så fine, då får hon göra det så länge hon är lycklig!

Lovisa

Tack för ett bra inlägg. Jag är själv sååååå trött på att höra att jag har för mycket rosa kläder till min dotter som är i Selmas ålder. Skrattar lite åt det du säger om de som klädde sina pojkar i klänningar men aldrig skulle klä sina döttrar i det. Det är bara Sverige det😝.

JohannaIsabella - Gravidblogg

Folk ska alltid ha åsikter om allt... Såklart superbra att vara medveten men ibland tycker jag att det blir för mycket.

Vår dotter kommer ha både rosa klänningar och kläder från "killavdelningen". Tills hon kan välja själv så är det ju jag/vi som väljer så självklart väljer jag att köpa det jag tycker om - precis som till mig själv =)

Lina Sjölin

AMEN!!!👍

angelicasvarld.blogg.se

Bra inlägg!!! Folk kommer alltid ha åsikter om allt man gör det gäller bara att man tror själv på hur man väljer och vad man för för val, både för sig själv och sina barn.

Jag har tre barn, jag har klätt dom i kläder som passat deras ålder...ja pojkigt till killarna och mer flikigt till dottern men dom har haft alla möjliga färger och mönster att välja på. Minstingen nu 9 år har tom gått i klänning, haft hårband, nagellack till dagis och valde ner rosa jacka som 3-åring...sjävklart fick han ha den!

Samma med leksaker, det har alltid funnits allt från dockor till lego, bilar och action gubbar här hemma och alla har lekt med allt - så som det ska vara...inga begränsningar!

Nu har jag en 11 åring som är bokmal, läser allt...plöjer just nu sagan om ringen trilogin å ska ha häng på brallorna å keps - för att han vill det. Han tycker det är snyggt och trivs i det. Dottern är den mest rosa som finns...älskar allt som glittrar och har smink i överflöd (nej inte på skolan)...för att hon valt det. Minstingen, han som gått i klänning älskr färg och går gärna i en helröd outfit eller gärna grön...han har siktet på att bli nästa zlatan... Jag tror bara på att erbjuda barnen allt så kommer de sen välja hur de vill vara och hur de vill se ut och uppfattas - det gäller bara att stötta dem i deras val...

Jag har bara en regel ang kläder här hemma å det är Hel och ren...inga trasiga eller smutsiga kläder sen får de välja hur de vill se ut och vad de vill ha på sig och jag har tre underbara barn som är starka som individer, de vet vad de vill och hur de vill uppfattas...de sköter skola och hem på ett exemplariskt sett så jag kan inte vara mer stolt!

Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet

Fantastiskt bra skrivet Linda!! KRAM :*

Anonym

Bra skrivet! Har själv ett exempel på en arbetskamrat som vägrade att klä sin dotter i rosa plagg. Bara för att...men när sonen föddes så fick han ha blåa plagg. Är inte det dubbelmoral så säg! Klär själv min dotter i fina, lekvänliga plagg. För att jag tycker det är fint och för att det är just det, min dotter. Hon kommer bli precis lika självständig/ viljestark/ accepterad mm mm som någon annan hen. Det är mao INTE i kläderna det sitter. Är väldigt trött på diskussionen i sig, alla gör väl som de vill kan jag tycka:)

Svar: Fast där kan jag inte hålla med - för din arbetskamrat kanske undvek rosa även på sin son, men dottern fick likt sonen använda blått? Och då är det ju trots allt så att dom blivit behandlade lika? : )
Linda Blom

Fru Boholm

Blir irriterad varje gång genus begränsas till en diskussion om kläder, som om allting hänger på det. Som om vi inte står inför större utmaningar än så.

Lär era barn att bli trygga och empatiska människor som vågar uttrycka sina åsikter och stå upp för sina och andras rättigheter istället. Tro det eller ej, men det kan man göra i vilka kläder som helst.

Hanna Läfvenhaug

Man behöver inte göra det svårare än vad det är tycker jag. Det är ofta lätt att överanalysera och som du själv skriver så blir det ofta att om man stretar emot de traditionella "klädreglerna" så blir det istället fel åt andra hållet. Jag tror att man snarare kan förvirra barnen mer om man krånglar till allt i strävan efter jämställdhet.
Jag har en tjej på tre år och en pojke på ett och de har både unisexa kläder, han har ärvt kläder från henne då hon hade mycket rött som liten, men på tösens egen begäran har hon många klänningar och hon får oftast välja själv i garderoben.
Det viktiga är väl nånstans att man behandlar barnen lika, att de vet att de har samma möjligheter. Om pojkar vill gå i klänning är det inget märkvärdigt med det men om man har en tjej som älskar rosa så kan hon väl få ha det utan att bli kritiserad för att hon kommer få men för livet. Selma kommer ha intelligens nog att fatta att hennes jämställdhet inte sitter i färgvalet av kläder, om inte annat är det väl fel på de som behandlar henne annorlunda pga det. Så tycker jag!

Anna

Fantastiskt att höra! Det sociala genuset skapas givetvis till viss del av hur barnen framställs genom det yttre, men vi måste få klä barnen så som vi tycker är fint, precis som vi resonerar om oss själva och våra hem (tycker jag). Det är tankarna bakom som är det viktiga och där verkar du vara mer än vettig! Härligt perspektiv på genus måste jag säga! /normkritisk mamma till unge med snopp och rosa kläder

Anonym

Åh vad trött jag är på den här genusdiskussionen!!! Det sitter väl inte i kläderna??? Det sitter i uppfostran och hur man behandlar sina barn.

Anonym

Så bra
😃 😃

Malin

Ett intressant ämne som kan diskuteras i det oändliga. Kul att läsa hur du ser på det.

Jag har en son på fyra och ett halvt som gärna har kjol och strumpbyxor på sig. Strumpbyxorna tycker han är bra då han slipper strumpor som glider ner på foten. Kjolen med fladdermöss visar han stolt upp för alla som vill se och snurrar så att den flyger. Jag köper nästan alla hans byxor på tjejavdelningen då han vill ha mjuka byxor som t.ex. leggings. På killavdelningen är byxorna ofta lite hårdare i materialet (för att tåla mer lek? suck.) och han protesterar varje gång jeans eller något liknande kommer på. Dessutom är det så mycket smidigare med leggings och strumpbyxor under overaller och regnkläder.

Min ena tjej på två och ett halvt har klänning på sig ibland. Ibland frågar hon efter klänning, ibland efter kläder med fickor och ibland är det bamsekläder eller mormortröjan som önskas. Men alla möjliga färger och mönster blandas. Båda barnen får välja själva om de har lust till det. Lillasyster på knappa året har inte så mycket att säga till om än så länge... :)

När sonen sa att han ville ha lika långt hår som mamma så lät vi det växa och han hade tofsar ibland. Sedan ville han klippa kort som pappa och då gjorde vi så. Jag hoppas att jag klarar av att klippa håret kort på någon av tjejerna om/när de önskar det (när de är tillräckligt gamla för att förstå att det tar tid att få håret långt igen förstås).

Jag tror att du kommer långt genom att vara medveten om de val du/ni gör. Just att låta kläder och tofsar fylla en funktion annat än att vara fina tycker jag är vettigt. Klänningar behöver inte vara fina- de kan göra att vi blir starka, snabba eller extra snälla.

Återigen. Intressant ämne och bra skrivet. Jag får väl erkänna att jag har funderat över Selmas kläder just för att hon alltid är så "fint" klädd. Dock skulle jag aldrig i livet kommentera eller ifrågasätta det. Precis som du skriver så tycker jag också att det är viktigt att ha respekt för andras val. Men det var jätteintressant att få läsa din syn på det hela och få en liten påminnelse om att man inte ska "döma hunden efter håren". Tack!
Och förlåt för min novell.

Anonym

Bra skrivet 👍🏻 tycker dock inte kläder har med genus att göra. Handlar det inte om att alla barn ska bli lika bemötta, behandlade och ha samma förutsättningar oavsett kön? Min dotter har klänning för hon vill det. Min son har inte klänning för han vill inte ha det. Skulle aldrig medvetet klä min dotter i killkläder eller min son i tjejkläder precis som jag själv skulle aldrig klä mig i min mans kläder och jag tvivlar starkt på att han skulle använda mina.

Du har en väldigt bra blogg och skriver mycket bra. Det är trist att du får så mycket skit från bittra jävlar om hur du klär din dotter, om du har henne på förskola el inte. Ni har en jättefin liten tjej som uppenbarligen får en jättefin barndom. Folk som klagar på dig/er har ju tydliga problem.
Låt dom inte knäcka dig. Kram!

Anonym

Fråga: det är givetvis jättebra att ni sparar föräldradagar, men tills när sparar ni dom egentligen? :)

Svar: Långa somrar exempelvis, mer ledigt runt jul, möjlighet till "semesterveckor" kortare arbetsveckor framöver o.s.v. : )
Linda Blom

Johanna

Jag tänkte bara på det här med föräldradagarna. Var rädd om dig själv så att du är frisk och pigg och orkar. Annars är inte de sparade dagarna så mycket att hänga i granen om du bränner ut dig. Ren omtanke bara.

Helena

"tycker dock inte kläder har med genus att göra. Handlar det inte om att alla barn ska bli lika bemötta, behandlade och ha samma förutsättningar oavsett kön?"

Kläder har i allra högsta grad med genus att göra, detta blev väldigt klart för mig när jag extrajobbade på en förskola för några år sedan. Detta var ingenting jag reflekterade över då, men nu i efterhand när jag mognat. Ett exempel: en flicka i exempelvis spetsklänning och knästrumpor bemöttes helt annorlunda än en pojke med shorts och någon t-shirt med tryck när de ramlade/snubblade t.ex.
"Men ojojoj, hur gick det lilla guuummaaaaaaan, kom och sätt dig i mitt knä. Äsch då blev du smutsig nu, typiskt" kunde flickan få höra medan pojken snarare blev bemött med "Oj, upp och hoppa!! Jaa det var inte så farligt det där, du är ju en tuff kille, så spring och lek nu!", ungefär.

= tjejer ska vara fina och rena, är ömtåliga och behöver bli omhändertagna, killar är tuffa och hårda. Detta präglar ju oss genom hela livet.

Svar: Skriv gärna till vilken person du vill skriva när du besvarar andra kommentarer : ) Detta är ju inte mina ord : )
Linda Blom

Helena

(vill dock poängtera att jag inte lägger någon värdering i vad folk klär sina barn i för det är inte min sak. Men att påstå att barn INTE behandlas olika utifrån vad de har på sig är ju nonsens. Man kan ju inte bara utgå från vad man själv skulle göra, ens barn bemöts ju av fler under sin uppväxt)

Helena

Ah, sorry. Det var till Anonym :)

Malin S ♡

Alla har olika smaker på kläder och vi alla har olika barn. Tycker det är trist att folk är så duktiga på att döma. Min son, klär jag mer än gärna snyggt o stiligt,varför skulle jag inte liksom? Han väljer själv oxå o vill han inte ha nåt på sig så skulle ja aldrig tvinga! Köper ju inte hem nåt som jag i mammarollen skulle tro sitta fult på honom eller nåt han inte är bekväm i!
Snart klär han sig själv ju!
Likadant med leksaker.... varför han inte har nån docka? Nä, av den enkla anledningen att han är helt tokig i bilar o alltid har valt dem framför annat. Simple as that!
Heja Linda, som vanligt :) <3

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Jag säger till Lucas varje dag att han är fin, söt, snygg, gullig eller liknande oavsett om han springer runt i tuffa kläder eller om han är naken. Det skulle kännas väldigt konstigt att inte få uttrycka mina känslor till honom. Han bär alla färger på sina kläder men ja, jag skiljer ändå på pojkar och flickor. Jag skulle inte klä Lucas i klänning självmant om inte han själv bad om det. Och jag skulle inte undvika att klä min dotter (om jag hade en) i klänningar. Jag vet att jag gör skillnad på könet när det kommer till klädvalet. En kille är en kille och en tjej är en tjej. Men Lucas leker med dockor och med bilar, han hjälper till att bära ved och att tvätta, han städar och mekar med verktyg. Han får vara precis den han vill vara. Och skulle han en dag komma och vilja bära en klänning eller kjol, sandaler med rosetter eller tröja med volanger. Ja då får han göra det också. Men jag kommer inte själv uppmuntra honom till det. Det är hans val. Inte mitt.

Sandra

När dom är små kan man väl få klä dom i det man själv tycker om, tids nog har dom ju åsikter själva om vad dom vill ha på sig, eller ? :)
Jag är inte påläst i ämnet (mer än att jag läst boken "att göra kön" för ett antal år sedan, som var väldigt intressant!) o känner mig lite kluven.. Kan vi liksom inte vara jämlikar fastän vi är killar o tjejer ? Jag menar nog måste vi ju kunna lära våra barn (o oss själva) att inte diskriminera tex hudfärg eller handikapp utan att vi själva måste nollställas ? Vi ÄR ju lite annorlunda, varenda människa är annorlunda.. Men jag tror såklart stenhårt på att barnen skall ges lika möjligheter i fråga om leksaker o aktiviteter, låta dom göra det dom tycker är roligt o få möjlighet att upptäcka vad det är. Sen är det ju som du påpekar att bara för ens barn har en rosa klänning på sig så innebär det ju inte per automatik att man uppfostrar sitt barn på ett visst sätt.. O jag vill nog tro att dom allra flesta gör sitt allra bästa för sina barn, oavsett hur dom väljer att göra :) Det är skrämmande att föräldrar har ett sådant behov av att lägga sig i o döma andra föräldrar !

Jag själv hade inte många klänningar som liten, o mera rött än rosa, för jag klädde inte i det särskilt puttinuttiga, till min mammas sorg haha :) Jag hade en docka, men var mer förtjust i att leka med bilar bilmatta o garage, tills jag upptäckte ponnyhästar.. Inte förrän vid 25+ har jag hittat till en FLICKIGHET som jag älskar o trivs i o numera eftersträvar till mig själv.. Så nog hittar man sin egen stil oavsett hur man blev klädd som småbarn :)

Anonym

Oavsett vad du klär Selma i nu så kommer hon att skapa sig en egen stil sedan.Om det är kill eller tjejkläder...det vet ingen ännu.Mycket forskning visar på att generna har mycket större betydelse än vad man tror och att det är. Hur dessa visar sig kan dock miljön spela in på.Tycker inte du ska fundera så mycket över det. Var klädd som Selma när jag var i hennes ålder men blev sedan mer av en så kallad pojkflicka när jag fick bestämma själv. Idag är jag någonstans mitt i mellan. Väldigt bra inlägg men tycker inte att du ska ta åt dig av folk som skriver negativt om detta. Vad jag ser så har Selma det toppen. Personligen tycker jag att det blir fel om man ska göra allt helt neutralt också!

Junitjej

Verkligen en intressant diskussion! Det är konstigt att vill man köpa något i blått till ett barn, är det oftast en "pojkig" bild på. Är det något i rosa, så är det en extra volang eller någon tjejig bild på. Det är konstigt tycker jag!

Veronica

Det är bra att du lyfter sådana här saker. Men jag är helt enig med dig, man måste få kunna klä sina barn hur man vill (klänningar, rosa, fluffigt, grabbigt, blått, gubbigt) som sagt, hur var förälder nu än vill.. Jag tror som du, man ska inte medvetet klä killar i tjejkläder men aldrig att man skulle haft det på en tjej?! Lika ska va lika i så fall?! Så länge man lär sina barn rätt och fel, sunt förnuft och som du skriver.. Inte berättar hur fina, söta de är i just klänning osv. Det är bara ännu ett klädesplagg för dagen 😊

Monica

Självklart får du klä ditt barn hur du vill, så länge hon inte fryser har rena hela kläder så ska du inte behöva försvara ditt val av kläder till ditt barn.
Jag tror visst på att behandla pojkar och flickor olika, för de är olika! Flickor ska uppmuntras att stå på sig, våga, ta för sig osv pojkar behöver få visa könsöor och att prata om dom. Självklart behöver ju alla barn detta, men du förstår kanske vad jag menar?
Kram

Moa

Man måste väl ta ut minst 5 föräldradagar efter att barnet fyllt ett?

Svar: Nej! :) men man bör ta ut det efter att barnet fyllt ett om man inte jobbar, eller har en lägre inkomst för att inte förlora/sänka sin SGI. Men jag jobbar som sagt :)
Linda Blom

Malin Wederberg

Bra skrivet! :) Jag tycker att det är bra att alla får klä sig så de själva vill. Det har slagit över att allt måste vara könsneutralt. Föräldrar och barn måste få avgöra själva hur de vill ha det.

Fröken K

Alltså, hela den här diskussionen känns helt skruvad. Flickor och pojkar bemöts alldeles säkert olika p.g.a. hur de är klädda (flickor är söta, pojkar är tuffa). Det kan jag tycka är tokigt. Men det är väl ändå i människors attityder, och inte i barnens kläder, som det egentliga problemet ligger? Att sluta klä våra döttrar i klänningar och börja klä våra söner i rosa är väl knappast en lösning på problemet. Sen är det en annan sak att de stora klädkedjorna borde se till att det finns möjligheter för våra barn, oavsett kön, att klä sig både "sött" och "tufft".
All heder åt dig som vädrar ämnet! Jag tycker att du tänker helt rätt. Som så ofta annars :)

Linda Johansson

Men VARFÖR får man inte behandla sin dotter som en flickig flicka och en pojke som en kille? Vad är fel med att säga att han eller hon är söt eller fin i det och det?
Jag gör det med mina barn ( har ett av varje)
Det ÄR ju skillnad på dem!
En har snopp och en har snippa. Inget av mina barn är en "hen"
Jag älskar mina barn mer än livet självt och älskar deras likheter som syskon men även deras olikheter som individer.
Bägge lekte i olika omgångar med både dockor och bilar. Har klänningar och klackskor
Tryggheten och kärleken sitter inte i kläderna
Linda, du är en jättefin mamma!

ERICA GREUS

Varför ens lägga sig i hur andra klär sina ungar? Alltså jag förstår inte xD Hur orkar andra slösa den energiiiiiiin. Finns större problem i världen. Barn svälter ihjäl varje dag, någonstans här på jorden. Förstår ni inte hur jäkla oviktiga era åsikter om ungarnas kläder egentligen är? TÄNK EFTER!!!!!!!!!!

Kristin

Du tänker väldigt sunt tycker jag! :)

S

Hej. Just nu har vi en stor tävling i bloggen där vi tävlar ut 3st stora bli gravid-kitt.
Med ägglossningstester, graviditetstestet och vitaminer för att boosta din fertilitet!
Var med och tävla!!

WWW.MammaPrat.blogg.se

Carolina

Jag håller med dig i mycket. Vi har själva en storebror och en lillasyster som förstärker det hela lite. Nu hatar jag själv färgen rosa så det har vi inte till något av barnen, men blommönster har vi mycket till dottern som vi nog inte skulle köpa självmant till sonen. Båda har mycket regnbågsfärgat, dottern har ärvt typ alla sonens kläder (mer socialt accepterat förvisso) men jag har en viktig regel- ALDRIG neka något av barnen något som vi inte skulle fundera över till den andre. Den egna viljan får styra (och vår smak till stor del). Men det har inneburit att storebror gått till förskolan med en söt tofs mitt på huvudet för han ville ha som lillasyster.
Vi skulle aldrig ifrågasätta deras egna viljor, men packar heller inte på barnen motsatsen till normen för att använda barnen i någon genuskamp, det får vi vuxna göra själva.

Problemet är att det manliga är normen. Målet är att alla kvinnor ska göra det stereotypt manliga (jobba) och då måste någon göra det kvinnliga, helst männen. Det blir jubelrop om en pappa tar nästan all föräldrapenning, går mer i arbetstid för att hämta barnen tidigare eller för att han av någon anledning tar större del av hushållsarbetet, trots att argumenten om eftersläpad lön, lägre pension osv borde gälla för mannen också?! Men när man väljer det stereotypa så är det inte okej, även om det är det bästa för den enskilda familjen.
Det gör mig vansinnig- och politiskt engagerad.
Jag är på många sätt den "manliga" här hemma och sambon mest "kvinnlig". Jag vill lära våra barn att det inte spelar någon roll vad dom gör så länge det känns rätt, är bäst utifrån deras egna unika person och så länge dom vågar tro på sitt egna värde oavsett om dom är stereotypa eller ej.

Karro

Men allvarligt talat, fattar verkligen inte varför alla gnäller på hur du klär DITT barn. Det är väl helt upp till er vad Selma ska ha på sig, varken jag eller någon annan ska tala om för er vad hon bör klä sig i och inte klä sig i.

Stå på dig, och låt ingen trycka ner dig/er genom sina kommentarer.. Antagligen så handlar det bara om avundsjuka

Sandra

Erica, det är ju så lamt att alltid hänvisa till "barnen i Afrika", alltså påtala att det alltid. finns större problem att lösa, större problem att diskutera. Med det argumentet så skulle vi ju inte behöva bry oss om bostadsbristen i Sthlm (för i vissa delar av Asien har dom inte ens hus HALLÅÅÅÅÅ SÅ OVIKTIGT), eller ens bry oss det minsta om arbetslösheten (vi har ju ändå så låg arbetslöshet här, värre i Ukraina TÄNK EFTER!!!). Funkar inte.

Moa

Genusdebatten är mycket större än kläder, men det är en del av det hela! För även om du uppfostrar din dotter jämställt så gör samhället tyvärr inte det då de möter rosa/gulligt/tjejigt. OCh även om du är den största delen i din dotters uppfostran så tar barn även intryck av andra. Rosa (lila, lavendel, pastell...) "pluttigt" kommer få mer gullegull-kommentarer än andra och det påverkar. Sen får man bedöma själv hur mycket och om man vill ha det så el ej.

Svar: Precis det jag skrivit i mitt inlägg också :)
Linda Blom

Alice

Åh vilken fin bild!

Stina

Så klokt skrivet! Tyvärr kommer denna diskussion inte vara över än på måååånga år - om ens någonsin..
Det är upp till var och en kan jag tycka, precis som flera skrivit. Sen är det ju som någon annan var inne på - Selma kommer välja sin egen stil sen i slutändan, och hon kan följa det spår ni idag kör, eller helt göra revolt och bojkotta den gulliga stilen. Oavsett - kommer hon med stor sannolikhet ha en god inställning i livet, vilket är det viktigaste.
En liten parentes till Junitjej's kommentar - det är knasigt! En bekant stod bakom en man i 35-årsåldern i en butikskedja med ett par shorts och en t-shirt i färgerna gult och grönt. Väl framme hos expediten så började han småprata och då nämnde att han shoppat present till en liten kille och var osäker på storleken. Expediten reagerade genom att snabbt säga "Men till en kille?! Nej, nej! Det där kan han inte ha, då tror ju folk att han är tjej! Kom med här så ska vi ta något annat till honom.."
Vad är det som säger att gult och grönt är tjejigt?!
Heja alla er (oss) som orkar och vågar trotsa detta löjliga tänk. 😊👍

Linda

Bara en nyfiken fråga hur du ser på saken 😊 Hur tänker du kring att ni sparar era föräldrardagar? Jag tycker jag hör så himla många som uttrycker att de har sååå många dagar kvar som om att det är en tävling att dom minsann har ekonomi att klara sig utan ta föräldrardagar. Men vad sparar man dagarna åt? De bränner ju inne när barnen blir 8år. Efter 6års ålder går de ju inte att va föräldraledig länge med tanke på att barnen då börjar förskoleklass. Sen självklart sommarlov mm är bra att utnyttja föräldradagar. Men som jag har fått 3 barn på 6år. Hade jag sparat alla dagar hade jag aldrig kunna använda dom innan de bränner inne 😆 Vad har ni för plan? 😊 Jag har känt att är det nångång jag definiivt inte vill ha tankar åt nåt annat än att va hemma och föräldraledig är när barnen föds och första 2åren. Men å andra sidan förstår jag att er situation fungerar bra. Ni har ju haft en dotter som sovit som en prinsessa i princip jämt väl? 😊 Mina barn har definitivt inte somnat tidig kväll och sovit till förmiddagen. Så där ska ni bara få en rejäl applåd och få ett grattis 😊😊😊😊

Svar: Jag tänker mig kortare förskoleveckor, gå ned i tid på jobb, långa somrar och längre julledighet m.m. Selma har absolut inte sovit bra jämt, tvärtom : ) Och det går såklart i perioder. Men senaste året har det för det mesta funkat bra och hon sover timm halv 9-9 i regel, från halv 8-8 på kvällarna. Hade hon inte gjort detta så hade det aldrig funkat att jobba som jag gör såhär länge : )
Linda Blom

Terese

Nä, nu måste jag bara få ur mig vad jag tänker o känner....

Att folk ens ska behöva kommentera andra människor. Du gör absolut ingenting emot någon lag eller så!
Att folk ens lägger sig i en annan förälders uppfostran, det är upp till var och en hur man gör. Inget man ska behöva förklara sig i.
Sen, varför läser ni här, ni som stör er en massa!

Alla har vi olika sätt att tänka, olika sätt att se saker på. Låt oss ha de. Stör man sig på nåt, ja men gör ett val - sluta läsa, eller inse att så gör/tycker hon de är inte jag, hon gör de hon tycker blir bäst.

Tycker det är så otroligt tråkigt att ge en människa så mycket skit, som faktiskt valt att dela med sig av sitt liv. Take it or leave it liksom!

Tack för mina tankar.
Älskar hur du delar med dig av ditt liv Linda!
All lycka till dig o din familj! <3

Kram Terese

Elin

Jag tycker hela genus diskussionen kring kläder har blivit så himla extrem samtidigt som jag förstår den till viss del, men jag tror faktiskt att vissa har tagit det så långt att de istället för att skapa ett självsäkert barn faktiskt skapar det motsatta. Om man som vuxen hela tiden försöker att leda bort ett barn från något så talar man ju indirekt om att det är fel val som barnen gör. Man kan ju inte säga till ett barn att "du får välja precis vad du vill i den här butiken" och sen säga nej eller bli besviken om en flicka väljer en docka tex? vad är det för budskap egentligen? "det är bra att du gör val meeen du måste göra ett val som jag tycker är rätt annars får du ingen utdelning". Det blir ju en konstant kuggfråga för ett barn där han/hon selektivt kommer att välja det svar som de vet gör dig nöjd och inte nödvändigtvis det som de själva känner/vill.
Jag har ett väldigt bra exempel på detta då jag för ett tag sedan hade ett rosa hårpuder som jag gjorde en rolig ombre med varpå en liten flicka i släkten tittar storögt på. Jag frågar om hon också vill prova, varpå hon nickar och ser lite busig ut, sen säger hon till mig lite tyst att "mamma hon tycker inte om rosa" varpå jag frågar "jasså varför då, har hon sagt det till dig?" varpå hon tittar lite förvirrat på mig och kanske själv inser att ingen faktiskt har sagt det till henne utan hon har fått den uppfattningen för att hennes mamma, med goda avsikter, försöker leda av henne från att välja tjejiga saker vilket hon då tagit som att mamma inte gillar färgen rosa, hon verkar alltså inte fattat det budskap som mamma egentligen försöker nå fram med.. så även om tanken säkert många gånger är bra så tror jag att det faktiskt också kan skapa en viss förvirring.

Nej jag säger så här! strunta i alla dessa extrema genusgliringarna och fokusera på beteendeuppfostran istället, hur lär man barn att ta negativ kritik utan att det påverkar deras självkänsla? hur lär man barn att stå upp för sin åsikt i lägen där vuxna försöker köra över dem(bara för att de kan)? Hur lär man barn att säga ifrån när de ser någon bli mobbad? hur lär man barn att avstå från människor som får dem att må dåligt? hur lär man barn att ta ansvar för sina misstag utan att behöva en tillsägelse om det? Hur lär man barn ha tålamod och tro på sin dröm även när det känns långt borta?.

Men framför allt hur lär man barn att se på livet med optimistiska glasögon i lägen där andra försöker få dem att se livet negativt?
Nej nu spårar jag iväg, men det är såna saker som jag tror är viktigare att ta en tankeställare kring än om man ska börja kalla brandman för brandhen eller om man ska sätta på sin pojke en rosa klänningen..

caroline

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article16139583.ab

Står helt på din sida. Du är en fantastisk mamma med en god moral och ett stort hjärta. Styrke kramar ❤️

Evelina

Så bra skrivet, fortsätt vara dig själv och skit i de andra som inte har något vettigt att komma med! Jag förstår ärligt talat inte varför alla ska lägga sig i hur man uppfostrar eller klär sina barn. Föräldrarna till barnet vet självklart bättre om hur barnet är och vad hon/han mår bäst av än alla som ser ens liv genom en dator/mobil... Mind your own business så att säga ;)

hannahuserar.blogg.se

Min uppfattning till varför en väljer att inte klä flickor i klänning men klär en pojk är att det inte blir ett gulligulligt bemötande pojken möts av ändå. Snarare tonas det tuffa bemötandet ner. Samma med om en flicka kläs i tuffare kläder. Hon bemöts då inte som en pojk i tuffa kläder gör, utan det gulliga bemötandet tonas ner. Jag har själv en dotter än så länge, så har ingen egen erfarenhet av hur en pojke skulle bemötas, men hur vår tjej bemöts olika beroende på vilka kläder hon har på sig känner vi verkligen av. Dock har hon aldrig ännu bemötts av det hårda, tuffa, som jag har uppfattningen om är vanligt för pojkar.

En annan grej som hade varit intressant att höra om är hur ni tänker kring val av leksaker till ert barn. :-)

Svar: Kan absolut skriva ett inlägg om leksaker också! : ) Men vi ger henne väldigt spridda och låter henne bestämma själv. Dock väljer hon själv till 99% av fallen dockor när vi är i affären eller när hon leker hemma. Men vi är hårt emot vapen m.m.
Linda Blom

Josephine Foto

Jag förstår verkligen vad du menar.
Jag tycker också att det är dubbelmoral att klä sina pojkar i "flickkläder" och vice versa med flickor. Min lilla pojke spatserar runt i klänningar och min stora gjorde det tills han blev fem år och blankt sa nej och då behövde han inte såklart. Om nu vår lilla som ligger i magen skulle visa sig vara en flicka kommer hon precis som mina pojkar bli erbjuden klänningar. För egentligen tycker inte jag att problemet ligger i flickkulturen utan jag avskyr pojkkulturen. Den som uppmuntrar till våld, tuffhet, att ta plats, självständighet o.s.v. Jag vill varken att mina pojkar och flickor ska fostras i den stereotypa pojknormer. Jag ser de "kvinnliga" egenskaperna som de vi borde eftersträva. Kvinnliga egenskaper är inte problemet utan de krav och normer som kvinnor och flickor oftast tillskrivs av sin omgivning.


I min drömvärld skulle vi sluta bemöta barnen för hur de ser ut och vad de har på sig helt. Och i den världen skulle det således inte spela någon som helst roll alls vilken sorts kläder vi skulle klä våra barn i. Men för att nå dit måste vi börja med oss själva. Vi måste göra förändringen i vuxenvärlden.

Men ja, om nu mina barn absolut måste (vilket det verkar vara) bemötas på olika sätt beroende på vad de bär för paltor på kroppen så väljer jag absolut de söta, värna, milda, mjuka bemötandet över det tuffa och coola alla dagar i veckan. Speciellt för mina pojkar. Det är pojk/manskulturen som är vårt problem.

Svar: Där håller jag med dig! Det finns en sak som vi är strängt emot när det kommer till bland annat leksaker till Selma - det är vapen m.m. Likaså skulle jag aldrig köpa någon form av vapen till mina vänners barn heller oavsett om dom är pojkar eller flickor. Noll tolerans liksom : )
Linda Blom

Eddie och barnen på Bristol Academy

Det är helt fantastiskt korkat att du faktiskt ens ska behöva bli ifrågasatt för vad du tar på din egen dotter för kläder...
Och Sandra du där uppe bland kommentarerna...Barnen i Afrika finns faktiskt,hur kan det vara lamt att minnas det?
Jag tycker att du låter som en alldeles särdeles klok mamma Linda. Anna

ERICA GREUS

Sandra, lamt? Vem fan bryr sig om hur andra klär sina ungar? Det jag menar med de är att de finns fan annat å lägga fokus på. Så trött på den här "kläd-diskussionen".

Bea

Sund och vettig! Jättebra skrivet :)

Kenia

Men snälla ni, varför måste det bli en så här stor grej och jättedebatt om hur man väljer barnkläder? Vad tusan har det för betydelse? Att man köper klänningar till flickor och skjortor till pojkar, är det inte det man alltid har gjort? Inte ger man barnen olika värderingar i livet på grund av det. Man uppfostrar heller inte på ett annat sätt bara för man har olika kläder till barnen. Varför är det uppdelat i två olika avdelningar på klädaffärerna? Jo, för att vuxna väljer olika modeller beroende på om man är man eller kvinna! Ingen som säger någonting om det? Är man värd mindre för att man väljer att köpa klänning om man är tjej? Nej, absolut inte, herregud! Varför måste det bli en så himla tjafs när det handlar om barn? Du Linda har tofs på Selma för att få bort luggen från ögonen, ja, men också för att hon ser jättesöt ut i dem och det vet du och säkert alla som träffar henne! Det är därför du väljer den sortens kläder åt henne, för du är en sådan mamma så som jag som gillar att din dotter ska vara fin men samtidigt väljer praktiska kläder när det gäller att leka i en park och trampa i vattenpölar. Inte är det någonting fel med det! Du ska inte skämmas eller låta någon ifrågasätta dina val för din dotter!! Man ska självklart inte berömma utseendet alldeles för mycket för man måste lära sina barn vad som egentligen är värt någonting hos en människa, men att inte ens vilja sminka sig framför sin dotter? Allvarligt?! Det värsta är att de flesta som läser det här kanske håller helt eller delvis med mig men aldrig i livet skulle våga erkänna det för det är inte politiskt korrekt. Man måste skriva och välja sina ord noga och ursäkta sina åsikter så att inte någon kan misstolka dem. Helt sjukt att det ska överdrivas så här!

Viktoria

Grejen är ju att som samhället ser ut nu så måste vi behandla barnen olika utifrån kön.

Min dotter kommer alltid bli bemött mjukt och få höra att hon är söt och fin. Hon kommer få lära sig att vara omhändertagande osv. Typiskt kvinnliga egenskaper.

Min son däremot kommer få höra att han är tuff och cool. Att det inte gör något om han bråkar för pojkar är pojkar.

Eftersom samhället ser ut så här (i väldigt korta drag) så kan jag inte behandla mina barn exakt lika. Det är mitt jobb att visa dem andra sidor än det som de kommer få lära sig genom andra vuxna, media, klasskompisar osv.

Så nej, jag skulle aldrig klä min dotter i en rosa klänning för hon kommer i ganska ung ålder få veta att rosa klänning förväntas hon ha. Men jag skulle klä henne i blått, grått, grönt och svart för att visa att hon får ha det också.

Charlotte Pedersen

Jag blir ärligt talat totalt chockad när jag läser ditt inlägg...
Jag förstår för det första inte alls hur folk orkar lägga sig i, hade de själva klarat av att bli så ifrågasatta som du blir?
För det andra... Hur kunde jag bli såpass "normal" som jag är utan allt detta snack om genus när jag växte upp?
Jag vet inte... Jag tycker att allt det här är urlöjligt! Min åsikt.. Respektera den så respekterar jag er andras. Alla är olika, alla gör olika, alla blir olika och allt och alla är/gör rätt på sitt egna sätt. Så länge ingen blir sårad eller skadad fysiskt eller psykiskt så är det väl inget att gnälla om eller?!
Bra skrivet, men tråkigt att du ens behöver skriva om detta.
You go girl! Tycker att er lilla familj är grym på alla sätt och vis!

Charlotte Pedersen

Jag blir ärligt talat totalt chockad när jag läser ditt inlägg...
Jag förstår för det första inte alls hur folk orkar lägga sig i, hade de själva klarat av att bli så ifrågasatta som du blir?
För det andra... Hur kunde jag bli såpass "normal" som jag är utan allt detta snack om genus när jag växte upp?
Jag vet inte... Jag tycker att allt det här är urlöjligt! Min åsikt.. Respektera den så respekterar jag er andras. Alla är olika, alla gör olika, alla blir olika och allt och alla är/gör rätt på sitt egna sätt. Så länge ingen blir sårad eller skadad fysiskt eller psykiskt så är det väl inget att gnälla om eller?!
Bra skrivet, men tråkigt att du ens behöver skriva om detta.
You go girl! Tycker att er lilla familj är grym på alla sätt och vis!

Therese

bra skrivet! Men om man skulle sluta se allt på det ytliga. Vad spelar de för roll vilka kläder barn har på sig? Om man blir annorlunda bemött med en klänning på så är de ju inte föräldras fel, det är Ju omgivningen. Nä, klä era barn som ni vill och lär dom vett istället.
Finns såå många barn som är respektlösa, elaka och fruktansvärt ouppfostrade! Koncentrera er på det! Bra blogg Linda!

Anna ML Holm

Bra skrivet! Jag gillar verkligen när du skriver att man inte "klipper håret för att bli fin" och inte säger "pojkar gör si och flickor så", men att det ändå är okej att berätta för sitt barn att hen är söt och vacker och sånt. :)

Anonym

Bra skrivet! Skulle jag få en son skulle inte jag klä honom i tex klänning (som jag skulle göra om jag fick en dotter) men när han är äldre och kan säga till själv vad han vill ha och han skulle vilja ha en klänning så skulle han få det. Likadant tvärtom, om min dotter skulle vilja ha "killkläder" så skulle hon få ha det.

Ida Nilsson

Det är precis som du säger, Linda! Jag är utbildad förskollärare och har läst om genus både en och hundra gånger. Genus handlar inte om kläder! Genus handlar om att bemöta barn/vuxna på lika sätt, att acceptera alla som de vill vara. Jag försöker säga till dem som kritiserar mig för att "vara utbildad och ändå klä min flicka i rosa" att bara genom att uttrycka sig så förstår jag att denne inte har tillräckligt stor kunskap för att egentligen yttra sig. Jag talar och behandlar flickor och pojkar likadant, jag ändrar inte mitt tonläge för att vara pluttinuttig mot flickor och strängare mot pojkar. Jag låter barn göra vilka val de vill i sin vardag, oavsett om andra tycker att det är flickigt/pojkigt. Så länge barnet har gjort valet själv! Och de kan ju såklart vara kläder, leksaker, tankar och idéer, vad som helst! _Att se saker ur ett genusperspektiv gör jag dagligen, inte allra minst på jobbbet, och det handlar inte om vilken färg jag har på min dotters kläder. Punkt :)

Tess

Jag är också genusmedveten och för mig handlar det om att ge mitt barn alla möjligheter, inklusive de som kan räknas som "stereotypa". Det enda vi inte tillåter just nu är leksaksskjutvapen, för vi tycker inte att en 4-åring är i behov av det, men annars har vi helt fritt. Han älskar rosa, lila och blått. Han leker med Turtles, My Little Pony, tv-spel, Lego av alla slag, dockor, uteleksaker (som t.ex. frisbee etc.), vattensprutor (han har sådana rör istället för de som ser ut som vapen), bilar, båtar, tåg, kojor..... you name it :-) Det handlar om förhållningssätt och att vi vuxna är bra förebilder. Att vi hjälper våra barn att hitta sin egen väg och att vi finns där för trygghet och kärlek. Jag förstår mig inte på dem som förbjuder rosa och dockor för sina pojkar. De som nedvärderar det "tjejiga" och indirekt lär sina pojkar att det "tjejiga" och tjejer är sämre. Det "tjejiga" måste uppvärderas tycker jag. Det ska inte vara skämmigt för en pojke att leka med My Little Pony.

Ika's USA

Detta är så himla intressant! Det har nästan blivit skamligt att klä flickor i rosa och pojkar i blått i Sverige. Jag bor i Texas och här är det tvärtom. Vilket inte heller är bra. Det är så svårt att veta hur man ska förhålla sig. Jag var på ett gender reveal party här i Texas igår och jag var nästan rädd för att skriva om det i bloggen eftersom det är så extremt kontroversiellt i Sverige där de flesta av mina läsa är.

Sara

Tycker du är så otrolig sund i ditt tänk ! Vi är precis likadana i min familj och jag tycker det funkar bäst så. Om Nova skulle vilja klä sig i andra kläder får hon göra det men inte så att vi undviker färgen rosa, då jag tycker det är otroligt fint :) Tycker att man ska göra det som känns bäst för varje familj :)

Ulrika

Fasen vilket bra inlägg!! Du har gått ner på djupet i detta med genus, håller med dig om allt. Så sjukt bra! :)

ricardofe3

Original project
http://arab.egypt.adultnet.in/?entry-tracy
wright suara tyra memorial eramuslim.com