Ambassadör för BeSafe

Jag kan stolt meddela att jag förra året blev tillfrågad att bli ambassadör för BeSafe. I år träder det i kraft och idag packar jag, två vänner och deras kids (Selma blir hemma med mormor) in oss i bilen och åker mot Linköping, möta upp två tjejer till - för att sedan utbilda oss i ämnet barnsäkerhet i bil. Jag är så otroligt glad för det här!! Är det något som är viktigt, men många lider otrolig brist på kunskap gällande, så är det just att åka säkert i bil. Många vänder sina barn alldeles för tidigt och det är förenat med livsfara. Oavsett om barnet är lång vid 3 års ålder, så är det inte alls bra att vända dom framåt. Visste ni att påfrestningarna på nacken är 5 gånger mindre i bakåtvänd stol än framåtvänd?
 
Jag är så tacksam för att jag skall få ännu mer kött på benen, mycket för vår egen skull när det kommer till Selma. Men också för att kunna sprida kunskapen vidare. Vi skall få vara med i krocktester o.s.v. och ja.. Jag får be att återkomma! Men jag skulle gissa på att jag kommer må ännu mer illa av att se små, små barn åka framåtvända i fortsättningen : )
14
Eva

Jag har en fråga du gärna få ta med dig ang bilsäkerhet.
Alla dessa tester som görs, kollar man även påkörning bakifrån? Tänker att det är ju ett av de vanligaste sättet att bli påkörd och då borde ju framåtvänd barnstol helt plötsligt vara bättre...eller tänker jag fel...

En sak jag funderat på länge när de kommer till just barnstolar.

Cissi

bra sak att sprida tycker jag! Vi "tvingade" Emma att sitta bakåtvänd tills hon var över 4... På slutet var set dock rätt tajt med plats :)

Matilda

Jag undrar hur de på besafe och du tänker när man har ett barn som VÄGRAR sätta sig i bilen för att det är trångt, mitt barn är stort han är lång och stor och han fick inte plats, fick panik så han har åkt framåt sen han var lite över tre. Det är så lätt att sitta på höga hästar när man har ett litet barn eller ett barn som inte bryr sig. Men för oss var varje resa en plåga och ett ångestmoment. Vi vill ju gärna tänka säkerhet med, men ibland måste man se till sitt barn med.

Svar: Det handlar ju inte som "att sitta på höga hästar" eller att "dom med små barn" har det enklare. Det är ju bevisat att det är SÄKRAST att ha ett barn vänd bakåt. Väljer man ändå att vända framåt för att det inte funkar osv är det väl upp till varje förälder. Men faktum kvarstår - det finns otaliga förskningar och tester som bevisar att det som sagt är säkrast att åka bakvänd upp till minst 4-5 års ålder :)
Linda Blom

Sandra

Jag har en son som snart är 3 år och kommer inte så länge till få plats bakåtvänd. Vi känner stor stress inför detta och vill inte vända honom.. Han har knänen upp mot bröstet och sitter enligt honom inte skönt. Vi har en stor bil och en av de största stolarna för bakåtvända barn, alltså den för långa barn.. Jag önskar sååå att han kan sitta bakåtvänd i några år till men hur ska man göra när barnet inte längre får plats?

Linda Cathrine Liljemalm

Åh vad spännande det låter och ett så otroligt viktigt ämne. Som du säger finns det nog en otroligt stor okunskap (har hört förklaringen att barnet sitter ju i baksättet så framsättet tar emot som skydd, som förklaring till varför barnet sitter framvänt, man blir ju mörkrädd). Nu finns det ju självklart undantag men jag tro många relaterar till sig själva och tycker att det skulle vara för trångt, men sanningen är ju den att vuxna är mycket mycket stelare än barn.

Ska bli superkul att följa vad ni får lära er!

Ida Nilsson

Jag förstår dina tankar, det är mycket man kanske inte vet angående säkerhet på många sätt. Man försöker ju läsa på och sådär, men det sägs så olika överallt!

Magdalena

Om barnet är för lång och stor för att åka bakåtvänd vid 3 års ålder så är det ju otroligt mycket säkrare att sitta i en stol som är framåtvänd och passar än att sitta bakåtvänd i en alldeles för liten stol som inte ger något stöd alls för huvud och nacke för att barnet är för långt. Testerna är oftas bara för frontalkrockar med... Man väljer ju inte direkt hur man krockar...

Anonym

Nej det är inte otroligt mycket säkrare att sitta i en framåtvänd stol även om det blir ont om plats för benen, eller lite stöd ,Magdalena. Det handlar om påfrestningen för nacke och huvud vid en kollision.

Emelie

Oj, det märks att mer info om barnsäkerhet i bil behövs. Idag kan barn upp till ca 120 cm åka bakåt i dagens moderna stolar. Väldigt få 3-åringar är 120 cm. De flesta stolar får montras med 1/3 utanför sätet för mer benutrymme. Tar man dessutom av skorna blir det ännu bättre benutrymme. Även om man tar hänsyn till påkörning bakifrån så är det 5 ggr säkrare att åka bakåt. Det är mycket större krafter i frontalkrockar där krafterna kommer från olika håll och möts. 1/3 av huvudet får vara över kanten på stolen, dvs ögonen får vara i höjd med stolens kant. Källa ntf.se. Jag har själv en normalstor femåring som åker bakåt utan problem.

Emelie

Dessutom är det jag som förälder som bestämmer hur mitt barn ska sitta i bilen. Inte barnet.

På Selmas gata

Jättebra ämne! Vi kände samma sak att det är så otroligt mkt säkrare att sitta bakåtvänd att vi gjorde så under lång tid. Jag minns en otroligt tragisk bilolycka för några år sedan då en barnfamilj frontade en buss och tre av fem dog. Den enda som var i stort sett oskadd var en liten tjej som satt bakåtvänd. Då fattar man ju vilken skillnad det gör.

Men visst är det inte så lätt när man har barn som sitter trångt, det kändes inte jättekul. Han växte på nåt väldigt där ett tag. För oss var det ändå självklart att det var viktigare med säkerheten, även om jag önskar att man kom på nån vettig lösning så att långa ben på små barn inte hindrar föräldrar från att ha barnen bakåtvända. Man får ta pauser helt enkelt om man ska åka långt... Vände när han var runt fyra, men jag kan nojja än. Helst vill jag ha honom bakåtvänd tills han är i medelåldern ungefär:-)

Annster

Vad roligt :)

en lång man på resa

Om ni inte har något bättre för er så tycker jag bannemej att ni ska gå in på min bloggjävel och låta er underhållas. Bli ni underhållna får ni mer än gärna gilla inlägget! Kram!
http://enlangmanparesa.blogg.se/?tmp=982248

Anonym

Hej! Har en liten fråga. Vi har en barnbilstol med Isofix som går att använda båda vägar, i frontläge har den ett upprätt läge och ett viloläge som gör att nacken belastas lika lite som bakåtvänt. Är det då fortfarande säkrare att åka bakåtvänt?

Svar: En bilstol som går framåt kan aldrig jämföras med en bakåtvänd. Nackens påverkan i en framåtvänd är helt annat än bakåtvänd! :)
Linda Blom