VTI - en utbildning i barnsäkerhet i bil

Som ni redan har förstått så var jag och 4 andra Besafe-ambassadörer iväg till Linköping och VTI - Statens väg- och transportforskningsinstitut igår. Detta är ett helt oberoende ställe som testar alla stolar och det är även här som deras laboratioriechef Tommy Pettersson tog fram möjligheten att PLUSTESTGODKÄNNA bilbarnsstolar. 
Jag fick lära mig så sanslöst mycket under den här dagen att jag blir helt snurrig av tanken på att få ned allting i inlägg. Därför kommer jag att göra så att jag delar upp det hela i stycken, men även olika inlägg. Det är för viktiga saker för att utelämna delar helt enkelt. 
 
Vad är VTI?                                                                          
Statens väg- och transportforskningsinstitut är ett internationellt forskningsinstitut, dom har många uppgifter, däribland att krocktesta och godkänna/icke godkänna samtliga bilbarnstolar på marknaden. (Jag vill verkligen förtydliga att den enda relation VTI har till BeSafe är att dom testar deras stolar).
 
Vad är PLUSTESTGODKÄNNANDE?                                          
Såhär ligger det till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare. Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Visste ni föresten att det inte finns en enda plustestgodkänd framåtvän eller kombinerbar stol på marknaden idag, av just den anledningen att det inte kommit någon sådan typ av stol som klarar av att skydda barnets nacke som i en bakåtvänd?
 
Sverige har låga dödssiffror jämtemot övriga världen, men..  
Tack och lov har vi i Sverige betydligt färre döda barn i trafiken än många andra delar av världen. Detta p.g.a att vi faktiskt har mycket kunskap om vikten av att barn skall åka bakåtvända så länge det bara går. Men faktum är att vi fortfarande behöver upplysas och bli bättre på det även vi. Många byter till framåtvända stolar för att föräldrarna själva tycker att barnet ser ut att ha det trångt om benen. Kanske har man själv reflekterad över det, frågat barnet, frågat igen och så plötsligt snappar den lilla kraken upp att "mamma säger.." och så är bollen i rullning. Om barnet blir för stort för en stol, så går oftast inte tanken till att det kanske finns en annan bakåtvänd stol med möjlighet att kunna sitta så ännu längre. Givetvis är det så att ett barn någon gång kommer att bli för stor för en bakåtvänd stol någon gång, och då finns det tyvärr inga val - då måste man byta till en framåtvänd. Men att skylla på att barnet är sur, sitter trångt om benen, mår illa eller klagar bör väga så lätt om man jämför det mot att risken att dö. Ett stort jämfört med ett litet barn i samma ålder är ju inte mer utvecklat i nacke m.m. Faktum är att man på VTI inte alls rekomenderar att ett barn på 4 år skall vändas framåt. Det finns ingen anledning att vända om barnet fortfarande har en längd och en vikt som passar en bakåtvänd stol på marknaden. För mig är ett barns säkerhet det viktigaste, oavsett om det betyder att det kostar mycket mer, man tvingas offra plats i bilen eller kanske t.o.m. borde byta bil. Att man inte känner att man har råd, eller faktiskt inte har råd rent generellt. Men då tänker jag att det kanske är värt att dra in på något annat, sälja av någonting mindre viktigt eller liknande. För är det något jag inte har råd med - så är det att förlora mitt barn.

Men om man blir påkörd bakifrån då?                                 
3% av olyckorna sker i krock bakifrån, då oftast i lägre hastigheter. 60%(!!!) sker framifrån i frontalkrockar.


Vi fick vara med under två krocktester, en framåtvänd stol och en bakåtvänd. Dockan föreställde en 3-åring och "bilen" körde i 50km/h. En hastighet som kanske låter ganska låg, men som innebär en otrolig kraft. Tänk er dessutom att vi oftast kör betydligt snabbare än just 50km/h. Ärligt talat så var dessa krocktester som en riktig käftsmäll! Nog har jag varit noga med att jag tänker ha Selma bakåtvänd i många år till, så länge det är möjligt storleksmässigt, oavsett ålder. Givetvis blev jag ännu mer säker efter dessa tester, men så även illamående. Jag blev frustrerad över att det finns människor som motarbetar det här med bakåtvänd bilbarnsstol, inte bara här i Sverige, men framförallt i andra delar av världen. Det är ju så självklart egentligen.
 
 
Det här är väldigt intressant tycker jag. Dessa tjocka "järnpinnar" är alltså vad bilstolen krockar emot - återigen - i 50km/h och ni ser nedan vad som händer. Tänk er då påverkan på ett barns nacke med ett tungt huvud i en sådan krock. Det existerar inte whiplash-skador på barn som hos oss vuxna. Deras nacke är inte utvecklad som vår och därmed är det snarare en "av eller på"-effekt vi pratar om. Antingen har barnet en fruktansvärt tur, men mest troligt klarar dom det inte.
 
En annan intressant och tänkvärd sak vi fick möjlighet att prova var denna hjälm. Tommy kallade fram mig inför gruppen och jag fick sätta den på huvudet. I förhållande till min vikt tog han fram att denna hjälm speglade vikten en 1-åring känner av sitt eget huvud. Huvudet utger 6% av vikten på vår kropp som vuxna - en 1-åring hela 25%. Det har helt otroligt tungt och tanken av att dom skall hantera den tyngden vid en bilolycka fick mig nästan att börja gråta. Små små oskyldiga varelser!!
Man kan tro att dessa dockor är stenhårda träbitar i princip. Men faktum är att den var väldigt realistisk.
 
Detta är Sveriges allra första plusgodkända stol - En BeSafe iZi Kid X2. Hurra!! : )
 
21
Milllans

Så himla viktigt budskap och tack Linda för att du sprider den här informationen. Mollie kommer att åka bakåtvänd till det helt enkelt inte finns fler bakåtvända stolar. Kram

Svar: Det glädjer mig att höra : ) Det blir samma sak hos oss! Kram!
Linda Blom

Malin S ♡

Har läst mängder om trafiksäkerhet för barnen o valt stol med omsorg (plus testad såklart 😆) men tycker att det aldrig kan sägas för mkt om detta ämne! Underbart att läsa ditt inlägg o ja hoppas åtminstone några vänder tillbaka sina barn, kanske just detta inlägg en dag räddar dom!

Svar: Åh! Jag hoppas verkligen det <3
Linda Blom

tommy

häftigt

Annster

Ser ut att vara en väldigt viktigt och värdefull utbildning :)

Anonym

Tråkigt

Robex Lundgren

finna bilder

Kajsa A

Så jäkla bra att detta uppmärksammas å att du sprider info!! TACK :D går det inte få ut nått klipp på fb som vi alla kan hjälpa till att dela vidare. Sån här information måste nå så många som möjligt! Nu är jag kanse lite väl positiv men tänk om en fb-spridning på ett klipp kanske kanske tom kunde få upp ögonen för övriga länder i världen också? :)

Svar: Det går ju att sprida länken till mina inlägg också :D
Linda Blom

Sara J

Jag fick en kusin i höstas och jag misstänker att hans föräldrar kommer byta till framåtvänd stol vid minsta gnäll från barnet. Har du några tips på vad man kan använda för argument mot det? Jag tror inte jag kan få dom att titta på klippen som du la upp i förra inlägget tyvärr. Det är redan lite kämpigt mellan oss då jag la en kommentar om att dom har otroligt mycket plast till barnet, kemikaliefyllda våtservetter vid blöjbyten osv. Vilket jag är emot, huden är vårt största organ och alla dessa kemikalier hamnar inne i kroppen. På ett litet oskyldigt barn!

Alltså det är ju egentligen inte min fight att ta, det är två vuxna människor som är 40+ och borde veta bättre, men jag tror inte att dom gör det. Och det är ju bara min lilla oskyldiga kusin som skulle drabbas av det om någonting hände. Vad kan jag säga till dom om det visar sig att barnet hamnar framåtvänd tidigt? För att markera att det inte är okej? Jag vill ju inte att min kusin ska dö bara för att hans föräldrar är okunniga och lata..

Själv är jag 22 år gammal och på härliga 90-talet när jag och min bror var liten så var väl inte barnstolarna riktigt lika utvecklade som dagens stolar. Jag hamnade framåtvänt rätt så tidigt, var väldigt lång som barn, och min bror hade problem med höfterna och i bilen fick mamma och pappa spänna fast liggdelen från vagnen i baksätet med honom i och ett nät över.. Ja. Vad ska man säga. Vi lever ju i alla fall! Även om mamma nu i efterhand undrar hur tusan det kunde vara rekommenderat av BVC osv att vi skulle åka runt sådär..

Annelie - mamma till Tyra

Kan du inte börja att videoblogga lite? :) det skulle vara fantastiskt roligt :)

Sara

Önskar att fler tog sig tid att läsa på om just bilbarnstolar och dess säkerhet. Vi har typ världens längsta 3,5 åring och passagerarsätet sitter så långt fram som det går. Vi har en stor Saab så det finns gott om plats. Vi kommer nog tyvärr(!) behöva byta när han är fyra. Men vill vänta längre såklart.
En annan sak som jag tänker mycket på är föräldrar som sätter sin barn i fram. Jag personligen skulle aldrig ha mitt barn i framsätet. Min sambo har jobbat med krocksimulering så efter dom hemska bilderna man har sett är det nästan lika illa som att ha en framåtvänd stol i bak!
Tack för ett bra inlägg! 😊

Louise

Sådant är alltid intressant! :D

Malin Wederberg

Vad intressant! :) Kul att springa på dig i butiken idag. Du är så trevlig! Nu ska jag bara komma på hur jag ska göra så att hon inte tar av sig solglasögonen hela tiden.

Eva Karlsson

tack för denna viktiga information. Hur länge håller stolen du skrev om längst ner? Ska köpa en sån nu till Theo har jsg bestämt!!! O Noel ska jsg definitivt vän

Anonym

defintivt vända bakåt igen. Tror hans stol. Är upp till 25 kilo :) tack för jäääätte viktig information Linda 💕

Johanna Törnqvist/HannahSthlm

Spännande! Man kan aldrig lära sig för mycket om säkerhet! :)
Har en tävling just nu på min blogg där jag lottar utt 2 fina armband med berlock från GIVE HOPE ( till förmån för barncancerfonden). Kika gärna in och var med! Ha en fin kväll! xoxo

Kajsa A

Så jäkla bra att detta uppmärksammas å att du sprider info!! TACK :D går det inte få ut nått klipp på fb som vi alla kan hjälpa till att dela vidare. Sån här information måste nå så många som möjligt! Nu är jag kanse lite väl positiv men tänk om en fb-spridning på ett klipp kanske kanske tom kunde få upp ögonen för övriga länder i världen också? :)

Maddo -BF 20 mars

Tack för ett informativt inlägg. Vi väntar barn i dagarna och har ett babyskydd från besafe. Väldigt intressant att höra om detta.
Ser fram emot de andra inläggen :)
Är det någon som vet om det är säkrare att placera sitt barn i framsätet eller i baksätet?

Svar: Baksätet är alltid säkrast : )
Linda Blom

Linda

Jag tycker att MÅNGA skyller på att deras barn är åksjuka. Min bakåtvända lillkille kräks tyvärr ofta i bilen, men hellre kräks än bruten nacke tänker jag. Invirad i handdukar är han alltid...

Sedan skyller de på att barnet inte får plats. Jag känner inte många som har längre barn än mig (ligger på översta längdkurvan), konstigt att de fick plats till 4,5 år. Normallånga barn borde kunna sitta till 5,5 år?? Minst!! Jag blir så förvånad att de flesta vänder sina barn framåt vid fyra, man går efter längd/vikt INTE ålder...

Anonym

Tycker det är väldigt viktig information du delar med dig av och min lilla kille kommer sitta bakåtvänt så länge det går, men jag kan inte förstå hur man väljer att låta sitt barn sitta invirad i handdukar och spy när man åker bil.

Svar: Att spy i bilen istället för att riskera döden ser jag absolut som rätt alternativ :)
Linda Blom

Jenny Nilsson

Så otrolig viktigt ämne, och om hälften av landets småbarnsföräldrar tog till sig så hade jag vart nöjd! Allt för ofta ser man småbarn framåtvända i bilar och jag blir förbannad! Man undrar ju hur de föräldrarna tänker, alla vet väl att barnen är säkrare bakåtvända så länge som möjligt?
Har en 2,5 åring här hemma, ca. 18kg och metern lång. Min sambo tyckte att vi skulle vända barnet, då benen är liiite böjda, men gissa om jag blev förbannad! Här ska inte vändas förren ungen är dubbelvikt! (skämt åsido :))

Tack för att du tar upp detta livsviktiga ämne!
Är det okey om man länkar till detta inlägg på Facebook? :)

Svar: Åh! SJÄLVKLART är det okej att du länkar vidare <3
Linda Blom

Maria

Vi ska precis snart byta till vår yngre dotter, från babyskydd. Jag blev så glad och tacksam att du skrivit och berättat om det här! Det blev så himla mycket lättare att välja stol.
Och, vår äldre dotter var (är) lika liten som Selma, kunde också få plats i ett babyskydd länge, länge =) Men så tacksam jag varit då hon ledigt kunnat sitta bakåtvänd och bekvämt länge. Hon är 7 nu och det är inte alls länge sedan vi vände henne.

Superbra inlägg!! Finns det någon man ska vara noga med så är det trafiksäkerheten!