VTI - en utbildning i barnsäkerhet i bil

Statens väg- och transportforskningsinstitut är ett internationellt forskningsinstitut, dom har många uppgifter, däribland att krocktesta och godkänna/icke godkänna samtliga bilbarnstolar på marknaden. (Jag vill verkligen förtydliga att den enda relation VTI har till BeSafe är att dom testar deras stolar).
Såhär ligger det till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare. Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Visste ni föresten att det inte finns en enda plustestgodkänd framåtvän eller kombinerbar stol på marknaden idag, av just den anledningen att det inte kommit någon sådan typ av stol som klarar av att skydda barnets nacke som i en bakåtvänd?
Tack och lov har vi i Sverige betydligt färre döda barn i trafiken än många andra delar av världen. Detta p.g.a att vi faktiskt har mycket kunskap om vikten av att barn skall åka bakåtvända så länge det bara går. Men faktum är att vi fortfarande behöver upplysas och bli bättre på det även vi. Många byter till framåtvända stolar för att föräldrarna själva tycker att barnet ser ut att ha det trångt om benen. Kanske har man själv reflekterad över det, frågat barnet, frågat igen och så plötsligt snappar den lilla kraken upp att "mamma säger.." och så är bollen i rullning. Om barnet blir för stort för en stol, så går oftast inte tanken till att det kanske finns en annan bakåtvänd stol med möjlighet att kunna sitta så ännu längre. Givetvis är det så att ett barn någon gång kommer att bli för stor för en bakåtvänd stol någon gång, och då finns det tyvärr inga val - då måste man byta till en framåtvänd. Men att skylla på att barnet är sur, sitter trångt om benen, mår illa eller klagar bör väga så lätt om man jämför det mot att risken att dö. Ett stort jämfört med ett litet barn i samma ålder är ju inte mer utvecklat i nacke m.m. Faktum är att man på VTI inte alls rekomenderar att ett barn på 4 år skall vändas framåt. Det finns ingen anledning att vända om barnet fortfarande har en längd och en vikt som passar en bakåtvänd stol på marknaden. För mig är ett barns säkerhet det viktigaste, oavsett om det betyder att det kostar mycket mer, man tvingas offra plats i bilen eller kanske t.o.m. borde byta bil. Att man inte känner att man har råd, eller faktiskt inte har råd rent generellt. Men då tänker jag att det kanske är värt att dra in på något annat, sälja av någonting mindre viktigt eller liknande. För är det något jag inte har råd med - så är det att förlora mitt barn.
Men om man blir påkörd bakifrån då?








Så himla viktigt budskap och tack Linda för att du sprider den här informationen. Mollie kommer att åka bakåtvänd till det helt enkelt inte finns fler bakåtvända stolar. Kram