Det här med fotografering på förskolor..

Selma i november 13, november 14 samt oktober 15. Ett år mellan bilderna <3
 
Idag hängde koden för årets fotografering i Selmas fack på förskolan. Fotografen i mig sprätte till av förväntan, men mamman i mig blev rörd till tårar. Herregud min lilla älskade unge.. Hur är det möjlgt att älska någon så gränslöst?
 
Det är med enskild fotografering på förskolorna runtom i landet råder det delade meningar om. Jag vet att det varit på tal i ganska många år att pedagogerna känner att det blir för mycket jobb eller inte har möjlighet på annat vis och därmed undviker enskilda bilder, medan många föräldrar såklart ser det väldigt betydelsefullt med bilderna. På Selmas förskola ansvarade pedagogerna för gruppfotograferingen och sedan hade dom kallat in fotografen en eftermiddag från klockan 14:00 en annan dag där föräldrarna fick avgöra och sedan ansvara hur dom ville göra med sitt/sina barn. Det måste jag säga är en otroligt bra lösning för alla parter : )
 
Tidigare har vi bokat tider på öppna förskolor, för Selma började ju inte gå 15h / vecka förän augusti i år och det har funkat precis lika bra det. Dessutom vet jag att man i Karlstad kan kontakta skolfotograferna och boka en tid själv, gå dit, fotograferas och sedan får man betala för bilderna man beställer. Precis som på förskolorna alltså. Så det kanske är värt att kolla upp för er föräldrar som har barn på förskolor som inte anordnar denna typ av fotografering? Det må vara stela, uppstyrda bilder och inte alls i klass med andra fotograferingar. Men jag måste säga att dessa är otroligt roliga att ha, speciellt som vi har bilder från ALLA år på mig och min lillebror som små också.
12
emma

så himla söt!
Längtar ännu mer till min bebis när jag ser dessa bilder :)

Diana

Jag tycker alltid att det är så jobbigt när andra försöker ta beslut åt mig för hur jag ska göra med mina barn och vad som är bäst för mina barn och min familj.
Det var en bra lösning tycker jag, rättvist också för alla tänker olika och alla vill olika. Jag hade blivit jätteledsen om jag inte kunde få mina enskilda bilder på mina barn.
Samma som att jag inte får se mina barn lussa på Lucia och sånt, känns hemskt tråkigt, vem ska dom lussa för om inte för mig. Man vill se dom stolta bredvid sina vänner, på sin förskola, där dom kan "visa upp" sin andra värld för oss föräldrar.. men här får vi inte det. Vi får inte delta i nått förutom föräldramöte typ.

jaja, skönt att det löste sig till det bättre för er.
kram

Anonym

De slutade med porträttfotografering på när Samuel var fyra år så jag har inga porträttfotograferingar från Alex och Idas förskoletid. Himla tråkigt tycker jag. Det var bra att du skrev om det för jag visste inte man kunde göra så. Måste ta reda på om det finns den möjligheten här där jag bor.

Hanna

De slutade med porträttfotografering på när Samuel var fyra år så jag har inga porträttfotograferingar från Alex och Idas förskoletid. Himla tråkigt tycker jag. Det var bra att du skrev om det för jag visste inte man kunde göra så. Måste ta reda på om det finns den möjligheten här där jag bor.

Elin

Men plutten, så söta bilder.

Btw: ditt inlägg om sned mage var en av förra veckans mest klickade blogginlägg på startsidan förra veckan. http://vardagselin.blogg.se/2015/november/veckans-klickisar-2.html

Svar: Åååh vad roligt <3
Linda Blom

Sara

Anledningen till att man ofta inte bjuder in till luciatåg osv som Diana nämner är på grund av att föräldrar fotograferar och lägger ut på sociala medier utan en tanke på att andras barn också är med på bilderna. Barn som kan leva med skyddad identitet bland annat. Därför är det stoppat i kommunen där jag jobbar, barnens säkerhet går före föräldrars behov av att se sina barn sjunga lite luciasånger. Om föräldrar kunde lägga undan kameror och bara titta på luciatåget, absolut då hade vi kunnat fortsätta lägga tid på det, men som det är nu med föräldrars behov av att lägga upp sina barn på internet, nej. Vi har på min lilla förskola hela 4 barn med skyddad identitet, vi kan inte riskera deras säkerhet.

Gruppfotografering sköter vi pedagoger tillsammans med fotografen, vi i personalen får sedan varsin kopia av bilden (varför vi får det har jag inte riktigt förstått faktiskt) och en bild sätts upp på avdelningen. Gruppbilden delas inte ut till föräldrar, av samma skäl som jag nämnde ovan. Vill föräldrarna ha egna bilder på sitt barn (som de superfina bilder du visar i inlägget!) så finns fotograf på plats mellan viss tid och då har föräldrarna chansen att sköta det med sitt barn, det har inte vi i personalen tid för.

Emma Halvarsson

På min sons förskola knäpper de inga kort, tråkigt nog. Men jag hade ingen aning om att man kanske kan kontakta företaget som knäpper kort om en egen fotografering :) Selma är så humlans söt på bilderna! :)

sandra

Mina förldrar har pungat ut med mkt pengar genom åren för skolfoto, klassfoto och skolkataloger för både mig och min bror :) Men det är underbart att ha bilder från klass 1 (well dagis också iofs) till studenten :') Mormor hade våra bilder inramade o även i vårt kök hängde senaste skolfotona inramade :) Min pappa fotade mkt, mest när vi var yngre och sen mest vid speciella tillfällen, men några andra studio/porträttfoton har vi inte på det sättet. Så de har varit till enorm glädje !

Anonym

Vi tar själva ett gruppfoto en dag när alla är närvarande, om hela terminen skulle gå utan att alla är där samma dag så tar vi flera små gruppkort och klipper ihop. En gruppbild kan vara kul :-)
De enskilda kände vi att det tar tid från verksamheten och egentligen inte vår sak, vill föräldrarna ha porträttbilder så är det ju samma sak att boka in en tid hos fotografen själv och ta dessa :-) Sedan ska förskolan vara kostnadsfri och många känner tyvärr ett köptvång fast de inte har pengarna.. Det har tyvärr kommit ftam på utvecklingssamtal.

Men fin, fina Selma!

Mikaela

På lillebrors förskola har de slutat med fotografering vilket jag tycker är jättetråkigt.Speciellt med tanke på att det va vi föräldrar som va med vid de enskilda fotona.Jag har foton på storebror från varje år men bara ett år med lillebror.Vi gjorde så jag och min man att vi bokade en privat fotografering i stället.

Emma

På dotterns förskola tar de varken gruppbilder eller enskilda foton av fotograf. Av den enkla anledningen att förskolan ska vara avgiftsfri bortsett från den månadsavgift vissa betalar. Eftersom det är många som skuldsatt sig eller känner tvång att ta bilder är jag helt för att man slopar det på förskolan. Vill man ändå få ett sådant foto kan man göra det privat.

Sen så tar personalen själva bilder på barnen i leken som vi föräldrar kommer få ta med oss hem när barnen slutar på förskolan. Dessa bilder får man skriftligt godkänna att personalen tar och nekar man så tas det inga bilder på de barnen

Ella

På min dotters fötskola har de fotograferingen på en söndag. Man får bika tid den dagen och sedan gå dit/ta hand med sitt barn. Det tycker jag är en superbra lösning!