Det finns visst livsfarliga bilbarnstolar på den svenska marknaden

På bilden sitter Selma i BeSafe iZi Modular RF i-Size, bakom står Colins babyskydd i samma familj som passar på samma bas. Sjukt smidigt, bra och dessutom plusgodkänd samt godkänd för i-size.. Läs mer om koceptet här.
 
 
Att barn skall sitta bakåtvänt upp till helst 5 års ålder är den rådande rekomendationen, men gärna längre om det är så att barnet fortfarande får plats rent storleksmässigt i en bakåtvänd bilbarnstol. Detta beror på att små barn har helt andra proportioner än vi vuxna och huvudets storlek och tyngd i förhållande till kroppen är enorm. Belastningen på nacken vid en frontalkrock kan därmed leda till fruktansvärda följder, till och med döden, på små barn.
 
Till saken hör även att det kvittar om ett brn på 2,5 år väger 9kg eller 15kg, för det är med åldern som skelett, muskulatur och framförallt huvudets propotioner blir annorlunda och kroppen blir bättre och starkare på att hantera en krock. Åldern alltså, inte storleken på barnet! 
      Det som händer med ett större barn rent längd och viktmässigt jämförelsevis med ett mindre barn i samma ålder är att benen blir mer böjda i en bakåtvänd stol. Detta är dock inget problem ur säkerhetssynpunkt och en stol är inte helt urvuxen förän ögonen/toppen på örat passerat stolens högsta punkt. Barn klagar sällan på att sitta med böjda ben, sitta skräddare eller liknande, men skulle det så vara finns en lösning - planera in stopp och bensträckare under längre bilturer! Givetvis finns det undantag där barnen är kraftigt mycket längre än genomsnittet, men det är sällan en 4-5 åring inte kan sitta i någon av marknadens bakåtvända bilbarnstolar. Trots detta sitter många barn framåtvända.
 
- I åldersgruppen 0-2 år åker sex procent av barnen framåtvända.
- I åldersgruppen 3-4 år åker 55 procent av barnen framåtvända. 
- I åldersgruppen 4 år åker hela 90 procent av barnen framåtvända.
Källa: NTF 
 
"Det finns inga farliga stolar, då skulle dom inte få säljas i Sverige"
I Sverige är vi utan tvekan bäst i världen på barnsäkerhet i bil. Men sanningen är den att det faktiskt finns totalt livsfarliga stolar på den svenska marknaden också. Detta beror på att stolarna är testade i övriga Europa, får bra betyg där och ett godkännande då standarden och säkerhetskraven inte alls ligger i takt med Sveriges. Stolarnas omdömen refereras därför till de testerna som gjorts och på så vis blir föräldrar idag lite lurade. Eftersom att Sverige ingår i EU så kan vi inte sätta egna regler och lagar gällande detta, även om vi skulle vilja.
 
Kombistolar framstår som bra, när det i själva verket är en stol som skall användas endast bakåtvänt - aldrig vändas framåt. Är stolen urvuxen i bakåtvänt läge så är den det även framåt. Är den inte urvuxen i bakåtvänt läge, ja då finns ingen anledning att vända på den heller.
Ett annat alternativ på farliga stolar är balkstolar där barnet "sitter fast" genom en justerbar bygel - stort NEJ! Barnen riskerar att slungas ut från stolen vid en kollision.
Det man även skall tänka på är att vid framåtvänt åkande bör inget annat än det interna bältet i bilen användas, ett exempelvis femfunktsbälte i kombination med framåtvänt åkande håller barnets kropp fast och nacken/huvudet får en dödlig påfrestning.
 
Så hur väljer man rätt stol?
Jag skulle rekomendera er att titta efter ikonen för PLUSGODKÄND (läs mer om det här). Det innebär att stolen blivit testad på svenska VTI, blivit utsatt för de allra hårdaste testerna och har klarat dom med resultatet låg påfrestning på barnets nacke. I dagsläget finns bara bakåtvända bilbarnstolar som är plusgodkända då ingen kombistol eller framåtvänd stol lyckats klara de höga kraven ännu.
22
Veronica

Vad är en kombi stol?

Veronica

Vad är en kombi stol?

Svar: En stol som går att använda både bakåtvänt och framåtvänt : )
Linda Blom

Malin

Tack för bra inlägg! Ska visa sambon detta då han vill veta varför tex babyproffsen har stolar från 4 år om de ändå är "dåliga". Han köper inte helt mitt argument att vi ska köpa en bakåtvänd till åt sonen på 3,5 snart om det ändå bara är ett halvår kvar tills han kan åka framåt. Det sista alltså är hans ord... Blir tokig!!

Therese

Hur tänker du kring att just BeSafe modular fick nedslag i senaste vi föräldrar att de hade för höga testvärden kring nackskador i frontalkrock? Vi har tänkt köpa den större stolen när vår tjej är för stor för babyskyddet men det fick mig att tveka...

Svar: Jag har inte tagit del av alla tester som gjorts på den stolen på det viset. Men jag har tagit del av BeSafes info, folksams undersökning samt VTI's testresultat och där har den fått otroligt fina recensioner. Den är ju plusgodkänd och har därmed klarat de allra hårdaste testerna när det kommer till just nackens påverkan. Dessutom har den en SIP+ på sidan också som reducerar kraften i en sidokollision med hela 20%. Så har svårt att tro det resultatet
Linda Blom

Nicole

Hej! Vad menar du med en balkfäsf stol? Vi har en sån stol ni har men fäst på framsätet, är det dåligt? Mvh Nicole

Svar: Som det står : ) En stol som håller kvar barnet med hjälp av en justerbar balk, googla så får du se : ) Totalt livsfarligt!
Linda Blom

Josefin Ogarp - från mammakropp till drömkroppen

Nu blev jag rädd att jag inte köpt en säker stol till våran son :o Köpte en BeSafe Maxi cosi för några månader sedan, men jag vet inte om den är plusgodkänd :(
Finns det en lista någonstans där alla stolar som är plusgodkända är samlade?

Svar: BeSafe och maxicosi är olika märken/stolar :) Vet tyvärr inte om din är plusgodkänd då jag inte vet vilken stol du har. Men du kan nog vars lugn för maxicosi har bra stolar :)
Linda Blom

Malin

Jättebra inlägg! Fortsätt med dessa! Jag blir verkligen mörkrädd om okunskapen kring detta.
Jag läste precis vi föräldrar tidningen också om bilstolar. Och tycker inte att det testet verkar helt bra.. Reagerade starkt på att flera av de stolarna de testat hade en maxlängd på 80-90 cm ca. På barnet alltså. Helt galet tycker jag. Min dotter på 3 år är 90 cm och då är ju hon likt Selma liten för sin ålder. Besafe var den stolen som man kan sitta bakåtvänd längst i. Men denna viktiga sak nämner dom inte ens...
Lite rörig kommentar kanske, men du förstår nog vad jag menar. 😊
//Från en familj där det är besafe som gäller. 😊

Emelie

Hej!
Tycker det är jätte bra med sån här information men samtidigt lite besviken att så många tycker det handlar om okunskap om man vänder vid 4 års ålder.
Jag själv har ganska bra kunskap kring bilstolar och läser många tester samt pratat mycket med babyproffsen.
Jag har en son som är 4 år och ganska lång, han har alltid älskat att åka bil men sista halvåret haft ont i rumpa/rygg när han sitter i stolen! Inte i benen...
Vi har lagt under filtar (Inte heller bra säkerhetsmässigt) Hjälper inte att man stannar och tar pauser ofta, det gör ont för han på en gång.
Han har långt ifrån växt ur sin stol Britax multi tech då man kan ha den långt upp i ålder, men han klarar inte att sitta i den positionen som det blir bakåtvänt, har även en Britax hi way som inte heller funkar längre.
Vi har även stor bil och han har bra med benutrymme.

Nu fyllde han 4 år och vi var in på babyproffsen för att rådfråga, där förklarade hon att många får lov att vända sina barn för att dom får ont, och förklarade även att ALLA barns kroppar är olika, vissa har längre ben, kortare ben, olika typer av överkroppar... vilket gör att dom kan få ont i olika positioner.
Så att det skulle handla om okunskap från alla föräldrar är helt fel!
Jag har kunskap, men min son hade ont och klarade inte av att sitta bakåtvänd längre än till 4 år.

Hoppas ingen tar illa upp för jag menar inget illa bara att det är ledsamt att läsa detta om okunskap..
Hoppas du får en härlig helg! :)

Svar: Men då har ju du tagit ett beslut som du känner dig trygg i antar jag? Du är medveten om att det vore säkrast för honom att åka bakåtvänt, men har vänt honom av andra omständigheter än storleken. Då finns det ju ingen anledning att älta vad andra säger? Finns ju många orsaker till att man vänder, okunskap är bara en av dom :)
Linda Blom

Therese

Känns inge bra i magen då jag tänker på det här, då vi har väldigt stora barn och det inte finns en chans att dom får plats i bakåtvänd till 4 års ålder ens... vår minsta är ett huvud längre än jämnåriga :S

Svar: Det förstår jag! :( Det är väldigt ovanligt att barnen är såpass långa. Det ni kan göra är att ha dom bakåtvända så länge det bara går, när stolarna är urvuxna så finns det ju inte mkt att göra än att vända tyvärr. Faktum kvarstår - bakåtvänt är fem gånger säkrare, men finns inte det alternativet längre pga storleken så är det ju tyvärr så.. :)
Linda Blom

Josefin Ogarp - från mammakropp till drömkroppen

Min mammahjärna alltså! Haha! Jag menade såklart att jag har en maxicosi :) (läste besafe så jag skrev det samtidigt?? Så trött!) men vad skönt att höra att jag kan vara lugn! :) Tack för svar!!

Ida

Hej!

Vår son har precis blivit ett halvår och vi står just nu och stampar lite kring valet av bilstol nr2. Vi vill ha en besafe och vet inte vilken modell vi ska köpa. Vilken är skillnaden mellan den nya modular och besafe izi kid x2 i-size rent säkerhetsmässigt? har förstått att modular kan användas till både babyskydd och bilstol. Och om vi skulle vilja kunna ha stolen till 25 kg så förstår jag att det är besafe izi plus som gäller? Men vad är då skillnaden mellan dessa stolar förutom att att den fästes i bilen på olika sätt?

Vi är så osäkra på vilken vi ska välja. Ber om ursäkt för en lite snurrig kommentar men hoppas på att du kan komma med lite input :)

Hälsningar

Ida

Svar: Ur säkerhetssynpunkt är det enda som skiljer dom åt monteringen. I-size är ett reglemente som är framtaget bland annat för att det skall vara lättare att montera rätt och nästan omöjligt att montera fel, då den har indikationer i form av ljud och färganvisningar på att stolen sitter rätt. Men är izi plus är precis lika säker som x2 i-size och izi Modular när dom är monterade rätt. Jag har alla tre stolarna och en annan fördel med izi plus som är bältesmonterad är att man kan öka lutningen lite på den med hjälp av en kil, medans Isofix-monterade stolar bara kan sättas på ett vis. Men dom alla stolarna har en lutningsbar funktion i hela stolen iaf :) Isofix-stolarna tar mindre plats. Så tänk mer på det praktiska omkring än just säkerheten på alla stolarna - för den är precis likvärdig! :)
Linda Blom

Anonym

Vi har två stolar eftersom vi har två bilar, en be safe och en britax. Är nöjd med dem båda och sonen på 3,5 år sitter bra i dem och min önskan är att ha honom bakåtvänd länge, hels tills han passerat 5! Problemet är att han är lång, speciellt överkroppen.. Jag är oroad att han inte kan sitta i de stolar vi har så länge som jag önskar:( kan inte du tipsa om några bakåtvända stolar som passar långa barn och med viktgränsen på 25kg? Gärna olika prisklasser för vi måste köpa två stolar och har då inte råd med två dyrare och undviker helst begagnade. Vore jättebra för alla oss med långa barn tror jag:)

Svar: Rekomenderar dig att gå med i en grupp på Facebook som heter just bilbarnstolar, där kan du få tips om just detta! BeSafe izi plus är dock en stol som rymmer stora barn.. Men i övrigt är jag inte påläst så djupt på alla märken att jag kan tipsa på det viset :) Ä
Linda Blom

Anonym

Vi var på babyproffsen och fick testa en beesafe i vår bil, blev inte speciellt imponerad faktiskt. Dessutom fick den dåligt betyg för nacken i sido- och frontalkrock plus att den var väldigt dyr. Det luktar skumt om dina rekommendationer ang beesafe. De är säkert bra mkt bättre än många andra stolar, men, det luktar skumt.

Svar: Vilken BeSafe testade ni och vad för tester grundar du ditt uttalande på? :) Det är ju faktiskt så att vi valde BeSafe izi plus långt innan jag blev ambassadör av den anledningen att vi gillade den stolen bäst (vi var inte alls lika pålästa då dock). Efter att ha fått utbildning m.m. så använder vi fortfarande BeSafe och det är ju bland annat för att dom har fått otroligt bra testbetyg från både Folksam (bäst i test) samt enormt bra betyd från ADAC (Europas största Bilstolstest). Vi skulle ju aldrig välja stolar som inte är säkra att frakta våra barn i varje dag! :) På vilket sätt tycker du detta skulle vara skumt? Utveckla gärna! :)
Linda Blom

Jen

Jag skäms över att jag vände min dotter i 4 års ålder. Jag skäms över att jag inte hade de kunskapen då, men nu kan jag bara göra rätt för mig. Min son kommer absolut få sitta bakåtvänd så länge det bara går. Och kan istället känna att jag nu gör en till bra sak för barnens skull. Tack

Charlotte

Vilken djungel det är det här med bilbarnstolar- så skönt att mina barn är så stora att de lugnt kan åka framåt.... Vad rekommenderas för framåtvända stolar och när kan de börja sitta utan ryggstöd?

Rebecka - Hello february

Bra info! Det är sånt här man vill veta som förstagångsmamma.

Kärlek

Vill du läsa om olycklig kärlek och hjärtskärande texter? Kolla in min blogg i så fall!

Lina

Till er som upplever att era långa barn inte får plats i bakåtvända stolar, barnen är så mycket tåligare än vad vi tror. Min dotter är snart 5,5 år och 119 cm lång, hon sitter bakåtvänd i sin britax two way(nej, vi kommer INTE vända den!) och i sommar har vi rest 2 långa resor (50 mil tor) utan minsta klagan på att det är trångt! Jag tror att vi vuxna ofta lägger orden i mun på barnen, frågar vi om det är jobbigt/obekvämt/trångt så blir nog upplevelsen det också! Men nog är det en djungel att hitta bra stolar som passar just sitt barn!😊

Ella

Har en liten tjej på 4månader här hemma och har börjat kolla runt på vilken bilbarnstol vi ska köpa sen. Tycker den du har verkar toppen. Vi har två bilar och undrar därför om det är smidigt att flytta stolen mellan isofixbaserna om man har en i varje bil?

Svar: JA! :) Det är en av de absolut smidigaste grejerna med just Modular! Att du kan ha två baser och enkelt flytta stolen däremellan :) Hur bra som helst!
Linda Blom

Emelie

Hej Linda!
Funkar den här stolen bara med Isofix? Vi har det i sambons bil men vår son åker mest med mig på dagarna. Kan inte hitta någon bas utan Isofix.

Svar: Stämmer :) Funkar endast med Isofix :)
Linda Blom

Anonym

Kan du förklara lite mer hur du menar med balkfäst stol? Googlade, men hittade inget. Kan du ge exempel på en sån stol?

Anonym

Hej , min son är2 år , vilken stol passar perfekt med honom ? Tack