Känslor kring Kolmården

I veckan var vår familj iväg på en liten minisemester tillsammans med nära vänner. Vi bodde centralt i Nörrköping i två nätter och var bland annat iväg på ett besök till Kolmården. Vi hade otroligt mysigt tillsammans och att få komma iväg till en annan stad och slippa allt vad städning, tvätt och allmänna hemmabestyr innebär var minst sagt skönt. Att bara umgås och omge sig av energigivande vänner, där det inte är något knussel och man hjälps åt när det kommer till busiga barn och annat.
 
Till saken hör dock att just Kolmården har varit en sak som varit lite av en disskusion hemma. Jag har tvekat otroligt mycket på att åka dit och propsat för Astrid Lindgrens värld, medan Jimmy absolut velat till Kolmården. Det som däremot har känts lockande har varit Bamses värld. Så fick vi frågan av våra vänner och vi bokade resan ändå, trots allt. Anledningen till att jag tvekat har givetvis med alla djur att göra.. Att dom sitter instängda i ett klimat, miljö eller begränsade på ett sätt som inte är till deras bästa. Jimmy har ett enormt intresse för vilda djur Selma delar det. Jag vet inte hur mycket dom tittat på TV, läst och pratat om tigrar, giraffer, elefanter och fler därtill. Han förstår mitt resonemang, men uppfattar det där med djurparker som en bra sak när det kommer till att bevara utrotningshotade arter m.m. Vi delar helt enkelt inte riktigt samma känslor för Kolmården och andra djurparker.
 
När vi gick runt i parken så snurrade min hjärna på högvarv, jag fascinerades av att se alla dessa vackra djur på riktigt, men hade samtidigt en stor klump i magen när jag tänkte på att dom ju inte borde vara där egentligen. När vi sedan satt inne på delfinshowen så började jag gråta. Mestadels av att se videofilmen på deras naturliga miljöer i bakgrunden av en alldeles för liten pool, där delfinerna gjorde precis vad dom blivit tränade till. Vilka fantastiska djur ändå, och så smarta. Fan till att begränsas så av oss människor.
 
Jag tänker inte bara på att vi håller djuren instängda på djurparker, utan även hur mycket gifter vi släpper ut, all tjuvjakt och detta fruktansvärda och illvilliga djurplågeri överlag.. Så mycket utrotningshotade arter det finns i vår värld 2016, mycket p.g.a. oss människor. Mitt hjärta mådde helt enkelt inte bra av att gå runt bland alla djur.. När vi sedan satt i bilen hem så kunde jag inte hålla tillbaka för Jimmy längre utan babblade på om att jag inte tyckte om det där med syftet djurpark. Jag har pratat mycket med Selma om att djuren inte befann sig i sin naturliga miljö, men på ett betydligt mer barnanpassat sätt. Pratat om vart djuren egentligen skall bo, tittat på klipp på youtube med fria delfiner m.m.
 
 
Men! Jag hann knappt lägga ut att vi varit där innan jag började smutskastas, men framförallt när jag sedan nämnde att jag inte kände det hundra inombords, så blev människor arga. Framförallt har jag raderat mycket anonyma kommentarer här i bloggen, då människor inte vågar stå för sina ord och skriva dom på instagram. Enligt ett flertal (för mig) IP-adresser så slätar jag över, kan inte stå för att jag stöttat en park som Kolmården, skyller ifrån mig på Jimmy och är framförallt en otroligt dålig förebild för mina barn. Jag spelar på att känna något för djuren, när jag i själva verket inte gör det och allt vad det nu må vara.
 
Det är så himla tråkigt.. För i själva verket så är det ju ganska tydligt att jag står för att jag besökt parken, stöttat dom genom att betala inträde. Att jag skulle skylla på Jimmy är löjligt, för jag är vuxen och ansvarar för mina handlingar. Vi kompromissade helt enkelt och jag må ha gått emot mina egna tankar, men med det sagt så betyder det inte att jag är hjärtlös och iskall. Det må vara en gnutta dubbelmoral från min sida, men att kalla mig falsk, bli arg för att jag skriver att jag haft en klump i magen när jag själv valt att åka dit och liknande känns så onödigt på något vis.. Är det verkligen så att nu när vi bidragit med 1000kr till deras park, så är jag för evigt utdömd att vara en person som inte känner för djuren "på riktigt".
 
Och nog är det konstigt att människor har så stort behov av att uttrycka sina meningslösa negativa åsikter och påhopp, istället för att ta chansen att dela något konstruktivt och kanske lärorikt när det kommer till dessa parker. Jag är öppen för att lära mig mer!
37
Elin

Fast om an väljer att gå på delfinshow år 2016 när ALLA vet hur otroligt fel det är... då får man ta att man får både kommentarer och kritik.
Vi som blir arga står på djurens sida, inte på din. Jag respekterar inte ditt beslut att inte stå på dej när det gäller en så otroligt viktigt sak, du har ju dessutom era barn med dej.. barnen är vår framtid och med deras generation hoppas jag, och många, att det här kommer vara borta. Hur ska det kunna försvinna om man visar intresse, går dit och betalar för det.
Förutom dina barn har du många som läser din blogg och många, många tusen på instagram, tyvärr blir du lite extra ansvarig när du visar för så många att det är okej.

Svar: Problemet är dock att det inte kommit någon konstruktiv kommentar utan bara en massa smutskastande kommentarer gentemot mig här i bloggen som jag raderat och inte ens vill ha kvar här. Det är ju faktiskt så att inte alla vet hur fel det är! Alla är inte medvetna och sedan finns det såklart en skara som bara skiter i det. Jag kan klassas som en av dom i vissa ögon, då jag faktiskt gick dit. Men jag skriver ju också öppet om att det inte kändes okej! Men det blundar folk för! Efter delfinshowen så fick jag än mer bekräftat att jag verkligen inte känner att det är okej. Därav tycker jag inte att jag förtjänar den skit som kastats på mig.. Som jag skrev ovan - vill man göra skillnad, se då till att informera andra människor!! Ingen lär sig något på att få meningslös goja och sårande ord kastade på sig.
Linda Blom

Sandra

Ingen gillar dubbelmoral, kändes som om du kanske inte känner nog för djuren eftersom du klarade av att gå emot dina känslor, om dem nu är så starka så tydligen inte tillräckligt.
Känns också lite konstigt att du måste försvara dig via ett inlägg. Du har ju redan varit där, så nu är det lätt att skriva sånt här eller hur? :/

Svar: Kanske insåg jag än mer att jag inte tycker att det är okej EFTER besöket? Eller hur? Att jag fick mina tankar bekräftade och att jag inte vill stå bakom sådant här?
Linda Blom

Ebba

Givetvis får alla tycka vad de vill oavsett vad. Det finns de som inte tycker parker är okej och då får man tycka så.
Personligen tycler jag att djurparker är fantastiska. Som du själv skrev så jobbar de ju med artbevarande, forskning och utbildning. Att parken är öppen för besökare är ju i utbildningssyfte och för att kunna få ekonomiskt stöd.
Jag förstår att folk tycker att hägnen är små, och i många fall är de det, men inte FÖR små. Parkerna hålls under strikta lagar och regler enligt djurskyddslagen och regler som finns i WAZA, EAZA och den svenska djurparksföreningen (samt andra organisationer som parker samarbetar med).

Det viktiga i djurparksdiskussioner tycker jag, är att förstå varför djuren finns i djurpark. Någonstans måste de ju bo och leva när deras naturliga habitat inte längre finns tillgängligt. Att alla djurparksdjur inte är utrotningshotade och ändå finns i fångenskap beror oftast på att det är generationer som levt i park länge och som inte kan släppas tillbaka. (Detta till följd av tidig djurhantering, djurparksvärlden för 100 år sedan ska vi inte ens tala om hur den såg ut..) Istället forskar man kring beteenden osv. Många gånger är djur också sådana som skadats och som inte skulle klara sig på egen hand efter rehabilitering. Det finns policys gällande vad man får och inte får göra.

Delfinarium är alltid en intressant diskussionsfråga. Den poolen du ser och syftar på är en uppvisningspool, fullt tillåten enligt lag (om man ska bortse från personliga åsikter). Jag har varit på studiebesök på Kolmården (är utbildad djurvårdare) och sett bakom i anläggningarna. Uppvisningspoolen är inte den de håller till i dygnet runt, utan de har en betydligt mycket större pool/vattenhägn backstage om det är till tröst. Självklart är det vilda alltid att föredra men när det inte är ett bra alternativ för individerna pga diverse anledningar så får man göra så gott man kan.
Alla hägn är inredda och berikade på ett sätt som på ett så bra sätt som möjligt ska kunna stimulera djuren till att utöva naturliga beteenden och samtidigt motverka stereotypa sådana. Ett djur som blir sjukt får vård direkt, och en djurvårdare gör alltid sitt yttersta för sina djur eftersom de är ens 'egna' och med ett stort ansvar.

Jag vet inte hur mycket du läst och kan sen innan osv, men jag hoppas att jag kunnat berätta lite mer om hur djurparks/djurvårdsvärlden fungerar. Har du några frågor får du hemskt gärna maila mig så svarar jag så gott som jag kan. Det är mitt jobb att kunna förklara/beskriva hur det fungerar och om jag kan få folk att förstå det man inte alltid ser på publiksida så blir jag väldigt glad.

Hoppas allt är bra med dig och familjen!

Svar: Tack snälla för en otroligt konstruktiv kommentar från ena sidan av detta laddade ämne. Kan tillägga att jag givetvis är fullt medveten om att poolen är en uppvisningspool också, men de övriga poolerna är såklart otroligt mycket mindre än deras naturliga miljö :). Jag kan säga att jag lagt otroligt mycket tid nu efter besöket på att läsa mer om förhållningsregler m.m. Så tack återigen för att du skriver såpass innehållsrikt om en av vinklarna på djurparks-disskusionen.
Linda Blom

Anonym

Känner precis som du, jag tycker det känns fel och vill egentligen inte stötta djurparker, men samtidigt så är det så häftigt att komma så nära dessa vilda djur! Hade varit enklare om hjärnan va helt överens med sig själv ;-)

Svar: Känner dock i efterhand att det inte alls är någonting som lockar mig igen.. Att komma dom nära alltså. Inte på deras bekostnad.. :)
Linda Blom

Anonym

Jag tycker det är förjäkligt att du får påhopp, hemskt. Men många människor känner otroligt starkt för djur, utan att behöva åka dit och bekräfta det och sen ändå bidra till det. Det känns som om det inte borde behövas, speciellt inte om man känner som du, som du säger att du gör. Jag förstår att du får starka reaktioner när du ändå säger att du känner för djuren. Tänk på vad du ger för bild till dina barn.

Svar: Givetvis är det så.. Att man inte skall behöva åka dit för att bekräfta en sådan sak, men för min del blev det kanske extra tydligt i samband med samt efter besöket. Det har fått igång tankeverksamheten ännu mer och däribland givetvis även när det kommer till mina barn.
Linda Blom

Elin

Fast vilka är dem människorna som INTE vet att det är fel med djurparker, och speciellt med delfinshowen? Det tror jag bara är skitsnack, ingen kan ha missat det. Det är nog sannare så att folk skiter i vilket. "JAG vill se vilda djur"
Jag blunda riste för att du skrev att det kändes jobbigt, det skrev jag ju i min tidigare kommentar. Det är det ism gör det extra konstigt, att du är medveten och själv tycker att det känns fel men gör det ändå?

Svar: Lika självklart som det kan vara för dig att alla människor bör veta detta, lika självklart kan det vara för en annan gällande någonting annat, som du inte har koll på. Det är faktiskt så.. Men nog om det. Jag fick oavsett ännu en ögonöppnare när jag var i parken, men då är det ju uppenbarligen för sent och därmed är någon form av häxjakt bekräftad.. :/
Linda Blom

Anonym

Hej Linda

Jag förstår dina känslor, för att kanske få dig att må bättre så har jag gått i himmelstalundsskolan för djurvård och fått vara mycket bakom kulliserna på kolmården, de arbetar STÄNDIGT med att förbättra förhållandena för djuren, de ex arbetar mycket för att djuren ska få den bästa miljön och bästa möjligheterna, jag har varit på andra djurparker i världen och kolmården har bättre hand om djuren, ex har de inga "lådsjukdomar" finns ett kliniskt och krångligt namn men enkelt sagt är lådsjukdom, dvs djuren fraktas i för små lådor och för lång tid att trots att de har 50 kvm inhängnad så är deras värld bara lådans storlek, ex tiger - 2-3 m och en liten exotisk räv 1 m

Jättesorgligt, detta var mest tydligt i tokyos djurpark, men på kolmården följer man tydliga riktlinjer från jordbruksverket och det är så mycket mer som du inte ser som besökare!

Jag förstår du är arg och ledsen, men, rent tekniskt sett (nu är jag med hundägare) men jämför er lägenhet per kvm med skogen som hundar skulle levt i som vargar innan människan involverade sig i evolutionen! Så lugn, kolmården gör verkligen mer än som syns så slappna av nästa gång! Delfinerna har en ännu större bassäng som de har tillgång till, men uppvisningarnas salonger är mindre

Sanne

Fy vilket folk det finns! Jag hoppas ni hade en trevlig minisemester trots dina känslor. Och att Selma hade superkul i Bamses värld 🙂

Svar: Just Bamses värld var verkligen hur bra som helst och där vi tillbringade mesta tiden : ) Det är synd bara att dom går under samma park och inträde, om man inte vill stödja just det där med djurpark alltså..
Linda Blom

Helena

Förstår inte varför folk är så jädra arga på dig. Att du ens reflekterar över detta, känner att det inte riktigt känns bra i hjärtat (och kanske till och med att du aldrig mer kommer åka dit!) är nog mer än vad de flesta av Kolmårdens, i runda slängar, 800 000 besökare per år gör.

Louise

Precis så där var det för oss. Jag är emot djurparker och allt annat där djur är underhållning. Men min sambo ville jättegärna till Kolmården. Vi googlade massa innan vi bokade och på nåt sätt så kändes det som att ja, det kanske inte är så dumt ändå att bevara utrotningshotade arter och allt det där... Så vi åkte. Väl där så gick jag också med en stor klump i magen. Det kändes inte alls bra! Det jag upplevde var värst var savannen. Så litet utrymme! Tårarna brände verkligen bakom ögonlocken då, och det kändes inte alls som ett bra ställe att ta med barnen till, fast de älskade det ju... Vi hängde mest på Bamses Värld, men var tvungna att gå igenom alla djur på vägen dit.
Delfinshowen, då började jag också gråta. Så fantastiska djur! Men de borde inte leva så som de gör alltså... Det gör ont att se. Det känns som att djurparkerna försöker få oss att tro att de finns till för djurens skull. Men nej, jag gillar det inte alls😢

T

Delar dina känslor om djurparker, har nog bara det senaste året insett hur fel djurparker egentligen är, kanske för att jag själv väntar barn och fått en massa nya tankar? Samtidigt ville ju Selma verkligen se djuren, och jag förstår att det är svårt att förklara varför hon inte skulle få åka, när hennes kompisar (kanske?) får. Jag vet själv inte hur vi kommer göra när vårt barn är några år.. kanske kommer jag känna att vi kan gå, eller så får jag försöka förklara att det är fel. Däremot tycker jag inte att du ska behöva ta en massa skit, för du vet att det inte är helt rätt, men du vill ju samtidigt att ditt barn ska få se vilda djur. Jag har dessutom hört att Kolmården ska vara ett av de bättre parkerna där djuren har det ganska bra. Denna kommentar kommer säkert få kritik, det är ju inte det att jag försvarar djurparker, men nu finns dom ju, och har funnits ett tag. Jag hoppas på att de i framtiden kanske tas bort eller förändras, men samtidigt, vissa av djuren ute på savannen i afrika svälter och törstar ihjäl, så kanske är detta ett mycket bättre liv än de haft ute i det vilda, de slipper bli uppätna och överhettade, törstiga och utsatta för tjuvjakt.

Människor är så jävla snabba på att döma andra, speciellt mammor. Du gjorde trots allt något snällt mot din dotter, men kanske kan du nu säga att ni inte kommer gå fler gånger, och försöka berätta varför. Jag tror jag hade gjort samma sak i ditt ställe, det är inte så lätt att ta beslut alltid.

<3

Mari B

Vi var där iår också. Var också på delfinshowen och ag ansåg att delfinerna tyckte det var super kul. Det syndes innan det började och de fick simma i poolen så lattjade de och hoppade självmant och hade roligt. Även efter showen blev en boll kvar som en delfin lekte med, så det tyder väl på att de ha roligt. I mina ögon.
Sen hade delfinerna en mycket större pool (troligtvis) bakom scenen. För helt plötsligt var de borta ur poolen och sen kom de fram "mellan" scenen igen.
Så klart som de säger under filmen att vi människor förstör, det kan jag ändå tro. Men jag tror fortfarande att delfinerna har det bra där på Kolmården (och även de andra djuren)
Och som de säger på safarin att djurparkerna hjälper till att hålla djuren "vid liv" (i alla fall de som var anslutna) att det var en djurart som nu endast finns på djurparker och målet är att få tillbaka de till de vilda, till något naturreservat i det vilda.
Så att gå på tex Kolmården så stöttar man de och deras arbete med att försöka bevara alla djur även i det vilda.

Emelie

Jag skriver aldrig kommentarer på bloggar men efter att ha läst här om hur folk beter sig så blir jag otroligt trött. Fy fan för folk som hela tiden ska vara så bittra oxh dömma andra för de man gör.. Jag förstår dig Linda och även jag är på djurens sida. Men det Finns inte på min karta att jag ska sitta och dömma dig. Jag gör väl också saker som man inte alltid kan stå för. Denna kommentaren är mer eller mindre riktad till er som alltid måste yttra sig om vad andra gör på SIN fritid. Lägg mer energi på annat så kanske livet blir bättre. Ber om ursäkt för mitt språk nu men om folk kunde hålla käften för en sekund och sluta lägga sig i sig i precis allt så blir det trevligare för samtliga.

Annster

Känner precis som du, på samtliga punkter...

J

Jag förstår hur du känner, kände mig lika kluven inför att gå på djurparker med mina barn innan. Sen var jag på en djurpark för ett tag sen och jag tyckte precis som du, jättesynd om djuren. Så jag har bestämt mig för att inte gå på fler. Konstigt att så många blir arga, jag tycker det är självklart att man ska gå dit själv och bilda sig en egen uppfattning. I min stad finns det en gård dit man kan gå för att se svenska lantraser av djur, tex grisar och hästar och djuren har det jättebra där. Kanske finns något liknande hos er? Tror inte att små barn egentligen bryr sig så mycket om det är en ko eller en zebra som de tittar på, de tycker det är lika spännande(iallafall mina barn). Synd att så många människor inte kan argumentera på ett vettigt sätt utan att gå till personangrepp. Det verkar tyvärr vara ganska vanligt bland de som argumenterar för djurens rättigheter på nätet. Jag är också en djurvän och precis som du skriver är jag öppen för att lära mig mer och diskutera, men man tar ju inte till sig när folk skriver på ett så aggressivt och otrevligt sätt.

Emma

Förstår dig helt och fullt! Är också väldigt kluven till djurparker. Har dock varit på Kolmården ett par gånger och måste säga att dom iallafall är mycket bättre än vissa andra parker så som exempelvis Ölands djurpark där man uppriktigt sagt mår riktigt dåligt över att se hur djuren har det..

Förövrigt vill jag rekommendera er att någon gång besöka Astrid Lindgrens Värld, världens bästa park för både barn och vuxna!!

Frida

Hej Linda. Mysiga dagar ni verkar ha. :) så som det ska vara. Jag har en fråga angående samsovning med spädbarn. Jag har precis fått en dotter som har svårt att sova själv på natten. Hur gjorde/gör du med dina? Jag är rädd att rulla på min lilla i sömnen. Hade blivit en mer avkopplande sömn för mig om hon ville sova i sitt nest bredvid mig. Tack på förhand.

Jennifer

Jag kan verkligen inte förstå hur så många provoceras av vad du skriver och gör! Jag tycker du får ta oförskämt mycket hårda ord och i längden ligger det och gnager vare sig man vill eller inte och det kommer gå ut över bloggen.
Man är väl inte mer än människa, jag förstår dig absolut i ditt resonemang, men jag förstår även jimmys tanke med att bevara arterna. Sen får man ju verkligen hoppas att de som driver en djurpark har som huvudsak att djuren mår bra, håller sig friska och fräscha så att de är trevliga att se på som besökare. Dock har ju några skräckexempel cirkulerat i media den senaste tiden och förhoppningsvis kan de få andra aktörer att bättra sig.
Okej, man ska inte hålla vilda djur, de har det bättre i det fria. Frågan är om de alltid stämmer? Är det vilda alltid bättre? Och om det är det har vi som människor då egentligen rätt att hålla djur över huvud taget? Är det då inte fel att avla fram sällskapshundar och boskapsdjur för våra egna egon? Det kritiseras då inte alls lika ofta, men kanske är värt en tanke i diskussionen.
Vi är inte mer än människor, jag är uppvuxen med djur och älskar det livet. Man ska också komma ihåg att vi har ett bra djurskydd i Sverige med regler och förordningar att hålla sig till vilket förhoppningsvis de allra flesta gör.

Du har mig och många fler på din sida, tyvärr tenderar kritikerna att låta högst. Jag tycker det är bra att du lyfter frågan

Ha en fin dag och njut av tiden tillsammans med familjen!

Ida

Trots att det inte är moraliskt försvarbart att varken gå på djurpark eller delfinshow längre tror jag att det stora hela handlar om att trycka ner dig, tyvärr. Det blir så med många läsare som får dessa klassiska ögonstickningarna att såfort som en bloggare i fråga skriver eller gör något värt att reagera på, så blir det världens kalabalik. Det är inte rätt att gå på djurparker, delfinshower eller cirkus med djur inblandade - det är att bidra till att djur far illa. Jag har själv reagerat på andra offentliga profiler som delat med sig av sina familjeresor till dessa ställen, hur de tyckt att det "varit så häftigt" och "vilken upplevelse", utan att ens ha en tanke på hur djuren egentligen mår. Det är otroligt skönt och en riktigt frisk fläkt att du som en sådan offentlig person kan stå upp och säga att du inte tyckte att besöket just dit var värt, och sprida kunskapen om att det är inte normalt för vilda djur att vara inlåsta vidare. Vi behöver alla öppna ögonen mer för vad som egentligen händer med denna värld, utan att sprida hat mot varandra. Jag var på Borås djurpark förra sommaren och på Central Park Zoo i New York i våras, trots att jag vet hur djuren egentligen mår. Och jag ångrar det nu. Jag är inte bättre än någon annan men nu när jag vet kan jag förhoppningsvis sprida kunskapen vidare :)

Camilla

Om du får påhopp om att du tvekade innan besöket och fick en stark bekräftelse på dina känslor efter besöket, hur påhoppade bör inte de personer bli som inte alls tycker som du? Personer som helt enkelt anser att djurparker är bra? Bara för att det finns personer med en annan åsikt så betyder inte det att man skiter i det. Alla tycker olika och har olika argument för det man står för. Man får sällan någon att ändra åsikt genom smutskastning!

Jonathan

Bra skrivit. Förstår dilemmat med att vilja handla moraliskt men samtidigt kunna ge sitt barn något dem önskar. Det ger liksom ingenting att gå runt och gräva ner sig för att du gjorde detta beslutet. Känslan efter kanske kan motivera dig att handla annorlunda nästa gång, förhoppningsivs.

Jag tycker du kan skita i vad andra tycker. Tycker att det är lika mycket dubbelmoral att fördöma människor för att de gör saker fel ibland.

Man förändrar aldrig någon till det bättre genom att fördöma dem.

Det är såna påtryckningar att vi ska handla moraliskt rätt hela tiden och det går inte ihop med hur människan ser ut. Man kommer handla på ett sätt som man vet är fel ibland, men det motiverar ofta senare till ännu bättre. Förändringar.

Vissa verkar handla moraliskt rätt hela tiden att de känner sig påtvingade att göra det, för att det är trend. Det är då den här bitterheten kommer mot andra.

thilda

dock ska man inte glömma att kolmården hjälper till att bevara flera djurarter som riskerar att dö ut. isåfall ska man sluta åka till många afrikanska länder för att inte stödja tjuvjakt och ordade jaktturer för oss europeer?

Charlotte

Såg ditt inlägg på IG och var tvungen att läsa här också! Nummer ett är väl att de enda du är en förebild och ansvarig för är dina barn, INTE vuxna bloggläsare (hade din målgrupp varit typ 10-14 år hade det varit en annan sak) och att man i en familj får kompromissa!
Vi var också på Kolmården i sommar och just delfinahowen fick jag också ont i magen av och det där akvariet mitt emot Kolmården med stora hajar i ett litet akvarium... Sanningen är ju den att Kolmården även gör mkt bra för miljön och djur i andra delar av världen, Kolmården är huvudsponsor av många olika projekt världen över där utrotningshotade arter bevaras - och vart kommer de pengarna ifrån?! Jo, just det...dina 1000kr hjälpte till att finansiera även detta! Djurparker är på många sätt fel men även på många sätt rätt, utan parken hade inte dessa pengar funnits. På djurparker bevaras vissa arter som riskerar att dö ut och som sedan kan återsättas i sin rätta miljö men innan djurparker inte krävs längre krävs enorma förändringar av oss människor för att bättre bevara jordklotet.... Jag tycker att alla som klagar på Linda (och alla andra besökare) kan börja med att se hur de själva bidrar till en bättre miljö! Innan alla börjar skrika om djurparker bör man själv se över vad man kan göra- för att börja med att ta bort alla djurparker är att börja i helt fel ände på ett enormt problem!

Ja, det var väl mitt lilla bidrag i diskussionen- kram på dig Linda!

Anonym

Om syftet är att bevara arter (vilket de oftast inte är) ska de då vara hägn som motsvarar djurets naturliga miljö vilket är totalt omöjligt för djur som delfiner och späckhuggare. Djur är inte underhållning och det är enligt mig fruktansvärt hur man kan betala pengar och stötta den här typen av verksamhet. Delfiner mår fruktansvärt dåliga i parker som dessa.

Trebarnsmamma

Det där med djurparker, cirkus etc. är svårt. Här är hela familjen vegetarianer (den industrin är ju bra mycket värre), och det är inte självklart varken för oss eller barnen med djurparksbesök. Vi valde dock att åka till Nordens ark (en stiftelse med uppdrag att jobba för utrotningshotade djur). Det var det bästa alternativet vi hittade. För visst är våra barn också fascinerade av djur.

Mia

Jag är också ganska starkt emot djurparker. Vissa parker (framförallt vissa sanctuaries) tror jag kan vara bra (och ibland nödvändiga) för djur och arters överlevnad precis som din sambo är inne på. Men tyvärr så tycker jag att de allra flesta av dagens djurparker (även de bättre) inte håller måttet. Det är för små områden och hämmar djurens naturliga utveckling osv. Vilket inte är något som jag känner mig helt bekväm med och i nuläget så undviker jag helst djurparker (förutom högkvaliativa sanctuaries)

MEN samtidigt så finns det ju en poäng med att låta barn få se djur irl och förhoppningsvis skapa sig en sund relation till djur och natur. I dagsläget skulle jag inte besöka en djurpark, men det blir nog ett och annat besök när vi får barn (trots min personliga åsikt).

Det allra bästa skulle ju vara att låta barnen få uppleva alla djur i det vilda, med det är ju inte hållbart att behöva flyga till världens alla hörn för att titta på världens alla djur. Det om något skulle ju ta död på världen med alla koldioxidutsläpp m.m.

Jag förstår att det kan kännas svårt. Djurparker är inte en fantastisk produkt/tjänst/business, men samtidigt är de nog (tyvärr) de bästa alternativet om man vill ge sina barn en möjlighet att hälsa på djur.

Det som man kan göra som förälder är att välja en så bra djurpark som möjligt och jag tror att Kolmården är en av de bätte djurparken (även det såklart kunde ha varit ännu bättre).


En park som verkar hyfsat vettig är Orsa Rovdjurspark. Inte alls lika många djur, men mycket större inhängningar. T.ex. så har kodiak björnarna en inhängning på 20,000 kvadratmeter med sjöar, skogspartier osv.

ina

Jag ser din upplevelse såsom den var för mig för några år sedan. Jag insåg hur vidrigt det var när jag var på plats och efter det försöker jag informera andra om det. Det är ju det jag upplever att du också gör. Du berättar att du åkte dit men att det fick dig att må dåligt och varför. Du informerar dom som inte upptäckt detta själva ännu. Så jag uppfattar helt klart detta som en god upplysning. Alla kan göra fel, få kan erkänna att de gjort det. Kram

Jenny

Delfinshowen är en sak för sig, men i övrigt ser jag som biolog inget fel med djurparker. Givetvis är det inte djurens naturliga miljö, men djurparker är viktigt för artbevarande, forskning, utbildning och att väcka engagemang. Det sistnämnda är inte att förringa, särskilt inte med barn. Det är ju de som i framtiden har möjlighet att göra något viktigt för att rädda vår planet.
Djurhållningen i Sveriges djurparker är förhållandevis bra. Vi kan mycket om etologi och berikning, ser till att djuren får utlopp för sina naturliga beteenden i möjligaste mån och strävar efter "roliga" och stora inhägnader.

Anonym

Men du är ju så falsk. Försöker vara så kärleksfull och empatisk och allt var det är. Dubbelmoral......

mittbabbel.blogg.se

Hej Linda! Känner så med dig! Förstår mig inte på dessa människor som mår väl av att "hoppa på" andras val och åsikter. Var finns människors acceptans. ~ Jag tycker inte som du men acceptera ditt tyckande. Varför används aldrig det tänkandet.
Jag tror avundsjuka är den stora boven i många fall!
Man ska alltid prata utifrån mig och att jag inte håller med den andra men man ska ALDRIG vara elak! Hur svårt ska det vara att förstå?
Jag beundrar dig och ditt jobb med blogg, företag och familj! Istället för att vara avundsjuk så tar jag dom bra bitarna och använder det som inspiration!
Jag håller nog mer med din sambo i denna fråga. Men djuren får absolut inte må dåligt!

Malin

Fast allting är ju inte svart eller vitt, det finns djurparker som gör gott för djuren också, För avel och för parkens fortlevnad.

Om Jimmy och Selma älskar djur så skulle jag varmt rekommendera Nordens Ark på västkusten. Där finns bara utrotningshotade djur som de hjälper till att bevara (för att beskriva det kort). En enormt mysig miljö och dessutom extremt humana priser på inträde! Testa, man kan dessutom kombinera det med att bo i tex vackra Hunnebostrand eller Smögen =)

Jag ogillar Kolmården av helt andra skäl, jag HATAR allt som säljs ÖVERALLT. Slush och annan skit som formligen slängs över barnen till orimliga priser. Skitmat och långa köer på många ställen.

Mina barn får nöja sig med Nordens Ark och ALV, gott så!

Svar: Har själv varit på Nordens ark som liten och gav det som förslag istället för Kolmården. Men ja.. Det blev Kolmården ändå..
Linda Blom

Emma

Jag tycker det är fantastiskt att så många är medvetna idag och aktivt försöker göra bättre val för både oss själva och andra. Man kan inte vara expert inom allt man skriver om (men ett stort steg i riktningen mot att bli kunnig inom olika områden är medvetenheten), livet är något som lär oss saker, varje dag.

Jag läste den mest klockrena texten hos Michaela Forni idag, som jag tycker ALLA ni som dumförklarar, kommer med pekfingrar eller nedvärderande kommentarer ska läsa..

http://www.forni.se/2016/08/09/om-pekpinnar-och-besserwissrar/


Och heja dig Linda, som öppnar för diskussion, skapar en medvetenhet och är öppen för kunskap! KRAM

Anonym

"men ja.. det blev kolmården ändå..". grina mer, vad falsk du är...

Svar: Har du inget bättre för dig?
Linda Blom

Josefine

Lite så känner jag när det gäller att besöka djurparker.
Ska själv till Skånes djurpark imorgon och mår redan dåligt och vill egentligen inte ens sätta mig i bilen.

Hade man släppt ut alla djuren nu så hade de inte klarat av att leva i det vilda eftersom de levt i fångenskap såpass länge. 😢

Dubbelmoral har jag med och är nog beredd att betala inträde ändå.
Kommer nog må dåligt i vilket fall och bara veta tanken att de har varit i det vilda.

En annan sak hade varit om ett djur varit sjukt och någon tagit hand om djuret och att den sen inte kunde leva i det vilda.

Mette

Visst är det fel att hålla djur i fångenskap. Men djurparker bidrar även med hjälp av våra pengar att bibehålla många arter som hotas att dö ut pga av att människan totalt skiter i denne & vill åt dess kropp eller miljön de bor i. Kolmården är även med i ett projekt där de jobbar med en genbank så de kan bevara arten & när/om människan lärt sig ta bättre hand om vår jord - återuppta livet för denne!

Förstår inte varför allt måste vara svart eller vitt?!

Anonym

Var på Borås djurpark i helgen och har väl haft ungefär samma känsla som dig innan jag gick dit, när jag gick därifrån ville jag gråta över att jag betalat inträde för att titta och skratta åt djur på djurens bekostnad. Många utav dom såg så otroligt nedstämda ut och vi kommer aldrig mer besöka en djurpark som har som mål att tjäna på sina djur. Kändes skönt att få känslan jag hade innan bekräftad.

Annie Stumle

Alltså, jag förstår tanken bakom avsky mot djurparker, men det är inte så logiskt. Snarare, sponsra bra parker, kämpa för bra djurskyddslagar osv. Djurparkerna i Sverige är hårt reglerade. Djuren har det bra mycket bättre i djurparken än i det vilda. Där har dem inga faror och dem får mat. Nej, dem får inte se så mycket nytt, men så reser inte djur mycket heller utan brukar hålla sig till en plats. Och dem som reser reser ju för att maten tar slut och att dem måste, inte för att dem vill.

Många parker utomlands är förjävliga. Men i Sverige? Allt kan förbättras. Men Kolmården är en grymt bra park. Har många djurvänner som utbildat sig och sedan fått jobb på bla Kolmådern och Borås Zoo. Och dem har bara bra saker att säga. Då är det mer synd om våra gamla som spärras in utan ordentlig mat och tillsyn och med superstressad personal.

Jag respekterar verkligen din oro, men läs inte in en människas tankar i ett djur. Vi vill ha en iphone och ett fint kaklad kök. Djuren vill ha ågot att göra, mat och en trygg miljö för sina små, om dem har smått. Djurparkerna har det. När vi ser "uttråkade" djur på zoo är det inte brist på sysslor för djuren. Det är brist på förståelse hos oss. Tänk om du installerade en kamera i ditt hem när du är ensam hemma. Skulle du sitta och storle och kasta en boll hela dagen? Eller skulle det finnas stunder som du bara satt i soffan och andades, stirrade ut genom fönstret över en kopp kaffe eller satt kvar på toan trots att du var klar där för fem minuter sedan?

Vår vilja att hjälpa blir ibland missruktad. Det finns gott om djur som far illa. Men djurparken är den minsta av dem. Privatpersoner är bra mycket värre. jag tycker att det är synd att du skuldbelägger dig själv över att du gick till en djurpark, och det är förjävligt att andra skuldbelägger dig. Frågade du personalen någonting? Gör det. Ta reda på mer. T ex älskar delfiner sina skötare och är ett av värlkdens smartaste djur. Delfinerna på kolmården lider inte. Lika lite som en hund som hoppar agility lider. Lika lite som ett barn som leker med sin docka lider. En bur är inte bara tvång, det är också ett skydd. varför har annars människorna flyttat in i hus?