En tisdag på VTI

Så glad att jag fått äran att bli ambassadör i samarbete med BeSafe.
 
I måndags eftermiddag åkte jag och Colin till Linköping för att checka in på Scandic hotel. Vi hade ett viktigt dygn framför oss, nåja, jag hade. BeSafe hade samlat alla ambassadörer igen och denna gång var det dags för krocktester på VTI. Mitt andra besök, men flera andra nyare ambassadörers första gång. Det var precis lika känslosamt denna gång, att se allting framför sig på det viset. Det är något alla föräldrar eller personer som någon gång kommer färdas med barn i bil (alltså ALLA) borde på uppleva. En riktig ögonöppnare.
 
Förmiddagen började alltså på VTI och vi fick delta under två krocktester. Den ena en framåtvänd bilbarnsstol den andra bakåtvänd. Det är en vesäntlig skillnad och när man får se vilken kraft det faktiskt är i en krock redan vid 50km/h så inser man ännu mer vikten av att låta barnen sitta bakåt så länge det är möjligt (rekomendationen är att inte vända innan 5 års ålder). Nedan ser ni de två järnpinnar som stolen krockas in i, före och efter en smäll Och jag kan säga att det är TUNGA järnpinnar vi pratar om.
 
 
En sak som gjordes på stolarna var att plustesta dom. En plusgodkänd stol är en självklarthet att titta efter när det är dags att köpa nytt, då det innebär att stolen gått igenom väldigt hårda tester, detta för att bland annat skydda barnets nacke vid en eventuell krock. I dagsläget finns inte en enda kombistol eller framåtvänd stol som fått det godkännandet, då påfrestningen på barnets nacke är alldeles för stor. Kurvorna nedan blev resultatet på de testerna som gjordes i tisdags. Ser ni det röda vågräta strecket? Det är gränsen för plusgodkännande. Den vänstra (bakåtvända stolen) klarade det gott och väl (testad i en BeSafe iZi Kid x2 i-size) och den högra kurvan (framåtvänd stol) passerade begränsningen rejält. Detta för att "barnets" nacke belastades på tok för mycket. Jämför en frontalkrock i 50km/h i en framåtvänd stol med att hissa upp en treåring i fötterna med en tyngd på 180kg fäst runt halsen så får ni en ganska brutal, men sann, jämförelse.
Titta efter märkningen denna märkning för att se om din stol är plusgodkänd.
 
Tack för lånet av denna bild, Emily.
 
 
Här får ni bildbeviset på det vi fick uppleva på plats. Skrämmande, eller hur?
 
Tommy, vilken hjälte han är! Han jobbar på och för VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut och gör ett enormt jobb för barns säkerhet i bil, inte bara här i Sverige utan även utomlands. Tack vare bland annat honom så har vi just Plustestet. Tyvärr har inte tänket och säkerheten kommit lika långt utanför Sverige och även här har vi en lång väg kvar att gå på grund av stor okunskap hos föräldrar. Därför känner jag sådan enorm vilja att sprida detta vidare. Jag är så tacksam att jag och dom andra ambassadörerna får möjligheten att ta del av detta, lära oss så mycket så att vi sedan kan öka kunskapen via våra kanaler i sociala medier.
 
Här är vi och det är för bland annat de små killarna på bilderna, Todd & Colin, och alla andra barn runt om i Sverige och världen som vi gör detta. Det var än mer känslosamt att delta under denna dag med ett av mina barn på armen kan jag säga..
 
Avslutningsvis vill jag även dela en helt fantastisk nyhet med er! BeSafes iZi Kid X2 i-Size kammade hem den fantastiska placeringen som testvinnare (ålder 1-4 år) av det tyska ADAC och Stiftung Warentest. Stolarnas säkerhet besöms på en skala 1,0 – 5,0 där 1,0 är det bästa möjliga resultatet. Men vet ni vad BeSafe lyckades med? Att få bättre än det bästa betyget med 1.1 som slutresultat, helt otroligt, speciellt med tanke på att det var 66 stolar som testades. Så välförtjänt med tanke på allt BeSafe lägger ned för att framställa så säkra stolar som möjligt för våra barn, bakåtvänt, i-size och plusgodkänt och dessutom innehar det nya SIP+. I början var jag bara en väldigt nöjd konsument, nu har jag fått agera ambassadör i över 1 års tid och fått ta del av så mycket bakom företaget och är ännu mer nöjd. Fantastiskt : )
I samarbete med BeSafe.
12
E

Vi har IZi Modular, vet du vilken placering den hamnade på? 😀

Svar: Japp! Resultatet very good!! :) BeSafe kommer skriva mer om det resultatet också :)
Linda Blom

Inez

Intressant läsning, och gulliga bilder på de små! :)

Anonym

Tack vare att du skrivit om detta märke i din blogg beställde vi just denna stol du skriver om till vår bebis som beräknas komma i höst 💕 Tack för all information 😊

CamillaEsi

Vilken skillnad det är mellan backvänd och framåtvända bilstol. Sjukt läskigt att det kan se ut så under den krock

Anna

Hej! Snart dags o byta ut babyskyddet här. Funderar på en BeSafe iZi Plus men tycker att det är en djungel :) Kan du rekommendera någon annan? (saknar Isofix i bilen). Mvh Anna

Svar: Vi har en BeSafe iZi Plus i min mammas bil som saknad Isofix. Den är GRYM :)
Linda Blom

Annster

Arbetat i babybutik och kände redan till detta. Bra att informationen sprids. Läskigt hur stor skillnaden är :)

Anonym

Bra läsning. En helt annan fråga. Jag kör fri amning precis som du, min dotter är 6 månader. Dock suger hon ut allt ur mig, jag har gått ner massor i vikt och rumpan är super platt. Gick bara upp 7 kg som gravid, vägde 56 kg när hon föddes. Idag väger jag ca 43 kg. Fruktansvärt jobbigt och BVC säger bara att det är vanligt.

Sara

Hej! Du märker ut dina reklaminlägg fel. Det ska stå tydligt direkt under rubriken att en inlägg är ett samarbete/reklam och inte längst ner i inlägget.

Svar: Herregud vilken häxjakt det är på reklaminlägg hos bloggare nu för tiden? Varför i hela friden lägger läsarna sådan stor vikt på detta? Jag får pikar konstant.. Reklaminlägg som inte ens ÄR reklam skall märkas, för läsarna antar en massa. Jag skriver fel, jag sätter ut det fel och bla bla bla.. Och icke att glömma - jag lurar minsann mina läsare. Blir ganska tröttsamt tillslut. Nu kommer jag fortsätta skriva precis på det viset som mina uppdragsgivare säger :)
Linda Blom

Sara

Herregud själv. Jag har aldrig kommenterat ang. detta förut och brukar förövrigt inte ens läsa dina kommentarer så jag är inte medveten om någon 'häxjakt'. Tycker du att jag någonstans i min korta och informativa kommentar skriver att du lurar dina läsare? Nej precis, så varför svarar du ens så? Du verkar ju uppenbarligen känna dig påhoppad. I rekommendationerna från Konsumentverket står det bland annat mycket bra info om annonsmärkning av inlägg i bloggar. Du kanske kan läsa det istället för att svara med sjukt taskig attityd?

Svar: Jag syftar givetvis inte bara på dig utan tyckte att jag gjorde ganska tydligt i att det är fler som kommenterar gällande detta och att det blir tröttsamt? :)
Linda Blom

Dixi Wonderland - Toppbloggare hos Vione

Dock har Sara rätt. Alla samarbeten ska märkas ut direkt under rubriken så jag tycker det är konstigt att dina uppdragsgivare lär ut fel. Du kan hitta mer info på Better Bloggers :)

Svar: Jag säger absolut inte att hon har fel :) Har läst kosunentverkets bilaga :) Det som är tråkigt är att det tjatas så :)
Linda Blom

Amanda Bloom - Gravid med enäggstvillingar

Tack för bra och viktig info! Tacksamt :)

Charlotte

Nu har jag barn som är över 5år och som åker framåt men jag måste kommentera en annan sak - nämligen det här med reklammärkning!

Hur svårt ska det vara egentligen?
Det verkar finns hur mkt olika regler och tips och tricks kring detta som helst - alla säger olika så hur ska en bloggerska ens veta vad som stämmer?

Och varför finns det så många förståsigpåare som ska komma med pekpinnar?

Personligen förstår jag knappt vitsen med märkningen? Jaha, ngn gör reklam för ngt? Och? Jag fattar inte varför det ska märkas? Jaha, bloggerskan får betalt? Och?

Haha, Om jag var du skulle jag märka vart enda inlägg med sponsrat och "i samarbete med" bara för att slippa allt tjat! :-)

KRAM!

Svar: Gud vad befriande att läsa din kommentar :) Tack snälla!
Linda Blom