Livslängden på bilstolar och risken med begagnade köp


Det här med begagnade köp av bilstolar är ett känsligt ämne. Mestadels av ekonomiska skäl att man önskar en viss stol, men inte känner att man har pengarna till det och liknande. Men jag personligen är väldigt skeptisk till begagnade köp av just bilstolar och detta på grund av att man inte vet vad som ligger bakom stolens tidigare användande. Det kan vara så att den varit med i en krock eller fått andra skador eller liknande. Faktum är att en bilbarnstol alltid skall bytas ut om bilen fått plåtskador. Detta då en stol kan se helt intakt ut, men ha dolda skador som kan vara förödande vid en krock. Alltså skall en stol som varit med i någon form av krock kasseras omedelbart och det är bara att höra med sitt försäkringsbolag så byter dom stolen åt en. Att sälja/köpa en stol till/av en person du känner är givetvis en annan sak.
 
En annan risk med begagnade köp är att stolarna är gamla. Stolarna är märkta med tillverkningsdatum på olika vis och det går att kolla upp. Därför tänkte jag ta upp risken med en för gammal stol och vilka riktlinjer ni skall gå efter om stolen exempelvis skall ärvas syskon emellan och liknande. Det som händer med en stol som blir för gammal är bl.a. att materialet blir mer sprött och därmed inte garanterar samma säkerhet vid en eventuell krock.
 
Så hur länge kan man ha stolarna?
Ett babyskydd bör bytas ut efter 5-7 år, detta på grund av att det är ett ökat slitage på dessa i jämförelse med de bakåtvända bilbarnstolarna som sitter monterade på plats i bilen.
 
En bakåtvänd bilbarnstol har en livslängd på ca. 10 år enligt NTF. Men bör inte tas i bruk av nytt barn efter 5 års användande. Detta för att stolen skall hålla hela barnets bakåtvända tid i bilen.
 
Tänk på att..
Rekomendationen är att absolut inte vända ett barn framåt innan fem års ålder. Men har du ett barn som fortfarande får plats i en bakåtvänd stol även därefter så finns det ingen anledning att byta. Det är betydligt säkrare att färdas bakåtvänd i bilen. (Tyvärr finns det undantag där barnet även är för stort och tvingas vändas något tidigare, men det är tack och lov inte helt vanligt).
 
14
Emma

Vi har också Modular babyskydd och bilbarnstol till våra döttrar. Tänkte därför fråga om ni alltid har Colin bak? Jag placerar vår yngsta dotter fram i babyskyddet när jag åker bil själv med barnen. Jag vet att det är säkrare att ha dem bak. Men jag tänker också att en lugn mamma som har uppsikt över sitt spädbarn när hon kör är bättre än en uppstressad mamma med en skrikande bebis i baksätet 🙈😊

Svar: Då vi har airbag fram i kopplad så har vi alltid barnen bak ja :) När vi åker hela familjen sitter jag bak mellan dom, men när jag själv kör sitter dom alltså bak själva, likaså gjorde Selma när hon var bebis och satt i sitt babyskydd. Vi har spegel bak så jag kan se dom. Det jag anser vara fördelen med att ha barnen bak är för att du koncentrerar dig på körningen och inte pillar efter napp, grejar med barnet eller liknande och på så vis kanske tappar uppsikten över vägen. Har du dom bak och behöver göra något med ditt barn så måste du stanna och kliva ur bilen = en säkrare metod :)
Linda Blom

Viktoria

Jag håller inte riktigt med om det du säger att ha barnen i baksätet. Vi hade också sonen i baksätet i början men jag märkte att jag satt och kollade mer på honom i spegeln än på vägen. Därför valde vi att flytta fram honom så jag kunde koncentrera mig bättre. Man kan ändå stanna bilen för att plocka upp nappen även om barnet sitter fram :)

Svar: Givetvis kan man det! (Har ett förberett inlägg där jag skrivit just det) men det är ju enklare att ta till tanken "jag skall bara.. Bara en gång" och vips kan olyckan vara framme. Sitter dom bak så är det ju svårare att göra så. Jag kan ju bara se utifrån mig själv och jag har absolut inte något problem med att ha barnen bak och det är sällan jag gör annat än kastar en blick bakåt ibland. Selma konverserar jag ju med hela tiden och Colin sover hittills mesta delen av tiden. Selma var likadan när hon var mindre och gör det fortfarande ofta - somnar : )
Linda Blom

Madde

Kanske dum fråga men kan inte så mycket om detta med bilstolar.. Men är det inte farligt om barnet sitter med så böjda ben som Selma? ( förstör att det inte är farligt farligt för då hade du aldrig gjort det) men tänker mest om det blir en smäll och benen går i bröstet eller liknande så barnet rappt andan eller knäcker benen? Tacksam om du vill svara! <3

Svar: Hej :) Selma sitter inte med nämnbart böjda ben i den bemärkelsen, men jag skall se till att svara på din fråga ändå. Ett tips är att gå tillbaka i denna kategori för att läsa lite djupare om allting :) Men att barnen sitter med benen böjda är absolut ingen fara, att dom skulle brytas eller slungas upp i magen/bröst/ansikte och göra någon skada är högst ovanligt. Faktum är att NTF aldrig hört om något sådant fall. Men skulle man vända ett så litet barn som Selma framåt (för att man tycker att dom sitter trångt om benen) skulle det kunna resultera i en "intern halshuggning" vid en frontalkrock då huvudets storlek och vikt i förhållande till kroppen och barnets muskulatur inte klarar det trycket som blir. Kika tillbaka i kategorin som sagt och kolla på klippen jag lagt upp så förstår du nog ännu bättre :)
Linda Blom

Anonym

Hej. Jag har en lång dotter. Hon är bara 3,5 år men börjar nosa på kanterna på sina bakåtvända stolar. Vi har två stolar (två bilar), den ena är lite lägre så hon är över kanten med huvudet på den. Vill du skriva lite om eller har du skrivit om det, när det är dags att byta till framåsittande? Vi vill ju att hon ska sitta bakåtvänd länge men börjar bli svårt pga hennes längd.

Svar: Nu vet ju inte jag alls vilka stolar hon har. Men man brukar gå efter att örats övre kant (eller ungefär i ögonhöjd) passerar stolens högsta punkt = urvuxen! Men om jag var ni skulle jag utan tvekan se mig om efter bakåtvända stolar som räcker ännu längre. Nör den sedan är urvuxen finns ju tyvärr inga alternativ.. Gå med i gruppen "bilbarnstolar" på Facebook så kan du få massa tips :)
Linda Blom

Anonym

Vår son på 5 månader HATAR att åka bil! Han skriker sig blå från det att vi lämnar uppfarten till att vi kommer hem igen! Han sitter bak i sitt babyskydd och om jag åker själv skulle jag aldrig kunna stanna varje gång han skriker/tappar nappen osv! Då skulle vi aldrig komma fram. Är det verkligen helt big no no att ha honom i framsätet? Han blir mkt lugnare av att se mig bredvid och kan till och med somna ibland. Vad skulle du gjort?

Svar: Först och främst! Är han stadig i ryggen och kanske tom sitter själv? Om ja - överväg att byta till stol 2. Där kanske han trivs bättre? Och dessutom är den säkrare, så när barnet är stadigt kan man med fördel byta. Givetvis är det inte big no no att ha barnet fram och om du vet med dig att du inte tappe fokus från körandet och dessutom märker att han blir lugnare - ha honom då fram :)
Linda Blom

Fru Hammarstrand

Bra med tips! Skall själv precis införskaffa ett babyskydd till kommande bebisen och funderar på att köpa nytt vs begagnat.

Isse

Vi köpte en något mindre (men plustestad osv) barnstol eftersom vi hade en något mindre bil. Och sonen, som ("tyvärr") är ganska lång, kommer troligtvis växa ur stolen inom något år (han är 3 år nu).

Nu har vi en större bil, men funderar över vad vi ska köpa för ny barnstol. Besafes stolar verkar ju väldigt säkra, men vad jag förstår har de inte allra längst rygg. Så risken finns att sonen växer ur en sådan stol rätt snabbt också.

Nu vet jag ju att Selma inte hör till de långa barnen, men hur tänker du när hon växer ur sin Besafe? (Det kanske blir ännu mer aktuellt med Collin.) Kommer ni köpa någon ytterligare bakåtvänd stol?

Jennifer

Vi hyrde babyskydd, från organisationen NTF. Det var ett bra alternativ för att inte behöva spendera tusentals kronor på skyddet som bara används en kortare period! Nu har vi med gott samvete kunnat spendera lite extra på BeSafe iZi plus som lill-fian sitter toppen i! Där bak :) För annars lockas jag lätt till att plocka upp nappen "bara för den här gången" och då är det bättre att hon är ledsen utan att jag kan göra ett enda undantag!

Jag har förresten längtat efter din förlossningsberättelse med lilla C. Kommer du att dela med dig av den? Jag hade själv en supersnabb förlossning med min dotter och är verkligen spänd och lite nervös för vad som kommer att ske nästa gång. Det är så få man hör om som har snabba förlossningar så jag är så nyfiken! Jag förstår dock givetvis att det kan finnas omständigheter som gör att du inte vill dela med dig eller om du helt enkelt inte hunnnit. Vilket är fullt förståeligt med två små godingar! Det är bara av ren nyfikenhet och jag hoppas du inte tar det som "tjat".

Tack för en toppenblogg - du verkar vara en så mysig mamma! Kram <3

Elin ❤ 21 år, förlovad och sambo

Så viktiga inlägg du skriver Linda. Heja dig!

Frida

Ville bara flika in med att NTF menade att det inte är säkrare att sitta bak än fram för ett barn vid kollision. Enligt dem var det, precis som Linda nämner, snarare den mänskliga faktorn i att man lätt "bara ska" och inte koncentrerar sig på vägen när barnet sitter fram. Så självklart kan man ha barnet fram om man känner att man klarar av det!

Kan av egen erfarenhet säga att vår son hatade att sitta i baksätet fram till att vi bytte till en besafe. Han sitter skönare och ser bättre ut genom fönstret = nöjd unge!

Tess

Jag känner mig nöjd med vårt val att ha vårt barn bakåtvänd tills han fyllt 5 år. Han blev precis för lång för det när han fyllde 5 faktiskt så den där beräkningen de gjort stämde bra in på vårt barn iaf :-) Sedan kan en del sitta längre och en del kortare, det är så det är. Barn är olika :-) Tycker det är synd att man fått utstå en del "kommentarer" om att man är larvig, överbeskyddande o.s.v. :-(

Anna

Barnet har inte vuxit ut den bakåtvända stolen förrän ögonen är i höjd med kanten på ryggstödet, inte huvudet 😊

Svar: Ja? :) jag vet :) när örats övre kant passerat stolens högsta punkt, eller som du säger. Ögonhöjd ( vanligtvis ungefär samma) :)
Linda Blom

Lugna dig nu

Men alltså sluta vara så sjukt otrevlig och spydig nu Linda. Vadå "ja? :) jag vet :)". Läser du inte dina kommentarer? Anna svarar ju säkerligen på Anonyms kommentar ovan. Hon vill nog inte försöka sätta sig över dig, eftersom du tror dig vara den enda som kan någonting om säkerhet i bil...

Svar: Vad var det för otrevligt med det? : ) I och med att hon inte skrev något namn eller liknande innan sin kommentar så antog jag att det var till mig och förtydligade att jag visste och att det hon skrev var helt rätt? Tycker faktiskt att du med flera kan lugna sig och försöka läsa mina kommentarer fler än en gång innan ni antar att jag "hugger". Så är inte fallet, för jag är hur lugn som helst! : ) I mina ögon borde smaljisarna förtydliga det..
Linda Blom

jcp.blogg.se

Hade ingen aning om detta!