Sommaren är här - glöm inte ditt ansvar!

Sommaren har kommit med besked och helt utan förvarning. Det var som att gå från skalkläder till sommarplagg över en natt (mindre kläder i bilen = bältet sitter bättre). I ärlighetens namn är både jag och Colin ganska lidande av hettan.. Konstigt det där ändå, jag älskar solen och jag älskar vädret och energin. Men värmen.. Den tömmer mig på kraft. Någon sommartjej är jag nog inte.. Höst och vår är mer min typ av årstid.
 
Nåväl.. Sommaren är här i alla fall och precis som förra året kommer jag att ta upp något enormt viktigt här i bloggen. Det kan låta så självklart i många öron, att man inte skall lämna varken barn eller djur i bil. Men trots detta så händer det alldeles för ofta under de varmare och soligare årstiderna. Senast igår läste jag artikeln nedan och det knöt sig i magen. Speciellt som mamma till en bebis. Och ingen glömmer väl olyckan för ett par år sedan med den stressade pappan som glömde lämna sitt barn på förskolan, åkte direkt till jobbet och fann honom död i bilen flera timmar senare?
 
 
Artikel från Expressen.
 
 
Ta del av listan nedan, en dag med +22 graders solsken kommer enn stillastående bil snabbt upp i temperaturer runt 85 grader - en normaltemperatur i en bastu är 90 grader, alltså endast fem grader varmare än det blir i bilen. Tänk er själva den enormt påfrestande känslan att sitta i en bastu och kippa efter luft. Där kan dock vi själva kliva ut precis när vi vill. Ett barn eller djur som vi vuxna ansvarar för kan inte det.. Dom sitter fast i en bur, en stol eller för all del bara instängd och har ingen möjlighet att ta dig ur. Det är livsfarligt!! Återigen, ta del av tabellen nedan.
 
 
 
Så, jag ber er! Slarva inte och tänk inte ens "jag skall bara", för vem vet vad som händer den korta stund eller bit som du tänkt att blir borta? Det kan få förödande konsekvenser för världefulla små liv. Ta inte risken!
10
Anonym

kan det låta självklart i många ögon? haha ;)

Camilla

Det e så sjukt vidrigt,jag lämnar aldrig min bebis ensam, o sen då i en stekhet bil :(

Anonym

Så hemskt!! Men blir också så chockad hur många det är som faktiskt hänger filtar över barnvagnen för att ge bebisen skugga. Värmen stiger rejält även där, och kan i värsta tänkbara fall orsaka plötslig spädbarnsdöd även det... Borde uppmärksammas mer! Så viktigt <3

Anonym

Arbetar på förskola och ibland säger föräldrar vid hämtning "Nu får du skynda dig, lillasyster sover i bilen". Tänk om det äldre barnet ramlar illa, det har hänt något under dagen som vi behöver prata om, barnet sitter på toa... Det är så lätt att glömma tiden. Det är klart att det är tråkigt att växa en bebis som somnat, men alternativet är att riskera barnets liv och hälsa.

Josefin Ogarp - från mammakropp till drömkroppen

När jag läser sådant så blir jag både arg och ledsen på samm gång! Hur kan man utsätta sina egna barn för en sådan sak? Det är livsfara och folk borde veta bättre!! Samma sak med alla stackars djur.

Marie

Att folk ens lämnar små barn i bil ensamma?! Vem gör det?! Oavsett väderlek... Skulle aldrig falla mig in. Våra barn somnar lätt i bil, ja och då sitter vi i bilen med dem, givetvis i skugga med neddragna fönster och liknande om det skulle vara varmt. Eller sp väcker vi dem, eller försöker lägga över dem i vagn så de får sova där medan vi springer våra ärenden... Att man vågar lämna sina små barn ensamma i bilen sådär...

Har haft två hundar också, aldrig ensamma i bil varma dagar. ALDRIG!

Sandra

instämmer med Marie ovan - skulle aldrig lämna små barn i bilen oavsett väder! Vad som helst kan ju hända. Tänk om någon tar bilen? Eller står utanför och skrämmer dem? Om de skulle fastna på något vis eller göra sig illa? Vakna alldeles ensamma och bli rädda? Nej fy, skulle aldrig lämna mina barn obevakade någonstans. Jag vill såklart skydda dem i största möjliga mån och finnas till hands om de behöver mig. Tycker det är en skrämmande tanke nog att kunna lämna sina barn själva i en bil! Att sedan göra det en varm sommardag är ju såklart än mer hemskt. Och likaså med alla stackars hundar. Bra inlägg! Tack för att du väljer att belysa detta.

Hanna Karlsson

Jag förstår heller inte hur de tänker som gör så här. Det är så hemskt!

Kristin

Hej Linda! På tal om bilsäkerhet har jag en fråga som jag skulle bli jätteglad om du svarade på. Jag har investerat i en besafe izi plus stol till min 9månaders son. Jag tycker stolen är bra och att han sitter bra i den men har ett problem, när han somnar åker hans huvud fram hela tiden, så jag vågar inte åka med honom själv utan vill att någon sitter med honom i baksätet. Har du någpn ide på hur vi kan lösa detta? Har du hört om det problemet förut? Hoppas du har tid att svara i bebismyset, grattis till en urgullig litet son👶🏼😊

Svar: Hejsan! : ) Det som är så himla bra med iZi Plus är att bältesmonteringen gör det möjligt att använda en form av "bygel" och därmed få lite mer lutning. Gå till ett ställe som säljer BeSafe (förslagsvis där ni köpte den) och prata mer om det! : ) Detta gör att huvudet inte faller framåt. Annars finns det olika typer av nackkuddar också, men just monteringen tycker jag att ni skall satsa på först :)
Linda Blom

MissLie

Det är helt sjukt! Hur kan man lämna sina barn i bilen?! Jag har inga barn, men jag skulle aldrig göra det.. Det är för riskabelt för massa av saker att ske!
BRA INLÄGG! <3