Besafe izi plus VS. Besafe izi kid i-Size


Klicka på bilden för att se i större format.
 
Mycket barnsäkerhet och bilstolar nu och jag vill klargöra att detta inte är några sponsrade inlägg, utan något jag gör för att jag brinner för ämnet. Ni har undrat om jag kan göra ett inlägg med en jämförelse av våra två bilstolar. Jag vill först och främst säga att vi är löjligt nöjd med dom båda och kan inte nämna några direkta nackdelar med dom, förutom att dom tar mycket plats i bilen. För oss var det dock något vi såg förbi när vi köpte bilbarnstol då den som inte kör ändå sitter bak med Selma. Har ni några frågor är ni välkomna att ställa dom i kommentarerna.
 
Stolarna har ganska mycket gemensamt, men även en hel del stora olikheter. Själva sitsen med nackstödet, bälte, magneter för att underlätta att ta av och på bältet m.m. är saker vi älskar med dom båda. Likaså lutningsmöjlighetena i tre lägen, enkelt att göra i ett enhandsgrepp. Att flytta nackstödet är lite trögt innan man lärt sig det, men funktionen är enkel med endast en knapptryckning. Spänna/släppa lös bältet görs snabbt och enkelt. Selmas huvud har inte en enda gång "åkt framåt" när hon sover i någon av dessa stolar. Dessutom gör frontbygeln på de båda stolarna att dom sitter som berget, rör man på stolen gungar hela bilen.
 
BESAFE IZI PLUS                                                                                           
En bältesmonterad, plusgodkänd stol som tar ganska mycket plats i bilen, vi har en liten Volvo V50 som får offra en del av platsen i passagerarsätet fram, dock ändå fullt möjligt att för mig (163cm) åka där. Det jag gillar med den bältesmonterade stolen är att man kan "manipulera" lutningen lite med hjälp av en kil och den är därmed mer formbar i sätet till skillnad mot en isofix-stol som bara kan sätta på ett sätt. Nackdelen är att den är svårare att montera iom just bältet. En stor fördel med izi plus är att den funkar i viktklassen 0-25kg. Denna modell är billigare än izi kid i-size och stolen väger mindre.
 
BESAFE IZI KID I-SIZE                                                                                   
En isofix-stol som är godkänd för i-Size (läs mer om det här). Den tar visserligen också en del plats, men jag uppfattade den som ganska mycket mindre än izi plus och det är inga problem att sitta fram. Enkel att montera och den piper om man inte fått till det rätt, en klar fördel och stor trygghet för oss föräldrar. En nackdel med isofix är att det är upp till 18kg den räcker till, men då den är såpass mycket mer testad för bland annat sidokollisioner m.m. än izi plus så får den fortfarande en stor fördel av den anledningen. Den är enklare att flytta på, men för montering krävs att bilen har isofix. Stolen är lite dyrare och tyngre än izi plus.
 
Just Besafe finns att köpa hos de flesta återförsäljare, exempelvis Jollyroom, KöpBarnvagn, Babyshop & Lekmer.
10
Sara

Upp till vilken längd funkar izi plus? :) Tack för bra inlägg.

Svar: På iZi Plus är det ingen maxlängd utan det dom säger är att när nackstödet är uppdraget i högsta läge så får inte toppen på öronen gå över kanten på stolen.
Linda Blom

Emma

Tack för perfekt inlägg!
Vi har idag en axkid minikid, men den är inte så funktionell i vår nya bil eftersom den inte har några förankringsringar i golvet varken fram eller bak - så därför är jag återigen på jakt efter bilbarnstol. Vilket verkligen är en hel djungel..
Men jag har en fråga, vet du vad skillnaden är på:
Besafe iZi kid i-size och
Besafe iZi kid X3 ???

Anonym

Emma, man behöver inte ha förankringsringar. Har man inte det så fäster man remmarna i stolen eller i skenorna till stolen. :)

Eva

Måste båda stolarna måste vara lutad mot framsättet?

Vi har plus idag är nöjda, fundera på kommande syskon om man ska köpa isize eller plus, men tyvärr kommer de bli problem om båda stolarna måste sitta mot framsättet/panelen hur vi än sätter dem. Har nämligen extra benutrymme i vårt baksätte, så om jag kör är det minst 50cm benutrymme och lika så blir de på andra sidan där storasyster sitter nu...


Svar: Som måste inte vara lutade, dom ÄR inte lutade. Det är bara vi som flyttat bak framsätet så långt det går :)
Linda Blom

Camilla

Finns det en indikator på båda bilstolarna som visar när man monterat dem rätt. Det är ju så viktigt att de monteras rätt och inte lätt alla gånger.

Madde

Om du bara skulle ha en utav stolarna, vilken skulle du välja? :)

Kajsa

Vi har Besafe Izi plus (den tomma stolen på dina bilder) med Isofix. Vi å sonen gillar den massor :) men jag blir snart knäpp på en grej: vi vet ju att den är rätt monterad IOM att det är Isofix, det kan ju i princip bara sitta på ett sätt. Men vår stol är så fruktansvärt frammåtlutad? Vi får ha den i "viloläge" för att han typ ska sitta rakt i den. Å JÄMT när han somnar så tappar han huvudet å det ser så obekvämt ut :( Vad kan vara felet tror du? Eller ska det vara så med en isofixmonterad? Kanske ska tillägga att vi ha en toyota avensis å det är gott om plats i bilen å till sätet framför. Ska jag åka tillbax till inköpsstället å be dom (babyproffsen) kolla vad som kan vara problemet? Eller kan man typ bulla upp med något under själva stolen och tvinga den upp i ett lite rakare läge? :)

Emma

Till anonym - ja vi har den fäst i sätet framför i dagsläget. Men det är inte så praktiskt när vi vill flytta sätet för då blir inte spännremmarna rätt. Dessutom så faller dotterns huvud framåt när hon sover, trots att vi har köpt till en kil som hör till bilstolen.Så vi är generellt inte så nöjda i dagsläget :)

Anna

såg att nån hade frågat om de skulle vara lutade mot sätet..

i den bilbarnstolen min mamma köpte nyligen så står det att det ska vara 10 cm mellan barnstolen o sätet framför, är det inte så på besafe? vet inte om det är så på den jag har heller, eller om det bara gäller om nån sitter i sätet framför?? har du koll???

Isabel

Jag undrar om ni även har pratat om babyskydd på din utbildningsdag och om det finns något speciellt man bör tänka på? vi är på jakt efter ett babyskydd och jag försöker läsa på men tycker att jag hittar så dålig information om vad man ska tänka på. Vore trevligt om någon kunnig kanske hade något tips :)