i-Size, ett nytt och viktigt reglemente

Som ni troligen redan vet så är jag en av fem ambassadörer för Besafe och i mars var vi iväg till VTI i Linköping för att få utbildning i barnsäkerhet och även få medverka under krocktester. Otroligt givande och ni kan läsa om dagen här.
 
I detta inlägg tänkte jag berätta om en annan väldigt viktig sak - nämligen det nya reglementet UN r 129 (i-Size). Det här är något jag höjer händerna åt, kanske inte bara för den svenska marknaden, men för den internationella!

Vad är i-Size?
Det nya reglementet har ett enda grundsyfte - att barn skall åka så säkert som möjligt i bilar. Detta innebär nya och tuffare krav på både bilstolar och biltillverkare. Hur då? tänker säkert ni och det skall jag berätta. Först och främst är skyddet för barnet kraftigt förbättrat, det ställer nämligen hårda krav på skydd för både huvud och nacke, men även gällande sidokrockar. Därmed testas stolarna mycket hårdare med bl.a. just sidokollisionstest. Förutom detta så är det dessutom obligatoriskt att åka bakåtvänt upp 15 månader (tidigare 9 månader, men det är så viktigt att barnet inte vänds framåt bara för att hen nått 15 månaders ålder) och istället för att lägga fokus på att barnet "växer ur" stolarna viktmässigt, så skall det baseras på barnets längd och ålder istället. I-size lägger mycket vikt i att stolar skall användas rätt och något som underlättar detta är ISOfix montering. I Selmas stol (Besafe izi kid i-size, en av de första i-Sizegodkända stolarna!) piper det exempelvis om den inte är rätt monterad. En enorm trygghet.
 
Varför i-Size?
Faktum är att en femtedel av alla stolar faktiskt är felmonterade i våra bilar och detta är givetvis väldigt kritiskt om en krock skulle skw. Utöver det så vänder vi föräldrar på våra barn alldeles för tidigt "för att det är trångt om benen" utan att tänka på att barnet faktiskt kan bryta sin nacke vid en krock i framåtvänd stol, vi pratar inte whiplash a'la vuxna här utan döden. Visst är det fruktansvärt? Och detta ansvar ligger bara på oss vuxna! Sedan är det ju faktiskt så att många stolar är utrustade med alldeles för dåligt skydd, även om dom är godkända och i många fall saknar stolarna sidokollisionsskydd. Allt detta ställer i-Size mycket högre krav på!
 
 
Jag brinner verkligen för det här och jag vill råda alla er där ute som någon gång kört, åkt med eller kommer att ha ansvaret för ett barn i bil att gå in och läsa mer om i-Size, men framförallt om barnsäkerhet HÄR. Jag kan inte uttrycka mig nog om hur viktigt detta är.

7
Annster

Bra att du tar upp detta.
Viktigt med säkerhet :)

Svar: Jaa :) såå otroligt viktigt också! Och finns mycket okunskap också, så då känns det ännu viktigare :)
Linda Blom

Louise

Hej! Tack för all info om barn i bil! Jag har alltid varit noga men är ännu nogare nu efter din information! Jag har en annan fråga. Har två barn, en fyraåring i bakåtvänd stol som fungerar fint, och en 3 månaders och 2 veckors bebis som är större än medel, han väger nu 7400 och är 66 lång. Läst att bilstolarna är från 9kg om man inte köper en 0-18 men köper hellre 9-25kg så stolen kan användas längre. Undrar om man kan ha honom i bakåtvänd bilstol från 9kg eller måste han sitta själv först?

Svar: Besafe har ju sin izi plus som funkar mellan 0-25kg - den kanske är ett alternativ för dig? :)
Linda Blom

alexandralinneas.blogg.se

Hej! Visst hade ni en v50? Hur är den i storlek till bilen? Har en v50 jag också och tycker att det är rätt dåligt med plats i bilen så vill ju ha en som sitter perfekt. :)

Svar: Ja det stämmer :) Vi har en besafe izi plus och en besafe izi kid i-Size och den izi kiden tar mindre plats. Båda är ganska stora stolar överlag. Men vi kunde flytta bak framsätet ganska många cm när vi bytte från izi plus till izi kid i-size :)
Linda Blom

Jenny Nilsson

Tycker det är bra att du ofta påpekar hur viktigt det är med barn i bil! Det är ju ett otroligt viktigt ämne!
Dock spelar det ingen roll för vissa föräldrar, jag vet de som vänt vid 2-årsålder och det skrämmer mig!
Men som sagt; jättebra att du tar upp detta ämne och så undrar jag om det är okey att dela inlägget? Frågade på ett annat inlägg, men lika bra att fråga igen :)

Svar: Hej :) Det är helt okej att dela inlägget! Bara bra om det får spridning :)
Linda Blom

Felicia

Man kan inte få lite bättre bilder på eran stol i v50? Vi har precis utökat familjen och så småningom ska vi ha en ny stol men jag är rädd att vi inte får plats i bilen 😩

Svar: Jo absolut!! Kan skriva ett inlägg om stolen :)
Linda Blom

Camilla 33 år och 10 barnsmamma

Jag tycker det är bra att du skriver om detta,jag tycker det är intressant.
Trots antalet barn jag har så lär man sig nått nytt jämt..
Mvh camilla

Svar: Ja! Det är ju så otroligt viktigt och tyvärr något många har stor okunskap gällande : )
Linda Blom

Anonym

Tycker den verkar kanon, ni ambassadörer gör bra reklAmmen skulle vilja ha prisinfo ;)

Svar: För mig handlar det dock inte att göra reklam för stolen i första hand. Utan om vikten av barnsäkerhet :) prisinfo finns hos alla återförsäljare :)
Linda Blom