Tankar om förlossningen i vecka 33

Lilla magen i vecka 31..
 
Det är nu tio veckor sedan jag skrev om mina tankar inför min andra förlossning här i bloggen. Känslomässigt befinner jag mig i ungefär samma bubbla, men kanske en något starkare oro och ovisshet. Det är ganska många veckor sedan min barnmorska skickade en remiss för att jag och J skall få komma iväg på ett Viktoriasamtal gällande våra tankar och känslor både när det kommer till förra förlossningen men också inför denna. Vi skulle få en bekräftelse inom kort, men har inte hört ett ord och jag känner en viss frustration och hopplöshet över att varken höra något och att veckorna ilar på så fort. Det säger bara tjoff så är det dags snart.
 
Jag börjar inse att vi inte kommer att få möjlighet till en igångsättning. Under tiden vi gått och väntat har jag hunnit med två besök på förlossningen och där kom vi in på hur det var för mig att föda barn, att det gick så fort och att jag känner en stark rädsla av att verkligen inte vilja föda hemma. Det behöver givetvis inte bli så, men om man skall ta hänsyn till hur det i regel ser ut så går ju andra förlossningen snabbare. Förutom att förlossningen med Selma var väldigt intensiv, så var det ganska chockartat rent psykiskt för både mig och Jimmy som aldrig riktigt hann förstå vad som egentligen hände. Det sägs ju att papporna "finner sig i situationen" när det väl gäller, men om sanningen skall fram så hade J det väldigt tufft han också, så tufft att han två gånger lämnade förlossningsrummet. Tanken på att allting skall dra igång antingen när Selma och jag är själva eller att hon överhuvudtaget skall vara närvarande när jag krystar ut hennes lillebror är ingenting jag vill. Hela min kropp skriker att det känns fel! Jag känner mig inte trygg med det helt enkelt.. Att Jimmy skulle förlösa vårt barn, med Selma närvarande känns så otänkbart. Och det kvittar egentligen hur mycket barnmorskorna försöker intala mig om att det kan vara så fint och liknande, det kan gå så bra så. Att syskon närvarar kan vara så mysigt. Men jag kan tänka mig att det också kan vara väldigt omtumlande och konstigt för en treåring att se sin eller sina föräldrar i den situationen, vad som händer, eventuell ambulanspersonal som kommer och liknande. Troligtvis skulle jag finna mig i situationen själv, för jag har ju verkligen inget annat va då, när jag födde Selma så var jag så fokuserad och lugn. Men fasiken.. Det är så mycket som inte känns hundra bara..
 
Vi har blivit rådda att åka in direkt, ta med Selma om vi inte hinner få barnvakt så får någon hämta henne på BB. Jag har t.o.m. blivit rådd av barnmorskor att ta med någon annan till förlossningen än Jimmy. Men det gör mig lite upprörd, för ingen av oss skulle under några omständigheter vilja att han missar vår sons ankomst till världen, hur jobbigt det än kan vara. I Karlstad sätts tydligen inte mammor igång på grund av snabba förlossningar, möjligen, mööööjligen att jag skulle kunna bli undersökt när BF närmar sig för att ta det därifrån. Men det var långt ifrån säkert. Jahopp..
 
Det som känns jobbigt är att barnmorskorna jag pratat med innan jag blev gravid en andra gång hela tiden har sagt att det blir igångsättning om vi skulle vilja. Det har jag lite ställt in mig på och att nu ha gått 32 fulla veckor och fortfarande inte har en aning om hur allting kommer att bli känns jobbigt. Första gången var jag så lugn inför förlossningen och egentligen borde jag jobba med den mentala biten så jag kan finna ro även denna gång. För rent förlossningsmässigt är jag inte rädd, inte för smärtan och liknande. Men för sakerna runtomkring, att känna mig otrygg. Man kan ju trots allt inte styra hur allting blir oavsett om det är planerat snitt, en igångsättning eller en naturlig start, men när man fött ett barn tidigare så har man ändå en bild av hur det kan vara. Som förstföderska får man höra att allting är så långdraget och man hinner göra si, man känner på ett sätt när det är dags och liknande. Men för oss sade det BAAAM sex dagar tidigt, tjugo-trettio minuter senare är vi på förlossningen och vips är Selma ute 1 timme och 40 minuter efter första känningen, helt utan förvarning. Då har jag ändå fått förklara för barnmorskan i telefonen att det "såg ut som jag bajsat ur fel hål" (bäck i fostervattnet) och dom försökt med att det är slemproppen som gått och att en förlossning tar tid.
 
Jag tror att om jag hade fått ett konkret svar på hur vi kommer gå tillväga mycket tidigare och inte få så luddiga sådana så hade jag haft tid på mig att bearbeta allting. Det är ju inte så att jag önskar en igångsättning innerst inne, för det är klart att jag egentligen skulle vilja att det startade naturligt. Men när man inte känner sig trygg, bara går och väntar på att få komma iväg och prata med en kunnig, få ventilera och verkligen känna att någon lyssnar på oss till hundra procent, tar in våra rädslor och inte bara flyttar fram allting hela tiden så blir det jobbigt tillslut. Jag spelar upp situationer framför mig där allting sätter igång när jag är själv med Selma, drömmer om olika förlossningshändelser. Jag fick ju så enormt ont från första värk när jag gick med henne och utan Jimmy där hade jag nog inte känt mig lika lugn som jag gjorde då. När jag tänker på det så känns en igångsättning som rätt alternativ för oss, där vi kan lämna Selma tryggt hos mormor och morfar, åka in tillsammans, vara under bevakning, få stöttning av dom som kan det här. Men det kommer uppenbarligen inte bli så.. Och nu står vi bara här och trampar medans veckorna går och vi fortfarande inte fått prata med någon som verkligen har något att säga, annat än "men det är bara att... det behööööver ju inte..." eller för all del "åhjo.. en andra förlossning går i de allra flesta fall snabbare så ni får bara åka in direkt...". För oss är det inte ju inte bara. För oss är det någonting som känns jobbigt..
 
 
Och ja.. Jag vet givetvis att hemmaförlossningar också kan gå hur bra som helst.. Jag har tre i min närhet som fött sina barn hemma. Men ingen av dom skulle välja att göra det igen om dom fick chansen.. Och jag vet att vi lika gärna skulle kunna hinna in även om det blir stressigt med barnvakt m.m. Precis som att en förlossning skulle kunna sätta igång naturligt, även för dom personerna som har en igångsättning eller planerat snitt framför sig. Det är bara den där känslan och att det varit så jobbigt under veckan med lillebror i magen så har nog allting bara börjat kännas jobbigare..
71
Antonia

Hoppas verkligen ni får komma o prata med någon snart! Det gick fort med vår förlossning också och jag hoppas också att vi hinner med lite mer nästa gång, gick inte lika fort som eran men man hör ju många som är oroliga över allt eftersom det verkar gå snabbare för varje förlossning. Kram!

Frida

Känner igen dina tankar så väl! Inte för att det gick så fort med min äldsta som du hade med Selma.. Jag fick dumförklara barnmorskan som svarade när jag ringde och ville komma in på en undersökning med lillebror då jag hade en smärta på ena sidan som inte försvann... Hon tyckte att jag borde veta om en fl var på gång då jag hade ett barn sen tidigare..
Jag hade världens bästa stöd i min mamma som mötte upp mig och Melvin vid fl och tig sedan med sig honom när det visade sig att jag var öppen 7cm och jag lite i panik fick ringa pappan ...

Fru Bryngelsson

Jag känner verkligen med dig, så mycket oro för allt omkring som andra ser som en bagatell. Jag tycker du ska ringa Viktoria och prata med dom själv, jag fick till svar att dom har två sköterskor sjukskrivna och en utlånad. Jag s att jag börjar bli stressad(v35)och ringde och låg på ska dit på måndag. Man ska inte behöva känna sig otrygg och stressad💙Lycka till Linda

Svar: Jag pratade med dom igår när jag var på ultraljud med lillebror (skrev inlägget i förrgår) för det visade sig vara en kvinna som har lite ansvar över just Viktoria. Även hon sade precis som alla andra att "det däääär fixar du..". Och när jag frågade om min remiss så sade hon precis som du skriver att en är långtidssjukskriven osv och att "du nog blir kontaktad snart". Ja.. Och det har jag hört i många veckor nu :(
Linda Blom

ensekundtusentankar.blogg.se

Jag tycker att det är väl mkt för en 3 åring. Tänk om något går fel, paniken i det. :/

Anonym

Sånt här är bara så bedrövligt. Klart att det är bäst för kroppen om förlossningen kommer igång själv och allt sånt, men en kommande förlossning är ju ett tillräckligt stort orosmoment. Att då dessutom behöver oroa sig för om du kommer hinna in, kommer J hinna med, vad händer med S, tänk om tänk om tänk om;hur bra är DET för kroppen och bebisen? Jag förstår dig helt och fullt, min första förlossningen tog sju timmar och jag är ändå orolig nu inför andra med hur vi ska ordna med storasyster och sånt. Och då säger ju statistiken ändå att vi kommer att ha många timmar på oss.

Svar: Vet du? Din kommentar fick mina tårar att komma.. Det är PRECIS sådär det snurrar i mitt huvud.. Tänk om, tänk om, tänk om.. Blä :( Tack för dina ord! Ibland är det svårt att sätta som själv utan att det blir snurrigt och jävligt.. Som jag trot att mitt inlägg är.
Linda Blom

S

Vad jobbigt för dig. Det är kanske ingen tröst men jag upplevde att jag fick mer förvarningar av kroppen inför andra förlossningen. Onda förvärkar några dagar innan som eskalerade osv. Så om det inte skulle bli igångsättning kanske du hinner lämna bort Selma och Jimmy hinner ta ledigt. Kontakta patientnämnden för råd ang att du blivit lovad tid men ej kallad. Kram!

Leyla Lundqvist

Det där med att det ibland går fortare med andra barnet är just det - ibland. Med första barnet gick jag över 15 dagar och förlossningen kom igång av sig självt. Andra barnet gick jag över 14 dagar med och blev igångsatt. Förstå chocken när jag lyckats öppna mig naturligt en gång och tvingas till det den andra. Så, det kan ju vara så att lillebror inte alls vill komma ut när ni förväntar er det. Men givetvis ska du få det samtalsstöd du behöver!

Tove H

Åh Linda! Den chocken, den paniken, över en förlossning som man inte förväntat sig. Jag vet, jag hade en likadan. Hade krystvärkar hemma redan. Jag hade sånt adrenalinpåslag och kroppen var i sådan chock efter förlossningen att jag skakade så mycket att jag nästan ramlade av förlossningssängen. Jag förstår dig!!! Och jag hoppas att någon lyssnar på dig snart! Fy fan! Vet du vad, detta handlar om Dig och er Lillebror, jag tycker att du (om du orkar givetvis!) ska sätta ner foten ordentligt (om du inte redan gjort det). Det ska inte behövas men du ska inte behöva gå runt och vara rädd! Fy! Ja, visst kommer det säkert gå jättebra om du är tvungen att föda hemma, man gör vad man måste så klart. Men jag kände precis som du, kommer min dotter hamna i chock efter det?? Det var tusen frågor utan svar. Kan autorasamtal vara något för dig? Jag hoppas verkligen det går bra för er! Att du får lugn i själen! Jag hann in i god tid andra förlossningen och kunde till och med dansa med min man innan förlossningen drog igång. Jag hoppas du får vara med om det också. Bor dina eller Js föräldrar i närheten? Finns det någon som kanske kan bo hos er när det närmar sig så att de kan vara hemma med S om förlossningen drar igång?
All lycka till Linda! <3

Tove H

P.S. Om du bara vill spy av dig lite så får du gärna maila mig. Jag fick inget vidare mottagande heller när jag nämnde att jag var orolig. Tove.helm@hotmail.com

Malin

Fy. Jag förstår din oro och stress.
Nu gick inte min första förlossning riktigt lika fort som din, från det att vattnet gick och han var ute tog det 5 timmar. Jag känner mig också stressad inför förlossning nummer två, bf om en vecka! Tänker likadant som dig. För om vattnet skulle gå, då är det bråttom. Vi har 15 min till sjukhuset. Tänk om jag är hemma själv med sonen och sambon jobbar. Sambon har 15 min hem, tänk om min familj inte är hemma och kan komma bort och ta sonen direkt. Jag vill inte föda hemma, är livrädd för att mina nedre regioner skall förstöras helt (fick mycket komplikationer sist) om det går alldeles för fort. Herregud mycket som snurrar hos mig med.
Jag hoppas verkligen du får svar och hjälp snart! Tråkigt att dom tar så lång tid på sig :( Lycka till! Kram

Svar: Kram och jag förstår precis!! Har du pratat med BM och liknande om dina tankar/rädslor?
Linda Blom

tesslundin.blogg.se

Men vad fasen?!?!!! Det var det värsta jag hört! Jag blev lovad igångsättning för nästa då min första förlossning gick så fort, då tog den ändå längre tid än din...! Jag behövde bara säga till min BM så kontaktade hon förlossningen och överläkaren mailade direkt både en bekräftelse och ett datum (v.39+0 ska vi ha igångsättning) Skulle dom försöka slå i mig att det går så bra att föda hemma så skulle jag bli VANSINNIG! Jag var hos BM igår för rutinkoll och jag påpekade då att jag vill ha det skriftligt i min journal att överläkaren även skriver att när jag kommer in (om det hinner sätta igång innan) och bara är 1-2 cm öppen så får dom inte hänvisa hem mig (det gjorde dom sist och 3 timmar senare föddes min) och jag ska ha epiduralen direkt (det har hon redan lovat muntligt. Sist fick jag nada då det inte hanns med). Så min BM kommer boka in ett samtal med läkaren på förlossningen snart. Jag sa rakt ut till BM att blir det som med min första förlossning så skjuter jag mig i huvudet!! 😁😂 Vet du, det gör ondare att föda snabbt än dom som gör det på 24 timmar! Det läste jag i min bok "att möta förlossningssmärtan". Tack för ordet!//upprörd!
tesslundin.blogg.se

Svar: TACK för din kommentar, det är alltid skönt när man inser att det faktiskt finns dom som känner igen känslor och tankar och förstår att man inte gör det här för att man är en krångelmaja.. Gud vad skönt att du fått så bra stöd och respons från de du träffat. Framförallt att du FÅTT träffa dom!! Stort lycka till med bebis <3
Linda Blom

Anonym

Hej! Jag har också haft snabba förlossningar. Med första barnet gick vattnet hemma, vi åkte genast till bb, har 45minuters bilfärd men kände då vi var halvvägs att huvudet börja tryck på. Vi körde hårt dit var dom tur va natt, efter 13min på bb var han född. Med andra barnet börja vattnet sippra lite så vi for in en timme på bb så var hon ute. Med tredje barnet fick vi igångsättning i v.38, de två första är födda i v. 38 och 38+2, så ja var nog rädd att gå ända till v.38. Men de gick bra , var inte alls öppen då vi kom till igångsättningen men efter att man tagit hål på hinnan var hon ute 7 minuter senare. Allt gick bra men så skönt att vara på plats. Hoppas de lyssnar på din oro och det löser sig till det bästa.

E

Är själv i v.37 och hormonerna flödar, så sitter här och gråter till ditt inlägg. Vi har en dotter hemma på 2år som jag oroar mig kopiöst mycket för - hur mycket ska hon behöva se "mamma ha ont" när det väl är dags - Även om vi inte har problemet med att det kommer gå så fort som för er.. Jag blir även väldigt lack på sjukvården och er behandling då jag själv är från Värmland/Karlstad. Nu bor vi i Stockholm och vid vårt tillväxtultraljud förra veckan tog sig läkaren tid att gå igenom min förra förlossningsjournal pga min oro. Hon kunde konstatera vissa "felbedömningar" som gjordes förra ggn och vaf som troligtvis gick "snett" - och gav mig därmed verktyg till att kunna känna till förloppet den här ggn på ett helt annat sätt. Så bara av att få prata med den här lugna, informativa, lyssnande och kunniga kvinnan känner jag mig helt lugn ni inför att föda igen 💞 Vilket ni verkligen också förtjänar!!! Kan inte råda dig mer än att stå på dig fina du - ni är värda bättre omsorg!! // E

Svar: Tack snälla för din kommentar! Vad skönt att du känner dig så trygg! Precis den känslan hade jag inför förlossningen med Selma.. Jag HOPPAS kunna komma till den sinnesron på något jäkla vis innan det är dags.. Tänker otroligt mycket på Selma också.. Hon är så förståndig och jag ser ju hur hon agerar de gånger jag har ont här hemma redan nu.. Jag vill ju att hon skall vara trygg också och det är hon hemma i lugnet hos mormor och morfar, inte hemma med två nervösa föräldrar och eventuell ambulanspersonal bla bla bla.. Massa tänk om.. Just nu håller jag bara tummarna för att allt tar längre tid med lillebror och att vi kommer att hinna få barnvakt och liknande.. Jag börjar liksom ge upp det där med att få tryggheten som vi kanske dumt nog lite förväntat oss..
Linda Blom

Alexandra

Jag känner mig chockad att du inte får en igångsägto. Förstår inte alls varför. Jag är väldigt orolig själv inför nästa förlossning. Födde bu senast ned akut kejsarsnitt och nästa gång vill håg ha ett planerat för jag vägrar gå och vara orolig om barnet ligger fel den gången också och att det inte syns eller känns . Ja hoppas du snarast får komma och prata. Det märks vilken resursbrist det är=(

Emelie

Jag har full förståelse för din rädsla och oro. Min är den samma fast åt andra hållet... Med nr 1 blev jag igångsatt, utan resultat. Kroppen var inte redo och jag öppnade mig som mest 4 cm, sen gick det tillbaka till 2(!) jag fick sovdos och vi började om utan resultat dagen efter. Det hela slutade med akut KS då hjärtljuden gick ner. Jag har gått på "aurorasamtal" vet inte om det är samma som det du fått remiss till, men det har gjort att jag känner mig något tryggare i paniken för att personalen på fl känner till min bakgrund och historia och därför kan erbjuda mer stöttning. Vi har satt upp mål och "planerat" fl i den mån det går utefter mina önskemål. Kan inte din barnmorska trycka på mer? Jag fick kontakt med fl inom en vecka från det att remiss blivit skickad (Halmstad). Hoppas det löser sig för er! Det är så viktigt att känna sig sedd,trygg och hörd i såna lägen! Tänker på er...

Svar: Min barnmorska har ringt och frågat, dubbelkollar så remissen kommit in osv. Men det händer ingenting ändå.. Jag har suttit bredvid när hon ringt och frågat så jag vet ju att det verkligen blivit gjort liksom.. Hon nämde något om att jag har inte hört något nästa gång vi ses heller så kommer hon rings direkt till läkare så jag förhoppningsvis kan komma dit och prata istället. Men nästa gång jag träffar min barnmorska är jag i vecka 35 och få närmar det sig ju verkligen :( Blä.. Väntan och väntan!! Stort lycka till på din komma de förlossning! Oavsett så är man ju så förväntansfull på stt få träffa bebisen, så det är det jah försöker fokusera på <3
Linda Blom

Satu- Me & My Baby Dolls

Hej Linda. Jag förstår din oro, jag har också haft snabba förlossningar och jag fick beviljad igångsättning. Om du har ork, så tjata till dig det! Så dumt att man måste få tjata till sig det, men det handlar om din oro som dom måste ta på allvar.

Hoppas att allting löser sig så du ser fram emot förlossningen med spänning och inte med oro. <3 Kram/Satu

Anonym

Ett tips är att kontakta Karlskoga. De har en av de bästa förlossningar i värmland. Min brors sambo födde där och de gjorde hela tiden som hon vill. Kanske kan de gå med på igångsättning? :) värt att kolla upp

Svar: Har hört sååå mycket gott om Karlskogas förlossning! :) Gick faktiskt i gymnasiet i den staden.. Men tanken har faktiskt aldrig slagit mig! Är det möjligt att göra så verkligen? När man har en förlossning i sin stad?
Linda Blom

Linda

Alltså nu fick jag kaffet i vrångstrupen! Att dom med fullaste allvar föreslår att någon annan än Jimmy ska med, helt galet ju det är ju för fasiken hans barn! Jag skulle ha blivit helt galen haha! Låter ju jättekonstigt det här, vilka människor har du träffat egentligen. Hoppas det går bra allting och att du får föda på sjukhus, det är ju förfan en rättighet, ursäkta men jag blev väldigt upprörd av det här!

Svar: Hon menade på att om jag inte känner mig trygg så skall jag ta med någon annan. Min mamma satt bredvid och hörde allt! Och då känner jag att dom ju inte förstått.. För det är ju knappast Jimmy jag inte känner mig trygg med :(
Linda Blom

Frida

Usch, jag förstår dig helt och hållet. Min första förlossning startade med att vattnet gick och från det tog det knappt 3 timmar tills det var dags att krysta. Och nu sitter jag gravid i sjunde månaden och är livrädd att lillasyster ska komma ännu fortare. Speciellt när man har ett till barn hemma som måste ha barnvakt fort om det skulle sätta igång. Jag har pratat med två barnmorskor och båda är totalt ignoranta, de tycker att det är ju bara 3 mil till förlossningen, herregud det är väl bara ringa en ambulans om du är så orolig när det sätter igång och ta med dig dottern till förlossningen..??? Så trött på att bli dumförklarad.
Hoppas allt går bra för dig när det är dags <3

Svar: Exakt exakt exaaaaaakt så! "Det är ju bara att..". :/
Linda Blom

Anonym

Jo dom startar i Karlstad pga snabba förlossningar , dock inte för tidigt ..( talar av erfarenhet ) 3 an kom i bilen halvvägs upp till Karlstad 50 min efter första känningen.. Första tog ca 8h från första molvärken men 4,5h från der började npla mera, dock åkte vi upp för jag skulle få sova ( hade varit uppe dagen innan o va öppen 3 cm men ingen aktivt på gång o minst en vecka skulle det dröja enligt bl jag träffade då) dock var jag öppe. 6 cm när vi kom in o 2,5h senare är han född . . Andra blev jag igångsatt satt med pga dåligt mående , den tog 4h totalt . 3 an kom som sagt i bilen o 3 min efter vi ringt 112 så kom ungen ut med en krystvärk i baksätet i bil , mitt i vintern.Lökaren på MVC vägrade skicka remiss till specmvc utan sa till mig att åka i tid. Det gjorde jag; första känningen i samband med att blodig slemmis släppte , ringde sambon som kom direkt från jobbet så vi åkte upp,30 min efter vi lämnat hemmet var hon ute . med 4e ungen var jag in i v 35 på samtal på spec MVC för prat om igångsättning pga snabba förlossningar .. Han sa vi kallar dig en vecka innan o är kroppen redo så startar vi om det är ledigt. Kom aldrig dit dock utan han kom 2 dgr före datumet vi fick hem ; 9 dagar före bf . Hann upp tack o lov men med ambulansfärd i 160 hela vägen upp till kd. Hann byta säng sen var han ute hade vi tagit egen bil hade det blivit en repris på 3 förlossningen ..

Svar: Då är det ju ÄNNU konstigare egentligen, att dom säger olika :(
Linda Blom

Emma H

Kontakta Karlskoga säger jag också :). Bor här och har fött två barn här på förlossningen. Så stöttande och lugnande personal! Många reser till Karlskoga för att föda barn, vet jag att personalen pratade om.
Ring och prata med dom iaf, skadar inte att fråga :).
Förstår stressen du känner, jag hade varit jättestrrssad i den situationen.

Min första fl tog 6h när det väl startade, mitt vatten gick över 48h innan det. Men det tog tid innan kroppen ville starta. Sen när det väl började var det sjukt intensivt utan värkpauser. Var jätterädd att andra fl. skulle bli så intensiv och ännu snabbare.. Med lillasyster gick vattnet kl 22.00 på kvällen, kl 8.00 nästa morgon kom värkarna och det tog exakt 6h även då.
Hade massa stöttning andra gången då jag var så orolig över smärtan osv, så jag kunde hålla ett helt annat lugn och kände att jag hade kontroll över situationen. Tack vare personalen!

Eftersom din första förlossning gick så fort förstår jag din oro och stress. Tar mycket energi att tänka på vad som kan hända, alla tänkbara scenario..
Stå på dig, även om det är tufft! Ni förtjänar att känna trygghet inför det som ska komma.
Önskar er all lycka till!

Anonym

Jxkfns

mittbabbel.blogg.se

Känner du dig inte trygg inför att Selma eventuellt skulle vara med i en hemma förlossning så är risken stor enligt mig att hon inte kommer känna sig trygg heller. Ååå hoppas att ni får hjälp med er oro! Önskar er allt gott!

Svar: Exakt min tanke.. Klart som sjutton hon märker av att jag och Jimmy eventuellt blir stressade och oroliga. För oavsett har vi ju blivit rådda att åka på en gång så vi kommer säkert känna panik när det är dags. Just vid ett sådant tillfälle är det nog inte helt enkelt att tänk sig för vad man sänder ut till sitt barn liksom :(
Linda Blom

Anonym

Kan tillägga vi har 8 mil upp så resan toll kd gick fort ( anonym som kommenterade med 4 förlossningar) ja det är konstigt dom säger olika.. Jag var mest arg när det startade eftersom jag faktiskt hade en tid två dgr senare ..😔

HB

Jag förstår din oro och frustation när ni aldrig får tydliga svar eller något konkret att jobba med. Ge inte upp utan pressa dom på behov av den där viktoria grejen så att ni kan få en förlossningsplan. Dock är inte en igångsättning riskfritt, du nämner inte mycket om dina tankar runt hur igångsättning skulle vara. Att tvinga igång kroppen till förlossning görs inte utsn medicinsk indikation pga det är ökad risk för förlossningskomplikationer. Jag menar inte att skrämma er men det är viktigt att ni känner till alla fördelar och nackdelar innan bestämmer er. Hoppas allt löser sig och att ni får en bra förlossning när det blir dags.

Sandra

Hej! Brukar inte kommentera utan bara läsa... Lider med er över att känna oron, har också suttit i den sitsen några ggr. Första fången jag skulle få prata med någon från Victoriagruppen i Karlstad då BM skickade en remiss, ramlade jag antingen ur eller glömdes bort. Fick ingen tid för samtal alls. Inför tredje förlossningen erbjöd de också att jag skulle få prata med någon därifrån, men då sa jag att jag ringer och bokar själv. Det blev bättre, fick tid och några tillfällen att ses innan planeringen inför förlossningen blev klar. Jag skulle med mina erfarenheter be BM om numret och ringa och boka själv, men du gör som du vill såklart! Lycka till!

Ida Nilsson

Åh vad jag förstår dina tankar (och rädslor). Inför första förlossningen kände jag ingen oro för någonting. Jag hade lite förvärkar, i 15 timmar ungefär. När jag fick första känning så åkte vi in. Vi kom in 04.20, 06.47 föddes hon. En underbar förlossning - men nu har jag istället fått jobbigt efteråt. På fredag ska jag operera mig för förlossningsskador (klippas upp och sys igen med endast lokalbedövning) och jag känner en rädsla som jag aldrig någonsin gjorde under min graviditet.. Angående nästa barn kommer jag säkerligen känna mycket större oro över allt. Innan, under, efter förlossning. Vi bor 30 minuter från sjukhuset, sen ska storasyster bli hämtad osv (vi bor 30 minuter från våra föräldrar). Jag hoppas att de kommer att hjälpa dig och få din önskan tillgodosedd, förstår inte riktigt varför. Jag menar, en igångsättning är ju en igångsättning. Vad spelar det för roll om du är i v. 38 eller i v. 42?

Sandra

Hej! Brukar inte kommentera utan bara läsa... Lider med er över att känna oron, har också suttit i den sitsen några ggr. Första fången jag skulle få prata med någon från Victoriagruppen i Karlstad då BM skickade en remiss, ramlade jag antingen ur eller glömdes bort. Fick ingen tid för samtal alls. Inför tredje förlossningen erbjöd de också att jag skulle få prata med någon därifrån, men då sa jag att jag ringer och bokar själv. Det blev bättre, fick tid och några tillfällen att ses innan planeringen inför förlossningen blev klar. Jag skulle med mina erfarenheter be BM om numret och ringa och boka själv, men du gör som du vill såklart! Lycka till!

Svar: Var på ultraljud igår och passade på att fråga om när det kan tänkas bli dags med en av de ansvariga.. Men samma svar.. "Ni hör nog ngt snart" :/
Linda Blom

Sandra

Glömde tillägga, att man har rätt att välja vilken plats man vill för vård/förlossning vart som helst i Sverige. Jag var skriven till Karlstad men fick min fjärde genom kejsarsnitt i Västerås som jag själv valde.

Sandra

Glömde tillägga, att man har rätt att välja vilken plats man vill för vård/förlossning vart som helst i Sverige. Jag var skriven till Karlstad men fick min fjärde genom kejsarsnitt i Västerås som jag själv valde.

Sophia

Känner så med dig! Gravid med lillasyster nu, vecka 39. Min stora är fyra år och kom i just vecka 39. Startade med att vattnet gick och hon var född efter ca 2 1/2 h med värkar. Känner ingen oro för förlossningen i sig, men att vara ensam hemma med 4 åringen känns verkligen inte som ett alternativ. Vi har fått samma råd som er, "åk in direkt när du känner nåt, ta med syskon till BB". Men jag hoppas innerligt att vi ska hinna lämna till barnvakten och att bebisen kommer på sjukhuset. Kram

Ugglebebis

Nu har jag inte läst vad de andra kommenterat men jag tänkte bara peppa dig lite att absolut stå på dig gällande igångsättning. Jag födde min dotter i v 40+2 eftee att jag fixk en hinnsvepning i vecka 39+6 (pga misstake om stort barn och för att jag led av svår foglossning). Fick praktiskt taget skrika mig blå om det. Efter 26 tim aktiv förlossning och 2 svåra rejäla klipp fick jag en tjej på nästan 4.6 kg med ett huvudomf på 38. Rena mardrömmen o jag var vansinnig efteråt o mådde hemskt. Efter psykolog o operation 1 år senare då ja läkte fel, mådde skit så lovade jag mig själv att aldrig låta det gå s0 illa igen. Är i v 36+4 idag oxh har planerat snitt sedan 19+5. Är du rädd ska du ABSOLUT inte rvingas gå runt med den oron. Ta upp det igen o ge dig inte! Säger inte att du gjort det men vet själv när ja ville ha igångsättning innan o då i v 38+ . Det är din kropp, din oro o den ska tas på fullaste allvar. Blir ledsen när jag läser din text för jag vet hur oron känns. Inte samma men LITA på magkänslan. Stå på dig.o lycka.till!.hoppas att allt kan bli som du önskar 💕

Marika

Har inte läst några av övriga kommentarer men jag hade nog känt samma som dig ang. igångsättning och då gick min förlossning långsammare än din. Jag hade i alla fall känningar i tre dagar innan vi kom upp till förlossningen, FÖR KONTROLL. Men väl där så var jag helt öppen och ut kom miraklet strax efteråt. (värkar var 20:e minut i två dygn, var 9:e 7 timmar innan förlossningen, var 4:e tre timmar hon kom och då klassade de på förlossningen via telefon att det var förvärkar...). Hoppas för er alla tre att samtalet och kallelsen snart kommer för att ge er lite mer lugn i något av detta i alla fall.

Anonym

Så ledsen man blir när man läser. Jag hoppas att ni får hjälp. Jag håller med dig de är sånt tjat om att de ska ta sån tid och man ska gå över, sen om det inte är så, så tar de inte hand om en. 7 veckor för tidigt så kom vår lilla och lika snabbt. Det var fruktansvärt ett sånt trauma, de kommer vi aldrig att komma över helt. Sen efteråt sa de, nästa gång då ska ni få hjälp och gå i samtal och bearbeta detta. Jag bara sa att då blir det ingen nästa gång, vi behöver hjälp nu, så vi har gått både på förlossnings förberedande samtal och hos psykolog. Är så arg för de sa men du är förstföderska vattnet har inte gått, men ok vi tar en kontroll, så jag hade ingenting med mig och inget ordnat och då var jag öppen 8 cm men kände inte värkarna och sen gick det fort! Förstår dig precis i det där med att man inte är beredd att bli förälder eller nått. Ja det är en sån sorg allt med foton och allt som missade, de kommer jag aldrig att glömma.

Elin ❤ 21 år, förlovad och sambo med min kärlek.

SÅ bedrövligt! Att som gravid behöva gå runt med en oro som KAN minskas drastiskt känns så fruktansvärt onödigt. Nu har jag aldrig varit gravid, men kan tänka mig att det finns en hel del att oroa sig över UTÖVER detta. Nä fy, otroligt dåligt!!Hoppas verkligen ni får hjälp <3

Mathilda Schöfl

Att du som gravid ska behöva känna såhär är så tråkigt. Hoppas verkligen att allt går bra när det väl sker! <3

Malin S

Nej men, Linda... Klart att Jimmy ska vara med. Är ju inte det det handlar om... Frustrerande att de inte förstår vad du/ni menar!! Skulle det kännas något tryggare om någon mer var med...? Både för din och Jimmys skull liksom...

Är du hos BM på C-mottagningen denna gången också? Be om att få numret till Viktoriagruppen själv och ring, ring, ring... stå på dig! Det är på tiden att ni får ett möte nu ju.

Klart att Selma inte skulle känna sig trygg i en sådan situation om inte ni heller gör det.. som med det mesta här i livet. Dock är ju barn väldigt bra på att anpassa sig. Men... ni måste ju få hjälp att känna er säkra i, och kunna förbereda er för hur det kan bli. Snart!

KRAM! Hör gärna av dig om det är nåt eller om du bara vill ventilera lite... <3

MansonDust - en mammablogg om barnmode

Jag blev igångsat med 5e barnet, då dom två yngsta innan nästan kommit hemma. Men samtal förigångsättning fick jag sent, ca 4 dagar innan hon föddes.. Jag var irriterad då jag föder före bf av mig själv. Hur som helst, det var så skönt att få vara på sjukhuset denna gång.. få känna mig TRYGG.

Linda

Jag blir lite ledsen och upprörd för kvinnor idag är så himla bortskämda! Jag menar inte att jag tycker dina känslor är fel eller oviktiga. Jag förstår din rädsla. MEN vi har fött barn i alla tider men idag när det fnns möjligheter så blir många kvinnor bortskämda och kräver både planerade snitt och igångsättning. (Ja jag jobbar i förlossnings vården). Det många glömmer är att en igångsättning får man räkna upp mot kanske 2 dygn innan det startat. Kan gå mycket snabbare men kan även ta längre tid och de slutar med snitt för kroppen kommer inte igång på onaturligt vis. Det betyder att en kvinna legat på ett förlossnings rum i kanske 2 dygn och hela tiden tagit upp en plats. Räkna då med att varje förlossning har ibland upp mot 5st kvinnor i samma situation. Dom spelar kort, de är ute och går, de fikar. De är inte i förlossning alltså. Där måste vi hänvisa andra kvinnor till andra sjukhus för vi inte har plats och de får betydligt längre resväg. Skapar otrygghet och det hinner inte in utan föder i bilen. Jag säger inte att det är kvinnornas fel som sätta igång. MEN förlossningen är en akut avdelning. Man kommer in för att föda barn. Hade sjukhus idag haft särskilda avdelningar där man sätts igång och kan ligga tills förlossningen är igång och man flyttas över till förlossnings avdelningen. Då vore det en annan sak och fler kunde fått sin vilja igenom. Men så ser det inte ut i dagens läge. Så snälla sluta kritisera att man inte får tid för igångsättning och kontaktar andra sjukhus. Se det med andra ögon än bara från ett perspektiv. Jag hoppas och tror att allt kommer gå vägen för er. Du måste bara lita på dig själv och din kropp och inte se det negativa. Jag hoppas du inte misstolkar min kommentar. Jag menar bara väl. Men vi i vården får ta enormt mycket skit för att folk inte ser helheten. De ser endast till sig själv....

Svar: Fast du har uppenbarligen läst mitt inlägg med otroligt kritiska ögon, för jag har aldrig någonsin krävt en igångsättning, jag kritiserar inte förlossningsvården och jag är absolut INTE bortskämd. DÄREMOT är jag otroligt frustrerad på att bli lovad stöd för att på så vis känna mig lugnare inför min förlossning, det är verkligen inte för mycket begärt, men ändå bara får gå och vänta och vänta och känna att oron i mig växer. Att man sedan har en bild eller önskan om vad som skulle kännas tryggt är en helt annan sak och för mig är inte en igångsättning ett enda alternativ som jag skulle välja som en enkel utväg. Jag tycker att din kommentar har väldigt mycket tänkvärt innehåll, men ärligt talat uttrycker du dig väldigt osympatisk till en person som känner sig rädd inför vad som komma skall.
Linda Blom

Charlotte

Det låter väldigt märkligt (men saker kan ju ha ändrats) men jag blev igångsatt med nr 2 pga rädsla och otrygghet och jag blev även snittad med nr 1 pga förlossningsrädsla - jag behövde aldrig gå på ngt möte eller ngt alls. Jag bara förklarade för min BM att jag ville bli igångsatt pga att jag kände mig otrygg av att "bara gå och vänta" och så fick jag en telefontid med ngn läkare på förlossningen och så sa han bara att han godkände det! Sen fick jag ringa in i v36 och så fick jag datum för igångsättning... Jag bor ju också i Karlstad men detta var 2010 så det kanske har ändrats?

Förstår din rädsla och jag tror visserligen man "klarar" att föda med ett syskon närvarande men det är väl inget man önskar att göra??? Och självklar vill man väl ha pappan med sig??? Låter ju jättemärkligt alltihop tycker jag!

Önskar er stort lycka till!

Svar: Visst är det så.. Att har vi inget annat val och jag känner att "nä fan Jimmy, jag kan inte sätta mig i en bil nu" så kommer ju bebisen oavsett. Men som du skriver.. Knappast någon önskan eller något som jag känner att "åh vilken fin upplevelse att ha Selma närvarande". Det är ju både för vår och hennes skull liksom.. Men vi får se hur allting blir.. Enligt dom barnmorskorna jag pratat med så är det ingenting man gör p.g.a. en snabb första förlossning i alla fall :/
Linda Blom

Maria

Så tråkigt att läsa att du/ni blivit lovade ett samtal men att det inte skett än. Ett samtal som kanske gjort att din oro minskat en del, du kunnat njuta mer av din graviditet och sluppit gå och spelat upp olika scenarier varje dag. Jag förstår att du inte vill föda framför Selma. Jag hade aldrig velat göra det framför min dotter. Har inte de på förlossningen/BVC själv barn? Kan de inte tänka sig in i situationen själva? De vet väl lika bra som alla andra att andra barnet många gånger kommer snabbare (behöver såklart inte vara så)
Det kan ju inte vara bra för lillebror att du går runt och är stressad hela tiden. Och absolut inte bra för dig heller. Tycker det är så tråkigt att läsa att man måste slåss med näbbar och klor för att få igenom saker inom vården. Att man måste ligga på hela tiden för att saker ska hända. Det tar både tid och ork.
Jag vill sända dig och din fina familj massa styrkekramar och jag hoppas att du får en längre förlossning denna gången så du hinner "njuta" av smärtan ;) och att ni alla är på de platserna där ni vill vara i just det ögonblicket när lillebror kommer <3

Gabriella Joss, 20 år, fru,toppbloggare och mamma

Skickar tusen kramar <3

Elin

Åh vad arg jag blir när jag läser ditt inlägg. Det skulle ALDRIG se ut så här om män födde barn, just saying! Jag "hör" till Akademiska Sjukhuset i Uppsala och har hittills blivit väl bemött där, du kan inte prova ringa förlossningen där alt ringa till någon som håller i Aurorasamtal och få lite hjälp/stöd och vägledning per tele först? Låter som att du skulle behöva lite extra stöd i detta då verkligen haft otur med bemötandet du fått. Det är så sjukt att man måste ha som mest ork för att stå upp för sig själv när man själv är sjuk eller den som behöver tas om hand om! Om du orkar så sätt ner foten ordentligt nu. Kram!

Svar: Aurora är desamma som Viktoria-samtal här i Karlstad. Det är just stödet m.m. som jag väntar på att få komma in och prata om : (
Linda Blom

Karin

Låter ju helt galet att ni inte ska kunna få en tid för igångsättning?! Skulle ni kunna vända er till ett annat sjukhus annars? I någon närliggande stad? Jag förstår din oroar då jag själv oroar mig för samma men min förra förlossning var "normal" så jag har inte samma befogenhet att oroa mig som du... Vi hinner nog in... Men har man syskon att tänka på så VILL man ju inte riskera att föda hemma. Hoppas du orkar stå på dig och ge inte upp!

S

Själv kom min första dotter 2 veckor för tidigt. Hur ska det gå? Jag var så nervös. +13 dgr kom andra barnet. Tji fick jag 😉 Hoppas du går över så sätts du säkert igång.

Sandra

Kan tänka mig att det är galet stressande...

Där min fästman bor i Finland har dom nu lagt ner förlossningsverksamhet i närområdena, o man måste åka in till sjukhuset i Helsingfors som ligger ca 1 timme bort med bil.. Sådant stressar mig REDAN, o då bor vi inte ens tillsammans ännu.. O låter helt galet att dom skapar sådana förhållanden !?

Sanna, mamma till 4

Hej!
Med mitt fjärde barn blev jag igångsatt av humanitära skäl. Å de skälen var att jag var livrädd för att det skulle bli ännu en stor bebis. Jag kände att där var en stor bebis och i vecka 37 började jag bli smått nedstämd och orolig för hur detta skulle sluta. "det är ingen chokladkaka men heller ingen biff" fick jag höra på tul. Veckorna gick och jag började bli lovad igångsättning och de börjades med hinnsvepning och sedan bestämmer sig min bm för att nä de ska få låta ha sin gång. Trots att jag var jätteorolig och läkaren sagt att det skall göras hinnsvepningar. Vecka 39 åker jag till antenatal och säger att nu går det inte mer, jag ligger gråter dag ut och dag in över denna oro. Vecka 40 och måndagen kom fick träffa en överläkare som beslutar att imorgon sätt du igång v 40+1 av humanitära skäl. Hade jag inte haft min sambo hade jag aldrig orkat stå på mig, ut kommer en flicka på 4660 g å 51 cm lång. Jag hade rädd och jag stod på mig. Kämpa kämpa för någon gång träffar du en läkare som tar din oro på allvar. Jag gick igenom så många, SÅ KÄMPA!!! Förstår dig även fast det är olika anledningar så är det samma oro, att något ska gå väldigt väldigt fel.

/Sanna <3

M

Jag hade turen att ha min syster på besök när det satte igång med barn nr 2. Hade vi väntat in annan barnvakt hade vi förmodligen inte hunnit till förlossningen eftersom det tog 1 1/2 h från första känning tills lillebror var ute. Finns det någon nära er som ni vet har möjlighet att rycka ut jättesnabbt för att passa Selma? Alt. någon mormor/morfar/farmor/farfar som faktiskt skulle kunna ta ledigt en period?
Det jobbiga är ju dock att man aldrig riktigt vet när det sätter igång så det kan ju vara svårt att planera in..

Jag fick inte igenom en igångsättning (dock av andra skäl) Önskar jag hade orkat stå på mig mer!
Därför skickar jag pepp och styrka och hoppas ni hittar en plan och ett lugn med det! Lycka till!

Nickolina

Hej.
Jag ville bara säga att du måste kämpa på, jag vet att det är jobbigt men jag har varit där du är. Första sonen kom med ilfart och med en rädsla för att vi inte skulle hinna komma in eller få smärtlindring så fick jag träffa en aurorabarnmorska (fick en förlossningsrädsla iom första sonens födelse) vi pratade igenom allt och jag fick kämpa för att bli igångsatt och att få bli det innan vecka 40+0 men efter många turer så gick dom med på att börja kolla mig vecka 38+0. Andra gången vi var inne på kontroll 38+2 va det dags för igångsättning. Så håll ut och stå på er, ni måste ha en igångsättning och va bestämda.

s p i n d e l t j e j e n

Vår förra förlossning var hemsk och slutade i akutsnitt - den här gången ville jag inte vara med om något som helst liknande och fick ett planerat snitt istället. Det känns som att de måste ta din oro och ångest på allvar och boka in samtal med BM på antenatalen för att planera ordentligt?
Jag menar.... ut måste bebis, men de måste ju försöka göra det så bra som möjligt och kommunicera om hur det ska gå till <3

Lina Bjurström

Hej Linda. Jag har legat och tänkt på dig inatt när jag inte kunnat sova.
Jag förstår verkligen din oro inför förlossningen!!
Jag tyckte att min 1:a förlossning gick fort, och funderar mycket på nästa även fast jag inte ens är gravid. Men 1h 40 min är ju helt galet snabbt!!
Du kanske inte ens vill ha alla råd som folk skriver?. 😁
Du har säker redan gjort detta, men jag tänker att det är kanske bra om du pratar med Selma och berättar lite vad som kommer att hända. Du behöver ju inte dra allt i detalj men att mamma kommer att få ont och behöva åka in till sjukhuset. Det kan bli så att ambulansen får komma och hämta mamma men det är INGENTING som är farligt..
Barn är så himla kloka. Så bara man berättar för dom och är öppna med saker och ting så tror jag att lite av deras oro också försvinner.. För barn känner ju verkligen av det mesta!!
Jag tycker det är jätte konstigt att ni inte är självklara en igångsättning... Hoppas du får igenom din vilja ändå. Men om du inte får de och ni inte hinner iväg med Selma till dina föräldrar så får dom komma till förlossningen. Jag är säker på att personalen kommer ta bra hand om Selma om det är så att hon får vänta där en liten stund innan mormor och morfar dyker upp..

Stort lycka till med allt! Och hoppas det gick bra på ultraljudet som var i veckan och att lillebror mår bra?
Kram Lina 💗

Sara

Usch vad fruktansvärt orättvist det är! Jag blir så förbannad. Åh jag hoppas du orkar bråka om det här så du får känna dig trygg!! Jag upplever det många gånger att ens känslor liksom blir "bortviftade" inom vården. Ingen annan ska säga till dig vad DU känner och vad DU behöver, det vet bara du. Stå på dig som sagt, du ska få det du behöver punkt slut. <3

Anonym

Du får stå på dig, ring och ring igen för att få en tid för Viktoriasamtal. Tyvärr är vården ofta så här, man får kämpa för att få den hjälpen och stödet man behöver. Om du inte vill eller orkar vara "jobbig" kanske Jimmy kan ringa och ligga på? Eller dina föräldrar? Ni ska inte behöva gå runt och känna sån här oro över en sak som borde gå att med hjälp av sjukvården kunna komma upp med en plan tillsammans. Stå på dig! Och ligg på dom, ring två gånger om dagen om det behövs!

Josefine

Hej Linda!
Jag har läst din blogg nu sedan du var gravid med Selma. (Jag är bara 20 år om jag kanske ska tillägga det, har inga barn heller för den delen haha.) Men det känns som nu när jag har läst varenda en fundering osv med din graviditet som du har nu. Så känns det som att det är typ som ett "helvete" tillskillnad mot när du väntande med Selma..?
Kram!

Svar: Absolut inte! :) Vissa saker är betydligt jobbigare än när jag gick med Selma. Andra är enklare. Precis som det kan vara för vilken människa som helst som genomgått flera graviditeter. Dom är ju inte identiska. Men ingen av dom har varit ett helvete, för jag älskar att vara gravid :)
Linda Blom

Anonym

Jag är väl den enda här som kommer säga ngt åt andra hållet då... Jag har ett barn och ett på väg. Jag förstår faktiskt att det inte är lätt idag att få hjälp med igångaättning och planerade snitt osv om man inte har medicinsk orsak. Sjukvården där jag känner MÅNGA som jobbar är enormt överbelastad. Det är så många idag också som vill ha planerade snitt osv av FEL orsaker och jag tror att det gör att många som behöver det får vänta. Det är inte optimalt att föda hemma med ett syskon på plats men vad ska man göra?! Alla kan inte bli igångsatta heller, det är inte naturens gång. Tänk på alla som bor ute på landet och har 1 kanske 2 h till närmsta sjukhus. Däremot tycker jag man borde få mer samtalshjälp om man är nervös och känner stress! För tankens kraft är starkare än man tror, det handlar om att ändra inställning. Jag tror det är jätteviktigt. Många tar ut det värsta i förskott... Och nej jag hade inte en långsam förlossning första gången. Så jag förstår oron såklart...

Emelie

Till anonym: vem är du att döma huruvida vem som har "rätt" eller "fel" orsaker till planerat snitt?

Norralivet.blogg.se

Det måste vara hemskt att gå i väntans tider och så känner man sig otrygg. Speciellt då veckorna som du säger bara tickar på och inget händer. Hur långt har du till förlossningen? Tänkte på det, väntar mitt första barn och om det skulle gå fort så skulle vi inte ens ha en chans att hinna in alls, då vi har 17 mil till närmsta och en liten del av vägen måste vi köra över en fjällväg :/ usch! Och vissa tycker att det är långt med typ 30 min till BB :/

Svar: Vi har tack och lov nära :) med ert avstånd hade vi inte hunnit in på vår första ens :/ kram!
Linda Blom

Hanna Karlsson

Så himla tråkigt att behöva kämpa för något som borde vara självklart. Jag håller tummar och tår att det ordnar sig.

Sophie

Jag hade ringt själv. Kräv en tid. Kräv en igångsättning. Ge dig inte. Säg att du kommer åka till dom och va jobbig, varje dag, tills de hjälper dig! Tyvärr måste man ibland va jobbig o stå på sig ❤ hoppas det löser sig för dig!

Anonym

Såg att du skrev om ambulanspersonal, när mitt andra barn skulle föddas vlev det panik och vi fick åka ambulans. Vi hade pratat mycket med vår stora tjej om att man åke ambulans till doktorn och att dom hjälper en att må bättre så då när de kom var hon inte rädd utan tyckte det var spännande och bra att de skulle hjälpa mig. Dock kan jag känna att den natten inte är en natt jag någonsin ville att hon skulle vara med om, önskar så att jag åkt in vid första känning, men man kan ju inte veta hur snabbt de ska gå!
Hoppas verkligen du får som du vill för de är inte kul att känna sig stressad över förlossningen och allt runt omkring

Anonym

Jag blev igångsatt i Karlstad i augusti 15. Fick känslan av att de är rätt schyssta med igångsättningar men inte vill "lova ut" någon i förväg ifall att mammans kropp inte är redo för en när det börjar närma sig. Att du fått klartecken för bedömning när det börjar närma sig ser jag ändå som ett hyfsat klart ja. Så länge du står på dig och klart och tydligt, bestämt men vänligt och "auktoritärt" klargör att din kropp bestämmer du över- så länge det inte är något skadligt som kan hända så blir det som du vill. Så gjorde jag och det gick vägen i v 37+0 :)

Svar: Fast jag har inte fått klartecken för någon bedömning.. Jag har inte fått klartecken för någonting :(
Linda Blom

Anonym

Till Emelie : jag vet nämligen att en kompis tjatade till sig snitt pga att hon inte ville föda för att hon är rädd att muttan ska gå sönder... Det för mig är fel orsak! Och det är det jag menar. Och helt ärligt det finns fler sånna som inte vågar föda... Pga kosmetiska skäl, till alla er säger jag , gå till psykolog, och släpp det! Eller skaffa inte barn!

Lina

Hej
Jag ville bara säga att jag förstår dig och känner med dig. Jag är också gravid med andra barnet och hade också en väldigt snabb första förlossning. Inte fullt så snabb som din men i efterhand har jag förstått att det inte är det exakta antalet timmar som är viktigt utan hur otroligt överväldigande den där tiden kan vara. Känslan av att hela tiden känna sig steget efter och inte riktigt hinna processa allt som händer.

Vad jobbigt att vården inte verkar fånga upp din oro. Känns orättvist att det skiljer sig så mycket beroende på var i landet du bor. Vi har tvärtom fått otroligt bra stöttning från Auroraenheten här i Göteborg och alla vi pratar med är väldigt förstående och har kommit med tydliga förslag och lösningar för oss.

Jag är i v.39 (BF 23/2) nu och i morgon ska vi in för att göra en första kontroll för att se om livmodertappen är mogen. Om den är det kommer vi kunna välja om vi vill starta förlossningen genom att ta hål på hinnorna. Om inte kroppen är redo så bokar vi in en ny kontroll. Allt för att förekomma att förlossningen startar spontant. Detta för att vi ska befinna oss på plats när allt startar istället för att kanske tvingas ringa ambulans igen. Det känns ganska surrealistiskt men samtidigt väldigt tryggt. Jag håller verkligen tummarna för att du också snart ska hitta en lösning som funkar för er.

All pepp
/Lina

Svar: Tusen tack snälla! Det där känns som något som vore en enorm trygghet för mig.. För som sagt.. Klart jag vill att allt skall ske så naturligt som möjligt.. Men vi går bara och trampar och får höra att "det där fixar ni". :/
Stort varmt lycka till!!! :)
Linda Blom

Charlotte

TILL LINDA OVAN SOM KOMMENTERADE OM ATT KVINNOR ÄR BORTSKÄMDA:

Ärligt? Hur är kvinnor bortskämda? Vi blir skickade runt hela länet för att få föda vårt barn? Vi ska förbereda oss för att föda hemma eller för att ta med ett syskon in i en situation vi inte vill ha med syskonet i? Vi ska, ska, ska klara så jäkla mkt i en grymt utsatt situation!

Sen stämmer inte det du skriver om att kvinnor som blir igångsatta tar upp plats på en akutavdelning, iaf inte där jag (och även Linda) föder....där finns det en kvinnoavdelning som man är på först och hamnar på förlossningen först är det är igång på riktigt - så kliv ner från dina höga hästar, ta bort dina pekpinnar och kolla fakta!

Jag blir otroligt provocerad av din nedlåtande ton i din kommentar! Hoppas inte Du har samma ton mot de kvinnor du möter i ditt yrke!

Hls
"Hon som är otroligt bortskämd som "krävt" ett planerat snitt och en planerad igångsättning"

Linda

Ja men till dig Charlotte. Om det är så det där ni föder så är det väl super bra! Det är långt ifrån alla förlossningar som har så och där tar induktionerna väldigt stor plats och tid. Det är otroligt sorgligt för personalen går på knäna och folk dyker upp oanmälda för de är rädda att bli skickade till andra sjukhus vilket skapar massor utav problem. Jag har själv fött 3 barn. Jag vet mer än väl både med mig själv och med människorna jag jobbar med att man är i en utsatt situation. MEN man måste nånstans förstå att man inte kan ha kontroll på allt och kunna planera allt in i minsta detalj. Jag sa varken att Du eller Linda är bortskämda. Jag sa att kvinnor idag (för det finns många sådan) är otroligt bortskämda som tror att de kan sätta sig på Förlossningen och kräva att man ska starta deras förlossning för dom är trötta på att vara gravida och allt vad det är. Är det någon gång man ska följa det naturliga så tycker jag verkligen det är nät man ska föda barn. Sen om det är bara tankar man behöver få ur sig. Att man inte kräver en igångsättning osv. Så kan man ju ha samtal med andra barnmorskor än de på Förlossningen.

Svar: Fast varför känner du att det är aktuellt att skriva detta under just mitt inlägg där jag tydligt visar en helt annan situation än den du beskriver ovan? Jag tar varken för givet, kräver något eller liknande..? Jag har berättat mina erfarenheter, tankar och orosmoment samt hur jag blivit behandlad iom min rädsla? Jag har även tydligt beskrivit att jag inväntar att få komma på ett viktiasamtal som jag blivit lovad i månader nu och det är alltså inte ngt samtal med barnmorskorna på förlossningen? Att jag pratat med dom har varit en slump då jag av andra omständigheter tvingats in där.
Linda Blom

Anonym

Till anonym: Kan tycka att oavsett vilken orsak någon har är detta faktiskt dennes enskilda val, inte upp till vare sig dig eller mig att döma. Om hon nu var såpass rädd att hon kände att ett snitt var enda utvägen så är det väl toppen att hon fick den hjälp hon behövde? De sista raderna du skrev orkar jag inte ens kommentera, kanske någon annan som borde gå till psykolog och få hjälp med sin dömande attityd :)! Om den enda utvägen för att någon ska våga skaffa barn är ett planerat snitt så är det väl fantastiskt att vi bor i ett land där möjligheten finns om man är förlossningsrädd/har traumatiska händelser i bagaget/extremt rädd att spricka/ eller vad det än må vara -inte sant?
Må gott!

Charlotte

Linda: För det första så handlar inte Lindas inlägg ens om det du skriver om och för det andra så tycker jag det är en otroligt kränkande och nedlåtande kommentar att skriva under ett inlägg där Linda förklarar sin oro, sina känslor kring det hela....dessutom tycker jag att just ett samtal borde alla ha rätt till!

Jag vet också att det är hektiskt på förlossningsavdelningar och inom vården i stort men det innebär inte att kvinnor inte ska få den vård de behöver/mår bra av - det betyder att det är fel på hela systemet som inte ser till att ta hand om de patienter (eller vad man nu kallas för på förlossningen?) som finns, att kvinnor ska sänka kraven för att anpassa sig till den rådande situationen inom vården är helt fel, det är vårdsituationen som skall anpassas!

Sen skriver du "jag tycker" (att man ska följa naturen) men vet du? Det spelar inte direkt ngn roll vad du tycker! Jag tycker ingenting om dina förlossningar och jag tänker att både jag, Linda och alla andra kvinnor har rätt att tycka och tänka om sina egna förlossningar...

Hur som helst, den här diskussionen är över för min del - alla tycker olika, alla har olika erfarenheter som gör att de upplever saker på olika sätt och en del kanske är "bortskämda" som du beskriver(?) men oavsett så är det inte ngt som ngn annan kan/ska bestämma över! Och sen kan det ju vara så att de som Du uppfattar som "bortskämda" egentligen har ngt jättetungt med sig i bagaget bara att de inte delar med sig av det? Ibland kanske det är bra att tänka ett varv till....allt är inte som det verkar på ytan!

Tack och hej från mig!

Svar: Måste få tacka dig för stödet Charlotte! Det känns verkligen skönt med någon som engagerar sig och förstår att det inte handlar om att göra det enkelt för mig eller liknande och varför jag känner mig väldigt förbisedd och bortprioriterad.. Har tyvärr fortfarande inte hört ngt om samtal.. Pust.. Kram!
Linda Blom

Charlotte

Åh, jag har varit i samma sits som du, haft samma tankar och jag kan bara tänka mig vad hemskt det hade varit om jag inte fått ngt gehör från vården när jag äntligen vågade berätta om mina känslor... Jag hoppas innerligt det löser sig för er - tänk snart är Du tvåbarnsmamma! Ett av de finaste ögonblicken jag upplevt (två gånger dessutom för jag har tre barn) är när syskon möter varandra för första gången - så himla underbart!

Stort lycka till och stor kram!

Anonym

Jag förstår oron. Men en timme och 40 minuter är inte extremt snabbt. Jag har fått tre barn. Barn nummer två tog, precis som Selma, ungefär två timmar. Vi hade inga planer på igångsättning med trean. Han kom dock på en kvart (med vissa oregelbundna värkar innan). Vi var redan inne på sjukhuset så han föddes där. Blir det en fyra har jag tagit föregivet att vi får igångsättning, men efter att ha läst ditt inlägg förstår jag att det inte är helt lätt. Lycka till!

Svar: Att föda sitt första barn på 1 timme och 40 minuter är extremt snabbt jo, det är inget jag hittat på, jag hörde ju barnmorskorna prata med varandra "över mitt huvud" redan när Selma blivit utkrystad. Det är stor skillnad på första och andra förlossningen.. Du nämner inte hur fort det gick med din första? Bara andra och tredje? Som du märker har du fått barn snabbare och snabbare, vilket är det vanliga. Och precis det som skrämmer mig.. Tack! På något vis skall han ju ut :)
Linda Blom

Trebarnsmamma

Ettan och tvåan gick lika snabbt ungefär :) Dock igångsättning på den första (på grund av medicinska komplikationer), så svårt att jämföra. Jag har många systrar, och alla vi har haft förlossningar på mellan typ en och en halv till tre timmar (förlossningarna på barn ett och två, och i de andras fall, även tre har gått ungefär lika snabbt). Dock är det bara min sista som har gått riktigt snabbt. Min kommentar var alltså tänkt som en uppmuntran i att det inte nödvändigtvis behöver bli jättesnabbt för att den första förlossningen var snabb! :)

Men stå på er med igångsättning om det känns bäst, givetvis. Kan inte din barnmorska intyga att det vore lämpligt?

Mamma till tre

Linda, jag hoppas att ni får en tid för samtal och handlingsplan. Det är sista tiden på din graviditet och det är tråkigt att du ska behöva oroa dig över en snabb förlossning och vad som ska hända med Selma och alla andra tankar som snurrar i ditt huvud. Jag hoppas att du på någotvid kan koppla av och vila inför den andra mest finaste upplevelsen i ditt liv. Håller tummarna att de hör av sig från Victoria kliniken