Välkommen vecka 30

Välkommen vecka 30 ♥ Bilder från 29+0 (v.30)
 
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Bebisen: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram. Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.
 
Egna tankar om föregående vecka: Det börjar nästan bli svårt att minnas veckorna som går, för nu går dom nästan in i varandra känns det som. Men vecka 29 var en bra vecka. Jag sov fortfarande sisådär om nätterna, oftast minst 1-2 uppvak, ibland så många som 5-6. Halsbrännan kom nog inte riktigt så tätt som vissa veckor och bäckenet var väldigt fräscht, jag hade inte alls lika ont av foglossningen. Givetvis hade jag ont stundvis, men det var ingenting som tog över direkt och tröttheten var nog det som var mest påfrestande. Det och att jag var snäppet mer känslosam. Jag var på besök hon min barnmorska (läs här). Vid ett tillfälle fick jag så ont i magen, strax under revbenen och blygdbenet att jag fick stå på alla fyra i Selmas rum när vi lekte. Det var som att någon stack knivar in på två punkter, otroligt ont och obehagligt. Men det gick över relativt fort och jag ringde aldrig för att kolla upp det. Lillebror han röjde på mer och mer och hickade så gott som varje dag, om så korta sekvenser. Han har ju hickat sedan ganska många veckor tillbaka - jättemysigt! Kickarna upp mot revbenen fortsatte och han protesterade när jag satt som en hösäck, lika bra det kanske. Men ibland sparkade och rörde han sig så mycket att jag blev andfådd. När jag vaknade på nätterna var han nästan alltid vaken och igång. Jag kunde fortfarande sova på mage utan problem och min viktuppgång är snart uppe på +5kg.
12
Jennifer Qvist

Vilken underbar mage du har! Och v.30! Ja längtar tills jag kan räkna ner veckorna ifrån 30 ☺️☺️

Sabina

Såna där "knivhugg" får jag oxå, ofta på natten och det är kramp i ligamenten, frågade min barnmoska och hon sa att nästan alla kvinnor beskriver det som knivhugg. Så himla olustigt och ont!!! Men inte långt kvar nu...mars för våran del💙

Anonym

Vad menar du med "bäckenet var väldigt fräscht."?

Svar: Att jag inte har haft lika ont av foglossningen : )
Linda Blom

My

Åh vad härligt!
Gick in i vecka 30 i lördags jag :)

Anonym

Om ni hade haft lätt att bli gravida, hade ni skaffat syskon tätare då tror du?

Svar: Det tror jag inte.. Med lillebror nu gick det ju på bara ett par månader.
Linda Blom

Malin-tvillingmorsan♡

Åh va fort det går! Så vacker ♡

Frida - mamma & hälsa

Nu är det nära, tycker din graviditet springer förbi :)

Gabriella Joss, 19 år, fru, gravid och toppbloggare

Vackra du! Nu är det nära <3

hanna, förbanna

jag går in i vecka 30 imorgon, det är så roligt att följa dig och din graviditet när vi är så nära i tiden :D

mamma till fyra pojkar

Såååå bebissugen man är! Otroligt fina bilder. Du är så fin på alla sätt o vis! Lycka till med allt.

Svar: Tack snälla! :) förstår ditt bebissug <3
Linda Blom

Mette

30 æe verkligen en milstolpe kan jag kænna!

Svar: Jaa :) verkligen <3
Linda Blom

Anonym

Åh konstig fråga. Eller intim kanske 😆 Hoppas det är okej? Blir så inspirerade till o köpa nya underkläder. Var köper du dina? Främst trosorna, ser toppen ut att "växa i" men ändå få känna sig snygg 👌🏻

Svar: Dom är från H&M : ) Jätte jätte sköna! Även som väldigt gravid : )
Linda Blom