Vikten av bakåtvänt åkande..

Jag trillade över det här klippet för en tid sedan, men har inte hunnit dela det här. Det är en verklig berättelse om en liten pojke som tillsammans med sin mamma, var med i en svår frontalkrock. Han satt i en framåtvänd stol och bröt sin nacke p.g.a. påfresningen som blir när små barn sitter framåtvända. Ta er tid att titta på det, så kanske ni än mer förstår varför jag förespråkar och flitigt vill sprida denna information! Berättelsen är hjärtskärande, men det är också beundransvärt att dom väljer att sprida det viktiga som dom själva tyvär fått erfara.

Föresten! Just nu har jag en tävling på min instagram där ni kan vinna en Besafe iZi Plus (bältesmonterad, läs mitt inlägg om den här) eller en Besafe iZi Kid X1 i-size (läs mitt inlägg om den här). Och vill ni se när jag jämförde iZi Plus med i-size kan ni läsa det här. SÅ! Ni tävlar alltså på min instagram med namnet @LindaBlom.
20
Anna

Och en unge kan trilla ner från trappan o bryta nacken, bli påkörd, cykla omkull, bli våldtagen, knivmördad, YOU NAME IT, det går inte att vara så jäkla pk som du är i det här samhället! ALLT är ju för i helvete livsfarligt om man ska hålla på!

Svar: Fast man kan verkligen inte jämföra säkerheten i en bil med att ramla eller skada sig på annat vis. Givetvis kan saker hända oavsett vad man gör eller vart man är, men kan man välja, som exempelvis just säkerheten i bil, så är det i mina ögon självklart att göra det som är absolut säkrast : ) Det handlar inte om att vara pk, utan om forskning och konkreta bevis och belägg. Men det var tydligen en känslig punkt : )
Linda Blom

Camilla 33 år och 10 barnsmamma som lever med lungsjuk man

Ussh stackars liten :-D

Jill

Anna: givetsvis kan massor hända men om man har 2 alternativ så väljer man det säkrare för att göra det man kan? Man väljer att ha en grind för trappan eftersom ett barn kan ramla ner, man väljer att hålla handen eftersom ett barn kan bli påkört, man sätter på dem en cykelhjälm och man sätter dem i en bakåtvänd stol. Ingen säger att det är en garanti men när det finns ett säkert och ett osäkert alternativ, varför chansa?

Carro

Tycker det är superbra att du visar detta Linda! Allt man kan påverka med att dom små inte ska skadas är ju bara bra! Vet allt för många som har vänt sina barn innan 3 års ålder.. Och dom verkar inte se något problem i det :(..

Jessica

Superbra inlägg Linda! Fortsätt sprida denna kunskap så kan vi bara hoppas att folk väljer att ta till sig den istället för att prata mot den! Bra jobb!!

Anonym

Vågar inte kolla=(

Krisse

Anna: Det skulle ju vara ännu säkrare att inte åka bil alls. Men man får ju såklart göra en avvägning och välja vilka risker man vill ta. För mig är det självklart att sonen tex ska ha cykelhjälm, att vi ställer mediciner och farliga ämnen där han inte kan komma åt dem och att han åker bakåtvänt i bilen. Jag ser ingen anledning alls att inte låta honom åka bakvänt. Det känns som en helt onödig risk att ta. (Att välja att inte åka bil alls skulle däremot göra att vårt liv begränsades en del, så det är en risk vi väljer att ta.)

Linda: Jättebra att du skriver om det här. Det är skrämmande hur okunniga en del är i detta livsviktiga ämne. Jag gillar din blogg över huvud taget :) Min son är nästan jämngammal med Selma. Dessutom gillar jag också fotografering och grafisk formgivning!

Svar: Kloka ord! Och tack snälla!! <3 :)
Linda Blom

Jenny Nilsson

Märklig kommentar där högst upp, måste jag säga...!

Sjukt bra att du skriver om dessa grejjer, det behöver lyftas mer! Skrämmande med folk som harbarn i åldern 2-3 år och redan har vänt!
Har en son som är metern lång och visst, benen tar i, men så länge han inte klagar så får det va! Oftadt är det ju vi föräldrar som börjar prata om att det är trångt för barnen, vilket dom hör och då självklart tar efter och säger! :/

Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet

Nej fyfan så hemskt.. Fick jätteont i magen :(

Svar: Ja det är verkligen helt fruktansvärt och en riktig kalldusch att se : ( Men man blir ju mer medveten om hur viktigt det faktiskt är.
Linda Blom

Linda

Vet inte om du är rätt person att fråga, men jag chansar, iom att du kan rätt mycket om säkra bilbarnstolar. Vi funderar på att byta babyskydd till våran dotter, då det vi har nu är lånat av vänner. Helst ska hon kunna ha det ett tag med. Tittat lite på besafe izi kid x3, och undrar lite om du har nån erfarenhet av det, eller om du känner till nått annat bra? Kan ju tillägga att min dotter är 8 veckor gammal :)

Svar: Hej : ) Jag vill göra dig uppmärksam på att besafe iZi kid x3 inte är ett babyskydd utan en bakåtvänd bilbarnstol. Besafes babyskydd heter izi go X1 : )
Linda Blom

Anna

Jag kan verkligen inte förstå hur man kan bli upprörd över att du informerar om så här viktiga saker. Tycker det är jätte fint att du har tagit dig tiden att informera dina läsare om säkerhet i bilen. Har själv en dotter på 2 år och säkerheten i bilen är superviktig för mig då vi åker mycket bil. Jättebra blogg! :)

Svar: Det glädjer mig : ) Tusen tack för dina ord!
Linda Blom

Frida

tyvärr är dem flesta stolarna för klena i vikten när dem sitter bakåtvänt (upp till18kg) och min stora väger nu snart 20kg

Svar: Inte då : ) Det finns gott om bältesmonterade stolar upp till 25kg : ) Det är ISOfix stolarna som klarar upp till 18kg : )
Linda Blom

Anonym

Jag tycker hela diskussionen är löjlig man får väl göra och tycka som man vill! Inte ett dugg påverkad av sponsrade reklam och prova på bloggar som ska berätta hur vi andra ska göra! Man får väl bestämma själv liksom! Klart det är kanon med bakåtvänt för er som har det och mot förmodan skulle krocka för er andra som både överlevt utan bälte och bilbarnstol är det bara att gratulera liksom! Orka lägga ner tid! Vi har själva två barn en 5 åring och en 3,5 åring både sitter framåt och jag sover gott om natten och funderar aldrig på vad som står i bloggar el artiklar :) läser bara för att fördriva tiden följer 5 bloggar! Ett tips läs på och gör som ni själva vill :))

Svar: Det finns inget löjligt med att sprida något så viktigt som barnsäkerhet. Det handlar inte om sponsring (för det är klart att det finns andra bra stolar utöver Besafe) men principen kvarstår - bakåtvänt åkande så länge som möjligt är säkraste alternativet. Det grundar sig i oändlig forskning och tester. Du och alla andra föräldrar tar ansvar för våra barn, det är helt upp till var och en hur man väljer att göra. Men, du och många andra väljer inte det säkraste alternativet, sedan får du hantera den informationen precis hur du vill :)
Linda Blom

Anna

vill inte kolla på den, säkert hemska, filmen.. usch. stackars barn som är helt försvarslösa o deras föräldrar/andra sätter dem framåtvänt som är livsfarligt för dem :'( .

Anonym

Fan vad ja är glad att jag inte har dig som morsa. Snacka om att bli tillbakahållen genom livet om ens mamma tror att man skall dö hela tiden. Så jävla farligt är inte framåtstolar. Läs på!

Anonym

Min son är 4 år och väldigt lång. Han får inte plats bakåtvänd, han växte ur sin stol redan förra sommaren. Jag var in för att se om jag kunde hitta en bra bakåtvänd stol som en kunde vändas framåt. Men ingen passade honom,alla vi testade var han på gränsen att växa ur på loppet om 2-4 månader. Dessutom klättrade han ur sin bilbarnstol när han satt bakåtvänd, hur hårt jag än spände så kröp han ur de, jag köpte bälteshållare också, den kom han ur och tillslut fattade han hur den fungerade och tog bort den. Så då gjorde jag valet att han fick börja åka framåtvänd vid 3 års åldern...

Sen så tyvärr om du blir påkörd ifrån sida så spelar det ingen roll vilken bilbarnstol du har så länge barnet inte sitter i mitten..

Alla föräldrar gör sitt barns bästa, ingen vill någonsin att sitt barn ska råka ut för något farligt.
Jag hade gärna klätt in min son i bubbelplast och värt honom hela livet. Men det går inte,jag får ont i magen när han klättrar i träd, när han åker på sin sparkcykel för fort. Jag älskar mitt barn lika mycket som du älskar ditt oavsett om han åker framåtvänd eller bakåtvänd.
Men i dagens läge ligger inte problem hos de som tillverkar bilbarnstolarna utan hos de som tillverkar bilarna.
Bilarna måste få större ben utrymme i baksätena så att man får plats med längre barn bakåtvänd utan att behöva bryta bena på barnet innan man har satt barnet i bilbarnstolen.

Svar: Om din son var för stor för alla stolar redan som treåring så finns det givetvis inte så mycket att göra, men då är han ett undantag helt enkelt och det finns det alltid! Utöver det kommer du med argument som inte är hållbara :) Utifrån statistik så är det 3% av alla olyckor som sker bakifrån - 60% av dom sker i frontalkrockar (där bakåtvänt givetvis kan vara livsavgörande) utöver detta är resterande procent andra olyckor som bland annat sidokollisioner. MEN exempelvis Besafe iZi plus är rustad med SIP (Side Impact Rotation) vilket skyddar barnet vid krock från sidan. Jag är så trött på argumentet att "du älskar inte ditt barn mer än mig för att.." Och NEJ! Självklart inte, och jag har aldrig påstått det heller. Men jag gör ett medvetet val i att skydda henne så mycket det bara går i bilen när vi väljer en bakåtvänd stol så länge det bara går. Att ett barn sitter med böjda ben i en stol (för nej - du BRYTER dom inte och det var en onödig och rejäl överdrift) är ingen fara. Se bara på barnens alla ställningar när dom leker m.m. Är det sedan trångt så får man planera bildresorna därefter med bensträckare m.m. Trötta ben eller bruten nacke liksom, valet är enkelt för mig :)
Linda Blom

Ann-Sofie

Detta är något jag kommer att ta med mig den dagen jag får barn. Så viktigt!

Svar: Det Glädjer mig!! :)
Linda Blom

Evakarlssonsbilder

delade klippet på Facebook, tack för informationen !
Min son blev 5 år i april o väger 19-20 kilo o stolen han sitter i går att ha både bakåt o framåt vänd men minns inte vilket som var vad alltså om vikten bakåtvändt spelade roll?, stolen är iaf upp till 25 kg tror du man kan ha han/denbakåtvänd upp tills han väger så mkt då?? Han sitter nämligen framåtvänd men är så orolig att de ska hända något om vi skulle krocka, han har dessutom så tunn nacke och stort huvud (både mamma o pappa har stora huvuden) 😫

tinabanck.blogg.se

Bra att du sprider denna info! Min son åker bakåtvänd och han är nyss fyllda 3 år. Mina föräldrar är på mig att vi ska låta honom åka framåtvänd eftersom vår son "vill se mer" när vi åker bil. Men jag försöker förklara riskerna vid en krock och liknande, skillnaden med om man sitter framåt eller bakåt. Men mina föräldrar kör med "ni satt minsann alltid framåt, och förr var det si och så .." :p

Men vet du förresten, om man blir påkörd bakifrån, alltså inte en frontalkrock - hur påverkar det barnet då? För då sitter ju egentligen barnet åt fel "håll" om man kan säga så?

Sen vet jag inte om du är något proffs på bilstolar, men vår son är lång (eller så är bilen lite trång..), men hans ben får liksom inte riktigt plats när han sitter bakåtvänd. Det är trångt och han gnäller ofta över det. Vet du om det finns några bra tricks för att han ska få bättre plats?

Svar: Visa honom hur man sitter skräddare och ta regelbundna bensträckare!! :) när det kommer till krockar bakifrån m.m. Så är givetvis en framåtvänd egentligen snäppet bättre. MEN! Oftast sker krockar bakifrån i dels lägre hastighet, men förutom det så är det bara 3% av olyckorna som är just bakifrån och 60% i frontalkrockar :)
Linda Blom

Moa

Du är jättebra på att informera om barnsäkerhet i bil och jag ska definitivt tänka på det när jag själv får barn 🙂 Jag förstår verkligen inte argument som ”våra barn sitter minsann framåtvända och jag tänker inte bry mig om vad PK-samhället säger”. Det handlar ju om deras egna barns säkerhet - det är fakta och ingen åsikt som kommer från ”PK-samhället” (har sjukt svårt för det ordet IRL eftersom mycket av det som räknas som politiskt korrekt är sunt förnuft och allmänt hyfs). Har också svårt för argumentet ”vi satt minsann obältade i bilen och cyklade utan hjälm som barn och vi överlevde, det är ju bra att samhället utvecklas. Det finns en anledning till att man använder bälte, hjälm och penicillin idag. Innan penicillin dog folk av öronflammation, känns ju verkligen som en tid att vara nostalgisk över. En annan sak som är intressant är de som sprider den där statusen på Facebook om att de minsann överlevde barndomen trots att de var obältade och cyklade runt utan hjälm - vem var det som sedan uppfann hjälm och bälten? Det poppade inte precis upp ur tomma inget, någon av de som växte upp utan det kom ändå på det. Min mamma hakade på den trenden trots att hon tjatade hela min och brorsans uppväxt om att man minsann ska ha bälte och cykelhjälm och vara försiktig när man klättrar i träd och bla bla bla... Det är inte som att våra föräldrars generation skiter i säkerhet bara för att det inte var lika utbrett på deras tid. Och det känns som att det har blivit en skillnad även i bilåkande sedan dess. Jag och brorsan satt inte precis bakåtvända tills vi var fyra - att jag inte har minnen av att sitta bakåtvänd tyder det på att jag inte kan ha varit mer än högst tre när de vände mig. Jag minns när min två år yngre bror satt bakåtvänd men jag tror att han också vändes vid 2-3 eftersom jag bara har enstaka minnen. Vi har dock båda två korta ben och längre överkropp precis som mamma men jag tror ändå att de snarare räknade på åldern och inte längden. Ordet PK är så jäkla överanvänt, mycket av det som klassas som PK är ju sånt som snarare är empati och sunt förnuft. Som om det skulle vara något negativt...